Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πτωτικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη

Σε κλοιό πιέσεων το Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις πυροσβεστικές κινήσεις για τις δύο προβληματικές τράπεζες στις ΗΠΑ. Κάτω από τις 1.050 μονάδες ο ΓΔ. Τα περιθώρια κινήσεων και η «καυτή» ατζέντα.

Χρηματιστήριο: Πτωτικό ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη

Συναγερμός στη Νέα Υόρκη, σε επιφυλακή η Ευρώπη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών -σχεδόν- τα πάντα θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι ξένοι. Ειδικότερα οι διαχειριστές hedge funds με διψήφια θετικά υπόλοιπα από τη 2μηνη συμμετοχή τους στο τραπεζικό ράλι.

Μάθημα το πάθημα της Lehman για τη Wall Street, με τις Αρχές να λαμβάνουν σειρά μέτρων -ήδη υπουργείο Οικονομικών και Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων δημιούργησαν ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού της Fed με κεφάλαια από το υπουργείο Οικονομικών.

Μένει να φανεί η αποτελεσματικότητα αυτών -αλλά όχι μόνο- των ενεργειών, οι βραχυπρόθεσμοι θα γνωρίζουν σήμερα-αύριο, οι πιο μεσοπρόθεσμοι σε ορίζοντα μηνός. Ισχυρή η διόρθωση την Παρασκευή για τον S&P500 με 1,45% στις 3.861,59 μονάδες, αλλά από τις 3.957 νωρίτερα τα futures του δείκτη. Στο 4,4266 (-3,52%) διορθώνει το 2ετές ομόλογο σημείο αναφοράς όσον αφορά στην παρέμβαση της FDIC, με δεδομένη την αυξημένη μεταβλητότητα της σημερινής συνεδρίασης. Συνδυαστικά με τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ, το 2ήμερο σήμερα-αύριο προεξοφλείται πως θα είναι για «μεγάλα παιδιά με γεμάτα πορτοφόλια και γερά στομάχια».

Γραμμή από την προσυνεδριακή της Νέας Υόρκης σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο, σε μια συγκυρία που στην Ευρώπη καλούνται να διαχειριστούν τα αυτονόητα, τα χρειώδη. Μένει να φανεί εάν είναι εφικτή (η διαχείριση), σύμφωνα και με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου.

Σε αυτό το περιβάλλον συνεπώς, καλούνται να επιβιώσουν traders (κυρίως αυτοί) και επενδυτές, οι πρώτοι ειδικότερα με τις κινήσεις τους στον τραπεζικό κλάδο ενισχυμένης ρευστότητας και διπλάσιας μεταβλητότητας σε σχέση με την υπόλοιπη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Με πλεονέκτημα οι short, έχοντας πάρει μια καλή προηγούμενη εβδομάδα, με αποδόσεις από το «κάτω» των τραπεζικών και τις μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες των blue chips.

Από τις 793,34 ο ΔΤΡ μετά από -σχεδόν- διψήφια διόρθωση, από τις 2.564,24 μονάδες ο FTSE25 με υποτριπλάσια υποχώρηση, επιβεβαιώνοντας ακριβώς αυτή την ταχύτητα κίνησης (είτε ανοδικής/είτε πτωτικής) των τραπεζικών έναντι των μετοχών ομίλων, επιχειρήσεων με υγιή οικονομική διάρθρωση, σταθερή διανομή μερισμάτων.

Περισσότερο συνεδεδεμένη αγορά με της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου, από τις 7.716,20 μον. -με τη μεγαλύτερη διόρθωση την Παρασκευή- υποχρεώνει τις Αρχές να ενεργήσουν συντονισμένα, με κατ' αρχάς ενέργεια την εξαγορά της βρετανικής SVB από την HSBC για... μία στερλίνα.

Αφορά (και) το ΧΑ το τι γίνεται στο Λονδίνο, λόγω της έκθεσης μέσω της Coca Cola Hellenic (στον FTSE100) και της ροής εντολών που μέρος τους φτάνει μέχρι Αθήνα, στην Coca Cola HBC, εκ των σηματωρών των traders για σήμερα. Από τα 24,10 ευρώ με απώλειες 2,03% την Παρασκευή, αλλά άμυνες με μόλις μείον 0,37% σε εβδομαδιαίο.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, σε αυξημένη συσχέτιση με τον ευρωπαϊκό (EuroStoxx Banks), πιο ευάλωτη από τις τέσσερις την Alpha Bank και με μερίδα παικτών που προσέβλεπαν σε διανομή κερδών (2022) να έχουν να διαχειριστούν τις τελευταίες εξελίξεις.

Οικονομικά μεγέθη και διεργασίες, εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο από τις παραμέτρους συνεκτίμησης των επενδυτών, τουλάχιστον όπως καταδείχτηκε την Παρασκευή. Ενδεικτικό το γεγονός πως μόλις δύο από τα 21 blue chips διαμορφώθηκαν με αγοραστές, στο «πράσινο» ήταν ο ΟΠΑΠ και η Aegean Airlines, αμφότερες ανακοινώνουν μεγέθη 2022, με τις προσδοκίες της αγοράς αυξημένες. Στα 14,73 (1,52%) ο τίτλος του Οργανισμού, στα 7,18 (0,28%) της σηματωρού του τουρισμού.

Μεγέθη 2022 και για τράπεζες, με τη Eurobank -κατ' αρχάς- στο προσκήνιο, λόγω των ενεργειών της διοίκησης όσον αφορά στον σχεδιασμό για απόκτηση του 1,4% της συμμετοχής του ΤΧΣ (αντισταθμιστικά της μη διανομής μερίσματος 2022).

Τριπλή λήξη στα Παράγωγα, την Παρασκευή το πρώτο triple witching του 2023, με την τάση στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς (και επόμενης) να προορίζεται να χαρακτηρισθεί από υψηλό volatility.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v