«Κόλλησε» η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Οριακά κέρδη για τον ΓΔ με την αγορά να μην μπορεί, σε αυτή τη φάση, να κάνει ένα βήμα περισσότερο. Με ρευστοποιήσεις κερδών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

«Κόλλησε» η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Παρά το οριακά αρνητικό ξεκίνημα, γρήγορα οι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετικό έδαφος, συμπληρώνοντας “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 1,9%.

Ασφαλώς για το σημερινό “πράσινο” κλείσιμο, βοήθησαν το συνεχιζόμενο “stock picking” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και ο θετικός βηματισμός των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά τις βοήθειες που πήραν από τα Ασιατικά Χρηματιστήρια και κυρίως από Κίνα και Χονγκ Κονγκ.

Μένοντας στις Διεθνείς Αγορές, υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη αναμένονται η προκαταρκτική έκθεση για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI) Αυγούστου στην Ευρωζώνη και η έκθεση για τον πληθωριστικό Δείκτη Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) Ιουλίου των ΗΠΑ. Την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η έκθεση απασχόλησης στις ΗΠΑ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις αυξήσεις των μισθών.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., σήμερα και μετά την λήξη των συναλλαγών δημοσιεύει αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου – α΄ εξαμήνου η Motor Oil (-1,53%), ενώ το ενδιαφέρον των traders εστιάζεται και στο rebalancing των δεικτών MSCI, στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης 31 Αυγούστου 2023, με την Τράπεζα Πειραιώς να εισέρχεται στον δείκτη MSCI Greece Standard και την Τέρνα Ενεργειακή να αφαιρείται.

Να σημειωθεί ότι στη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (+0,31%) έχουν ανοιχτεί καθαρές αρνητικές θέσεις που ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών της Εισηγμένης (λεπτομερέστερη αναφορά στο σχόλιο από την Αγορά Παραγώγων και το οποίο ακολουθεί το σχόλιο της spot Αγοράς).

Από εκεί και πέρα, το σημερινό εύρος κίνησης του Γενικού Δείκτη ήταν λίγο μεγαλύτερο των οκτώ μονάδων, ενώ σαφώς πιο επιφυλακτική ήταν η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και σήμερα δεν υπήρξαν μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων, που χάρισαν κέρδη στα χαρτοφυλάκια που αρέσκονται να δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια.

Με διαθέσεις υποχώρησης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,90% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,14% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,783% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1316,13 (-0,01%) και 1324,85 μονάδων (+0,65%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1318,03 (+0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1318,34 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,16%.

Ο τζίρος στα 90,8 εκατ., από τα οποία τα 15,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΚΤΗΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, TITC, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΤΕΝΕΡΓ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, δίνοντας μία πρόγευση, εν όψει του επερχόμενου rebalancing.

Από τον συνολικό τζίρο των 90,8 εκατ., τα 83,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Αγορά θα μπορούσε να διατηρήσει το ανοδικό της momentum, καθώς το κλίμα στις Ξένες Αγορές παραμένει υποστηρικτικό”, σύμφωνα με την Piraeus Securities.

Περιμένουμε η θετική τάση στο Χ.Α. να συνεχιστεί, με την Μυτιληναίος να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Μία συνέχεια της χθεσινής ανοδικής κίνησης σήμερα, αλλά με χαμηλότερη δυναμική. Θετική αύρα και από τις Αγορές του εξωτερικού, που μπορεί να υποστηρίξει την αισιοδοξία”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Θετική ένδειξη, όσο ο ΓΔ δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1285 μονάδων. Την πιο σημαντική βραχυχρόνια αντίσταση αποτελούν πλέον οι 1325 μονάδες. Οι βραχυχρόνιες στηρίξεις στις 1264 και 1231 μονάδες (αποτελούν τη πιο κρίσιμη μεσοπρόθεσμη στήριξη). Ο MACD διατηρεί το σήμα πώλησης”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με άνοδο σε όλους τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα, αν και για τον ΓΔΧΑ, συγκεκριμένα, οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών υποκρύπτουν ενδεχομένως μια διστακτικότητα. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα δημοσιεύει το Β΄ τρίμηνο και η ΜΟΗ με τα εκτιμώμενα EBITDA να κινούνται στην περιοχή των 250 εκατ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο”, όπως εκτιμά η Depolas Investment Services.

Στο ημερήσιο βλέπουμε ότι η πτωτική τάση έσπασε και πλέον δοκιμάζεται και το ημερήσιο ‘stop’ του 1326, γεγονός που αν συμβεί μπορεί να μας οδηγήσει σε πρώτη φάση στα υψηλά του 1351, ή και στο 1409 επίπεδο. Θυμίζουμε ότι το 1379 είναι το υψηλό του 2014, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Στο εβδομαδιαίο τώρα είναι σημαντικό ο ΓΔ να καταφέρει να κλείσει την εβδομάδα πάνω από το 1305, κάτι που θα συντηρήσει την επιθετικότητά του. Το “stop” σε εβδομάδα στο “long” ανεβαίνει στις 1262 μονάδες σε κλείσιμο, γεγονός πολύ θετικό για τους αγοραστές. Ο ταλαντωτής μας σε ημερήσιο διόρθωσε και έδωσε και ανοδικό έναυσμα.

Πλέον πολύ κοντά μας έχουμε την 8η του Σεπτεμβρίου και την αξιολόγηση από την DBRS και την 9η του μήνα που είναι και η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Πλέον η Κυβέρνηση περιμένει την επενδυτική βαθμίδα για να μπορέσει να μαζέψει πίσω χρέος προς το ΤΧΣ, με το μεγαλύτερο “steak” να είναι στην Εθνική, μιας και έχει στην κατοχή της το 40%.

Αν συμβεί αυτό, τότε η Αγορά θα μπορέσει να έχει ακόμα μία καλύτερη βάση, μιας και νέοι Ξένοι Θεσμικοί θα απορροφήσουν σταδιακά σε αυτά, ή και υψηλότερα επίπεδα ποσοστά στον Τραπεζικό κλάδο.

Η Αγορά λοιπόν έχει να περιμένει σημαντικά νέα δεδομένα, έχοντας άριστη εικόνα, μιας και συντηρεί εύκολα πολύ σημαντικά κέρδη που έχει το τελευταίο διάστημα.

Μπροστά μας από την άλλη περιμένουμε την εισαγωγή της OPTIMA, θυμίζοντας ότι δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάτι αντίστοιχο στον αιώνα που διανύουμε.

Την Πέμπτη, μετά το κλείσιμο θα δούμε και το rebalancing με ουσιαστική αλλαγή την έξοδο της ΤΕΝΕΡΓ και την εισαγωγή της στον small cap και την είσοδο της Τράπεζας Πειραιώς.

Συνήθως μετά από ένα τέτοιο γεγονός, οι πορείες τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα είναι αντίθετες.

Θυμίζουμε ότι το deal της ΤΕΝΕΡΓ δεν έχει ολοκληρωθεί, γεγονός που μπορεί να την καταστήσει ευκαιρία για αγορά.

Από την άλλη, η Πειραιώς τρέχει με 128% κέρδη για το 2023 και πιθανότατα να έχει ανάγκη έστω και τεχνική διόρθωση, πάντα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ΑΡΑΙΓ ψάχνει την τιμή πάνω από το 14,80 λόγω warrants, ενώ ο Κατασκευαστικός κλάδος περιμένει σημαντικά νέα, θυμίζοντας εποχές 1992-93.

Η ΔΕΗ μπροστά της περιμένει τον Κωτσόβολο έχοντας ήδη καταθέσει το ενδιαφέρον της, ενώ είναι δεδομένο ότι ακόμα και αν δεν το καταφέρει θα ψάξει αντίστοιχη εξαγορά για να πετύχει το business plan της”, όπως εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Οι Τζέρομ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ μίλησαν στο Jackson Hole και επιβεβαίωσαν την εκτίμηση της Επενδυτικής Κοινότητας, ότι η περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί, στοχεύοντας στην υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2%, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Προσπερνώντας τη διαπίστωση ότι είναι οι ειδικές συνθήκες από την πλευρά της προσφοράς, που ευθύνονται για τη πληθωριστική επιμονή, απαιτώντας επομένως και ειδικές πολιτικές για την αντιμετώπισή του από την πλευρά των Κυβερνήσεων.

Όμως, η αναφορά του Πάουελ στην τακτική “προσεκτικών” κινήσεων, ήταν αρκετή για να ξεπεραστούν τα φοβικά σύνδρομα στις Αγορές, σε σχέση με την από μέρους της Federal αναστολή των επιτοκιακών αυξήσεων το Σεπτέμβριο, έχοντας προηγουμένως αξιολογήσει τα στοιχεία του πληθωρισμού του Αυγούστου (στο 3,2% τον Ιούλιο) και της Αγοράς εργασίας (στο 3,5% η ανεργία τον Ιούλιο).

Η Κριστίν Λαγκάρντ ωστόσο, είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί στις αποφάσεις της που θα προηγηθούν στις 14 Σεπτεμβρίου, συνεκτιμώντας την πληθωριστική επίδοση του Αυγούστου στην Ευρωζώνη.

Με τα δεδομένα αυτά, οι Αγορές διατηρούν το συγκρατημένα ανοδικό momentum, παρά τη συντήρηση των γεωπολιτικών εντάσεων σε διάφορα σημεία του Πλανήτη και ιδιαίτερα τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αναπροσαρμόζει στο 25% τα παρεμβατικά της επιτόκια, που παραμένουν ωστόσο στο 50% του τρέχοντος πληθωρισμού και τις BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) να αναζητούν στη Σύνοδό τους στο Γιοχάνεσμπουργκ, τρόπους να μειώσουν τη συμμετοχή του Δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές.

Την ίδια ώρα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει συναλλακτικά υποτονικό, ολοκληρώνοντας ωστόσο 4 συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης του ΓΔ και ξεκινώντας την προηγούμενη εβδομάδα την έναρξη ανοδικών επιδόσεων στο επόμενο διάστημα.

Εξέλιξη που είναι πιθανό να δρομολογηθεί ενόψει σειράς επερχόμενων γεγονότων, που μπορεί να αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για την Ελληνική Αγορά: του rebalancing στο τέλος του μήνα, ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI (προσθήκη Πειραιώς, αφαίρεση Τέρνα Ενεργειακής) και των πιθανών αυξημένων κεφαλαιακών ροών.

Των αναμενόμενων ικανοποιητικών εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των περισσότερων μη Τραπεζικών Εισηγμένων Εταιρειών που ολοκληρώνονται στο τέλος Σεπτεμβρίου, σε συνέχεια των θετικών επιδόσεων των Τραπεζών, προϊδεάζοντας για περαιτέρω βελτίωση των χρηματικών διανομών για το επόμενο έτος, το 2024.

Των προσδοκιών ότι οι πιστοποιημένοι Οίκοι αξιολόγησης θα ξεκινήσουν από τις 8 Σεπτεμβρίου τις αναβαθμίσεις της Ελληνικής Οικονομίας, ώστε να δοθεί η ποθητή επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, η Deutsche Bank αναβαθμίζει τις τιμές – στόχους των Ελληνικών Τραπεζών, η Morgan Stanley την τιμή - στόχο του Μυτιληναίου στα €45 και η JP Morgan προσδιορίζει στο 6 το P/E των μετοχών του MSCI και το δείκτη P/BV μόλις στο 0.7, με υψηλό δηλαδή discount έναντι άλλων δεικτών στις αναδυόμενες αγορές.

Με τα δεδομένα αυτά, οι αγοραστές ολοκλήρωσαν επιτυχώς την πολιορκία των 1300 μονάδων για το ΓΔ, επιδιώκοντας πλέον την αναρρίχησή του πάνω από τις 1320.

Με την επενδυτική ψυχολογία ωστόσο να διατηρείται σε συγκρατημένα επίπεδα, όπως προκύπτει από τον κάτω από τα €100 εκατ. ημερήσιο τζίρο, καθώς το ελπιδοφόρο Ελληνικό αφήγημα που προσελκύει ακόμη και την έλευση του Ινδού Πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες, να τελεί υπό τη σκιά του πάντα εύθραυστου διεθνούς περιβάλλοντος”, όπως επισημαίνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6), Eurobank (5,9), ΟΠΑΠ (5,8), Εθνική (5,8), Μυτιληναίο (5,5), Πειραιώς (4,1), ΔΕΗ (3,9), Jumbo (3,9), Alpha Bank (3,6), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (1,9 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΠΕΙΡ (+0,86%), δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΑΛΦΑ (+0,65%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΕΤΕ (-1,03%) και ΕΥΡΩΒ (+0,64%).

Μεταξύ 1061,59 (-0,14%) και 1073,0 μονάδων (+0,94%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1064,04 (+0,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1065,41 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,22%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1080 μονάδων. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 1004, 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΔΕΗ (+0,69%), EEE (+0,45%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+0,62%), ΕΛΠΕ (+1,34%), ΚΟΥΕΣ (+1,63%), ΛΑΜΔΑ (+0,58%), ΜΥΤΙΛ (+1,38%), ΟΠΑΠ (+1,36%), ΟΤΟΕΛ (+1%), CENER (+0,14%) και ΤΕΝΕΡΓ (+0,31%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΧΑ και ΜΠΕΛΑ.

Ακόμα ένα ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο, πιστώθηκε ο τίτλος της Cenergy (+0,14%).

Απάντηση σχετικά με δημοσιεύματα περί εξαγοράς της Imerys Βωξίτες εξέδωσε η Μυτιληναίος. Όπως αναφέρει η Εισηγμένη, "βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις, οι οποίες είναι σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχουν ολοκληρωθεί. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συμφωνίας, η Εταιρεία θα ενημερώσει εγκαίρως, κατά την πάγια τακτική της, τόσο το Επενδυτικό Κοινό, όσο και τις Αρμόδιες Αρχές".

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Μυτιληναίος (+1,38%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά. Εξυπακούεται πως δεν υπάρχουν τεχνικές αντιστάσεις, ακόμα και θεωρητικού χαρακτήρα. Το ημερήσιο “stop long” στα 34,82 ευρώ.

Ο επόμενος και τελευταίος τίτλος του μη Τραπεζικού FTSE25 που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΔΕΗ (+0,69%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό ημέρας των 10,44 ευρώ (+2,35%). Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο υψηλότερα των 10,28 ευρώ, δίνει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 11,22 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 9,51 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+293,83%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+158,66%), ΑΡΑΙΓ (+154,82%), CENER (+138,41%), ΠΕΙΡ (+129,49%), ΜΑΘΙΟ (+122,22%), ΞΥΛΚ (+119,31%), ΙΝΚΑΤ (+116,44%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+116,24%), ΓΚΜΕΖΖ (+114,37%), ΒΙΟΚΑ (+110,84%), ΑΒΑΞ (+106,58%), ΞΥΛΠ (+105,13%) και ΚΛΜ (+100,2%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σε προκαταρκτική συμφωνία με Ισραηλινό fund για την είσοδό του με 33% στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector, Φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι μπορεί να δώσει “ανάσα” στο project, το οποίο το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κομισιόν, λόγω των καθυστερήσεων και δυσκολιών στη χρηματοδότηση. Η συμφωνία φέρεται να αποτελεί το επιστέγασμα της έντονης κινητικότητας που είχαν αναπτύξει, τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και οι μέτοχοι του Φορέα υλοποίησης, που βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις προς αναζήτηση δυνητικών επενδυτών. Κατά τις ίδιες πηγές, η δρομολογημένη συμμετοχή του Διαχειριστή της Ελλάδας στο έργο με ποσοστό τουλάχιστον 25% (στη βάση του Letter of Intent που έχει υπογράψει με τον Euroasia Interconnector) και με option περαιτέρω αύξησης στο 33%, αποτέλεσε το εχέγγυο για να πεισθούν οι Ισραηλινοί επενδυτές να εισέλθουν στο project, συνεκτιμώντας - μεταξύ άλλων - την τεχνογνωσία του ΑΔΜΗΕ σε έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+0,86%), συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, αλλά για να αλλάξει, τεχνικά, επίπεδο, θα ήθελε συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2,52 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, “εξαρέ” ανόδου για Frigoglass (+9,49%) και κλείσιμο σε υψηλά 5μηνου.

Επιστροφή αγοραστών σε ΞΥΛΚ (+7,79%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,09%) και Βιοκαρπέτ (+3,12%).

Αύξησε συναλλαγές η ΣΙΔΜΑ (+3,46%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΣΤΑΚ (+3,09%), ΚΥΡΙΟ (+1,90%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+1,74%), MED (+1,60%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+0,99%), ΕΒΡΟΦ (+1,85%), ΒΟΣΥΣ (+0,79%), ΑΤΤ (+0,49%), ΕΣΥΜΒ (+0,99%) και ΛΟΥΛΗ (+1,20%).

Σε νέο ιστορικό υψηλό η Epsilon Net (+2,55%).

“Καρέ” ανόδου για τον ΟΛΠ (+1,37%, σήμερα ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων).

Πιέσεις, μετά και τις πωλήσεις του βασικού μετόχου στην ΕΚΤΕΡ (-2,11%).

Σε χαμηλά 2,5 μηνών η Κρι Κρι (-3,12%).

Προσυμφωνημένη συναλλαγή 128000 τεμ. στα 2,00 ευρώ, για ΚΤΗΛΑ (+1,06%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Mermeren (+1,97%), γιατί “ο παλιός είναι αλλιώς”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1281, 1273, 1268, 1227, 1180 – 1165, 1152 και 1142 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3052 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 2800 – 2795 και 2768 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0838 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Πάνω από τα $1960 ο Χρυσός, οριακά ψηλότερα από τα $24,7 το Ασήμι.

Προς τα $27400 αντιδρά το Bitcoin, προς τα $1720 το Ethereum.

“Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, θα βρίσκεται στην Κίνα από αύριο Τετάρτη 30 Αυγούστου ως την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου για συνομιλίες με κορυφαία Στελέχη της Κυβέρνησης της Ασιατικής Χώρας”, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Κατόπιν θα ταξιδέψει στην Ινδονησία (4 Σεπτεμβρίου - 7 Σεπτεμβρίου) και στην Ινδία (8 Σεπτεμβρίου - 10 Σεπτεμβρίου), αντίστοιχα για τις Συνόδους του ASEAN και της G20.

“Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία αναμένεται να επιδεινωθεί τον Σεπτέμβριο και να ανέλθει στο -25,5, από τις -24,6 μονάδες που κατεγράφη τον Αύγουστο”, ανέφερε το Ινστιτούτο Έρευνας Αγοράς GfK.

Μετά την πτώση σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο, η μέση τιμή κατοικίας στις ΗΠΑ άρχισε να ανεβαίνει ξανά τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την Redfin Corp. Για τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 6 Αυγούστου, οι αξίες των σπιτιών αυξήθηκαν κατά 3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μεσιτικής Εταιρείας.

Σε θετικό έδαφος συνέχισαν να κινούνται οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούνιο για πέμπτο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller ενισχύθηκε 0,9% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο. Σε ετήσια βάση οι τιμές υποχώρησαν 1,2%.

Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε 8,8 εκατ. τον Ιούλιο, κατηφορίζοντας σε χαμηλό 28 μηνών. Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν από τα αναθεωρημένα στοιχεία των 9,2 εκατ. τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Είναι ο μικρότερος αριθμός θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο του 2021. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι οι θέσεις θα ανέλθουν συνολικά σε 9,5 εκατ.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 106,1 τον Αύγουστο από το αναθεωρημένο 114 για τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε το Conference Board. Ο δείκτης που αξιολογεί τι αναμένουν οι Αμερικανοί για τους επόμενους έξι μήνες έπεσε στο 80,2, από 88. Η ένδειξη του Αυγούστου είναι λίγο πάνω από το επίπεδο 80, που ιστορικά σηματοδοτεί ύφεση εντός του επόμενου έτους.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,3 δισ. ευρώ, στα 89,2 δισ. ευρώ.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Coca Cola στα 30,8, από 28,5 ευρώ δίνει η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία αναβαθμίζει τη σύσταση σε “buy” από “hold”, καθώς αναμένει μερισματική απόδοση 3,4% και συνολική απόδοση 18,4% για τη μετοχή. Η αναβάθμιση της σύστασης οφείλεται στα ισχυρά αποτελέσματα εξαμήνου της Εισηγμένης και στην αναθεώρηση των προβλέψεων για το σύνολο του 2023. Η Χρηματιστηριακή αυξάνει την εκτίμηση για τα προσαρμοσμένα EBITDA του 2023 κατά 7%, αναμένοντας ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων ύψους 1,03 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 10,7% σε ετήσια βάση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, TITC και ΟΤΕ και στο υψηλό Quest, Jumbo και Autohellas.

Ισορροπημένη η τελική εικόνα με 59 ανοδικούς τίτλους, έναντι 58 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (12.550 συμβόλαια).

Στα 3.303 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.293 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 2.027 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 2.027 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 182 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 182 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 741, 423 για τον Σεπτέμβριο και 318 για τον Οκτώβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.206), κινήθηκε μεταξύ 3.205 και 3.232 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 10, 10 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.077,5), κινήθηκε μεταξύ 1.077,5 και 1.077,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.098).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.000 ΑΔΜΗΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (5.443), Eurobank (288), Πειραιώς (1.776), Εθνική (413), ΔΕΗ (589), Ιντρακάτ (225), ΕΧΑΕ (174), Αεροπορία Αιγαίου (240), Cenergy (111), ΑΔΜΗΕ (755), Ιντρακόμ (458), Μυτιληναίο (136), ΟΠΑΠ (582), Τέρνα Ενεργειακή (687), Viohalco (128).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 215.349, Πειραιώς 81.806, Eurobank 44.286, Εθνική 18.833, ΑΔΜΗΕ 17.838, ΔΕΗ 29.897, ΟΤΕ 11.331, ΤΕΝΕΡΓ 14.381.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 59.104.431 τεμ., (από 58.567.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.519.023 τεμ. (1.519.023), Eurobank 34.133.884 τεμ. (34.119.950), ΟΠΑΠ 1.570.627 τεμ. (1.589.373), Εθνική  9.135.458 τεμ. (9.101.858), ΟΤΕ 2.211.421 τεμ. (2.096.083), Πειραιώς  1.387.352 τεμ. (2.308.822), Τέρνα Ενεργειακή 1.239.011 τεμ. (1.097.114).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                  Name of Issuer                NSP            Date

    
    

Millennium International Management LP

TERNA ENERGY SA

0,51

 2023-08-24

 

 

 

 

 

 

NSPNet Short Position

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v