Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα, αναζητείται σημείο ισορροπίας

Με κέρδη σχεδόν 1% άνοιξε ο Γενικός Δείκτης, επαναπροσεγγίζοντας τις 1.060 μονάδες. Τα περιθώρια κίνησης και η αναζήτηση... στήριξης. Σε ποιες μετοχές ενεργοποιήθηκαν αντανακλαστικά αγοραστών χθες, τι αναμένεται σήμερα.

Χρηματιστήριο: Ανοδικό ξεκίνημα, αναζητείται σημείο ισορροπίας

Μικτές τάσεις στη Νέα Υόρκη, οριακές διακυμάνσεις για τα futures του S&P500, με τους επενδυτές σε αναζήτηση σημείων ισορροπίας. Σε αναμονή των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την SVB «βαρίδι» νωρίτερα για τις ασιατικές αγορές.

Μετά από διόρθωση 3,04% ο DAX στις 14.959, με απώλειες 2,58% ο FTSE100 στις 7.548 μονάδες αλλά από 0,64% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης στις 1.049,55 μονάδες.

Συνεδρίαση ολικής επαναφοράς για τον τραπεζικό κλάδο, με τον Δείκτη Τραπεζών από τις 751,63 στις 801,03 μονάδες με αιχμή την Εθνική και εντυπωσιακό «μάζεμα» σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς αξίας συνολικά 75 εκατ. από τα συνολικά 152 εκατ. Στον τραπεζικό κλάδο η επικέντρωση (κυρίως) traders, σε μια συνεδρίαση ευρείας μεταβλητότητας, σε μια συγκυρία που το sell off θέτει νέα διλήμματα. «Βουτιά» 5,6% για τον StoxxBanks έναντι ανοδικής διόρθωσης 0,97% για τον ΔΤΡ, διαφοροποίηση που έχει τη σημασία της -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα.

Εξαϋλώθηκαν 465 δισ. $ από τον τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως, «μετρά» η Λία Δεληγιάννη. Μέγεθος τεράστιο, που πρακτικά θέλει τον χρόνο και τα κόστη του μέχρι να βρεθούν επίπεδα εξισορρόπησης.

Στα καθ' ημάς, από τα 4,32 στα 4,733 υψηλά ημέρας η μετοχή της Εθνικής, με συναλλαγές 5,88 εκατ. ευρώ. Από το 1,14 στο 1,21 με συναλλαγές 21,31 εκατ. η μετοχή της Αlpha Bank και από το 1,8745 στα 2,02 ευρώ της Πειραιώς.

Με την Εθνική να ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα 2022, το χθεσινό 3,73% αποδίδεται σε πιθανό profit taking, ειδικά καθώς η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Με αφορμή την Εθνική αλλά και μετοχές των Jumbo, ΟΠΑΠ, Aegean, Autohellas κ.α., που στο 2ήμερο Παρασκευής-Δευτέρας διαφοροποιούνται θετικά από την υπόλοιπη αγορά, φαίνεται πως μερίδα επενδυτών ενεργεί με γνώμονα και τα μεγέθη 2022. Τάση που σύμφωνα με χρηματιστές μπορεί να συντηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον -έστω με τον χαρακτήρα ενός stock picking σήμερα-Παρασκευή. ΟΠΑΠ, Autohellas και Αlpha Bank, Aegean ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα, με μερίδα επενδυτών να εστιάζει -κατ' αρχάς- βραχυπρόθεσμα.

Παράλληλα η ενεργοποίηση «ξένων ισχυρών χεριών» από τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης σε τίτλους των ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, Jumbo, Helleniq Energy κ.α. επιβεβαιώνει την πρόθεσή τους να διατηρήσουν το κύριο μέρος (μεσομακροπρόθεσμων) θέσεών τους σε μετοχές υγιών εταιρειών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως σε φάσεις διόρθωσης, μέρος των ξένων κεφαλαίων αναζητά εναλλακτικές διεξόδους σε ασφαλέστερα καταφύγια. Εισηγμένες με χαμηλό δανεισμό, σταθερή λειτουργική κερδοφορία, ανθεκτικότητα και γερό «ταμείο», εύλογα επιλέγονται από τα funds, στο πλαίσιο ακριβώς αυτής της τακτικής. Διεθνής τάση που συμπεριλαμβάνει το ΧΑ, συγκεκριμένες εταιρείες, για αυτό και η εστίαση στα αποτελέσματα (2022) και προοπτικές (2023).

Η SVB δεν είναι Lehman και (μάλλον) δεν θα γίνει, εκτιμά ο Γιώργος Λαγαρίας, που σημαίνει ότι εάν επιβεβαιωθεί ο έμπειρος chief economist της Mazars, μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας θα (ξανα)βρεθούν σε long θέση.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα του Bloomberg τονίζει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων στέλνουν σήμα ότι τελειώνουν οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Προσώρας και όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση (σήμερα-Παρασκευή), μένει να φανεί εάν η χθεσινή ανάδυση για τον ΓΔ από την περιοχή των 1.030-1.025 μονάδων θα μπορούσε να σημαίνει τη διαμόρφωση επιπέδου στήριξης για αυτές τις συνεδριάσεις.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 η περιοχή των 2.480 μονάδων, συνεκτιμώντας το triple witching της Παρασκευής.

Με την τελευταία εικόνα του ΧΠΑ να δείχνει μικρά discounts τόσο για την τρέχουσα σειρά (2.627 Συμβόλαια) όσο και την προσεχή (1.369 ΣΜΕ). Στο επίκεντρο τα ΣΜΕ της Εθνικής με 7.824 σε premium 1,97% (σειρά Μαρτίου) και 4.594 επίσης σε premium 2,18% (σειρά Απριλίου).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v