Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάχη για τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ισχυρές πιέσεις με το «καλημέρα», σε ευθυγράμμιση με το αρνητικό κλίμα στις αγορές. Οι τράπεζες στο στόχαστρο των πωλητών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με απώλειες άνω του 2%.

Μάχη για τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο

Oμοβροντία πωλήσεων, με τον τραπεζικό κλάδο στο στόχαστρο. «Βουτιά» 62% για τη μετοχή της Credit Suisse, απώλειες 2,7% για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, την ώρα που η απόφαση της Βέρνης να διαγράψει «τοξικά» ομόλογα της τράπεζας αξίας 275 δισ. προκαλεί σοκ στις αγορές.

Ο κίνδυνος μετάστασης σε πιο υγιή τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, σε ομόλογα με μεγαλύτερες εγγυήσεις, σε κρατικό χρέος και εταιρείες, είναι αυτός που ανεβάζει το ρίσκο στα ύψη. Η μεταβλητότητα στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου είναι ενδεικτική, καθώς παραπέμπει σε ύψη ελληνικής κρίσης.

Διευρύνεται η αρνητική απόδοση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης -από 1,03% χαμηλότερα και τις 3.905 μονάδες για τα futures του S&P500-, με απώλειες 1,15% στις 14.596 ο DAX και χαμηλότερα 1,2% ο FTSE100 στις 7.251 μονάδες.

Μία πρώτη προσπάθεια ανάσχεσης σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο κ.α. ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο αρχικό ημίωρο, με περιορισμένο αποτέλεσμα και αμφίβολο για τη συνέχεια, καθώς θα πρέπει να πεισθούν τα πανίσχυρα shark funds πως η προσπάθεια των Ελβετών θα αμβλύνει/περιορίσει το πρόβλημα.

Και σε αναμονή της συνεδρίασης της Fed, αύριο-Τετάρτη, με το ενδιαφέρον στο τι ακριβώς θα πει ο Πάουελ για τη συνέχεια.

Υπό αυτή την ασφυκτική πίεση σε αγορές τραπεζικών μετοχών και μη εγγυημένων ομολόγων, η στάση ειδικά των traders δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Από την προσυνεδρίαση «στήθηκαν» εντολές σε αισθητά χαμηλότερες τιμές και για τις 4 τραπεζικές μετοχές.

Το μείον 4,01% για τον ΔΤΡ με ασφυκτική πίεση-δοκιμασία και των 700 μονάδων είναι ενδεικτικό του κλίματος που διατρέχει τον κλάδο, το ΧΑ, από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Χωρίς αντίσταση η απώλεια των 1.000 μονάδων για τον ΓΔ στα πρώτα 10', με τζίρο 4,8 εκατ., με πολλαπλές ρευστοποιήσεις και στην πλειονότητα των blue chips.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v