Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι τραπεζικές μετοχές

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Στόχος η επαναφορά του τραπεζικού δείκτη σε τετραψήφια μεγέθη, με καύσιμα από αποτελέσματα και ΤΧΣ. Το κλίμα στις αγορές και οι μετοχές «επικαιρότητας».

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα οι τραπεζικές μετοχές

Θετικά πρόσημα στη Wall Street, με τον Nasdaq να καταγράφει το ευρύτερο σερί από τον Ιανουάριο.

Πτωτικά οι αγορές της Ασίας, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν.

Στα ευρωπαϊκά, από τις 15.135,97 μονάδες ο DAX μετά από επιστροφή των πωλητών και «γύρισμα» μετοχών κυρίως ομίλων με δανειακό υπέρβαρο. Σε αυτό συνέβαλε και η μικρή άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

Εντελώς διαφορετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση που εάν είχε και 15-20 εκατ. τζίρο περισσότερο, θα μπορούσε να θεωρηθεί από τις ιδανικές για τους long. Αστερίσκος η μέτρια αξία συναλλαγών -καθότι παραπέμπει στην απουσία ουσιαστικών καθαρών εισροών, στοιχείο που δεν αποκλείεται να τους κοστίσει σήμερα-αύριο, για αυτό σε επιφυλακή.

Από τις 1.237,37 (1,44%) ο Γενικός Δείκτης, από τις 3.027,61 (1,56%) ο FTSE25, από τις 998,51 (2,36%) ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 2.013,35 (0,65%) ο FTMidCap.

Εμφανές το πλεονέκτημα των τραπεζικών, επαναφορά της υπεραπόδοσής τους έναντι των blue chips, παραμένει ο κλάδος-μοχλός για τους traders, σε μια συγκυρία που οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μήνου και εξελίξεις με τη διάθεση ποσοστών του ΤΧΣ κρατούν ζεστό το ενδιαφέρον.

Σε Πειραιώς και Alpha Bank ο μεγαλύτερος τζίρος συγκριτικά με Εθνική και Eurobank, με την πρώτη 2άδα να έχει ανακοινώσει τα μεγέθη 9μήνου και τη δεύτερη να έχει σειρά σήμερα. Συμπληρώνεται το καρέ, Παρασκευή ολοκληρώνεται η περίοδος για την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών όσον αφορά σε αυτήν της UniCredit (στο 1,33 ευρώ) και την Εθνική να ακολουθεί -πιθανότατα- την προσεχή εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο επαναφοράς του ΔΤΡ σε 4ψήφια μεγέθη πιθανό σε ορίζοντα Παρασκευής, αν και χρήσιμο σε ανοδικές φάσεις είναι να επιβεβαιώνονται σημαντικές μεσοπρόθεσμες στηρίξεις. Από αυτή την άποψη, ένας έλεγχος στα πέριξ των 980 μονάδων θα ήταν καλοδεχούμενος.

Παράλληλο το ενδιαφέρον και για blue chips, με την επαναφορά του ΟΠΑΠ να κερδίζει τις εντυπώσεις -μόλις λίγες συνεδριάσεις μετά την αποκοπή του προσωρινού μερίσματος (0,952). Η τάση για το χαρτί του Οργανισμού δείχνει προς τα 16 plus ευρώ.

Με άνοδο, σχεδόν, 3% η επαναφορά για τη μετοχή της ΔΕΗ, συνεκτιμώντας τη συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος αλλά και τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Trade Estates.

Μετοχή επικαιρότητας εχθές η Aegean, εύλογα μετά τις εξελίξεις που για την κοινότητα έχουν αμφίσημο αποτέλεσμα. Πάντως, με πτήση 5% στα 11,36 ευρώ και αποτίμηση -εκ νέου- μεγαλύτερη του ορίου του ενός δισ.

Ενθαρρυντική η συνέχιση της μόχλευσης για συγκεκριμένα mid caps, Intralot λόγω της εισαγωγής σήμερα των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αμκ, Intrakat με αφορμή την αναμενόμενη -και τυπικά- έγκριση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, Lavipharm εν αναμονή της ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων αύριο.

Παράλληλα, η ανακοίνωση μεγεθών από τη Sarantis, νέα εισαγωγή στο ΧΑ με την Trade Estates, «πράσινο φως» στη Λάμψα για την απόκτηση του 33,9% της Regency -πλούσιο το ρεπορτάζ της Εύας Οικονομάκη-, ενδιαφέροντα δήγματα από τον ΧΑΜαιλέοντα για Aegean και Trade Estates.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v