Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική βουτιά σε Ευρώπη και Αθήνα

Σε κλοιό πωλήσεων οι μετοχές των τραπεζών, στον απόηχο των εξελίξεων με την SVB. Κάτω από τις 1.030 μονάδες, με απώλειες άνω του 2% ο Γενικός Δείκτης, διπλάσια πτώση για τον τραπεζικό.

Τραπεζική βουτιά σε Ευρώπη και Αθήνα

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά, σε ανάλογο χρώμα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με ουρά ρευστοποιήσεων από τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι πρώτες κινήσεις των επενδυτών σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις επιπτώσεις από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley, παρά τις «πυροσβεστικές κινήσεις» σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι τραπεζικές μετοχές καταγράφουν απώλειες άνω του 6% στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τη στιγμή που, όπως έγινε γνωστό, η HSBC εξαγόρασε το βρετανικό σκέλος της αμερικανικής SVB ενώ και το Βερολίνο έθεσε την αντίστοιχη γερμανική θυγατρική στον πάγο

Ενδεικτικά, στην Ιταλία, οι μετοχές της Unicredit που μπήκαν στο στόχαστρο ισχυρών πωλήσεων τέθηκαν σε αναστολή, στο Παρίσι η μετοχή της Credit Suisse καταγράφει έντονη πτώση άνω του 10% ενώ η μετοχή της First Republic Bank κατρακυλά 70%. 

Ανάλογο ξεκίνημα και στην Αθήνα, με πωλήσεις περασμένες στο σύστημα από τη συνεδρίαση -το πιθανότερο σε συνέχεια εντολών που είχαν μείνει από το κλείσιμο της τελευταίας, σύμφωνα με χρηματιστή από την πλευρά εγχώριου διαχειριστή.

Από τις 3.926 (0,78%) τα futures του S&P500, στις 15.270 (-1,05%) ο DAX, στις 7.676 (-0,98%) ο FTSE100 και με πτωτικό κενό από τις 1.044,76 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

Με συναλλαγές 7,5 εκατ. στα πρώτα 15' και 9,7 εκατ. στις 10:50, είναι διακριτός ο μετριασμός των εντολών από πλευράς πωλητών, ρυθμός που μένει να φανεί εάν θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στη συνέχεια.

Το πιθανότερο, εικόνα της αγοράς να έχουμε από τις 14:00-14:30, όταν θα αρχίσει να εισρέει το κύριο μέρος των εντολών (κυρίως) από Λονδίνο, ενώ στο ενδιάμεσο πιθανότατα να υπάρξει αυξημένη μεταβλητότητα.

Στον τραπεζικό κλάδο οι πρώτες και κυριότερες ρευστοποιήσεις, σε μία απόλυτα αναμενόμενη-φυσιολογική εξέλιξη, με συνέπεια τη διόρθωση του ΔΤΡ έως τις 773,80 μονάδες σε χρόνο d.t. Αρχικά χαμηλή τιμή, που μένει να φανεί εάν -και πώς- θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς-στήριξης, κατ' αρχάς ενδοσυνεδριακά.

Σε Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική η μεγαλύτερη δραστηριότητα, με πωλητές και στις τρεις, όπως και στη Eurobank, που έπεται μερικές θέσεις χαμηλότερα των Mytilineos, Jumbo, OTE.

Εως τις 2.522 ο FTSE25 με απώλειες 1,24% έναντι 2,25% του ΔΤΡ, στο πλαίσιο της επιθετικότερης διακύμανσης των τραπεζικών έναντι των blue chips.

Διπλάσια θετική μεταβολή στο 2μηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ανάλογη αρνητική στις πρώτες του Μαρτίου, με πιθανότερο ενδεχόμενο τη συνέχεια με την ίδια εκθετικότητα είτε προς χαμηλότερα είτε υψηλότερα στο πρώτο «γύρισμα» της αγοράς. Δεδομένου ότι τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ ανακοινώνονται αύριο, η εικόνα από Wall Street αναμένεται να είναι πιο καθαρή το βράδυ της Τρίτης.

Με δύο πακέτα σε Πειραιώς, Jumbo αξίας 1,10 εκατ., ο τζίρος ανέρχεται στα 12,5 εκατ. στο αρχικό ημίωρο, με ξεκάθαρο μεν προβάδισμα των πωλητών, σε 22 από τα 25 χαρτιά του δείκτη, αλλά ένα πρώτο μάζεμα από χαμηλότερες τιμές σε μετοχές των Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Autohellas, Quest να μετριάζει στο 1,24% τη διόρθωση για τον FTSE25. Και στις 1.043 (-1,21%) για τον ΓΔ.

Εκ προοιμίου γνωστό πως -κατ' αρχήν- η σημερινή συνεδρίαση θα ήταν ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, με υψηλή συσχέτιση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την προθεσμιακή της Νέας Υόρκης.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v