Ρελάνς με μπουμ στον τζίρο για το Χρηματιστήριο

Στα 195 εκατ. ευρώ ανέβασε τις συναλλαγές το rebalancing. Στις 1.258 ο ΓΔ. Μεγάλοι κερδισμένοι Cenergy, Mytilineos, Πειραιώς. Αντίδραση ΔΕΗ, ξανά στο κόκκινο ο ΟΤΕ.

Ρελάνς με μπουμ στον τζίρο για το Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικός Δείκτης να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και παίρνοντας βοήθειες από την πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι τα υψηλά ημέρας καταγράφηκαν μετά τις 14.00 και αφού είχε ολοκληρωθεί το triple witching στην Αγορά Παραγώγων.

Ξεκινώντας από τις Ευρωπαϊκές Αγορές και την θετική διάθεση που επέδειξαν σήμερα, αυτή είχε σαν εφαλτήριο τα ικανοποιητικά μάκρο που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, αλλά και την γενικότερη εκτίμηση ότι ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης έχει φτάσει στο τέλος του, παρά τις δηλώσεις Λαγκάρντ που δεν απέκλεισε και νέα αύξηση των επιτοκίων, αν ο πληθωρισμός συνεχίσει να δείχνει επίμονος.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όπως προαναφέρθηκε, η σημερινή εικόνα στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης θύμισε “γενική επιστράτευση” και μένει να φανεί αν αυτό είναι προοίμιο ανάσχεσης της πτωτικής τάσης, ή βραχυπρόθεσμα πονταρίσματα εν όψει της βραδινής ετυμηγορίας της Moody΄ς, για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη μέρα ανόδου δεν έσβησε τις εβδομαδιαίες απώλειες και δεν απέτρεψε την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, για τον ΓΔΧΑ.

Με τους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους να κινούνται σε θετικό έδαφος, μάλλον επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι ενεργοί traders επέλεξαν τα “βαρέα άρματα” του ταμπλώ, να ηγηθούν της ανοδικής αντίδρασης.

Ερχόμενοι στο rebalancing των δεικτών του Οίκου FTSE Russell (Viohalco στον Large Cap, από Mid Cap. Στον Mid Cap εισέρχονται οι μετοχές των Cenergy και ΟΛΠ. Στον Small Cap εισέρχεται η Epsilon Net και στον Micro Cap εισέρχονται Dimand, Lavipharm και Πετρόπουλος και αφαιρούνται η Ιντρακάτ και Κρι Κρι), να σημειωθεί ότι στις 17.00 ο τζίρος βρισκόταν στα 93,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 8,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 194,9 εκατ. και τα “πακέτα” στα 9,7 εκατ.

Αναλυτικότερα, στις 17.00 ο τίτλος της ΒΙΟ βρέθηκε στα 6,35 ευρώ (+1,60%) με όγκο 195925 τεμ. και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 6,25 ευρώ (0%), με συνολικό όγκο 260543 τεμ.

Η μετοχή της CENER πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στα 6,9 ευρώ (+5,02%) με συναλλαγές 297586 τεμ. και έκλεισε στα 7,0 ευρώ (+6,54%) με όγκο 1449001 τεμ.

Στα 21,75 ευρώ (+2,11%) βρέθηκε, πριν το rebalancing ο τίτλος του ΟΛΠ με όγκο 23465 τεμ. και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 21,10 ευρώ (-0,94%) με συνολικό όγκο 120676 τεμ.

Για τους υπόλοιπους τίτλους, στις 17.00 η ΕΠΣΙΛ βρέθηκε στα 11,66 ευρώ (+2,28% με όγκο 105015 τεμ.) και έκλεισε στα 12,0 ευρώ (+5,26%, με όγκο 597401 τεμ.).

Στα 11,90 ευρώ (+3,48%) βρέθηκε στις 17.00 η DIMAND, στα 0,692 ευρώ (+2,37%) η ΛΑΒΙ, στα 8,86 ευρώ (-0,67%) η ΠΕΤΡΟ, στα 3,025 ευρώ (+4,31%) η ΙΝΚΑΤ και στα 7,80 ευρώ (+0,78%) η ΚΡΙ και έκλεισαν στα 11,90 ευρώ (+3,48%, με όγκο 52350 τεμ.) η DIMAND, στα 0,694 ευρώ (+2,66%, με όγκο 45933 τεμ.) η ΛΑΒΙ, στα 8,84 ευρώ (-0,90% με όγκο 6859 τεμ.) η ΠΕΤΡΟ, στα 3,04 ευρώ (+4,83%, με όγκο 476984 τεμ.) η ΙΝΚΑΤ και στα 7,80 ευρώ (+0,78%, με όγκο 6725 τεμ.) η ΚΡΙ.

Δείχνουν να επιστρέφουν οι ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων και μάλιστα για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,05% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,33% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,99% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1261,07 μονάδες (+2,21%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1258,34 (+1,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1258,58 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,01%.

Ο τζίρος στα 194,9 εκατ., από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΕΠΣΙΛ, ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ οι ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 34% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 194,9 εκατ., τα 177,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας που αποδείχθηκε τρίτη συνεχόμενη πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 0,07%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 0,97%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 35,36% και ο ΔΤΡ κέρδη 53,5%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Στο επίπεδο που η Αγορά αντέδρασε είχε τριπλή στήριξη, μιας και ήταν τόσο το κάτω μέρος του καναλιού, όσο και το μεσοπρόθεσμο κάτω που φαίνεται στο ημερήσιο. Η πρώτη ζώνη τιμών αντίστασης είναι το 1257 - 1266 σε ημερήσιο και ακόμα δεν έχουμε κάποια ένδειξη και θα πρέπει να περιμένουμε. Σαφώς ΜΥΤΙΛ και CENERGY είναι οι πιο ανθεκτικοί τίτλοι, μιας και αρνούνται να διορθώσουν σημαντικά, παρά τα μεγάλα τους κέρδη”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πολυάσχολη μέρα η σημερινή: Έληξαν οι σειρές Σεπτεμβρίου στο Χρηματιστήριο Παραγώγων. Στις τελικές δημοπρασίες έλαβε χώρα το rebalancing των δεικτών FTSE Russell και η Moody’s ανακοινώνει την αξιολόγηση της Ελλάδας, το βράδυ. Περιμένουμε ότι οι επενδυτές θα επανεξετάσουν τις αποτιμήσεις, μετά το πρόσφατο ‘sell off”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Τριπλό κλείσιμο στα Παράγωγα σήμερα, αλλά και rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE Russell (η Viohalco στον Large Cap, Cenergy και ΟΛΠ στο Mid Cap, Epsilon Net στον Small Cap κοκ), ενώ το βράδυ αναμένεται η ετυμηγορία της Moody’s για το Ελληνικό αξιόχρεο. Η αυξημένη μεταβλητότητα είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, με πιθανή την ανοδική συνέχεια”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ανοδικά κινήθηκε ο ΓΔΧΑ ευρισκόμενος στην κρίσιμη, για την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνσή του, περιοχή των 1230 μονάδων. Σήμερα, πέραν της λήξης των Παραγώγων, είχαμε την ολοκλήρωση των μετοχικών αλλαγών στους δείκτες FTSE/Russell, ενώ το βράδυ αναμένεται η αξιολόγηση της Οικονομίας από την Moody’s. Δεν αποκλείουμε μια ανοδική αντίδραση από τα τρέχοντα επίπεδα για τον ΓΔΧΑ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από το διεθνές περιβάλλον, μεταξύ άλλων. Αξίζει να αναφερθούμε στα πρώτα καλά μάκρο που ανακοινώθηκαν στην Κίνα, εδώ και καιρό, σήμερα το πρωί και αφορούν τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

“Με οριακή πτώση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τον ΓΔ με την σημερινή συνεδρίαση να βγαίνει ισχυρή αντίδραση, όπως σημειώνει η Merit Sec.

Οι μεγάλες καταστροφές που έγιναν στον Θεσσαλικό κάμπο επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών και δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το κόστος αποκατάστασης της Περιοχής, τις οικονομικές συνέπειες, ενώ πλήττουν σημαντικά και την εικόνα του Κράτους, από την μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης.

Οι υψηλές πτήσεις του Πετρελαίου, σε συνδυασμό με το δυνατό Δολάριο και τα ισχυρά περιθώρια Διύλισης, προβληματίζουν για το πώς θα συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Από την άλλη, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, σε συνδυασμό και με την άνοδο του BDI, δίνουν μια αισιοδοξία για την οικονομική πορεία του Ασιατικού Γίγαντα, αλλά και γενικότερα της Παγκόσμιας Οικονομίας. Τέλος πολύ θετικές είναι οι μεγάλες συμφωνίες στο εξωτερικό που ανακοίνωσαν οι δύο μεγάλοι Ενεργειακοί Όμιλοι ΔΕΗ και MYTILINEOS.

Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις για το ΓΔ εντοπίζονται στα επίπεδα 1225 και 1177 μονάδες ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1263 και 1301 μονάδες.

Στο εξωτερικό την επόμενη εβδομάδα ξεχωρίζει η απόφαση της FED στις 20/9 για το βασικό επιτόκιο των Η.Π.Α. Την Τρίτη 19/9 περιμένουμε τις ανακοινώσεις για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (Ιουλίου) και τον πληθωρισμό (Αυγούστου) της Ευρωζώνης.

Σήμερα περιμένουμε την αξιολόγηση της MOODYS για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Την Τετάρτη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου η CENERGY, ενώ την Πέμπτη 21/9 ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, JUMBO και IDEAL HOLDINGS.

Φαίνεται ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, καθώς αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μια θετική προοπτική (είδηση) από την Moody’s θα βελτίωνε σημαντικά το mood Αγοράς μας”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Το επενδυτικό αξιόχρεο από την DBRS κατακτήθηκε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, αλλά η επικαιρότητα αποδείχθηκε πιο ισχυρή, χαμηλώνοντας την επίδραση της είδησης στην Αγορά, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η διόρθωση που σχετίστηκε με τις φυσικές καταστροφές κλόνισε αρκετά την Αγορά, τα αντανακλαστικά αντίδρασης σε καλές ειδήσεις αδρανοποιήθηκαν και ο σκεπτικισμός επέστρεψε υιοθετώντας ακόμα και κάποια δυσμενή σενάρια.

Όταν το βασικό ζητούμενο που είναι η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία άρχισε να ποσοτικοποιείται, κάποιες δυνάμεις απελευθερώθηκαν δίνοντας ξανά χώρο στο προσκήνιο σε ειδήσεις και αποτελέσματα.

Τα καλά νέα της Ευρωπαϊκής αρωγής σε κεφάλαια, σε συνδυασμό με την αλλαγή του κλίματος στο εξωτερικό ανέστρεψαν την τάση, ξαναβάζοντας τους αγοραστές σε θέση οδηγού στην Εγχώρια Αγορά.

Η αποψινή προγραμματισμένη ανακοίνωση της Moody’s για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας μπορεί να αλλάξει τελείως τα δεδομένα, εφόσον ξεφύγει από τα αναμενόμενα, αφού η διόρθωση που μεσολάβησε ακύρωσε πρακτικά το όποιο θετικό αντίκτυπο ενός τέτοιου σημαντικού γεγονότος.

Ενδεχομένως μια τέτοια εξέλιξη να ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την υλοποίηση κάποιων συναλλαγών (Eurobank/TXΣ, ΔΕΗ/Enel Ρουμανίας, Εισαγωγή Optima, Trade Estates στο Χ.Α.) που με την σειρά τους θα μεταβάλλουν την διάθεση των επενδυτών προς το θετικότερο.

Τεχνικά, οι 1213 μονάδες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πτώση και συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες να αποτελέσουν το πέρας της καθοδικής κίνησης που ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί το επίπεδο αυτό σαν το “τελευταίο οχυρό” των αγοραστών, διάσπαση του οποίου θα έβαζε σε περιπέτειες την μακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

Ο Γενικός Δείκτης στα χαμηλά της εβδομάδας δοκίμασε υποτιμημένες ζώνες τιμών στους ταλαντωτές, για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2022, ενώ το επίπεδο διόρθωσης από τα φετινά υψηλά συμπίπτει με χειρουργική ακρίβεια με το 23,6% της αναλογίας τιμών, ανάμεσα στις δύο αυτές περιόδους.

Επίσης, η δύναμη της αντίδρασης την Παρασκευή συνοδεύτηκε από ανοδικό “χάσμα” τιμών στο ξεκίνημα της ημέρας (1233 - 1240) και από ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Ο Γενικός Δείκτης έφθασε οριακά στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, στο τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής, επιχειρώντας την ολική επαναφορά, ενώ η μεγάλη “ουρά” στο εβδομαδιαίο σώμα τιμών, υποδηλώνει δυναμική επιστροφή των αγοραστών σε κομβικό σημείο διαπραγμάτευσης του Γενικού Δείκτη. Οι 1284 μονάδες είναι το πρώτο σημείο αντίστασης και επίπεδο αναφοράς για την αντιστροφή της βραχυπρόθεσμης τάσης σε ανοδική και θα αναμέναμε το εν λόγω επίπεδο να δοκιμαστεί κατά την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Δευτέρα θα διεξαχθεί δημοπρασία ομολόγων ενός έτους.

Οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών συνεχίζονται με κυριότερες ανακοινώσεις αυτές των Briq Properties (18/09), Premia Properties (19/09), Cenergy (20/09) ενώ στις 21 Σεπτεμβρίου ανακοινώνουν οι Jumbo, Viohalco, Lavipharm και Τερνα Ενεργειακή.

Στο εξωτερικό ξεχωρίζει την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση της FED για τα επιτόκια του Δολαρίου, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να μην αναμένουν κάποια μεταβολή.

Σε επίπεδο ενδεχομένων, η απόφαση για αμετάβλητα επιτόκια συγκεντρώνει πιθανότητα 97%, ενώ η καμπύλη διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (5,25 – 5,50%) φαίνεται πλέον να επικρατεί ως τον Μάιο του 2024.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ομιλία του διοικητή της FED για τις άμεσες προθέσεις στις επόμενες συνεδριάσεις αποκτά σημαντικό ειδικό βάρος, αφού η Αγορά δεν αποτιμά το ενδεχόμενο άλλων αυξήσεων”, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από ΟΠΑΠ (6), Eurobank (5,7), ΟΤΕ (5,6), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (5,4), Jumbo (3,8), Πειραιώς (3,7), ΔΕΗ (3,6), Alpha Bank (3,2), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,3) και ΤΕΝΕΡΓ (1,9 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο τίτλος της ΕΥΡΩΒ (+3,22%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν ΑΛΦΑ (+2,44%), ΕΤΕ (+3,13%) και ΠΕΙΡ (+4,94%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 994,76 μονάδες (+4,50%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 983,85 (+3,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 983,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,29%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα πώλησης, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1083 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 930 και 898 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1117, 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην τελική ευθεία εισέρχεται, όπως όλα δείχνουν, η κατάθεση από την Eurobank Υπηρεσιών και Συμμετοχών (Eurobank Holdings) προσφοράς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με αντικείμενο την επαναγορά 52.080.673 μετοχών της (σ.σ. 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου). Η σχετική κίνηση αναμένεται την προσεχή Παρασκευή”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “από τα στρατηγεία των ελληνικών τραπεζών μεταδίδεται ότι δεν παρατηρούνται αρρυθμίες στις πληρωμές δανείων, ωστόσο η σφιχτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και οι εκτιμήσεις για τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του 2024, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ανόδου της πιστωτικής επέκτασης”.

“Η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ και η συρρίκνωση του ισολογισμού της, επηρέασαν μέχρι τώρα θετικά την κερδοφορία των Εμπορικών Τραπεζών, μέσω της αύξησης του καθαρού περιθωρίου επιτοκίου (επειδή τα επιτόκια των δανείων αναπροσαρμόζονται άμεσα, ενώ τα επιτόκια καταθέσεων με σημαντική χρονική υστέρηση). Ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να συνεχιστεί, εξαιτίας της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης στις Αγορές χρήματος και της μείωσης της ζήτησης για δάνεια. Κατά συνέπεια, οι Εμπορικές Τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πιο δυσμενές τραπεζικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής”, υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας, σε παρέμβασή του στο Σεμινάριο Υψηλού Επιπέδου EUROFI 2023.

Ελάχιστοι τίτλοι του μη Τραπεζικού 25αρη δεν μπόρεσαν την θετική ημερήσια μεταβολή και πιο συγκεκριμένα οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,47%), ΕΥΔΑΠ (-2,75%), ΚΟΥΕΣ (-0,66%), ΛΑΜΔΑ (-1,04%), ΟΤΕ (-0,53%), ΟΤΟΕΛ (-1,79%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,31%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΒΙΟ.

Πιο κοντά έρχεται η υλοποίηση του μεγάλου Υδροηλεκτρικού Cebren στη Βόρεια Μακεδονία από τη ΔΕΗ, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο της Γειτονικής Χώρας, κατακύρωσε την κατασκευή και εκμετάλλευση έργου, στην Κοινοπραξία που συμμετέχει η Επιχείρηση. Υπενθυμίζεται ότι, η ΔΕΗ είχε υποβάλει, ως μέρος Κοινοπρακτικού Σχήματος με την Archirodon Group N.V (Archirodon), προσφορά στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου ισχύος 333MW καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού Tikves ισχύος 116 MW, στον Ποταμό Crna. Το έργο θα έχει ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh Ηλεκτρικής Ενέργειας και σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης Δημόσιου - Ιδιωτικού τομέα, όπου η Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας, ESM, θα είναι ο Δημόσιος Εταίρος στο έργο και θα κατέχει ποσοστό 33%. Η αξία του project υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου το 1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της ΔΕΗ (+3,08%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Στα 10,44 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 8,89 ευρώ η πρώτη στήριξη (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος (+5,86%), διπλώνοντας τις ανοδικές συνεδριάσεις και δίνοντας ημερήσιο σήμα επανεπιβίβασης, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 33,88 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 38,30 ευρώ.

Βαρέθηκε να μετράει πτωτικές συνεδριάσεις ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (-2,75%), που έφθασε τις πέντε συνεχόμενες και τις 11 πτωτικές στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις.

Η μετοχή έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 42 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/3/2020. Το ημερήσιο “stop short” στα 6,75 ευρώ και η επόμενη στήριξη στα 5,45 ευρώ, αν χαθεί το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Αντέδρασε στο πτωτικό “εξαρέ” το ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+7,50%).

Τα αποτελέσματα εξαμήνου ενεργοποίησαν αγοραστές στην Γενική Εμπορίου (+6,38%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΧΑΙΔΕ (+8,06%), ΛΑΝΑΚ (+5%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+4,81%), ΦΙΕΡ (+3,89%), ΛΟΥΛΗ (+1%), ΚΥΡΙΟ (+4%).

Και σήμερα επιβεβαίωσε ότι έχει πωλητή ο ΟΛΠ (-0,94%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 527,5 εκατ., αλλά η μετοχή δεν λέει να “σηκώσει κεφάλι”, ακολουθώντας την χρηματιστηριακή “μοίρα” των Εισηγμένων, που έχουν Ξένο βασικό Μέτοχο.

Με διαθέσεις να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα πολυετή υψηλά η Δομική Κρήτης (+9,73%).

Επιστροφή αγοραστών σε Εβροφάρμα (+6,52%), Ιντρακόμ (+4,59%), Αλουμύλ (+3,08%), Entersoft (+3,39%), Medicon (+1,75%) και Ευρωσυμβούλους (+5%).

Πλαγιοανοδικά από τα 2,29 ευρώ (κλείσιμο 8/9) η ΕΚΤΕΡ (+3,53%).

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Epsilon Net (+5,26%). Η κεφαλαιοποίηση, οριακά πάνω από τα 650 εκατ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1326 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1220 - 1217, 1180 – 1165 και 1157 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Με ημερήσιο σήμα πώλησης και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 3219 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2805 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Ανοδικά οι δείκτες στην Ευρώπη, ελεγχόμενη διόρθωση στην Wall Street.

Ήπιες απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,0674 προσπαθεί να αντιδράσει το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

“Το Ευρώ οδεύει προς το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τη δημιουργία του, λόγω των στοιχημάτων ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων. Το Ευρώ υποχώρησε για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα, το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από τότε που δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες”, σημειώνει το Bloomberg.

Θέλει να επιστρέψει πάνω από τα $1950 ο Χρυσός, προς τα $23,4 αντιδρά το Ασήμι.

Στα $26260 υποχωρεί το Bitcoin, στα $1615 το Ethereum.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή βελτιώθηκε τον Αύγουστο. Ειδικότερα, η παραγωγή επεκτάθηκε κατά 4,5%, από ένα χρόνο νωρίτερα. Τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 4,1% σε δημοσκόπηση της WSJ. Την ίδια στιγμή, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,6% τον Αύγουστο, από ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 3,5%.

Η μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε 21 μονάδες τον Σεπτέμβριο, στις 1,9 μονάδες. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις -10 μονάδες.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διολίσθησε στις 67,7 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 69,5 τον Αύγουστο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 69,1 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

“Πήγαμε τους επενδυτές στην Αθήνα για να δούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις Τράπεζες, την ώρα που η Ελλάδα απέκτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια”, επισημαίνει η Τράπεζα HSBC. Το επενδυτικό ταξίδι στην Αθήνα έγινε 11 - 13 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων μεγάλων Διεθνών Επενδυτικών funds, με κύριο στόχο την ανάδειξη των προοπτικών των Ελληνικών Εισηγμένων Εταιρειών και την προώθηση του επενδυτικού κλίματος.

Τα βασικά συμπεράσματα των επενδυτών και της HSBC είναι ότι:

Η ανάπτυξη παραμένει σταθερή, αποσυνδεδεμένη από την Ευρωζώνη, καθώς η Χώρα εξακολουθεί να συγκεντρώνει τις δυνάμεις της από την κρίση δημόσιου χρέους,

Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο μέχρι στιγμής και το κόστος των πλημμυρών φαίνεται διαχειρίσιμο,

Η αναπτυξιακή δυναμική είναι ισχυρή.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι “οι Ελληνικές Τράπεζες αποτελούν μια ελκυστική επενδυτική περίπτωση, δεδομένης της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών τους και των μακροοικονομικών προοπτικών για την Ελλάδα”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η ΚΟΥΕΣ και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΛΧΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Cenergy, TITC, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ και Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι Viohalco, Lamda Development, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 95 ανοδικούς τίτλους, έναντι 35 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (113.214 συμβόλαια).

Στα 1.877 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 1.371 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Στα 1.607 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 720 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 183 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 3 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.028, 702 για τον Σεπτέμβριο, 1.306 για τον Οκτώβριο και 20 για τον Νοέμβριο τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 3.062), κινήθηκε μεταξύ 2.983,25 και 3.068,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 124, 54 για τον Σεπτέμβριο και 70 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 1.011,25), κινήθηκε μεταξύ 989,5 και 1.011,25 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον δεύτερο μήνα 4.755,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (39.581 Alpha Bank, 12.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (62.630), Eurobank (4.751), Πειραιώς (18.679), Εθνική (4.291), ΔΕΗ (4.486), Ιντρακάτ (1.169), ΕΧΑΕ (1.850), ΑΔΜΗΕ (1.597), Ιντρακόμ (1.498), Μυτιληναίο (498), Τέρνα Ενεργειακή (1.175), Viohalco (1.004), Cenergy (968), Motor Oil (687), ΟΤΕ (1.553), Ελ. Πετρέλαια (206), Αεροπορία Αιγαίου (1.568), ΕΛΧΑ (501), ΓΕΚ (1.447), Lamda Development (1.166), Άβακα (227), ΕΥΔΑΠ (199), ΟΠΑΠ (125), TITC (366), Fourli (173).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 137.719, Πειραιώς 53.891, Eurobank 28.383, Εθνική 12.244, ΔΕΗ 19.976, ΑΔΜΗΕ 17.737, Τέρνα Ενεργειακή 15.560.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.340.801 τεμ., (από 57.320.928 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.279.023 τεμ. (1.325.531), Eurobank 34.127.465 τεμ. (34.134.322), ΟΠΑΠ 1.560.706 τεμ. (1.560.706), Εθνική 9.223.424 τεμ. (9.174.544), ΟΤΕ 2.185.515 τεμ. (2.216.286), Πειραιώς 1.848.473 τεμ. (1.849.843).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v