Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικές κινήσεις πριν από τις κάλπες

Περιορισμένες εντολές με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις και επιλεκτικές τοποθετήσεις πριν τις εκλογές της Κυριακής και σύνθημα «κοντός ψαλμός». Οι κινήσεις των μετοχών.

Χρηματιστήριο: Επιφυλακτικές κινήσεις πριν από τις κάλπες

Οι συνομιλίες για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ συντηρούν την αγοραστική διάθεση των επενδυτών στα κύρια
ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που τα futures του S&P500 διαμορφώνονται στις 4.214 μονάδες.

Τεχνικά, πολύ σημαντική για τους long η υπέρβαση/«κλείσιμο» άνω των 4.190 μονάδων στη χθεσινή συνεδρίαση, ένα σερί δεύτερο θα ενίσχυε την τάση, ενόψει της επόμενης εβδομάδας.

Στις 16.220 ο DAX με συνέχεια της ανόδου, νωρίτερα κατά 0,35%, για την εβδομάδα με 1,91% και συνολικά 16,48% από την αρχή του έτους.

Αυτά -για το χρέος των ΗΠΑ- στα ευρωπαϊκά, γιατί στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι εκλογές της Κυριακής που εύλογα κυριαρχούν. Χωρίς αισθητή διαφοροποίηση στη στάση traders, επενδυτών τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, δύσκολα μπορεί να αλλάξει θεαματικά σήμερα. Υποτονικό το κλίμα και στην αγορά Παραγώγων, δεν προϊδεάζει για κάτι θεαματικό μετά τις 14:15-14:30, βάσει της εικόνας του ΧΠΑ νωρίτερα.

Ανάλογο το κλίμα και στην υποκείμενη αγορά, από την προσυνεδρίαση, χωρίς εύρος διακύμανσης στις εντολές που πέρασαν στο σύστημα, με αποτέλεσμα το «άνοιγμα» να γίνει από τις 1.129,59 και μέχρι τις 11:00 η διακύμανση να μην έχει ξεπεράσει τα όρια μόλις 2 μονάδων. Διαγραμματικά «άπνοια» για τον Γενικό Δείκτη ακριβώς στις 1.130 μονάδες, με την αξία συναλλαγών στο ημίωρο να φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ.

«Η ελληνική οικονομία επιστρέφει, αλλά οι ψηφοφόροι μετρούν το κόστος...» η πιο τελευταία προσέγγιση ξένου Μέσου, με το Bloomberg να αναφέρεται από την ανάκαμψη της οικονομίας μέχρι το δυστύχημα των Τεμπών, το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Κοντός ψαλμός» που έλεγαν παλαιότερα, προσώρας (*) πάντως δεν διαφαίνεται να τοποθετούνται στο «εκλογικό» της αγοράς περισσότεροι επενδυτές. Περιορισμένες οι κινήσεις προεξόφλησης -όπως όλη την εβδομάδα- αποτυπώνεται και σήμερα στα στενότατα εύρη διακύμανσης ακόμη και των τραπεζικών -«χαρτιών» με παραδοσιακά μεγαλύτερο volatility.

Σε ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΠΑΠ οι περισσότερες συναλλαγές, ενδεικτική η υποχώρηση των τραπεζικών -όπου κυρίως τοποθετείται πιο «γρήγορο χρήμα»-, με τη Eurobank να έπεται και Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς να ακολουθούν.

Ακόμη και στη μετοχή της Πειραιώς, με την πιο επιθετική τάση, οι εντολές δεν ξεπερνούν τα 2,352-2,37 ευρώ.
Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, οι δύο μετοχές του δείκτη με (υπο)στήριξη στους long, με τον FTSE25 οριακά (0,07%) στις 2.751 και επίσης ενδεικτικό τον περιορισμό του εύρους σε μόλις 7 μονάδες. Ελάχιστα όπως ειπώθηκε και τα Συμβόλαια στο ΧΠΑ.

Για ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,09), ΔΕΗ (8,18) η μεγαλύτερη άνοδος από τα 21 μη τραπεζικά του δείκτη, αξιοπρόσεκτο πως στη μετοχή της Helleniq Energy οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή της συνεδρίασης. Σε κλίση το «χαρτί» από τα 7,44 στα 7,32 ευρώ την επόμενη της ανακοίνωσης μεγεθών 3μήνου. Η εξαίρεση στον -μέχρι στιγμής- κανόνα εισηγμένων που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Συγκριτικά καλύτερη εικόνα στα mid caps, με τη μετοχή της ΚΡΙ-ΚΡΙ να ξεχωρίζει -από την αρχή- συναλλακτικά, με τις αγορές να φτάνουν έως τα 7,18 ευρώ. Νέο υψηλό για τη μετοχή, όπως και για την Πετρόπουλος στα 7,70 ευρώ.

Συναλλακτικά ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Fourlis (4,05), Cenergy Holdings (4,87), Ideal Holdings (4,66), BriQ (1,935), AVAX (0,945). Στα 50' μετά την έναρξη της συνεδρίασης και στη μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής οι συναλλαγές ήταν μόλις 6 τμχ. και 37 τμχ. της Papoutsanis.

(*) στα 6,9 εκατ. ο τζίρος, με πακέτα 4,65 εκατ. σε Jumbo στα 22,08 ευρώ και σε δύο του ΟΤΕ στα 13,80 αμφότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v