Χρηματιστήριο: Νέα ανοδική κίνηση για τράπεζες-blue chips

Χτίζει πάνω στη χθεσινή άνοδο η εγχώρια αγορά, με όπλο εταιρικά αποτελέσματα και επιχειρηματικές κινήσεις. Πάνω από τα 10 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη.

Χρηματιστήριο: Νέα ανοδική κίνηση για τράπεζες-blue chips

Με θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά, με ανοδικό χάσμα το ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Νέα δεδομένα -κυρίως προεξοφλητικά- δημιουργεί η απόφαση της Fed να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των ΗΠΑ, στη δεύτερη σερί συνεδρίαση των μελών της, ενισχύοντας το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης του κύκλου αυξήσεων που ξεκίνησε πριν από 14 μήνες.

Ανοδικά οι αγορές της Ασίας, για την καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο ετοιμάζονται οι επενδυτές, με τη Λία Δεληγιάννη να αναφέρεται και στον θετικό ρόλο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Πάνω οι μετοχές, κάτω οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, που για τα ευρωπαϊκά επανέρχονται στα ποσοστά του Σεπτεμβρίου.

Με αυτό το κλίμα εκτός, εντός οι long δεν έχουν λόγο να αφήσουν το πλεονέκτημα που έχουν αποκτήσει.
Με gap up το άνοιγμα της συνεδρίασης, από τις 1.226 έως και 4-5 μονάδες υψηλότερα, με ικανοποιητική ροή εντολών -τάση που διαφάνηκε από τις 10:25-, με τα τραπεζικά χαρτιά στο επίκεντρο.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου/9μήνου των Alpha Bank, Πειραιώς, δίνοντας επιπλέον κίνητρο στους αγοραστές να συνεχίσουν υψηλότερα. Παράλληλα οι εντολές και σε blue chips που για τον ένα ή τον άλλο λόγο είναι στην επικαιρότητα, με την περίπτωση της ΔΕΗ ενδεικτική.

Με αυτά, για το μεν Δείκτη Τραπεζών οι πρώτες εντολές πέρασαν από τις 987,25 έως και 7-8 μονάδες υψηλότερα, για τον δε FTSE25 από τις 3.000 προς τις 3.017 μονάδες.

Τόσο τεχνικά όσο πρακτικά, η long φορά ενισχύεται, ειδικότερα με την υπέρβαση του ΔΤΡ πάνω από τις 980 μονάδες, καθώς ο κλάδος αποτελεί τον μοχλό της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά πριν από τρεις εβδομάδες. Στο 3,40% η θετική μεταβολή για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας και 12,71% σε μηνιαίο, η μεγαλύτερη από τα ευρωπαϊκά. Στο 4,15% και 6,86% αντίστοιχα η απόδοση για τον FTSE 25, επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η ταχύτητα διακύμανσης 2/1 για ΔΤΡ/FTSE 25, συνδυαστικά με την επάνοδο αγοραστών -κυρίως ξένων funds- σε μετοχές εταιρειών του δείκτη.

Στα 2,998 (2,67%) η μετοχή της Πειραιώς, στο 1,471 (1,24%) της Alpha Βank, με γνώμονα και τα καλά μεγέθη 3μήνου. Στα 15,47 (-0,26%) η μετοχή του ΟΠΑΠ, ανακτώντας σταδιακά το χαμένο έδαφος μετά την αποκοπή του προσωρινού μερίσματος (ο,952/μτχ.).

Στα 10,06 (2,65%) με άνετη επαναφορά για τη μετοχή της ΔΕΗ, με αφορμή την εξαγορά της Κωτσόβολος, που σύμφωνα με την Πέννυ Κούτρα τιμολογείται στα 100 εκατ.

Με αγοραστές για την πλειονότητα των μετοχών του δείκτη και ικανοποιητική ανταπόκριση από συγκεκριμένα mid caps με ώθηση από αποτελέσματα και εξελίξεις. Ενδεικτική η περίπτωση της Intrakat, με 1,51% στα 3,36 ευρώ -νέο υψηλό-, με αφορμή την αναμενόμενη έγκριση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Στις 66/13 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται.
Θετικό κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με σαββατοκύριακο μπροστά, που πιθανότατα θα οδηγήσει ορισμένους traders για ένα πέρασμα από το «ταμείο».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v