Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική κίνηση-ανάσα στο χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές αλλά οι αγοραστές κινούνται με πλεονέκτημα. Το βλέμμα παραμένει στραμμένο στις τραπεζικές μετοχές. Αφύπνιση για τη μετοχή του ΟΤΕ μετά τις πιέσεις.

Ανοδική κίνηση-ανάσα στο χρηματιστήριο

Oι άμεσες παρεμβάσεις SNB σε Credit Suisse και JPMC+10 αμερικανικών τραπεζών σε First Republic Bank δίνουν «ανάσες» στους long, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη στις αγορές με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο.

Στις 15.122 (1,15%) ο DAX, στις 7.502 (1,25%) ο FTSE 100, με τα futures του S&P 500 από 0,20% υψηλότερα στις 4.003 μονάδες, κλίμα εκτός που εντός ενεργοποιεί τους αγοραστές με προσεκτικές κινήσεις να επανέλθουν έως τις 1.045 (1,15%) στα πρώτα 20' της συνεδρίασης.

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές -και πώς να μην...- τόσο στα ευρωπαϊκά όσο και στο ΧΑ, στάση που αποτυπώθηκε από νωρίς σε Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α. σε ανάλογο ρυθμό από την προσυνεδρίαση στην Αθήνα, με αποτέλεσμα το «άνοιγμα» να γίνει από τις 1.038,46, με πρώτες εντολές έως και 7-8 μονάδες υψηλότερα.

Στα 6,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών στις 10:50, με το κύριο μέρος σε Eurobank, OTE, Πειραιώς, Alpha Βank, Εθνική με αγοραστές, με αποτέλεσμα ο μεν ΔΤΡ να αντιδράσει έως τις 788,12, ο δε FTSE25 έως τις 2.544,40 μονάδες.

Alpha Bank, ETE από τα τραπεζικά και ΟΤΕ από τα blue chips, με ενθαρρυντική την ενεργοποίηση αγοραστών μετά από πτωτικό σερί 11 συνεδριάσεων στη μετοχή του Οργανισμού. Ειδικότερα, μόλις εχθές η Eurobank Equities αναβάθμισε σε buy τη σύσταση, βλέποντας ελκυστικό σημείο εισόδου αλλά χαμηλώνοντας την τιμή-στόχο στα 15,7 από 16,6 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το 2,52% της βαριάς μετοχής λειτουργεί υπέρ των long και όσων στα Παράγωγα έχουν θέσεις με premium. Δεδομένου του triple witching συνεκτιμάται το ενδεχόμενο «κούμπωμα» υποκείμενης με αγορά Παραγώγων, που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μετοχών βάρους ενός ΟΤΕ.

Ενας περιορισμένος αριθμός θέσεων -περί το 1,4 εκατ. σε αξία συναλλαγών- πραγματοποιήθηκε στα «υψηλά» της αρχής, με συνέπεια την ήπια διολίσθηση, σε σημείο που ξαναμπήκαν αγορές σε ΟΠΑΠ, TITC, Jumbo, Mytilineos, Aegean, Helleniq Energy κ.α., με τον τζίρο να πλησιάζει τα 11 εκατ. με τη συμπλήρωση του αρχικού ημιώρου.

Η υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ (2,20%), Jumbo (4,11%) βάζει στην αγορά περισσότερους αγοραστές, που με γνώμονα τα επιμέρους ενισχύουν σταδιακά τη θέση τους και σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Autohellas, Lamda Development κ.ά.

Στα επιμέρους: η μερισματική απόδοση -σχεδόν- 10% για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, οι προβλέψεις Βακάκη για περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών στο 3μηνο, τα ιστορικά υψηλά μεγέθη της Autohellas, η ένταξη της TITC στον FTSE-Russell όπως και άλλων ενισχύουν την αγοραστική διάθεση. Τάση που σταδιακά μετά τις 10:50-11:05 διακριτά άρχισε να διαχέεται και προς την πλειονότητα των mid caps: ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, Entersoft, AVAX, Fourlis, Intrakat κ.α. με θετικό πρόσημο. Από τις συνολικά 65 έναντι 21 με αρνητικό, λίγο μετά τις 11:10.

Τζίρος 12,53 εκατ. στην υποκείμενη αγορά, κινητικότητα στο ΧΠΑ με premium και στις δύο σειρές Συμβολαίων και μετακύλιση θέσεων χωρίς αισθητή διαφοροποίηση σε σχέση με τις χθεσινές τιμές. Σαφέστερη η εικόνα μετά τις 14:15 για το ΧΠΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v