Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις ψυχραιμίας μετά την καταιγίδα στο Χρηματιστήριο

Οι κινήσεις διάσωσης και η επόμενη ημέρα. Ποια blue chips βρίσκονται στο επίκεντρο. Τάση αναμένεται να δώσουν τα παράγωγα με το triple witching. Αναμένεται και η αξιολόγηση της χώρας από Moody's.

Ασκήσεις ψυχραιμίας μετά την καταιγίδα στο Χρηματιστήριο

«Ενεση» 30 δισ. δολαρίων στη First Republic από 11 αμερικανικές τράπεζες και άμεση αντίδραση των long,
με τον S&P 500 να επανέρχεται στις 3.960 (1,76%). Νωρίτερα στο «πράσινο» τα futures του S&P 500, με
το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στη λήξη, σήμερα, στα Παράγωγα και την επικείμενη συνεδρίαση της Fed
την Τρίτη-Τετάρτη. Είχε προηγηθεί μία άλλη «ένεση» της SNB στην Credit Suisse με επίσης άμεση ανοδική διόρθωση για τη μετοχή, συνολικότερα της επανόδου των long.

Από τις 14.967 (1,57%) ο DAX, από τις 7.410 (0,89%)ο FTSE, με τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών να έχουν προλάβει να επαναφέρουν τον Γενικό Δείκτη έστω και οριακά πάνω από τις 1.030 μονάδες. Θυμίζω ότι η περιοχή αναφοράς μας αυτή την εβδομάδα, ειδικότερα στις «βυθίσεις» Δευτέρας και Τετάρτης, ήταν (και παραμένει) η ευρύτερη ζώνη τιμών 1.030-1.020 μονάδων. Για όσους ενεργούν με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση φαίνεται πως θα επιβεβαιωθούν σε «κλείσιμο» εβδομάδας. Μένει να φανεί όταν μετά τις 14:15-14:30 έχουμε πιο σαφή εικόνα από το triple witching -το πρώτο του 2023- και κατά πόσον θα «κουμπώσουν» οι τιμές υποκείμενης και αγοράς Παραγώγων.

Για ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένες οι συναλλαγές και στη λογική πως όταν κάποιοι πωλούν, κάποιοι άλλοι αγοράζουν, χρηματιστές εκτιμούν ότι οι ξένοι βγαίνουν ενισχυμένοι όσον αφορά στις θέσεις τους κυρίως στις τραπεζικές αλλά και σε blue chips αιχμής. Το αν θα τους βγουν αυτές οι αγορές -από τα χαμηλά- θα κριθεί από το αποτέλεσμα, δηλαδή αν πετύχουν τιμές πώλησης υψηλότερες στους χρόνους που έχουν θέσει. Για συγκεκριμένα «γρήγορα» funds το πρώτο ορόσημό τους είναι η συνεδρίαση της μεθεπόμενης Παρασκευής 31 Μαρτίου. Τότε που θα κάνουν «ταμείο» μηνός και 3μήνου.

Και πάλι τραπεζικές μετοχές (Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική) ψηλά σε συναλλαγές, αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, TITC, Coca Cola HBC, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει από τα τραπεζικά και την 5άδα Mytilineos, ΔΕΗ, Motor Oil, TITC, Coca Cola HBC από τα blue chips.

Με αγοραστές σε αυτά τα «βαριά χαρτιά» ο ΔΤΡ στις 769,95, με την αντίδραση από το χαμηλό των 748,40 μονάδων να επιβεβαιώνει τις 750 ως στήριξη σε εβδομαδιαίο. Ζητούμενη η άμεση επαναφορά υψηλότερα των 780 σε «κλείσιμο» σήμερα, τουλάχιστον. Στις 2.505,87 ο FTSE 25 και σε αυτή την περίπτωση επιβεβαιώθηκε η στήριξη πέριξ των 2.470, με ζητούμενη την κίνηση προς τις 2.545 μονάδες. Με premium και οι δύο σειρές των ΣΜΕ, για 3.573 με 1,23% και για 1.115 με 1,19%. Δύσκολη η επίτευξη των 2.545, για αυτό και προέχει η πιο συντηρητική των 2.520 μονάδων.

Θα τα δούμε στην πορεία της συνεδρίασης, με τη βοήθεια επιμέρους εξελίξεων. Για παράδειγμα ο ΟΠΑΠ διανέμει μέρισμα με απόδοση κοντά στο 10% (!), ο TITC εντάσσεται στον FTSE-Russell, ένα μίνι rebalancing ενδεχομένως να επιχειρηθεί, η Motor Oil όπως σημειώναμε χθες παρουσιάζεται σε επενδυτές της JPMC στο Λονδίνο, η Jumbo αποδεικνύεται το πιο safe χαρτί της εβδομάδας, η Πειραιώς ανεβάζει κι άλλο το ποσοστό της στη MIG, τα μεγέθη 2022 της Εθνικής κατά γενική εκτίμηση άρεσαν σε αρκετούς πελάτες της Morgan Stanley. Επίσης ο Ευτύχης Βασιλάκης ανοίγει... παράθυρο για επανάκτηση της συμμετοχής του Δημοσίου (μέσω των warrants) με ένα κόστος κοντά στα 42 εκατ., ο «νέος Lykos» (AustriaCard) παίρνει το «πράσινο φως» για dual listing (επί της ουσίας) σε Βιέννη (ΟΜΧ) και Αθήνα, η MIG μαζεύεται ακόμη περισσότερο, πρακτικά αφορμές για να αξιοποιηθούν από τους long υπάρχουν. Διευκολύνει και η θετική εικόνα νωρίτερα στις αγορές της Ασίας.

Ημέρα αξιολόγησης από τον Moody's η σημερινή, χωρίς ωστόσο προσδοκίες για κάτι πέραν μίας θέσης αναμονής. Τρεις κλίμακες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και θα αποτελούσε έκπληξη (μη αναμενόμενη από την πλειονότητα των επενδυτών) μία κίνηση ουσιαστικής αναβάθμισης από τον οίκο, πέραν του Βa3 με σταθερή προοπτική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v