Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα κλειδιά της συνεδρίασης μετά το ξέσπασμα

Νέα δεδομένα δημιούργησε το αγοραστικό κρεσέντο. Ποιες είναι οι προσδοκίες της αγοράς για το διάστημα μέχρι τις επόμενες κάλπες. Τα ορόσημα σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Χρηματιστήριο: Τα κλειδιά της συνεδρίασης μετά το ξέσπασμα

Σε υψηλό εννέα μηνών ο Nasdaq, σε υψηλό εννέα ετών το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα. «Αλμα» 6,01% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.201,32 μονάδες, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και πολλές βοήθειες από τα blue chips. Αποτέλεσμα το 12,47% για τον ΔΤΡ στις 991,41 μονάδες και το 6,95% για τον FTSE25 στις 2.959,46 μονάδες.

Με τζίρο 362 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 62 εκατ. με τη μορφή προσυμφωνημένων συναλλαγών και εσπευσμένη ενεργοποίηση αγοραστών κυρίως από ξένους διαχειριστές.

Ηταν η προεξόφληση της επίσπευσης της επενδυτικής βαθμίδας, που οδήγησε στον χθεσινό συνωστισμό, απόρροια και της άρσης του πολιτικού ρίσκου συνδυαστικά με τη βεβαιότητα πως σειρά σημαντικών συμφωνιών θα προχωρήσουν απρόσκοπτα. Οσον αφορά στην επενδυτική βαθμίδα, η Ελενα Λάσκαρη έχει από νωρίς τις πληροφορίες για τις κρίσιμες ημερομηνίες, τα στοιχήματα και τις θετικές εκπλήξεις που ετοιμάζει ο ΟΔΔΗΧ. Η προοπτική αυτών όχι μόνο εξηγεί το χθεσινό και την αποτίμηση των 82,5 δισ. ευρώ, αλλά δικαιολογεί μεγαλύτερη.

Τα 362 εκατ. συναλλαγών σε μετοχές με διψήφιο ποσοστό ανόδου δεν ήταν διανομή (στα υψηλά), λένε αναλυτές, αλλά προοίμιο όσων ακολουθούν, όσο θα εδραιώνεται στους ξένους η πεποίθηση ότι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «ξεκλειδώνει» σειρά παραμέτρων που ευνοούν την επιχειρηματική, επενδυτική κοινότητα.

Κατ' αρχάς το 12,47% του ΔΤΡ έναντι του 6,95% του FTSE25 και 6,01% του ΓΔ ενισχύει την εκτίμησή μας για την «ταχύτητα κίνησης» του τραπεζικού κλάδου έναντι της αγοράς, το κλασικό 2/1 που τείνει να γίνει κανόνας σε ανόδους και διορθώσεις.

Σε αυτή τη φάση της αγοράς, η τάση είναι ανοδική, τα οφέλη για τον τραπεζικό κλάδο σημαντικά, δικαιολογούν αποτιμήσεις μεγαλύτερες των χθεσινών, που μεσοπρόθεσμα θα διαμορφωθούν. Το ότι θα μεσολαβήσουν διορθώσεις αναπόφευκτο, αναγκαίο προκειμένου να εισρεύσουν περισσότερα κεφάλαια, να διευρυνθούν οι επιλογές των αγοραστών, να μετακυλιστεί κερδισμένη ρευστότητα προς περισσότερες εισηγμένες.

Το γεγονός πως η Cenergy Holdings των 958 εκατ. -τύποις στον FTMidCap- απέχει ελάχιστα από το κλαμπ των δισεκατομμυριούχων είναι ενδεικτικό. Εχέγγυα τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, το καλό πρώτο 3μηνο, οι προοπτικές του 2023, η προοπτική της μόχλευσης κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης από νωρίς «χαρτογραφεί» τις μετοχές που έχουν πλεονέκτημα μετά τις εκλογέςτο νέο τοπίο ανέλυε η AXIA Ventures, θα ακολουθήσουν με ταχύ ρυθμό εκθέσεις ξένων, αναλύσεις ειδικών, επενδυτικές ημερίδες και παρουσιάσεις, με πιθανότατο το ενδεχόμενο ο στόχος μεσοπρόθεσμα να διαμορφωθεί σε περαιτέρω υψηλά λ.χ. 10ετίας, καθώς θα επιταχύνεται η επιστροφή του τραπεζικού κλάδου και θα ισχυροποιείται η θέση πολλών large caps και αρκετών mid caps. Αυτός είναι ο στόχος, σε πρώτη φάση, μέχρι τη δεύτερη κάλπη.

Σε αυτό το διάστημα, ορισμένα ορόσημα θα επηρεάσουν τη στάση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων. Αρχής γενομένης από σήμερα, με την ανακοίνωση των μεγεθών της Εθνικής. Στα 6,18 ευρώ με 15,30% η μετοχή της Εθνικής, που λόγω του 40% της θέσης του ΤΧΣ θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων, ξένων αλλά και Ελλήνων ενδιαφερόμενων να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση του Ταμείου.

Ωστόσο η διάθεση προεξόφλησης των επενδυτών εκτείνεται και σε άλλους κλάδους, όπου συμφωνίες είτε είναι ώριμες να ανακοινωθούν είτε κυοφορούνται, ενώ άλλες είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Ενδεικτικά αναφέρονται ο διαγωνισμός για την Αττική Οδό, τη διάθεση (τουλάχιστον) του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, που έγκυρες πηγές φέρουν να δρομολογούνται άμεσα, προφανώς στο διάστημα των 100 ημερών που είχε αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης (όσον αφορά στο investment grade).

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως σε αυτό το διάστημα θα «τρέχουν» παράλληλα σημαντικές διεργασίες σε επιχειρηματικό/επενδυτικό επίπεδο, που θα αποτελέσουν «καύσιμο» για την αγορά. Ο στόχος που θέτουν υψηλός, δεν είναι της παρούσης, βήμα βήμα, «κλειδώνοντας» μέρος κερδοφόρων θέσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v