Χρηματιστήριο: Ξαναβλέπει τις 1.000 ο τραπεζικός δείκτης

Συντηρείται η θετική τροχιά για τον Γενικό Δείκτη, με τον τζίρο να... λιγοστεύει προοδευτικά. Ανοδος για τράπεζες και blue chips. Ξεχωρίζει η Aegean, «πιάνει» αποτίμηση άνω του 1 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ξαναβλέπει τις 1.000 ο τραπεζικός δείκτης

Αρνητικό «γύρισμα» για τον DAX στη Φρανκφούρτη, συντηρείται η ανοδική τάση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Από τις 15.232 στις 15.145 (-0,29%) ο DAX, λόγω της ισχυρής διόρθωσης μετοχών «βάρους» μίας Siemens Energy (-2,93%), BASF (-2,28%), Heidelbergcement (-2,87%), με αναλυτές να την αποδίδουν και στα κόστη χρήματος.

Ανοδικά οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, σημείωνε νωρίτερα η Λία Δεληγιάννη, πρακτικά επιβαρύνεται το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης σήμερα Δευτέρα και όμιλοι με υπέρβαρο δανεισμό
δοκιμάζονται επενδυτικά. Εξήγηση που δόθηκε από αναλυτή ευρωπαϊκών αγορών, πιθανόν να είναι μία αφορμή για το «γύρισμα» στη Φρανκφούρτη καθώς στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε ανοδικό «άνοιγμα». Από 0,18% υψηλότερα και τις 4.385 μονάδες.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, στο ΧΑ το κλίμα παραμένει όπως ξεκίνησε θετικό, με σταθερές αγορές σε σημαντικό εύρος του ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.234 (με χαμηλό αρχής στις 1.226).

Μέτριος ο τζίρος, καθώς η ροή εντολών επιβραδύνθηκε μετά το αρχικό «ζωηρό» 45λεπτο, για να συντηρηθεί έκτοτε σε ρυθμό που νωρίτερα δεν έφτανε τα 40 εκατ. Ωστόσο, σε μετοχές με άνοδο είχε πραγματοποιηθεί τζίρος 23,5 εκατ. έναντι μόλις 5,9 εκατ. σε μετοχές με πτώση, σχέση που επιβεβαιώνει την υπεροπλία των αγοραστών έναντι των πωλητών.

Σε ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, Jumbo, ΔΕΗ, Mytilineos, Eurobank, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Aegean οι κύριες 10 επιλογές των πρώτων, ενδεικτικό το γεγονός πως και στις 10 οι εντολές δίνονται σε υψηλότερες τιμές.

Μάλιστα για την Aegean έως 3,70% υψηλότερα στα 11,22 ευρώ, για την Εθνική έως 2,65% στα 5,646 ευρώ, για την ΔΕΗ έως 2,58% στα 10,14 κ.ο.κ καθώς οι εντολές αφορούν τόσο τραπεζικά χαρτιά όσο και blue chips.

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως ο ΔΤΡ «ξαναβλέπει» τις 1.000, έχοντας ως τιμή-σημείο εκκίνησης σήμερα τις 987,72 (και με ανοδικό χάσμα, στην αρχή της συνεδρίασης). Τεχνικά η άνετη υπέρβαση των 980 μονάδων ξαναβάζει τον ΔΤΡ σε κανάλι που εκτείνεται έως τις 1.023, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1.010 μονάδες.

Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η περίοδος για την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών για το 9% της Alpha Bank από το ΤΧΣ, με την τρέχουσα τιμή έως το 1,489 νωρίτερα να παραπέμπει σε προεξόφληση traders πως η UniCredit πιθανότατα να επανέλθει με προσφορά πάνω από τo 1,33 ευρώ, δηλαδή την αρχική.

Θα ακολουθήσει η Εθνική -στην αγορά κάνουν λόγο για πιθανές ημερομηνίες-, προηγείται όμως η ανακοίνωση αύριο των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου/9μήνου.

Πέραν των τραπεζικών, το ενδιαφέρον των «ισχυρών χεριών» παραμένει επικεντρωμένο στα blue chips -θυμίζοντας την υπεραπόδοσή τους έναντι των τραπεζικών την προηγούμενη εβδομάδα-, με σταθερές εισροές σε συγκεκριμένα χαρτιά. Ψηλά στο ενδιαφέρον ο τίτλος του ΟΠΑΠ, που λίγο ως πολύ αναμενόταν η υπερκάλυψη της αποκοπής του προσωρινού μερίσματος σε σύντομο χρόνο. Από τα 15,27 το μεθοδικό μάζεμα και σήμερα, με τους εντολείς να ανεβαίνουν έως 0,28% υψηλότερα στα 15,54 ευρώ.

Αναμφίβολα μετοχή της ημέρας η Aegean, μετά την ανακοίνωση πως το δημόσιο θα ασκήσει τα warrants και η διοίκηση θα κινηθεί για την εξαγορά τους. Στα 11,06 έως τα 11,30 ευρώ η μετοχή, με την αποτίμηση να έχει επανέλθει πάνω από το κρίσιμο όριο του ενός δισ.

Στις 83/29 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v