Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση χαμηλού τζίρου στο Χρηματιστήριο

Πού αποδίδεται το πτωτικό «γύρισμα» για τον Γενικό Δείκτη. Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, επιχείρηση «μαζέματος» στα χαμηλά. Σε ποιες μετοχές επανέρχονται οι αγοραστές.

Διόρθωση χαμηλού τζίρου στο Χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικές τάσεις με μικρό πλεονέκτημα αγοραστών στα ευρωπαϊκά, άρδην αλλαγή κλίματος-τάσης στο
Χρηματιστήριο Αθηνών, με το που οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της πρώτης κάλπης για την 21η Μαΐου, ανήμερα Κωνσταντίνου και Ελένης, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη -στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου-, μία από τις δύο και η επικρατέστερη ημερομηνία, προεξοφλημένη και από την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα.

Παρ' όλα αυτά, σχεδόν κατακόρυφη η διόρθωση στην αγορά, συνέπεια ενεργοποίησης εντολών πώλησης μέτριου βεληνεκούς. Ενδεικτικό το γεγονός των 8,9 εκατ. συναλλαγών στις 11:30, η άρδην μεταστροφή με στοχευμένες ρευστοποιήσεις περίπου 5 εκατ. σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ στις 12:45.

Πρακτικά με συναλλαγές 12 εκατ. διαγράφηκε διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.022 από τις 1.041 μονάδες, αντίστοιχα προς τις 740 από τις 765 για τον Δείκτη Τραπεζών και προς τις 2.472 από τις 2.519 μονάδες για τον FTSE25.

Χαμηλού τζίρου διόρθωση -όπως ανάλογα χαμηλού ήταν η χθεσινή αντίδραση-, απόρροια της τακτικής που μπορεί να ακολουθεί ένα μικρό ξένο fund, αγοράζοντας-πουλώντας «βαριά» χαρτιά σε ένα «ρηχό» χρηματιστήριο. Πολύ δε περισσότερο σε μία συγκυρία που η αξία περιορίζεται σε λιγότερα και των 50 εκατ.

Δεν είναι η επισημοποίηση της 21ης Μαΐου που «έριξε» την αγορά -με μόλις 12 εκατ.-, εκτιμούν χρηματιστές, αλλά η ενδεχόμενη σπουδή θεσμικού να μειώσει θέσεις του είτε γιατί στην αγορά έχει αρχίσει να συνεκτιμώνται και άλλα σενάρια (λ.χ. τρίτης κάλπης) ή ακόμη και η προληπτική ενέργεια «κλειδώματος» ενόψει της λήξης μηνός Μαρτίου/πρώτου 3μήνου την Παρασκευή.

Πλην όμως, ακόμη και μία τέτοια (ενδεχόμενη) ενέργεια ενός θεσμικού, ενός ξένου, αρκεί για να δημιουργήσει κλίμα να υποχρεώσει κάποιους (όσους) να σπεύσουν να πουλήσουν θέσεις τους. Συμπληρωματικά προς αυτή την κατεύθυνση -την πωλητική- είχε συμβάλει και το αρνητικό «γύρισμα» των mezzanines (Sunrise, GalaxyCosmos) από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης, συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.

Στα χαμηλά ημέρας πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 4 εκατ. καθώς βγήκαν κάποιοι αγοραστές σε Alpha Bank, Eurobank, OTE, ΔΕΗ, Εθνική, Eurobank, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Mytilineos, Jumbo κ.α. μετά το πτωτικό «γύρισμα» των 12:45.

Ευρύτερη η μεταβολή καθώς από την προηγούμενη σχέση 32/43 (στις 11:35) επιβαρύνθηκε σε 11/85, όπου και παρέμενε από τις 13:05 μέχρι νωρίτερα (13:15).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v