Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι πωλητές

Στα όρια της στήριξης των 1.310 μονάδων υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με διπλάσιες απώλειες για τις τράπεζες. Υπερισχύουν οι short σε ΔΕΗ, Aegean, Viohalco. Στο επίκεντρο και οι αλλαγές του MSCI.

Χρηματιστήριο: Διατηρούν το πλεονέκτημα οι πωλητές

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά, ανάλογες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ανακοίνωση στοιχείων πληθωρισμού για τον Ιούλιο -με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την επενδυτική κοινότητα- που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ διαμορφώθηκε στο 2,5% αλλά με έκρηξη 12,3% στις τιμές των τροφίμων. Από νωρίς η Αλεξάνδρα Γκίτση έχει αναφερθεί σχετικά στο θέμα-ειδικότερα στο πώς σχεδιάζει να ενεργήσει η κυβέρνηση- πλην όμως το 19,4% στα φρούτα, το 15,5% στα λαχανικά, το 14,4% στα γαλακτοκομικά κ.ο.κ είναι εδώ και προστίθενται σωρευτικά στα κόστη μετακίνησης, ταξιδιών κ.λ.π στον κατ' εξοχήν τουριστικό μήνα του έτους, τον Αύγουστο.

Στα ευρωπαϊκά, με επίκεντρο την Ιταλία και την απόφαση της Ρώμης να επιβάλει φόρο στα τραπεζικά υπερκέρδη ο κλάδος έφθασε να διορθώνει έως 11% στο Μιλάνο, με τον ΜΙΒ στο χαμηλότερο σημείο 30 ημερών. Απόφαση που εύλογα συζητείται και στην Αθήνα, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς ωστόσο να ξεπερνά τα περιθώρια θεωρητικής συζήτησης.

Περισσότερο ουσιαστικές είναι οι εκτιμήσεις που γίνονται εν όψει της επικείμενης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη να ακτινογραφεί την Morgan Stanley, με τον αμερικανικό οίκο να προβλέπει ότι οι ελληνικές μετοχές θα επηρεαστούν σημαντικά από το rebalancing. Μεθαύριο Πέμπτη οι ανακοινώσεις με την Morgan Stanley να εκτιμά ως πιθανότερο ενδεχόμενο την ένταξη της Πειραιώς στον δείκτη MSCI Greece, ενώ λίγες πιθανότητες για διαγραφή δίνονται για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Τεχνικά, για τον Γενικό Δείκτη συντηρείται η πλαγιοκαθοδική τάση σε εύρος 1.321-1.315 μονάδων δίχως να διαφαίνεται πιεστικότερη στάση από τους πωλητές, με πιθανότερο το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης και σήμερα των 1.310 ως στήριξη.

Στις 1.085 (-0,78%) ο Δείκτης Τραπεζών, χωρίς ενδείξεις επηρεασμού απ' όσα συνέβαιναν νωρίτερα στο Μιλάνο και συγκριτικά σε καλύτερη θέση έναντι του StoxxBanks.

Για τον ΔΤΡ όσο δεν διαφαίνεται προοπτική πειστικής υπέρβασης των 1.105-1.110 μονάδων πιθανότερο είναι οι επενδυτές να αρκεστούν σε διασφάλιση στηρίξεων (1.080-1.075) και σε επί μέρους κινήσεις σε τίτλους επικαιρότητας. Η Πειραιώς στο επίκεντρο και των βραχυπρόθεσμων, ενώ για τους πιο μεσοπρόθεσμους σημασία έχει η συμπλήρωση του τραπεζικού "καρέ", συνακόλουθα η μεγαλύτερη στάθμιση του κλάδου στο "καλάθι" του MSCI Greece, θυμίζοντας πως από την προηγούμενη αναδιάρθρωση η Eurobank έχει μεγαλύτερη "βαρύτητα" από τον ΟΤΕ.

Στις 3.184 (-0,28%) ο FTSE25, στις 2.176 (-0,58% ) FTMidCap, λίγο ως πολύ μέσα στα-τεχνικώς- αναμενόμενα εύρη διακύμανσης.

Σε Πειραιώς (3,516), Mytilineos (36,56), OTE (14,23), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (17,11), Jumbo (26,48) οι 5 κυριότερες επιλογές πωλητών-αγοραστών, με ενδιαφέρουσα την επαναφορά της Mytilineos ακυρώνοντας το βραχυπρόθεσμο short, η αδυναμία και σήμερα για τον τίτλο του ΟΤΕ, η αντίδραση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Απώλειες και μάλιστα σχεδόν 2% για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 10,32 ευρώ, με διακριτή την επανεργοποίηση short φοράς.

Intracom Holdings και ΑΔΜΗΕ από τα mid caps με αγοραστές, με απώλειες η Intrakat όπως και οι μικρότερες του κλάδου Δομική Κρήτης, ΕΚΤΕΡ που είχαν υπεραποδώσει θεαματικά το προηγούμενο διάστημα.

Με πλεονέκτημα οι πωλητές σε 59 μετοχές έναντι των αγοραστών σε 39, με την αξία συναλλαγών στα 40 και εκατ. ευρώ με μόλις 2,8 εκατ. σήμερα μέσω προσυμφωνημένων εντολών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v