Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα πονταρίσματα σε τράπεζες και blue chips

Σε υψηλότερα επίπεδα παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με κατοχύρωση θέσεων στα υψηλά. Κέρδη για τράπεζες πλην Εθνικής, σε νέα υψηλά Mytilineos και Autohellas, άλμα για ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ.

Χρηματιστήριο: Νέα πονταρίσματα σε τράπεζες και blue chips

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, με την προσοχή στη Wall Street. Από οριακά χαμηλότερες τιμές τα futures του S&P500, σε αναμονή των συζητήσεων για το όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Σε αναμονή οι επενδυτές και στα ευρωπαϊκά, διαφοροποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεύτερη σερί συνεδρίαση μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Συνέχεια στον ανοδικό ρυθμό, που με κεκτημένη ταχύτητα έχουν οι αγοραστές από την προηγούμενη εβδομάδα, ισχυροποιούμενοι μετά τη χθεσινή θεαματική άνοδο -μεστή συναλλαγών-, με νέο γύρο τοποθετήσεων σε τραπεζικά χαρτιά, την πλειονότητα των blue chips και επιλεγμένα mid caps που σταδιακά διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Με τις 1.200 μονάδες να διαμορφώνονται σε σημείο αναφοράς, κατά τα πρώτα 30'-40', οπότε κατοχυρώθηκε μικρό μέρος θέσεων, με την προσφορά να απορροφάται από οριακά χαμηλότερα και σταδιακά μετά τις 11:45 να παίρνει εκ νέου ανοδική φορά. Εως την περιοχή των 1.220 μονάδων, όπου βγήκε δεύτερος γύρος πωλήσεων, με συνέπεια τη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη.

Τεχνικά διαμορφώνεται ένα εύρος διακύμανσης -μεταξύ 1.200-1.220 μονάδων- όπου έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας άνω των 100 εκατ. Θυμίζοντας τα 362 εκατ. της χθεσινής, θεωρείται πως στο τέλος της ημέρας θα έχει δημιουργηθεί μία κρίσιμη «μαγιά» τουλάχιστον μισού δισ. ευρώ. Χρηματιστές τη θεωρούν απαραίτητη προκειμένου να επιχειρηθεί η επόμενη κίνηση των αγοραστών, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και αρκετές βοήθειες από blue chips, μετοχές-σηματωρούς.

Στην περιοχή των 1.000 μονάδων ο ΔΤΡ, με θετική μεταβολή -σχεδόν- 60% (!) από την αρχή του έτους -μεγαλύτερη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-, με τις τιμές των μετοχών να ενισχύονται όσο οι τιμές στα ομόλογα μειώνονται.

Ενδεικτικά στο 3,857% το ελληνικό 10ετές έναντι 4,326% του αντίστοιχου ιταλικού, πλησιάζοντας το ισπανικό στο 3,516%.

Αντίθετη κίνηση για Πειραιώς στα 2,76 (2,60%), Alpha Bank στο 1,3985 (2,08%), Eurobank στο 1,5925 (1,43%) με εξαίρεση την Εθνική. Ημέρα ανακοίνωσης μεγεθών και η μετοχή υποχωρεί 1,68% στα 6,0876 ευρώ, μετά το χθεσινό συν 15%.

Στα 4 τραπεζικά χαρτιά ο μεγαλύτερος τζίρος, αλλά και συνέχεια εισροών σε ΔΕΗ (9,46), ΟΤΕ (14,28), ΟΠΑΠ (16,30), με τον Οργανισμό να ανακοινώνει μεγέθη 3μήνου αύριο Τετάρτη.

Συνεχείς εισροές στη μετοχή της ΕΧΑΕ στα 4,86 (5,65%), σταθερές αγορές σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (20,02) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (12,08), σε νέο υψηλό η... μητρική.

Επίσης νέα υψηλά για Mytilineos, Autohellas -διαδοχικά all time high για αμφότερους τους τίτλους-, υψηλά 52 εβδομάδων για Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Alpha Trust.

Από τις 65 μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 49 με αρνητικό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v