Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χέρι χέρι η πτώση για τράπεζες – blue chips

Κόντρα κίνηση από τη ΔΕΗ διέσωσε τις 1.200 μονάδες για τον Γ.Δ. σε μια καθαρά πτωτική συνεδρίαση. Επεσε στο €1,84 η Trade Estates. Στα 75 εκατ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Χέρι χέρι η πτώση για τράπεζες – blue chips

Καθαρά πτωτική, η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, ΔΤΡ, FTSE25) να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και τους “sellers” να πετυχαίνουν το 4Χ4, περισσότερο εύκολα, από ότι θα περίμεναν και οι πλέον απαισιόδοξοι.

Την αρνητική εικόνα του Χ.Α., βοήθησε και ο “νότιος βηματισμός” των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα να επιβαρύνεται, από την χθεσινή ομιλία του διοικητή της Fed, Τζέι Πάουελ, σε εκδήλωση του ΔΝΤ, στην οποία υποστήριξε ότι “η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είναι σίγουρη πως η νομισματική πολιτική είναι αρκετά περιοριστική, για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή εικόνα της Εγχώριας Αγοράς, αιφνιδίασε σημαντικό αριθμό επαγγελματιών του χώρου, που περίμεναν μία καλύτερη εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, συνυπολογίζοντας και τις τρεις πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί.

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι traders φαίνεται ότι επέλεξαν την στάση της πτωτικής αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις από τις κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο ΤΧΣ, για το 9% της Alpha Bank.

Επίσης, σήμερα ξεκίνησε, στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., η διαπραγμάτευση των 120.528.771 (ΚΟ) μετοχών της Trade Estates, με κωδικό ΟΑΣΗΣ «ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ» και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €1,92. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω μετοχή ξεκίνησε τις συναλλαγές ήπια ανοδικά, αναρριχόμενη μέχρι τα 1,928 ευρώ (+0,42%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τα 1,7576 ευρώ (-8,46%) και τελικό κλείσιμο στα 1,84 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 4,17%.

Από σήμερα και σύμφωνα με ανακοίνωση της Εισηγμένης, οι Eurobank Eq. και Pantelakis Sec. ανέλαβαν την ειδική διαχείριση της μετοχής.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η επιμονή της καθαρής αξίας συναλλαγών στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων ημερών και η κακή “μεγάλη εικόνα” του ταμπλώ, με τις “κόκκινες” μετοχές να “παίρνουν κεφάλι” και να το διατηρούν μέχρι τέλους.

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τιμές οριακά χαμηλότερα των 1200 μονάδων, όμως κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών στην μετοχή της ΔΕΗ (+2,30%), τραβώντας στον Δείκτη σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Οι δηλώσεις Πάουελ, δείχνουν να διατηρούν τις ανοδικές διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,00% επιστρέφει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,60% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,960% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1199,18 μονάδες (-1,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1205,25 (-1,05%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1203,08 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,23%.

Ο τζίρος στα 73,5 εκατ., από τα οποία τα 6,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΚΑΤ, TITC, CENER, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΣΑΡ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 73,5 εκατ., τα 66,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το θετικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 1,37%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 2,6%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 29,39% και ο ΔΤΡ κέρδη 48,33%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο Τραπεζικός κλάδος έχει ‘stop’ ημερήσιο τις 951 μονάδες. Σε Intraday οι ταλαντωτές μας είναι πιεσμένοι, παρόλα αυτά περιμένουμε μία ανοδική αντίδραση και στο ταμπλώ, για να πάρουμε κάποιο έναυσμα. Στο intraday έχει δώσει έξοδο με το ‘stop’ στο 1001 σε κλείσιμο ώρας, στην παρούσα. Το 973 είναι αντίσταση. Ο ταλαντωτής στην ΔΕΗ έχει δώσει ήδη ανοδικό έναυσμα για αντίδραση. Για να δείτε πόσο ευμετάβλητη είναι η Αγορά, απλά σημειώστε τι έκανε η ΔΕΗ μέσα στην μέρα. Η ‘μετοχή της χρονιάς’ δεν είναι άλλη από τον ΟΤΕ. Κερδίζει το ‘βραβείο’ χειρότερης εικόνα στο ταμπλώ για το 2023. Η ΕΕΕ δεν έδωσε ποτέ αγοραστικό σήμα, ενώ κατάφερε να κάνει και νέο χαμηλό κίνησης με άσχημο ταλαντωτή. Το 23,72 – 23,42 είναι κάτω μέρος του πτωτικού καναλιού που ακολουθεί και επίπεδο που μπορεί να δώσει αντίδραση, θυμίζοντας ότι κύριο πρώτο επίπεδο και ‘stop’ είναι το 24,99 ”, όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές ενδέχεται να επιδιώξουν να επαναξιολογήσουν τη στάση, τους υπό το φως του πρόσφατου αρνητικού σερί, παρά τα ελαφρώς αρνητικά προθεσμιακά συμβόλαια της Ε.Ε. και της ‘γερακίσιας’ ομιλίας του προέδρου της FED”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Το αρνητικό κλίμα στο εξωτερικό, μετά τις δηλώσεις Πάουελ για τα επιτόκια, θα μπορούσε να διατηρήσει την επιφυλακτικότητα στην Εγχώρια Αγορά. Οι Τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο λόγω των εταιρικών εξελίξεων. Επαναλαμβάνουμε τη σύσταση ‘αγοράς’ για τη ΔΕΗ, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα και το θετικό guidance”, σημειώνει η Piraeus Sec.

Το Χ.Α. κινήθηκε ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές σήμερα, με την ΔΕΗ να είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Optima Bank.

Σήμερα θα γνωστοποιηθεί το ύψος της πιθανολογούμενης βελτιωτικής πρότασης της UniCredit για το 9% της Alpha Bank. Σήμερα επίσης ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trade Estates, μετά την οριστικοποίηση της κατανομής τους σε Θεσμικούς επενδυτές και Ιδιώτες. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την κατεύθυνσή του Γενικού Δείκτη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Στο ‘κόκκινο’ κατέληξαν χθες οι βασικοί μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ, μετά την ομιλία Πάουελ, όπου έδωσε έμφαση στην πιθανότητα να μην έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της ΔΕΗ αναδεικνύουν τους καρπούς του επιχειρήματος για μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Σημαντική αύξηση των EBITDA Γ΄ τριμήνου στα 347 εκατ. ευρώ και κερδοφορία 86 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή, κυρίως λόγω ελέγχου των λειτουργικών δαπανών. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση των επενδύσεων (775 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο), αλλά και αύξηση του καθαρού δανεισμού (2,2 δισ. ευρώ), το οποίο, ωστόσο, αποδίδεται κυρίως στο κεφάλαιο κίνησης και πιθανότατα να αποκλιμακωθεί σημαντικά στο τέλος του έτους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ενσωμάτωση των μεγεθών της Ρουμανίας θα οδηγήσει σε ετήσια EBITDA 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Διοίκηση. Στο ίδιο πτωτικό μοτίβο, κινήθηκε και σήμερα ο ΓΔΧΑ”, τονίζει η Depolas Investment Services.

Με πτώση ολοκληρώθηκε αυτή η εβδομάδα, με την συναλλακτική δραστηριότητα να κυμαίνεται όμως σε χαμηλά επίπεδα. Στα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου, οι Ελληνικές Εισηγμένες συνεχίζουν να παρουσιάζουν βελτιωμένα (πλην κάποιων εξαιρέσεων) οικονομικά μεγέθη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι Διοικήσεις τους τονίζουν την αισιοδοξία τους για το επόμενο διάστημα. Στον Τραπεζικό κλάδο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, ενώ πολύ θετικές είναι οι κινήσεις για ανταμοιβή των μετόχων (αγορές ιδίων μετοχών, μέρισμα). Από την άλλη στο εξωτερικό οι λιανικές πωλήσεις στην Ζώνη του Ευρώ μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ προβληματισμό στους επενδυτές προκάλεσε και η ομιλία του J. Powell, αναφορικά με τον πληθωρισμό, εντείνοντας ανησυχίες ότι το τέλος της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής δεν είναι ορατό ακόμα. Τεχνικά οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 1182 και 1111 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις στις 1237 και 1300 μονάδες. Την Τρίτη 14/11 θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ 3ου τρίμηνου της Ευρωζώνης, ενώ την Τετάρτη 15/11 δημοσιεύονται στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής και το εμπορικό ισοζύγιο για τον μήνα Σεπτέμβριο. Την Τρίτη και την Παρασκευή θα ανακοινωθεί το CPI του μήνα Οκτωβρίου για τις Η.Π.Α. και την Ευρωζώνη αντίστοιχα. Στο εσωτερικό, αποτελέσματα 9μήνου δημοσιεύουν την Δευτέρα 13/11 η Optima Bank και την Τρίτη 14/11 η Aegean Airlines. Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την γενικότερη πορεία της Αγοράς μας και εκτιμούμε ότι βραχυπρόθεσμα μπορεί ο ΓΔ να κινηθεί υψηλότερα, με την συνδρομή θετικών ειδήσεων από το εξωτερικό”, αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Παρά το θετικό μίγμα νέων από τις επιχειρηματικές εξελίξεις (ΔΕΗ, Aegean, Alpha) και τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα (Τράπεζες, ΔΕΗ, TITC,) η Αγορά επέστρεψε σε ένα μοτίβο αναμονής, με κύρια χαρακτηριστικά την κατοχύρωση κερδών από τους εγχώριους επενδυτές και την αποχή των Ξένων επενδυτών από τις συναλλαγές, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Η Αγορά δείχνει να είναι μοιρασμένη, καθώς τα θετικά ακούσματα από το εσωτερικό βρίσκουν απέναντί τους τις γεωπολιτικές επιφυλάξεις και την αβεβαιότητα των επιτοκίων.

Όπως και να έχει, η Δευτέρα είναι ημέρα - κλειδί για τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο, καθώς θα μάθουμε αν τελικώς και σε ποια τιμή, θα κλείσει η πώληση του 9% της Alpha Bank.

Αμέσως μετά θα πάρει σειρά η Εθνική Τράπεζα, με δυνητικό μέγεθος πώλησης το 20% των μετοχών, μια συναλλαγή που σε τρέχουσες αξίες αποτιμάται 1 δισ. ευρώ.

Η έκβαση αυτής της συναλλαγής είναι κομβική, όχι μόνο για την Εθνική Τράπεζα, άλλα για το σύνολο της Αγοράς, καθώς θα αποτελέσει μια έμπρακτη απόδειξη για το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις Ελληνικές μετοχές.

Το εγχείρημα έχει οδηγήσει σε κάποιο βαθμό στασιμότητας το Χ.Α., καθώς δεν είναι λίγα τα Θεσμικά χαρτοφυλάκια τα οποία τηρούν στάση αναμονής και έχουν αναστείλει την ενεργή δραστηριότητά τους, διακρατώντας ρευστότητα για την συμμετοχή τους στο βιβλίο προσφορών.

Επομένως, μάλλον οι επιφυλάξεις για μεγαλύτερη δράση θα αρθούν με την ολοκλήρωση της διάθεσης των μετοχών, όπως είχε γίνει στο πρόσφατο παρελθόν με τις περιπτώσεις των Α.Μ.Κ. της Τρ. Πειραιώς, της Alpha Bank και της ΔΕΗ.

Στις ΗΠΑ οδεύουμε προς την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων του τρίτου τριμήνου και το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό: Στο 81% των Εταιρειών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, ο ρυθμός αύξησης των κερδών εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 3,7%, έναντι αρχικής εκτίμησης για επιβράδυνση 0,3%, παρά την σημαντική υστέρηση του ενεργειακού κλάδου, σπάζοντας ένα σερί τριών διαδοχικών αρνητικών τριμήνων.

Ωστόσο για το επόμενο τρίμηνο, οι Διοικήσεις στο σύνολό τους έχουν φανεί επιφυλακτικές, αναθεωρώντας προς το χειρότερο την εκτίμησή τους, με αποτέλεσμα η πρόβλεψη για αύξηση κερδών να περιορίζεται στο 1%.

Όλα αυτά βέβαια θα κριθούν από την ζήτηση κατά την περίοδο του εκπτωτικού τετραημέρου στο τέλος του μήνα, καθώς και από την Χριστουγεννιάτική περίοδο.

Πριν φθάσουμε εκεί ωστόσο, υπάρχει η ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις 14 Νοεμβρίου. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναμένουν δομικό πληθωρισμό 4,1% και ονομαστικό πληθωρισμό 3,3%, έναντι 3,7% τον Σεπτέμβριο.

Η επιβεβαίωση της πρόβλεψης θα αυξήσει το βαθμό αυτοπεποίθησης των επενδυτών, αφού θα απομακρύνει το ενδεχόμενο μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων.

Σε αντίθετη περίπτωση, η επιστροφή της μεταβλητότητας θα είναι ανάλογη με την απόκλιση των πραγματικών μεγεθών.

Διαγραμματικά, η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι εντός ορίων και δεν έχει αναιρέσει το στόχο των 1300 μονάδων. Το όριο ανοχής βρίσκεται στην περιοχή των 1184, μονάδων μια ζώνη τεχνικά αρκετά ευαίσθητη, καθώς εκτός από τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, 16 μονάδες χαμηλότερα κινείται οριζόντια ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών.

Οι τζίροι ωστόσο δεν βγάζουν ένταση και επί του παρόντος η αναχαίτιση των πωλήσεων είναι διαχειρίσιμη από τους αγοραστές.

Το εύρος και η αναλογία της διόρθωσης από τις 1240 μονάδες, έχει σαν δεύτερο επίπεδο στήριξης τις 1190 μονάδες, από το οποίο θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να επανακάμψει βραχυπρόθεσμα.

Συμπερασματικά την ερχόμενη εβδομάδα θα αναμέναμε την εξομάλυνση της κλίσης της διόρθωσης και την Αγορά να συσσωρεύει χτίζοντας ένα νέο επίπεδο ισορροπίας, αντίστοιχο με αυτό που προηγήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου πέριξ των 1150 μονάδων.

Η Optima Bank θα συνεχίσει την σειρά ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου την Δευτέρα το απόγευμα. Την Τρίτη θα ανακοινώσουν μεγέθη οι Aegean και Austriancard Holdings. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη MSCI. Την Τετάρτη θα ανακοινώσει εννεάμηνο η Attica Bank. Την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, λήγουν οι σειρές Παραγώγων Νοεμβρίου στο Χ.Π.Α.”, υπενθυμίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+329,63%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+148,01%), ΜΙΓ (+142,6%), ΙΝΚΑΤ (+139,04%), ΓΚΜΕΖΖ (+130,61%), CENER (+118,54%), ΕΚΤΕΡ (+112,99%), ΑΡΑΙΓ (+112,85%), ΜΟΝΤΑ (+110,12%) και ΚΛΜ (+105,08%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΤΡΑΣΤΟΡ (+7,77%), ΑΣΤΑΚ (+1,18%), ΜΕΒΑ (+1,65%), ΠΑΠ (+1,32%) και ΙΚΤΙΝ (+2,86%).

Κινήσεις “profit taking” σε ΦΡΙΓΟ (-3,41%) και ΕΚΤΕΡ (-1,80%).

Αύξησαν συναλλαγές Entersoft (+0,69%) και Epsilon Net (+0,43%).

Επιστροφή αγοραστών σε Ιντεάλ (+0,49%), ΟΛΠ (+0,46%) και Έλτον (+1,02%).

Σε νέα υψηλά διετίας η Intralot (+9,08%), σε υψηλά 184 μηνών η Moda Bagno (+3,79%).

Έκτακτη γ.σ. για την ΜΕΡΚΟ (+3,98%) στις 11/12, με διανομή κερδών εις νέον πραγματοποιηθέντων μέχρι τις 31/12/2022, ως μικτό μέρισμα ύψους 4,06 ευρώ ανά μετοχή.

Ξαφνικό μικρό “bid” σε Βιοτέρ (+5,66%), ΑΤΕΚ (+1,33%), Χαϊδεμένο (+7,56%) και Νάκα (+4,29%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1167 μονάδων. Οι ενδιάμεση στήριξη στις 1185 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1168 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2880 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2879 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2840 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Πιέσεις στην Ευρώπη, προσπάθεια αντίδρασης από τους δείκτες στην Wall Street.

Επιστρέφουν οι αγοραστές στο Πετρέλαιο, προς το 1,0673 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Δείχνει να χάνει και τα $1945 ο Χρυσός, προς τα $23,35 υποχωρεί το Ασήμι.

Πάνω από τα $37350 το Bitcoin, προς τα $2100 ανηφορίζει το Ethereum.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να αποδεχθεί τον Οργανισμό αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Scope Ratings GmbH, ως νέο εξωτερικό Ίδρυμα αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας για τους σκοπούς του Πλαισίου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης του Ευρωσυστήματος.

Η Βρετανική Οικονομία δεν κατάφερε να αναπτυχθεί την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους είχε προβλέψει πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο, αλλά τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό ήταν 0%.

“Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να ανακάμψει από τα τρέχοντα χαμηλά δύο ετών, ιδίως αν υπάρξει νέο σοκ στην προσφορά στον Ενεργειακό τομέα”, προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια υποστήριξε ότι “θα πρέπει να περάσουν πάνω από δύο τρίμηνα για να αρχίσει η ΕΚΤ να μειώνει τα επιτόκια”.

Χαμηλότερα κινήθηκε τον Νοέμβριο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν σημείωσε πτώση στις 60,4 μονάδες, από 63,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων έξι μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή πτώση στις 63,7 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση μείωσε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά 0,7 δισ. ευρώ, στα 82,4 δισ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, στο 3,4% τον Οκτώβριο, έναντι 1,6% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση, δηλαδή σε σύγκριση Οκτωβρίου – Σεπτεμβρίου, ο σχετικός δείκτης παρουσίασε άνοδο κατά 0,6%.

Η μετοχή της ΔΕΗ παραμένει στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities, με τη Χρηματιστηριακή να δίνει τιμή - στόχο στα 13 ευρώ και σύσταση "buy", μετά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου της Επιχείρησης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ολοκληρώθηκε η περίοδος των ανταγωνιστικών προσφορών για την πώληση του 9% της Alpha Bank από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς στις 17.30 έκλεισε το βιβλίο προσφορών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Διοίκηση του Ταμείου ενημερώνεται από την Γαλλική Lazard, που λειτουργεί ως Σύμβουλος του ΤΧΣ, τόσο για την προσφορά της Ιταλικής UniCredit, όσο κι αν υπήρξαν ανταγωνιστικές προσφορές από άλλους Επενδυτές (κάτι που θεωρείται αμφίβολο). Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι τυχόν αίτημα του Ταμείου προς την Ιταλική, για κατάθεση βελτιωτικής προσφοράς θα συζητηθεί τις επόμενες ώρες. Υπενθυμίζεται ότι οι Ιταλοί προσφέρουν 1,33 ευρώ ανά μετοχή για την εξαγορά του 9% της Αlpha Bank. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον αγοραστή του 9% των μετοχών της Αlpha Bank εκτιμάται ότι θα γίνουν, εκτός απρόοπτου, πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΑΥΔΑΠ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΛΧΑ και Quest και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Jumbo, Εθνική και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 44 ανοδικούς τίτλους, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.710 συμβόλαια).

Στα 2.899 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.018 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.830 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.832 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 985, 899 για τον Νοέμβριο, 86 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.920), κινήθηκε μεταξύ 2.912,5 και 3.963 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 15, 15 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 960,5), κινήθηκε μεταξύ 960,5 και 966,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.724,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.389), Πειραιώς (3.586), Εθνική (992), ΔΕΗ (1.061), Alpha Bank (13.131), Cenergy (173), ΟΤΕ (1.081), ΕΧΑΕ (105), Motor Oil (119), Μυτιληναίο (139), Viohalco (104).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 206.810, Πειραιώς 83.781, Eurobank 35.074, Εθνική 26.343, ΔΕΗ 22.423, ΑΔΜΗΕ 24.391, Τέρνα Ενεργειακή 15.160.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.553.608 τεμ. (1.553.608), Εθνική 11.564.048 τεμ. (12.059.285), ΟΤΕ 1.570.735 τεμ. (1.576.515), Πειραιώς 1.371.061 τεμ. (1.371.061).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v