Υψηλές θερμοκρασίες στην περιφέρεια του Χρηματιστηρίου

Εθνική, Eurobank και Viohalco κράτησαν το πρόσημο σε συνεδρίαση με μείωση συναλλαγών και ρευστοποιήσεις σε τίτλους που έτρεξαν. Συνεχίζεται η κινητικότητα σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση.

Υψηλές θερμοκρασίες στην περιφέρεια του Χρηματιστηρίου

“Οι γυναίκες και οι πολιτικοί πρέπει να προσέχουν την Περιφέρειά τους”, είχε πει ο αείμνηστος Λάμπρος Κωνσταντάρας στην πάντα επίκαιρη ταινία “Υπάρχει και φιλότιμο” και στην παρούσα φάση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η λεγόμενη Περιφέρεια του ταμπλώ, φαίνεται να “ζει μεγάλες στιγμές”, δίνοντας νεύρο και αδρεναλίνη σε όλο το εύρος της Αγοράς.

Ακόμα και τα θεωρούμενα “συντηρητικά χαρτοφυλάκια” που δεν ήθελαν να ξέρουν άλλες μετοχές από αυτές που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις και βλέποντας την κόπωση σε πολλούς Δεικτοβαρείς τίτλους, προστρέχουν στους χρηματιστές τους, αναζητώντας να διοχετεύσουν μέρος των κερδών τους, σε “κάποια μικρότερα χαρτιά, που έχουν μείνει πίσω και δικαιούνται υψηλότερης αποτίμησης και καλύτερης χρηματιστηριακής μεταχείρισης”.

Έτσι, σε κάθε συνεδρίαση και ανεξάρτητα από το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, ανακύπτουν νέοι ημερήσιοι πρωταγωνιστές – μετοχές, που αρκετές από αυτές είναι αμφιβόλου παρόντος και ακόμα πιο αμφίβολου μέλλοντος.

Η στήλη υποστηρίζει ότι οι σημαντικές αποδόσεις θα συνεχίσουν να βγαίνουν από την θεωρούμενη Περιφέρεια, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς έχουν αρχίσει και διακινούνται φήμες που βγάζουν από τον συναλλακτικό λήθαργο σημαντικό αριθμό μετοχών, στις οποίες οι αγοραστές θα εξαφανιστούν στην πρώτη σημαντική διόρθωση, εγκλωβίζοντας τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά.

Από εκεί και πέρα, καθαρά ανοδική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να αγνοεί την επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και παίρνοντας βοήθειες από την ανοδική διάθεση λίγων Δεικτοβαρών τίτλων, να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο τζίρος έμεινε σημαντικά χαμηλότερα από το όριο των 100 εκατ. και μάλιστα σήμερα σημειώθηκε η χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων, ενώ σήμερα το βράδυ με ενδιαφέρον αναμένεται η ετυμηγορία της Scope Ratings για το Ελληνικό αξιόχρεο, έστω και αν ο εν λόγω Οίκος δεν αναγνωρίζεται επισήμως από την ΕΚΤ.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς, που θεωρούν πως η σημερινή ανακοίνωση της Scope (έχει την αξιολόγηση της Ελλάδας ένα “σκαλί” κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), θα είναι προάγγελος για πιθανή αναβάθμιση από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, (ο Καναδικός Οίκος έχει πιστοποίηση από τις Κεντρικές Τράπεζες).

Οι συνθήκες που οδηγούν σε επενδυτική βαθμίδα θα φέρουν περαιτέρω εμπιστοσύνη, θα επιταχύνουν τις Ξένες επενδύσεις και θα βελτιώσουν το λειτουργικό περιβάλλον για τις Ελληνικές Τράπεζες. Θα εξετάσουμε την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2023”, σημειώνει η DBRS σε ανακοίνωσή της.

Επόμενες σημαντικές ημερομηνίες στην ατζέντα των ενεργών επενδυτών η 9 (ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου Alpha Bank και ΕΕΕ) και 10 Αυγούστου (θα γίνει γνωστό αν η Τρ. Πειραιώς προστεθεί στον δείκτη MSCI Standard Greece).

Συνεχίζονται οι ανοδικές διαθέσεις, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,92% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,18% ανηφορίζει αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,881% “τσιμπάει” η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1324,14 μονάδες (+0,75%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1320,35 (+0,46%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1319,52 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,40%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 76 εκατ., από τα οποία τα 8,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΛΠ, ΑΛΦΑ, ΕΝΤΕΡ, ΠΕΤΡΟ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 31% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 76 εκατ., τα 64,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,08%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 0,02%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 41,92% και ο ΔΤΡ κέρδη 70,9%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ανοδική κίνηση, αντανακλώντας τη βελτιωμένη επενδυτική ψυχολογία και τη μείωση των ανησυχιών για τα εταιρικά κέρδη”, σημειώνει η Eurobank Equities.

Συνεδρίαση που επικράτησαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις. Αν και τα αποτελέσματα ήταν σε γενικές γραμμές ανάλογα των εκτιμήσεων, επαναδιατυπώνουμε τη θετική μας στάση για τη ΔΕΗ με βάση την ελκυστική της αποτίμηση και την επιτάχυνση της υλοποίησης του επενδυτικού της πλάνου, καθώς και την αποκατάσταση της διανομής μερίσματος από το επόμενο έτος, με βάση τα κέρδη του 2023”, επισημαίνει η Piraeus Sec.

Η Αγορά κινήθηκε υψηλότερα, ενόψει της ανακοίνωσης της αξιολόγησης της Scope”, σύμφωνα με την άποψη της Optima Bank.

Καθώς η υποβάθμιση της Οικονομίας των ΗΠΑ από τη Fitch επηρεάζει αρνητικά τις Αγορές, σε συνδυασμό με τη διάθεση για διακοπές στο εσωτερικό, ενόψει Δεκαπενταύγουστου, δημιουργείται διάθεση για συσσώρευση και την επόμενη εβδομάδα. Περιμένουμε ότι η Αγορά θα κινηθεί σε ένα εύρος συναλλαγών μεταξύ 1300 - 1350 μονάδες. Πιθανή έκπληξη θα μπορούσε να προέλθει από τη σημερινή αξιολόγηση της Scope για την Ελληνική Οικονομία, αν προχωρήσει σε αναβάθμιση”, τονίζει η Beta Sec.

Η δοκιμασία των 1300 μονάδων, προσώρας τουλάχιστον, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το Ελληνικό Χρηματιστήριο μπορεί να τύχει μιας διαφορετικής στάσης από την Επενδυτική Κοινότητα, όπως ήδη συμβαίνει με τους Ελληνικούς 10ετεις τίτλους, που καταγράφουν αποδόσεις μικρότερες των αντίστοιχων Αμερικανικών. Αργά το βράδυ, η Γερμανική Scope Ratings ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο”, υπενθυμίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με μικρές απώλειες ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ, όπως επισημαίνει η Merit Sec.

Παρόλο την αρνητική εικόνα των Ξένων Αγορών (υποβάθμιση Αμερικανικού αξιόχρεου από την Fitch, απογοητευτικός PMI Ευρωζώνης), η Εγχώρια Αγορά έδειξε ότι έχει αντοχές και με εξαίρεση τις δύο πρώτες ώρες της συνεδρίασης της Τετάρτης, δείχνει να διαφοροποιείται από τις Αγορές του εξωτερικού.

Φαίνεται λοιπόν ότι η Ελληνική Αγορά καταφέρνει να πείθει την Επενδυτική Κοινότητα, αφού παρά τα σημαντικά κέρδη που καταγράφει από την αρχή του έτους, υπεραποδίδοντας των Ξένων Αγορών, συνεχίζει να εμφανίζει αμυντική συμπεριφορά ακόμα και σε ημέρες έντονης πίεσης στο εξωτερικό.

Ένας από τους λόγους που η Εγχώρια Αγορά διατηρεί το θετικό momentum, είναι το θετικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό.

Πιο συγκριμένα τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Ελληνικές Τράπεζες ήταν ικανοποιητικά, με τις Διοικήσεις να είναι αρκετά αισιόδοξες για το δεύτερο μισό του έτους, ενώ επανέλαβαν την πρόθεσή τους να διανέμουν μέρισμα το 2024, από τα κέρδη του 2023, κάτι που κατά την άποψή μας αποτελεί σημαντικό θετικό καταλύτη της αγοράς.

Σημαντικά βελτιωμένα ήταν και τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ, ενώ θετικό αντίκτυπο είχε η συμφωνία Helleniq Energy - Mytilιneos για εξαγορά Φωτοβολταϊκών Πάρκων στην Ρουμανία, που δείχνει ως ένα βαθμό την σταδιακή “επιστροφή” των Ελληνικών Ομίλων στην Περιοχή των Βαλκανίων.

Τέλος, έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων παρατηρείται και εκτός Χρηματιστηρίου, σε κλάδους όπως τα Τρόφιμα και το Real Estate.

Την Δευτέρα η μετοχή του ΟΛΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των €1,04 ανά μετοχή.

Σε ότι αναφορά τα αποτελέσματα την Τετάρτη δημοσιεύουν το εξάμηνο τους η Coca-Cola HBC και η Alpha Bank και την Πέμπτη η IDEAL Holdings θα ανακοινώσει τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το εξάμηνό της.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI.

Για την ερχόμενη εβδομάδα περιμένουμε τη Δευτέρα την ανακοίνωση του ισοζυγίου στην Κίνα και το CPI στην Αμερική να καθορίσουν ως ένα μεγάλο βαθμό την πορεία των διεθνών δεικτών.

Αναμένουμε βραχυπρόθεσμα η Αγορά να κινηθεί στα επίπεδα των 1300 - 1350 μονάδων, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει στο σύνολο των Εταιρειών του ΓΔ.

Μια αναβάθμιση από την Scope, σε συνδυασμό με βελτίωση της εικόνας των Ξένων Χρηματιστηρίων, θα μπορούσε να ωθήσει την Αγορά μας σε υψηλότερα επίπεδα” εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), Eurobank (5,9), Εθνική (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), Μυτιληναίο (5,3), Πειραιώς (4,4), ΔΕΗ (4), Alpha Bank (3,8), Jumbo (3,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5), Motor Oil (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,25%) και ΠΕΙΡ (+0,11%), ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΤΕ (+2,55%) και ΕΥΡΩΒ (+2,61%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1096,23 μονάδες (+1,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1093,21 (+1,39%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1094,73 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,53%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1117 μονάδων. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 1004, 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “mega deal βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ του Ομίλου Εθνικής Τράπεζας και των Prodea, Παπαλέκα, καθώς υλοποιείται, σε δύο φάσεις, συμφωνία επαναγοράς από την Τράπεζα, Ακινήτων που μισθώνει, έναντι αθροιστικού τιμήματος, το οποίο θα κινηθεί στα επίπεδα των 300 με 305 εκατ. ευρώ. Η πρώτη φάση ήδη υλοποιήθηκε. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, η Εθνική προχώρησε, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, σε αγορά τριών Ακινήτων, τα οποία μίσθωνε, έναντι ποσού 151 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη φάση της συναλλαγής έχει μορφοποιηθεί, αλλά δεν έχει συντελεστεί. Η Εθνική υπέγραψε μνημόνιο για την αγορά πρόσθετων Ακινήτων, έναντι ποσού περίπου με 154 εκατ. ευρώ”.

Μικτή η τελική εικόνα του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΑΡΑΙΓ (+0,15%), ΒΙΟ (+2,44%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,86%) ΔΕΗ (+0,57%), ΕΛΧΑ (+5,26%), ΕΥΔΑΠ (+1,91%), ΟΠΑΠ (+0,90%), ΣΑΡ (+0,78%) και TITC (+0,63%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “Πολύ κοντά βρίσκεται πλέον η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Enel Romania. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, επιβεβαίωσε αυτό που είχε προαναγγείλει από τον Μάιο. Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται ως τον Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η επικαιροποίηση του στρατηγικού πλάνου της Επιχείρησης, το οποίο θα παρουσιασθεί σε Investors Day, που τοποθετείται στο Φθινόπωρο”.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ (+0,57%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, διπλώνοντας τις ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 10,74 ευρώ (+2,48%). Το ημερήσιο “stop long” στα 10,12 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 11,22 ευρώ.

Ανέβασε συναλλαγές και κέρδη σήμερα η ΕΛΧΑ (+5,26%). Στα 2,01 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 2,39 ευρώ η επόμενη αντίσταση.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+246,91%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+160,87%), ΑΡΑΙΓ (+147,64%), ΠΕΙΡ (+142,7%), ΜΑΘΙΟ (+136,51%), CENER (+124,5%), ΙΝΚΑΤ (+124,32%), ΞΥΛΠ (+121,54%), ΓΚΜΕΖΖ (+119,65%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+117,56%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+115,13%) και ΑΒΑΞ (+115,0%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Πράσινο φως στη συγχώνευση άναψε, με ομόφωνη μάλιστα απόφασή της, η Επ. Ανταγωνισμού, κρίνοντας ότι δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη λειτουργία του ανταγωνισμού η συγχώνευση - απορρόφηση ΑΝΕΚ (+7,30%) από την Attica Group.

Από εκεί και πέρα, σε υψηλά 15 μηνών η Performance (+5,89%), διετίας ΞΥΛΚ (+19,34%) και CPI (+5,78%), 28 μηνών η Ίλυδα (+1,99% και επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), 83 μηνών οι Ευρωσύμβουλοι (+5,59%), 107 μηνών η Unibios (+1,63%), 147 μηνών η Centric (+2,06% και πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), 180 μηνών η Αλουμύλ (+4,96%), 190 μηνών η Έλαστρον (+3,68%), 193 μηνών η Revoil (+8,82%), 230 μηνών η Q&R (+1,51%) και σε υψηλά 268 μηνών η Γενική Εμπορίου (+3,54%).

Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 2,17 ευρώ, για να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα η Ιντρακόμ (+6,11%).

Αύξησε συναλλαγές η Κορδέλλου (+6,55%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε Ναύπακτο (+0,84%), Χαϊδεμένο (+8,27%), Fieratex (+7,66%), Παϊρη (+4,85%), Ελινόιλ (+1,49%) και Δρομέα (+2,64%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΚΤΗΛΑ (+4,40%), ΒΟΣΥΣ (+1,56%), ΒΙΣ (+9,66%), ΚΕΚΡ (+0,81%), ΣΠΥΡ (+10%), ΕΒΡΟΦ (+1,85%), ΛΑΝΑΚ (+4,10%) και ΜΟΝΤΑ (+0,68%).

Ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 18 μηνών στον Μαθιό (+7,97%).

Μετά από πτωτικό “καρέ” αντέδρασε η Entersoft (+4,11%).

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Epsilon Net (+5,17%).

Μάλλον βρίσκεται σε άλλη Αγορά η ΦΛΕΞΟ (-2,99% και χαμηλά 8μηνου).

Μετά από τέσσερις πτωτικές και μία αμετάβλητη συνεδρίαση, αντέδρασε η ΣΙΔΜΑ (+4,42%).

Συνεχίζεται η αργή επιβίβαση στην Κρι Κρι (+1,18%), εν όψει, τουλάχιστον, ικανοποιητικών αποτελεσμάτων (+1,18%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1300 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1280, 1273, 1268, 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1115 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3150 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3065, 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2703 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικρά κέρδη, αλλά απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Γύρισε σε μικρά κέρδη η Ευρώπη, προσπαθούν για αντίδραση οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,1068 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να προσεγγίσει τα $1980 ο Χρυσός, προς τα $23,75 κινείται το Ασήμι.

Πάνω από τα $29250 το Bitcoin, προς τα $1850 αναρριχάται το Ethereum.

Κατά 7% αυξήθηκαν οι παραγγελίες στα Γερμανικά εργοστάσια τον Ιούνιο, σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, όπως ανακοίνωσε η Destatis. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν κατά 3%.

Κατά 0,3% υποχώρησαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Μάιο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τζίρος κινήθηκε καθοδικά κατά 0,2%. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,4% στην Ευρωζώνη και κατά 1,6% στην ΕΕ.

“Ο υποκείμενος (ή δομικός) πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ έχει πιθανώς κορυφωθεί, υποδεικνύοντας επιβράδυνση της αύξησης και άλλων τιμών”, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Αμερικανική Οικονομία δημιούργησε ελαφρώς λιγότερες θέσεις εργασίας, από ότι ανέμεναν οι αναλυτές τον Ιούλιο. Ειδικότερα, συνολικά προστέθηκαν 187000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι πρόβλεψης για 200.000. Τον Ιούνιο είχαν δημιουργηθεί 185000. Το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 3,5%, από 3,6% τον Ιούνιο.

Η AP Møller-Maersk προειδοποίησε ότι “η συρρίκνωση του Παγκόσμιου Εμπορίου θα αποδειχθεί μεγαλύτερη και βαθύτερη από ότι φοβόταν αρχικά ο Κολοσσός στη μεταφορά κοντέινερ, καθώς οι Εταιρείες μείωσαν τα αποθέματά τους, ενόψει του κινδύνου ύφεσης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ”.

Ο Πολυεθνικός Όμιλος δήλωσε ότι “η Παγκόσμια ζήτηση εμπορευματοκιβωτίων, που θεωρείται σημαντικός δείκτης για το Παγκόσμιο Εμπόριο, θα μειωθεί κατά 1% έως 4% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για +0,5% έως -2,5%”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,5 δισ. ευρώ, στα 89,3 δισ. ευρώ.

Η Euroxx Sec. επανεκκινεί την κάλυψη της Τέρνα Ενεργειακής, με τιμή – στόχο τα 22,60 ευρώ. Για το 2023 αναμένει EBITDA 183,4 εκατ. ευρώ και 220,8 εκατ. ευρώ για το 2024 με τα καθαρά κέρδη να ανέρχονται σε 72,0 εκατ. ευρώ για το 2023 και 99,1 εκατ. ευρώ για το 2024.

Η ΔΕΗ δημοσίευσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Axia όσον αφορά τα έσοδα και τα EBITDA, αλλά ελαφρώς χαμηλότερα όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, λόγω του υψηλότερου πραγματικού φορολογικού συντελεστή. Σε ανάλυσή του, ο Οίκος σημειώνει την τιμή – στόχο των 13,2 ευρώ που έχει θέσει για τον τίτλο, με σύσταση “buy”.

Το Χ.Α. κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, αποδέχθηκε την αίτηση της Εταιρείας "DOTSOFT ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Α.Ε.", με διακριτικό τίτλο "DOTSOFT A.E." για την ένταξη των μετοχών της στην Κατηγορία ΕΝ.Α. PLUS της Εναλλακτικής Αγοράς.

Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της "DOTSOFT A.E." θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, TITC, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Autohellas.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 89 ανοδικούς τίτλους, έναντι 41 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Συνεχίστηκε η ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (25.304 συμβόλαια).

Στα 3.883 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.778 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.838 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.838 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 81 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 170 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 569, 460 για τον Αύγουστο και 109 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.191,75), κινήθηκε μεταξύ 3.190 και 3.209,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 57, 57 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.118,75), κινήθηκε μεταξύ 1.101,5 και 1.118,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Αύγουστο, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.059).

Δεν υπήρξε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.016), Eurobank (1.900), Πειραιώς (1.786), Εθνική (820), ΔΕΗ (772), Ιντρακάτ (187), ΕΧΑΕ (480), ΟΤΕ (292), Μυτιληναίο (111), ΕΛΧΑ (162), Ιντρακόμ (508), Τέρνα Ενεργειακή (156), Ελ. Πετρέλαια (263), Viohalco (141), Αεροπορία Αιγαίου (203), ΕΥΔΑΠ (166).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 225.339, Πειραιώς 74.025, Eurobank 39.186, Εθνική 18.533, ΑΔΜΗΕ 20.464, ΔΕΗ 30.977, ΟΤΕ 12.155, ΤΕΝΕΡΓ 12.460.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.567.065 τεμ., (από 58.567.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.547.049 τεμ. (1.538.733), Eurobank 34.202.293 τεμ. (34.214.484), ΟΠΑΠ 1.561.551 τεμ. (1.561.551), Εθνική 8.996.465 τεμ. (8.996.465), ΟΤΕ 1.729.849 τεμ. (1.748.020), Πειραιώς 802.632 τεμ. (805.192).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v