Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στο Χρηματιστήριο

Ανοδος στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη. Συνέχεια στο θετικό σερί επιζητούν οι επενδυτές. Βαρόμετρο οι τράπεζες, διακριτική στροφή σε blue chips, κινητικότητα στα mid caps.

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» στο Χρηματιστήριο

Τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο στις αγορές της Ασίας, ξημερώματα Δευτέρας.

Στις ενέργειες των κεντρικών τραπεζιτών και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή η προσοχή των επενδυτών. Από 0,10% υψηλότερα τα futures του S&P500 στις 4.379 μονάδες, με long φορά από το συν 5,35% της προηγούμενης εβδομάδας, στα 4,591% «τσιμπάει» λίγο το 10ετές των ΗΠΑ, όπως και το WTI στα 81,18 $/βαρέλι.

Από τις 15.189 μονάδες ο DAX, μετά από άνοδο 3,42% την προηγούμενη εβδομάδα και από τις 7.417 ο FTSE100, επίσης με θετικό πρόσημο 1,73% στο ίδιο διάστημα.

Με αυτό το κλίμα εκτός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι long ξεκινούν οριακά χαμηλότερα της σημαντικής περιοχής των 1.220 μονάδων, με την εβδομάδα να προοιωνίζεται μεστή εξελίξεων. Στην αντίδραση του ΧΑ και τα «καύσιμα» για τη συνέχεια αναφερόμασταν εχθές, με ένα από τα χαρακτηριστικά της τελευταίας εβδομάδας να είναι το συν 2,82% του FTSE25 έναντι του 1,62% του Δείκτη Τραπεζών.

Με αξία συναλλαγών στα 77 εκατ. η τέταρτη σερί θετική εβδομάδα, καθώς συνεχίστηκε η αντίδραση από τα χαμηλά των 1.105 μονάδων με εναλλαγή θέσεων από τραπεζικά χαρτιά σε blue chips και ενθαρρυντική την είσοδο στο προσκήνιο συγκεκριμένων mid caps.

Ενθαρρυντικό το γεγονός πως η αγορά έχει αρχίσει να αποκτά νεύρο, να διευρύνονται οι επιλογές, να αποκτάται κάποιο «βάθος», χαρακτηριστικά που μπορούν να ωθήσουν τους long ακόμη υψηλότερα.

Από τις 2.981,22 ο FTSE25, από τις 975,49 ο ΔΤΡ και από τις 2.000,28 μονάδες ο FTMidCap.

O τραπεζικός παραμένει στο προσκήνιο, το ενδιαφέρον στις εξελίξεις (αποεπένδυσης) του ΤΧΣ αλλά και στα οικονομικά αποτελέσματα τρίτου 3μήνου/9μήνου. Για την Πειραιώς η μεγαλύτερη απόδοση, με 5,14% την τελευταία εβδομάδα.

Ωστόσο, η στροφή προς τα blue chips διακριτή και στοχευμένη -τα μεγέθη 9μήνου συνδυαστικά με τις εξελίξεις-, τα «καύσιμα» που ενεργοποιούν τους αγοραστές.

Το 5,69% για τη μετοχή του ΟΤΕ στα 13,93 ευρώ διαφοροποιεί την τάση, ξαναφέρνει τον Οργανισμό στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης με αποτίμηση 5,937 δισ. Στην τρίτη ο ΟΠΑΠ με 5,717 δισ. αλλά με ταχύτατη επαναφορά μετά την αποκοπή του προσωρινού μερίσματος. Σκληρή η «μάχη» για τους δύο ομίλους, με τη Eurobank στα 5,649 δισ. να... καραδοκεί.

Εβδομάδα με ανακοίνωση αποτελεσμάτων για ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, αλλά και μία νέα είσοδο -Trade Estates-, μία μετάταξη στην Κύρια Αγορά -Intralot-, μία κατά πάσα πιθανότητα επισημοποίηση και τυπικά εξαγορά -ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ από Intrakat-, συν το ενδιαφέρον δύο ξένων ομίλων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα -σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου-, αλλά και την προοπτική αποεπένδυσης της CastleLake από την Prodea -όπως αποκαλύπτει ο Χρήστος Κίτσιος κ.α.

Με αυτά -και όσα θα ακολουθήσουν- η εκκίνηση της εβδομάδας, που προϊδεάζει για ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v