Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εκτόξευση του Γενικού Δείκτη με έκρηξη συναλλαγών

Πάνω από τις 1.200 μονάδες ο ΓΔ, με άνοδο άνω του 7% και άλμα του τζίρου πάνω από τα 180 εκατ. Ράλι έως 15% για τις τράπεζες, νέα υψηλά για ΔΕΗ. Αλμα και στα ομόλογα.

Χρηματιστήριο: Εκτόξευση του Γενικού Δείκτη με έκρηξη συναλλαγών

Με θεαματική τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων ξεκίνησε η υποδοχή των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ράλι για το 10ετές στο 3,915%, έναντι 4,266% του ιταλικού, 3,469% του ισπανικού και 3,198% του πορτογαλικού.

Το spread μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αποδόσεων υποχωρεί στις 149 μονάδες βάσης, στην πιο μικρή διαφορά από τον Αύγουστο του 2022.

Εισροές 60 εκατ. ευρώ στα πρώτα 30' της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο, ενδεικτικά της εσπευσμένης μαζικής τιμολόγησης κυρίως ξένων funds. Ξεκάθαρη τακτική προεξόφλησης επίσπευσης της απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, με τη διάθεση των διαχειριστών να αποτυπώνεται σε διπλό μέτωπο: μετοχών - ομολόγων.

Εκ προοιμίου γνωστό το gap up για δείκτες, μετοχές, με τον τραπεζικό κλάδο σε θεαματικό ξεκίνημα, με τις 4 συστημικές και τον κλαδικό δείκτη στο πρώτο limit up.

Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank από 12% έως 15,5% υψηλότερα, έως τις 1.002 από τις 907,40 με ανοδικό χάσμα αρκετών μονάδων.

ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Jumbo, EXAE, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή ενδεικτικά από 101 μετοχές με ισχυρά ποσοστά ανόδου.

Ενδεικτικό το ότι μόλις 4 μετοχές ήταν σε αρνητικό έδαφος στις 11:05, με τον τζίρο να έχει εκτιναχθεί στα 72 εκατ. Στις 12:45 οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 180 εκατ. ευρώ. 

Ερχεται re-rating ελληνικών assets, η πρώτη εκτίμηση από την πλευρά της Eurobank, ενώ σε ανάλογη ανάλυση της Πειραιώς πέραν των άλλων γίνεται λόγος για επίσπευση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

Κλίμα ανάλογο της αγοράς ομολόγων στην υποκείμενη των μετοχών, με τη διόρθωση του 10ετούς να ακολουθεί το θεαματικό «άνοιγμα» για τον τραπεζικό κλάδο.

Στην προοπτική των αγοραστών και η επίσπευση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με την Εθνική να έχει τη μεγαλύτερη έκθεση του Ταμείου.

Από τις 2.767,02 ο FTSE25, με άμεση καταγραφή νέου υψηλού, με τη ΔΕΗ το «καυτό χαρτί» ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών. Με το ευρύτερο gap up από τα χαρτιά του δείκτη εύλογα καθώς από την προσυνεδρίαση οι εντολείς έφθαναν σε υψηλά 52 εβδομάδων.

Ταχεία και μαζική εισροή ρευστότητας στο σύστημα, με κύριες επιλογές μετοχές εταιρειών που σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς ωφελούνται από κλάδους αιχμής. Ενέργεια - υποδομές, εκ προοιμίου γνωστό πως θα ήταν στο επίκεντρο των επενδυτών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v