Χρηματιστήριο: Πόσα καύσιμα έχει ακόμα να δώσει το τραπεζικό καρέ

Η επαναφορά του τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, με αέρα Εθνικής και η διάχυση στην πλειονότητα των blue chips από τη μεριά των funds.

Χρηματιστήριο: Πόσα καύσιμα έχει ακόμα να δώσει το τραπεζικό καρέ

Ράλι στη Wall Street, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού Οκτωβρίου, ράλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη θεαματική προσφορά 6,2 δισ. για το 20% του μ.κ. της Εθνικής.

Αλμα 2,16% για τον S&P500 πάνω από τις 4.500 μονάδες και πλέον οι εκτιμήσεις για τη στάση της Fed στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου κλίνουν ξεκάθαρα υπέρ της μη αύξησης των επιτοκίων.

Στις 12-13 Δεκεμβρίου η συνεδρίαση και -ήδη- στη Wall Street πληθαίνουν οι σχεδιασμοί για year end rally. Το αν θα επιβεβαιωθούν οι επίδοξοι διοργανωτές τους μένει να φανεί, πλην όμως η συνέχεια προοιωνίζεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Στο ΧΑ, η διαδικασία διάθεσης του 20% plus της Εθνικής ήταν λογικό να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, η δε πληροφορία μόλις 20 λεπτά μετά την έναρξη της συνεδρίασης πως ο κατ' αρχήν στόχος είχε επιτευχθεί, «απελευθέρωσε» σημαντικές ροές «γρήγορου χρήματος», δίνοντας ξεκάθαρο πλεονέκτημα στους long.

Η ευκολία της επαναφοράς του ΔΤΡ πάνω από τις 980 και τις 1.000 μονάδες με συνοπτικές διαδικασίες κατέδειξε τη δυναμική του, ενώ η διάχυσή του και στην πλειονότητα των blue chips επιβεβαίωσε την προτίμηση των funds στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Το Δημόσιο πουλά το 22% της Εθνικής στην καλύτερη στιγμή της, σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος, τα δε 6,2 δισ. που προσφέρθηκαν από την πρώτη κιόλας μέρα προϊδεάζουν για θεαματική υπερκάλυψη, με την κοινότητα να θεωρεί ως πιθανότερη τιμή τα 5,44 ευρώ.

Προεξόφληση που αποτυπώθηκε τόσο στην ισχυρή αντίδραση και των 4 τραπεζικών μετοχών όσο και στο γεγονός πως το 5% του τζίρου των 125 εκατ. άλλαξε χέρια στο τραπεζικό «καρέ». Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank η σειρά της σχετικής κατάταξης. Παράλληλα με την υποκείμενη η διαμόρφωση ανάλογης τάσης στα Παράγωγα, καθώς στα Συμβόλαια και των 4 ανέβηκαν πολύ οι συναλλαγές, ενώ διευρύνθηκε το premium. Θυμίζοντας πως μεθαύριο Παρασκευή λήγει η σειρά μηνός Νοεμβρίου στο ΧΠΑ.

Το 50% της αξίας συναλλαγών, δηλαδή περί τα 62 εκατ., στα τραπεζικά χαρτιά -προφανώς σε σημαντικό ποσοστό και το «γρήγορο χρήμα» που με εβδομαδιαία απόδοση 3,14%, το πιθανότερο είναι μέρος του να επιχειρηθεί να «εκταμιευθεί». Για αυτό και οι intraday trading εντολές ενέχουν αυξημένο ρίσκο, απαιτώντας προσοχή και μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων.

Ωστόσο, ήταν και τα blue chips, όπου η πρώτη μεταφορά ρευστότητας ήταν διακριτή από τα μέσα της συνεδρίασης της Δευτέρας -αναφέρθηκε σχετικά από τη στήλη-, με την τάση ενεργή από την αρχή της χθεσινής και από τις 10:50 και μετά με πολύ πιο επιθετικό ρυθμό.

Το αποτέλεσμα απολύτως ικανοποιητικό για τους long, με τον FTSE25 στις 3.007,34 (2,87%), με υπεραπόδοση για ΟΤΕ (12,90), Motor Oil (22,98), Viohalco (5,13), Helleniq Energy (7,74), ElvalHalcor (1,722), Aegean (11,80), Cenergy Holdings (6,78), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (15,25), Quest (5,71) κ.α.

Χρηματιστές σημείωναν πως με τη χθεσινή συνεδρίαση -και δη την ισχυρή τάση για τα τραπεζικά χαρτιά- διαμορφώνονται εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις ενόψει του road show της Morgan Stanley (για την ΕΧΑΕ) στο Λονδίνο. Στις 27-28 Νοεμβρίου, με τους ίδιους να συνεκτιμούν την προοπτική θετικής βαθμολογίας από τη Fitch λίγες μέρες μετά, την 1η Δεκεμβρίου.

Κλίμα που ενισχύεται και από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, με την Aegean να κάνει εχθές τη διαφορά, αλλά και τις διεργασίες σε διάφορα επιχειρηματικά/επενδυτικά μέτωπα που -πλέον- εκτιμάται πως θα επιταχυνθούν.

Σε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία και ο ΟΔΔΗΧ, με την επανέκδοση σήμερα ομολόγου (10ετούς) για 200 εκατ. ευρώ.

Σε υψηλό 2μήνου νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, από τις 4.511 μονάδες υψηλότερα τα futures του S&P500.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v