Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα αντιδράσει το Χρηματιστήριο στο αποτέλεσμα της κάλπης

Η έκπληξη για το τελικό αποτέλεσμα και πώς διαμορφώνονται οι προσδοκίες για τις συνεδριάσεις μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ποιες μετοχές αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο. Η προσδοκία για την επενδυτική βαθμίδα.

Πώς θα αντιδράσει το Χρηματιστήριο στο αποτέλεσμα της κάλπης

To καθαρό αποτέλεσμα της Κυριακής «τιμολογείται» ήδη από τις αγορές, σύμφωνα με την υποδοχή των διεθνών Μέσων. Εφόσον επιβεβαιωθεί και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τότε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι εφικτή το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.

Αυτό είναι το μείζον στοίχημα κυρίως όσων ξένων funds ελάμβαναν θέσεις σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips όλο το προηγούμενο διάστημα με γνώμονα τις δικές τους δημοσκοπήσεις, συνεκτιμώντας τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, κυρίως όμως την προοπτική που διανοίγεται.

Το πολιτικό ρίσκο ήταν βασική ανασταλτική παράμετρος, η διαφαινόμενη άρση της προφανώς και «απελευθερώνει» κεφάλαια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για μετοχές και ομόλογα. Στην ανάλυση της Goldman Sachs για «... το αποτέλεσμα των εκλογών που θα είναι καθοριστικό για την οριστικοποίηση
της εφαρμογής του Ταμείου Ανάκαμψης...» συνοψίζεται η θέση της πλειονότητας των ξένων οίκων, ενεργοποιώντας τους περαιτέρω στην εγχώρια αγορά.

Σε δύο μέτωπα το ενδιαφέρον των traders και των επενδυτών, με τους μεν πρώτους να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν το ρεύμα που έχει διαμορφωθεί, έχοντας δεδομένο ότι με ανοδικό χάσμα (gap up) το ΧΑ φτάνει στα υψηλά 9ετίας, με τον Γενικό Δείκτη από τις 1.131,34 μονάδες. Οι δε δεύτεροι εύλογα θα επιδιώξουν να κατοχυρώσουν μικρό μέρος των θέσεών τους, αγορασμένων από χαμηλότερες τιμές, πλην όμως το κύριο μέρος των εντολών τους θα είναι αγορές με προοπτική.

Κατ' αρχάς προεξόφλησης μίας διαφαινόμενης αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη δεύτερη κάλπη, όμως κυρίως της προοπτικής απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Και το τελευταίο είναι που μπορεί να οδηγήσει τον τραπεζικό κλάδο πάνω από τις 955 μονάδες, από τις 881,51, σε εύλογο επενδυτικό χρόνο και τον FTSE 25 σε υπέρβαση των 2.880 από τις 2.767,02 μονάδες, στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Το πιθανό ενδεχόμενο επίσπευσης απόκτησης του investment grade (στις 100 ημέρες από την ανάληψη της αυτοδύναμης πρωθυπουργίας, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) είναι αυτό που αλλάζει τα δεδομένα για τους επενδυτές, που εκτιμάται πως θα ενισχύσει την εισροή κεφαλαίων σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips.

Κορυφαίος χρηματιστής σημείωνε πως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη δεύτερη κάλπη πιθανότατα να προσομοιάζει με εκείνο μεταξύ Ευρωεκλογών-Βουλευτικών του 2019, εννοώντας ένα relief rally από την πλευρά των ξένων.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης το έχει περιγράψει από τη χθεσινή ανάλυσή του για τη νέα αφετηρία για το ΧΑ, συνοψίζοντας στο ότι «... υπό την προϋπόθεση της ευρείας συνέχειας της πολιτικής, μία αναβάθμιση της Standard & Poor's φαίνεται να είναι θέμα χρόνου...». Πράγματι ο αμερικανικός οίκος έκανε το... μισό βήμα (στις 21/4), αναβαθμίζοντας την προοπτική της οικονομίας (σε θετική από ουδέτερη), κατά γενική εκτίμηση συνυπολογίζοντας το όποιο πολιτικό ρίσκο. Η άρση του τον «υποχρεώνει» να κάνει το υπολειπόμενο... μισό βήμα στην αξιολόγηση της 20ής Οκτωβρίου. Θα έχει προηγηθεί όμως η Fitch στις 9 Ιουνίου.

Αυτά είναι τα χρονικά διαστήματα που traders και επενδυτές θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν. Το βραχυπρόθεσμο νομοτελειακά οδηγεί σε νέα υψηλά 9ετίαςμ το μεσοπρόθεσμο σε ισχυρή long συνέχεια, ανεβάζοντας κι άλλο το ΧΑ στις προτιμήσεις των funds -που ούτως ή άλλως το έχουν φέρει σε θέση πρωταθλητισμού διεθνώς.

Στα 78,4 δισ. η αποτίμηση των εισηγμένων, στο 32% του ΑΕΠ, αρκετά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δικαιωματικά θα διεκδικηθούν μεγαλύτερες αποτιμήσεις. Κλάδος-προπομπός ο τραπεζικός, «τρέχει» ήδη με 37,7% από την αρχή του έτους, από τους κύριους ευνοούμενους από την προοπτική της αναβάθμισης θα αποτελέσει τον μοχλό για υψηλότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηματιστών.

Αύριο ανακοινώνει μεγέθη 3μήνου η Εθνική, συμπληρώνοντας ένα καρέ σημαντικής περαιτέρω βελτίωσης των ισολογισμών των συστημικών. Ακολουθούν road shows -που προφανώς θα γίνουν με άλλο «αέρα», συνεκτιμώντας την προοπτική επίσπευσης και της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, Εθνική και Πειραιώς είναι με τη μεγαλύτερη έκθεση του Ταμείου.

Προφανώς ευνοούνται και τα blue chips, συγκεκριμένα mid caps καθώς η επιχειρηματική, επενδυτική κοινότητα θα προεξοφλήσει την επίσπευση σημαντικών συμφωνιών αλλά και σημαντικών διαγωνισμών, που για πολιτικο-εκλογικούς λόγους είχαν μετατεθεί.

Οπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, οι εταιρείες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη 3μήνου επιβεβαιώνουν τη δυναμική τους, αναδεικνύουν τάση μεγέθυνσης δραστηριότητας και επιδόσεων σε σχέση με το αντίστοιχο του 2022. Τεχνικά όλοι οι μεσοπρόθεσμοι δείκτες παραπέμπουν σε τιμές 2014, δηλαδή προς τα επίπεδα των 1.220-1.230 μονάδων, που σύμφωνα με τη «μέτρηση» του Ηλία Ζαχαράκη αντιστοιχεί σε άνετη υπέρβαση των 2.790, με στόχευση προς τις 2.843 μονάδες.

Οι 933 και 954 μονάδες είναι για τον ΔΤΡ οι αντιστάσεις που θα επιχειρηθεί να προσεγγισθούν σε πρώτο χρόνο, μένει να φανεί ο χρονισμός. Αυτό γιατί την τελευταία εβδομάδα ο μέσος ημερήσιος τζίρος ήταν στα 78 εκατ., με σημαντικό αριθμό πακέτων (μεταξύ ξένων) που όπως εκτιμούν χρηματιστές θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. αυτή την εβδομάδα, κάνοντας λόγο για εκλογικό rebalancing.

Συγκριτικό πλεονέκτημα: ο δείκτης κερδοφορίας που διαμορφώνεται στις 8 φορές έναντι 13 του ευρωπαϊκού μέσου όρου (για τη χρήση 2013), αφήνοντας σημαντικό περιθώριο υπεραπόδοσης.

Κλάδος προτεραιότητας αυτός της ενέργειας, με σηματωρό τη ΔΕΗ -για ευνόητους λόγους-, προεξοφλείται πως θα συμβάλει στην ισχυροποίηση της long τάσης. Το μέγα deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-First Sentier για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι προ των πυλών, η πλευρά της Mytilineos σε θέση μάχης για τις δικές της ενέργειες.

Στα 8,10 ευρώ η μετοχή της ΔEΗ -στα 8,56 το υψηλό 52 εβδομάδων-, στα 11,96 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 18,96 της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στα 27,38 της Mytilineos. Ο πήχης των αποτιμήσεων υψηλότερα από τη στιγμή που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται συμφωνίες στον κλάδο.

Ο ΧΑΜαιλέων είναι σαφής από νωρίς, κάνοντας λόγο για πάρτι, έχοντας στο monitoring τη ΔEΗ. Σαφής, ενδεικτικός ο συμπαθής ΧΑΜ ενός κλίματος που από νωρίς εχθές βράδυ συζητείται μεταξύ επαγγελματιών, παραγόντων της αγοράς.

Κλάδος αιχμής και αυτός των υποδομών-κατασκευών, με τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού στο επίκεντρο. Θεωρητικά καταληκτική ημερομηνία είναι η 10η Ιουλίου (δηλαδή μετά τη δεύτερη κάλπη, ακόμη και εάν στηθεί στις 2 Ιουλίου), προφανώς η διαδικασία θα εκκινήσει -ουσιαστικά- με τον νέο υπ. ΠΕΧΩΔΕ.

Παράλληλα και η συνέχιση της ανακοίνωσης μεγεθών, με την ΕΧΑΕ σήμερα. Δεδομένου ότι η διοίκησή της έχει προγραμματίσει σειρά παρουσιάσεων εντός-εκτός συνόρων τόσο για εισηγμένες του Large Cap όσο για επιλεγμένα Mid Caps, προφανώς και αυτές θα γίνουν με άλλες προϋποθέσεις.

Η εικόνα της αγοράς κρατικών ομολόγων ενδεικτική καθ' όλη την προηγούμενη εβδομάδα, με το ελληνικό 10ετές να τιμολογείται καλύτερα από το αντίστοιχο ιταλικό, πλησιάζοντας -πλέον- με αξιώσεις το ισπανικό και το πορτογαλικό. Παράμετρος που αποτελεί το κύριο θέμα μας για σήμερα στον Εκηβόλο.

Λίγο ως πολύ έτσι διαμορφώνεται το κλίμα μετά το χθεσινό αποτέλεσμα, σε μία συγκυρία που στις διεθνείς αγορές κυριαρχεί το θέμα του ομοσπονδιακού χρέους στις ΗΠΑ. Η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποιεί, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν (1 Ιουνίου), αλλά με τα futures του S&P 500 νωρίτερα οριακά από τις 4.204 μονάδες. Οσο για τον δείκτη, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται πάνω από τις 4.190 μονάδες -με τον Volatility Index σε τιμές χαμηλότερες των 18 μονάδων-, ο κίνδυνος χρεοκοπίας μόνο θεωρητικά αποτιμάται στη Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v