Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνει αντίδραση σε δυσοίωνο περιβάλλον

Οριακή άνοδος για ΓΔ στο ξεκίνημα. Διατηρούν το πλεονέκτημα οι πωλητές, μετά τη νέα «ψυχρολουσία» εχθές. Τα σύννεφα στις διεθνείς αγορές και οι μετοχές στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Ψάχνει αντίδραση σε δυσοίωνο περιβάλλον

Ανοδος στο νήμα για τη Wall Street, στο επίκεντρο η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, παρέσυρε τον τραπεζικό κλάδο η «βουτιά» της Société Générale και στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεύτερη σερί «ψυχρολουσία» μετά από αναβάθμιση για τους αγοραστές.

Σπάει το φράγμα και των $95 το brent, στο 5,05% η απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, σε υψηλά 12ετίας του γερμανικού bund.

Δυσοίωνο το περιβάλλον εκτός, μετά από διόρθωση 1,05% ο DAX στις 15.727 μονάδες, «γκρίζο» εντός, με τη UBS να μειώνει τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία το 2023-2024.

Ασφυκτικό για τις επιχειρήσεις το μίγμα ακριβού πετρελαίου, υπέρβαρου χρηματικού κόστους συν τη σημείωση του ΧΑΜαιλέοντα πως το ξεπάγωμα των 3ετιών συνεπάγεται δυνητικά αυξήσεις για 800.000 εργαζόμενους σταδιακά από την επόμενη χρονιά.

Σε αυτά και το... ιστορικό sell off στη μετοχή της Alumil, ενδεικτική περίπτωση που αναδεικνύει παθογένειες μίας στρεβλής αγοράς και προφανώς δεν περιορίζεται στη συγκεκριμένη εταιρεία.

Δεύτερη σερί διόρθωση στο ΧΑ μετά από αναβάθμιση, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις χρηματιστών ότι «γρήγορο χρήμα» ενεργεί προεξοφλητικά, βραχυπρόθεσμα. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις DBRS, Moody's, ο χρονικός ορίζοντας δεν ξεπέρασε τα «χαμηλά Πέμπτης - αρχικά υψηλά Δευτέρας».

Ετσι για τον ΓΔ η συνεδρίαση ξεκινά από τις 1.251,66 με υψηλό Δευτέρας τις 1.267,53 μονάδες, για τον FTSE25 από τις 3.051,45 με υψηλό ημέρας τις 3.088,89 και για τον ΔΤΡ από τις 981,87 με υψηλό ημέρας τις 999,64 μονάδες.

Ωστόσο, παρά το εμφανές πλεονέκτημα των πωλητών, μία δεύτερη ματιά δείχνει ότι από τα 106,2 εκατ. ευρώ τα 43,7 «άλλαξαν χέρια» σε μετοχές με άνοδο, στο κλείσιμο της συνεδρίασης πέρασε πακέτο για 24,7 εκατ. μτχ. της Eurobank στο 1,4995 ευρώ και πως η «βαριά» Coca Cola HBC διόρθωσε σχεδόν 3% στα 26,19 ευρώ με συναλλαγές 8.199 τμχ.

Σημειωτέον πως στο Λονδίνο η μετοχή της CCH με πολλαπλάσιο τζίρο δεν διόρθωσε περισσότερο από 1%, καταδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, πως η μετοχή αποτελεί «εργαλείο» αντιστάθμισης μεταξύ των δύο χρηματιστηρίων. Λόγω της «ρηχότητας» του ΧΑ, πολύ εύκολα μπορεί να λειτουργήσει είτε υπέρ των long είτε των short.

Με αυτή την προσέγγιση εκτιμάται ότι στο ΧΑ συντρέχουν λόγοι διαφοροποίησής του από τα διεθνή χρηματιστήρια, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο λόγω της εκκίνησης της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Μέσα στην εβδομάδα το «πράσινο φως» από τη διοίκηση της Eurobank, στο 1,4995 η τιμή της μετοχής, στο 1,60 υπολογίζει η αγορά την πρόταση προς το Ταμείο. Πάει για Νοέμβριο η διάθεση του 20% (από το 40%) του ΤΧΣ στην Εθνική, όσοι γίνουν μέτοχοι της Optima Bank στην αμκ της 27-29 Σεπτεμβρίου, θα λάβουν μέρισμα από τα κέρδη του 2023, σύμφωνα με τον CEO Γιώργο Τανισκίδη.

Η εκτίμηση των αναλυτών για τον κλάδο στηρίζεται και στην τεχνική λεπτομέρεια πως για τον ΔΤΡ η τελική τιμή διαμορφώθηκε εχθές έστω οριακά αλλά πάνω από τις 980 μονάδες. Σημείο αναφοράς για τους long που προσβλέπουν σε υπεραπόδοση του κλάδου έναντι του αντίστοιχου μέσου ευρωπαϊκού.

Alpha Bank (1,4095) και Πειραιώς (2,96) με αγοραστές από τα τραπεζικά χαρτιά, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, AEGEAN ξεχώρισαν από τα blue chips αιχμής.

Μάλιστα σε Mytilineos και Motor Oil οι εντολές των αγοραστών ήταν σταθερές για συνεχόμενη συνεδρίαση -ξεκάθαρα long τάση-, με την προσφορά να μαζεύεται μεθοδικά στην αρχή της συνεδρίασης (από τα 37,18) για την πρώτη και στο δεύτερο ήμισυ (από τα 23,72) για τη δεύτερη. Μερική κατοχύρωση θέσεων σε Jumbo, ΟΠΑΠ, Cenergy Holdings, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με long τάση σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση -δυνητικά μπορεί να «γυρίσουν» ανοδικά στη συνέχεια της εβδομάδας.

Eπιπρόσθετα στη στάση των επενδυτών «ζυγίζονται» και τα οικονομικά αποτελέσματα 6μήνου, αύριο ανακοινώνει η Cenergy Holdings, ακολουθούν Jumbo, Viohalco, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lavipharm.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v