Χρηματιστήριο: Ρυθμιστής οι τράπεζες, έκρηξη τζίρου λόγω Alpha

Σταθεροποιητική κίνηση, πάνω από 300 εκατ. ο τζίρος καθώς πέρασαν τα πακέτα της Alpha. Στο επίκεντρο και η ΕΤΕ, μετά την εκκίνηση της διαδικασίας από ΤΧΣ. Στους πωλητές το πλεονέκτημα, ποια blue chips εμφανίζουν short τάση.

Χρηματιστήριο: Ρυθμιστής οι τράπεζες, έκρηξη τζίρου λόγω Alpha

Στα όρια των 1.200 μονάδων η κίνηση του Γενικού Δείκτη στο ξεκίνημα, με τον τζίρο να υπερβαίνει ήδη τα 300 εκατ. ευρώ καθώς πέρασαν τα πακέτα για την πώληση του 9% της Alpha Bank.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr ανέφερε:  

Επιχείρηση «καλύτερες σχέσεις» από Σι και Μπάιντεν και πληθωρισμός Οκτωβρίου την Τετάρτη στο επίκεντρο των επενδυτών στη Wall Street.

Από οριακά χαμηλότερες τιμές τα futures του S&P500, μικρή άνοδος στην απόδοση του 10ετούς στο 4,637%, χαμηλότερα στα $75,66 το WTI και ο δείκτης CBOE/VIX σε περαιτέρω αποκλιμάκωση στις 14,17 μονάδες, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή να μην αποτελούν παράμετρο αιχμής για τη Νέα Υόρκη.

Στα ευρωπαϊκά, από τις 15.234 (-0,77%) ο DAX και στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις 1.203,08 ο Γενικός Δείκτης μετά από διόρθωση 1,23% την Παρασκευή και 1,37% σε διάστημα εβδομάδας.

Από τις 950,13 ο Δείκτης Τραπεζών -με απώλειες 1,94% και 2,60% στα αντίστοιχα διαστήματα και τον κλάδο στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Στη UniCredit το 9% της Alpha Bank έναντι 1,39 ευρώ η μετοχή (από 1,33/μτχ. η αρχική πρόταση των Ιταλών), με εύλογο το ενδιαφέρον για το πώς θα τιμολογηθεί από traders και επενδυτές η βελτιωμένη προσφορά. Με τη δεύτερη πράξη -είχε προηγηθεί η επαναγορά του 1,4% της Eurobank- να ολοκληρώνεται, η προσοχή στρέφεται άμεσα στην Εθνική, με τον Χρήστο Κίτσιο να έχει το ρεπορτάζ για το πώς θα γίνει η διάθεση του έως και 25% του μ.κ. Μεταξύ 14-16 Νοεμβρίου «τρέχουν» accelerated book building για ξένους επενδυτές και δημόσια προσφορά στην Ελλάδα.

Διαφορετική η περίπτωση της Εθνικής από της Αlpha Bank (και της Eurobank) καθώς τόσο το προς διάθεση ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο όσο και η εκτίμηση της κοινότητας πως θα πραγματοποιηθεί με μεγαλύτερο premium. Σε κάθε περίπτωση, χρηματιστές σημείωναν νωρίτερα πως το τίμημα της UniCredit για το 9% της Αlpha Bank δεν θα πρέπει να θεωρείται απόλυτο σημείο αναφοράς για το αντίστοιχο για το έως 25% της Εθνικής.

Παράλληλα, μένει να φανεί εάν η μείωση της αξίας συναλλαγών και η διακριτή απόσυρση κεφαλαίων λόγω των εξελίξεων στις τράπεζες θα έχει συνέχεια, με συνέπεια σε αυτό το ενδεχόμενο την περαιτέρω διολίσθηση προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από τις 2.920,53 μονάδες ο FTSE25, με τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τα οικονομικά αποτελέσματα στο επίκεντρο. Σειρά της Optima Bank, ακολουθούν Aegean και AustriaCard, συμπληρώνοντας τη γενικότερα ενθαρρυντική εικόνα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

Βραχυπρόθεσμα το πλεονέκτημα παραμένει στους πωλητές, ο τραπεζικός κλάδος ρυθμιστής της τάσης, Alpha Bank (1,395) και Εθνική (5,44) μετοχές επικαιρότητας τόσο κλαδικά όσο ευρύτερα για την κοινότητα.

Με short τάση -βραχυπρόθεσμα- μετοχές/εισηγμένες αυξημένης βαρύτητας στάθμισης, με τον ΟΤΕ να συνεχίζει να προβληματίζει μετά από νέα διόρθωση στα 12,65 ευρώ, με κλίση και τίτλοι των Jumbo (25,98), Motor Oil (21,70), Coca Cola (24,10), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (14,67) κ.α., με εμφανή τη μετακύλιση ρευστότητας προς τον τραπεζικό κλάδο.

Με discount 1,13% για τα 899 Συμβόλαια του δείκτη στα Παράγωγα, με τη σειρά Νοεμβρίου να λήγει την Παρασκευή.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v