Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές εισέρχονται φρέσκα κεφάλαια

Οριακή άνοδος για ΓΔ στο ξεκίνημα. Με το book building της Εθνικής στο επίκεντρο η συνεδρίαση. Σε μετοχές-σηματωρούς που δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση ποντάρει το «γρήγορο χρήμα».

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές εισέρχονται φρέσκα κεφάλαια

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στη Wall Street, για την ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ.

Σήμερα τα νεότερα, με τους αναλυτές να εκτιμούν μείωση στο 3,3% από 3,7% τον Σεπτέμβριο, που εάν επιβεβαιωθεί, θα ενισχύει το ενδεχόμενο η Fed στη συνεδρίαση της 12-13 Δεκεμβρίου να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στα 4,657% το 5ετές των ΗΠΑ, στα $78,38 το WTI, στις 14,76 ο CBOE/VIX και νωρίτερα τα futures του S&P500 οριακά από λίγο χαμηλότερα, σταθερά όμως υψηλότερα των 4.400 μονάδων.

Ηπια άνοδος στις αγορές της Ασίας, από τις 15.345 (0,73%) ο DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από βραχεία άνοδο 0,21% ο Γενικός Δείκτης στις 1.205,55 μονάδες.

Συναλλαγές 400 εκατ., με τα 293 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank -καθώς πέρασε το 9% στη UniCredit-, με ανατροπή των αγοραστών από το 1,3665 έως το 1,408 και τελική τιμή στο 1,3945 ευρώ.

Εκκίνηση για την Εθνική σήμερα, για τη διάθεση του 20%+2% από το 40,4% που έχει το ΤΧΣ, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να έχει παρασκήνιο από το premarketing και ρεπορτάζ για τα της διαδικασίας. Fidelity και Capital φέρονται μεταξύ των ενδιαφερόμενων, άνω του 50% του accelerated book building αναμένεται να καλυφθεί από long term χαρτοφυλάκια.

Στα 5,482 με συν 0,77% και συναλλαγές σχεδόν 2,5 εκατ. είναι προφανές πως «ισχυρά χέρια», family offices και εφοπλιστικά ονόματα θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Μέχρι και την Πέμπτη-Παρασκευή οι ανακοινώσεις, που σημαίνει ότι σταδιακά θα αρχίσουν να αποκαθίστανται οι ισορροπίες μεταξύ τραπεζικών και blue chips, πως μέρος της ρευστότητας/κεφαλαίων θα επιστρέψει σε μετοχές του δείκτη, σε εισηγμένες που λόγω οικονομικών αποτελεσμάτων δικαιολογούν μεγαλύτερη αποτίμηση.

Πρόγευση αυτής της μεταφοράς κεφαλαίων/θέσεων δόθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, με τις εισροές σε ΔΕΗ (10,25), Motor Oil (21,94), Helleniq Energy (7,50), TITAN (19,12), AEGEAN (11,34), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,81) κ.α.

Παράλληλα η διόρθωση μετοχών-σηματωρών συνδυαστικά με την προεξόφληση μεγεθών 3μήνου δημιουργεί προϋποθέσεις μόχλευσης. Ενδεικτική η περίπτωση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ -καθώς η διόρθωση κατά 3,18% στα 14,90 διευκολύνει όσους θέλουν να τοποθετηθούν από χαμηλότερες τιμές σε αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού.

Σε αναμονή των μεγεθών AEGEAN και Austriacard, με την πρώτη στο επίκεντρο.

Συν τω χρόνω και από τη στιγμή που θα κλείσει και το placement της Εθνικής, στην κοινότητα θα επικεντρωθούν στο επικείμενο road show της Morgan Stanley, στο Λονδίνο. Ο τραπεζικός θα είναι ο κλάδος αιχμής, αν και διεργασίες συντελούνται σε κλάδους όπως ο ευρύτερα εννοούμενος ενεργειακός αλλά και σε επιμέρους εταιρείες.

Το χθεσινό 2,30% για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 10,25 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές, εντάσσεται σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Εισροές αναμένονται και σε άλλα χαρτιά του ευρύτερου κλάδου, λ.χ. Mytilineos, ενώ δείγμα γραφής δόθηκε σε Motor Oil-Helleniq Energy.

Τραπεζικός και ενεργειακός είναι οι δύο κλάδοι άμεσου ενδιαφέροντος πανίσχυρων funds, που συνεκτιμώντας το ενδεχόμενο απόδοσης της επενδυτικής βαθμίδας από τη Fitch -αρχές Δεκεμβρίου- θα επιχειρήσουν να στήσουν ένα year end rally αλά ελληνικά. Μένει να φανεί εάν και εφόσον τους το επιτρέψουν οι συνθήκες, κάθε λογής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v