Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Γιατί στήθηκε πάρτι στις τράπεζες

Σχεδόν 6% η άνοδος για τον τραπεζικό δείκτη. Διασπορά της ζήτησης σε δεικτοβαρή blue chips με μεγάλους κερδισμένους Motor Oil, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, Aegean. Συναλλαγές 124 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Γιατί στήθηκε πάρτι στις τράπεζες

Με τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές στην θέση του οδηγού και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα blue chips να ακολουθούν στην “βόρεια” κίνηση, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινήθηκε, σχεδόν, μόνιμα με θετικό πρόσημο, αθροίζοντας την δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με τους traders να έχουν επικεντρωμένη την προσοχή τους στα νέα που έρχονται από την δημόσια προσφορά της Εθνικής και την υπερκάλυψη που σημειώνεται.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “ασφαλείς πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ αναφέρουν ότι στις επαφές με τους Ξένους επενδυτές, υπάρχει σημαντικό έμπρακτο ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχών της Εθνικής από μακροχρόνιου χαρακτήρα επενδυτές όπως η Capital Group, η Fidelity κ.ά., ενώ δεν προκρίνεται η τοποθέτηση cornerstone επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ληφθεί αποφάσεις ώστε οι υφιστάμενοι μέτοχοι να έχουν προτεραιότητα στην κατανομή”.

Σύμφωνα με πηγές της Αγοράς, η συνολική προσφορά έφτασε ήδη τα 5 δισ. ευρώ, ή πέντε φορές υπερκάλυψη. Ποσοστό άνω του 50% του accelerated book building, αναμένεται να καλυφθεί από “long term” Επενδυτικά Κεφάλαια.

Στην Ελλάδα, μέσω δημόσιας προσφοράς θα διατεθεί το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Εφόσον υπάρξει αυξημένη ζήτηση στην Ελληνική Αγορά, κατά πάσα πιθανότητα, το ποσοστό θα φθάσει στο 4,99%, απορροφώντας το επιπλέον 1,99% που δύναται να διατεθεί, όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό δελτίο.

Σύμφωνα με αναλυτές, με τους οποίους ήλθε σε επαφή η στήλη, “η έναρξη του placement μετοχών της ΕΤΕ, απελευθέρωσε δυνάμεις της Αγοράς και έβαλε τέλος στην αναδιάρθρωση θέσεων, που είχε ξεκινήσει από τα τέλη Αυγούστου, εν όψει της διάθεσης. Η ανοδική αντίδραση, μετά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, ξεκίνησε χθες και εντάθηκε σήμερα”.

Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή ανοδική κίνηση της Αγοράς, ήταν καθαρά Τραπεζοκεντρικού χαρακτήρα, αν ληφθεί υπ΄ όψιν το +5,93% του Τραπεζικού δείκτη, αλλά και το ότι οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έλειψαν οι βοήθειες και από άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Επίσης αξίζει υποσημείωσης ότι τα υψηλά ημέρας ο Γενικός Δείκτης τα “είδε” μετά τις 15.30 και αφού είχε ανακοινωθεί ο ΔΤΚ Οκτωβρίου στις ΗΠΑ.

Με τα δεδομένα αυτά, μάλλον πιο επιφυλακτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά τους τίτλους που κινήθηκαν προς υψηλότερες αποτιμήσεις, συνδυάζοντας αξιοσημείωτα κέρδη, με σχετικά ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη σχολή σκέψης, “η σημερινή εικόνα της Αγοράς, θύμισε καθολική αφύπνιση του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, η οποία μπορεί να δημιουργήσει θετικό κλίμα και διαθέσεις, αν διαχυθεί η θετική διάθεση σε μεγαλύτερο αριθμό τίτλων”.

“Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς και περιμένετε την αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με την δύσκολη ζώνη των 1235 – 1240 μονάδων, προκειμένου να αναπροσαρμόσετε την επενδυτική σας στρατηγική”, σημειώνουν οι πιο συντηρητικά σκεπτόμενοι και μένει να αποδειχθεί και στο ταμπλώ, αν ο Γενικός Δείκτης βρει, εκ νέου, δυσκολίες υπέρβασης, του εν λόγω τεχνικού ορίου.

Με θετικά πρόσημα, οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και με τους traders να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην αυριανή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο Ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), στο Σαν Φρανσίσκο.

Πιο συγκεκριμένα, χαμηλότερα κινήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 3,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση στο 3,3%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο, έναντι πρόβλεψης για μικρή αύξηση κατά 0,1%. Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των Τροφίμων και της Ενέργειας, σημείωσε άνοδο 4,0% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 4,1% και 0,3% αντίστοιχα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., υπενθυμίζεται ότι σήμερα, θα ανακοινώσουν μεγέθη εννεαμήνου οι Αεροπορία Αιγαίου (η Αγορά αναμένει ιστορικά υψηλή κερδοφορία για το τρίτο τρίμηνο) και AustrianCard Holdings. Σήμερα τα μεσάνυχτα θα ανακοινωθούν οι τριμηνιαίες αλλαγές στον δείκτη MSCI και οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου. Στον Ελληνικό MSCI Standard δεν αναμένονται αλλαγές.

Την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, λήγουν οι σειρές Παραγώγων Νοεμβρίου στο Χ.Π.Α.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, με τουλάχιστον σημαντική υποχώρηση για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,83% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,43% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,868% κατηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1205,45 μονάδων (-0,01%) και 1236,13 μονάδων (+2,54%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1234,06 (+2,36%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1235,27 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,47%.

Ο τζίρος στα 125,2 εκατ., από τα οποία τα 10,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, CENER, ΕΥΡΩΒ, TITC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΙΝΚΑΤ, ΕΤΕ), ενώ ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 125,2 εκατ., τα 111,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Εθνική πάει καλά από την πρώτη μέρα. Εκτός από τους Ξένους, υπάρχει και σημαντικό ενδιαφέρον από Έλληνες επιχειρηματίες που βοηθούν. Μένει να δούμε το τι θα γίνει μετά από το τέλος του BB. Η Αγορά μέχρι στιγμής δεν έχει πρόθυμους πωλητές στις διορθώσεις, με τους περισσότερους τίτλους να έχουν χαμηλώσει όγκους στο κάτω και να αυξάνουν μόνο σε ανοδικές. Στόχος μας είναι η ζώνη του 1260 – 1270, παρόλα αυτά δεν ξέρουμε αν χρειάζεται και άλλος χρόνος στην Αγορά πριν το επιχειρήσει. Η αναμονή, όπως έχουμε σχολιάσει έχει να κάνει με τα placements των Τραπεζών. Μόλις ολοκληρωθεί η Εθνική, μένει μόνο η Πειραιώς, που σαφώς είχε αδικηθεί και περισσότερο στο παρελθόν. Λογικά αμέσως μετά θα δούμε τι θέλει η Αγορά. Το ‘stop’ του intraday στον ΓΔ ανεβαίνει στις 1196 σε κλείσιμο μέρας και αν κλείσουμε εδώ θα ανέβει και το ημερήσιο ‘stop’ στο 1196. Το 1228 κοντινή αντίσταση με επόμενη το 1250. Το 1212 κοντινή στήριξη. Για την ΙΝΛΟΤ, στο 0,71 έγινε η μεγάλη διάσπαση. Στην είσοδο των νέων τίτλων δεν υπήρξε προσφορά. Το 0,95 κοντινή αντίσταση, με το 0,85 κοντινή στήριξη και τα 1,08 ευρώ μεγάλο στόχο. Η Αγορά έχει σαστίσει από τον τρόπο που κινήθηκε και αυτό είναι καλό. Τα δεδομένα του ΔΤΚ των ΗΠΑ άρεσαν στους επενδυτές. Πλέον είμαστε στην τελική ευθεία για κλείσιμο βιβλίων των Ξένων. Συνήθως όλοι δίνουν σημασία στο κλείσιμο έτους και μετά στο ξεκίνημα του νέου”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η εγχώρια ροή ειδήσεων βοηθάει στη διατήρηση του ενδιαφέροντος σε υψηλά επίπεδα, στέλνοντας θετικές ‘δονήσεις’ στους επενδυτές, ωστόσο η Αγορά θα λάβει κατεύθυνση και από τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, για το μήνα Οκτώβριο”, αναφέρει η Beta Sec.

O ΓΔ βρήκε στήριξη ακριβώς στις 1196 μονάδες και αντέστρεψε την πτωτική του πορεία. Αναπτερώνονται έτσι οι προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης, με καταλύτη την επιτυχή έκβαση της δημόσιας πρότασης της Εθνικής”, όπως εκτιμά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Μάζεψε τις ενδοσυνεδριακές απώλειες χθες ο ΓΔΧΑ, καθώς προχωρά με ταχείς ρυθμούς η αποεπένδυση του ΤΧΣ και από την ΕΤΕ. Το διεθνές περιβάλλον δεν εμφανίζει ουσιαστική διαφοροποίηση, αν και αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις ΗΠΑ. Μετρήσεις που δείχνουν σταθερή αποκλιμάκωση των τιμών προς το 2% βοηθούν το επενδυτικό κλίμα, καθώς διασφαλίζουν την κορύφωση των επιτοκίων. Στο εσωτερικό φαίνεται πιθανό να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις περί του ΚΜΟ 200 ημερών για το επόμενο διάστημα”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Depolas Investment Services.

Με διαδικασίες ‘fast track’ το 9% της Alpha Bank που κατείχε το ΤΧΣ μεταβιβάστηκε στη Unicredit στην τιμή των 1,39 ευρώ/μετχ, ελάχιστα ψηλότερα από το αρχικό 1,33 ευρώ/μετχ, αλλά αποδεκτή κατά τη Lazard που συμβουλεύει το ΤΧΣ. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η διαδικασία μεταβίβασης, πιθανότατα του 22% της Εθνικής Τράπεζας, με διαδικασία δημόσιας προσφοράς για Διεθνείς και Έλληνες επενδυτές με προκαθορισμένο εύρος τιμής (5,00 - 5,44 ευρώ/μετχ) που αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη με σημαντική υπερκάλυψη και τιμή στο άνω όριο. Ενδεχομένως δε να ακολουθήσει με ανάλογη διαδικασία και το ύψους 27% ποσοστό του ΤΧΣ στην Πειραιώς, σηματοδοτώντας την ολική μετοχική έξοδο του Κράτους από τις συστημικές Τράπεζες, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Επιπλέον σημαντική είναι και η προσθήκη της Scope ως Οίκου αξιολόγησης αποδεκτού από την ΕΚΤ. Διαμορφώνονται έτσι οι προϋποθέσεις για άμεση ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στους δείκτες, ώστε να είναι επιλέξιμοι από Διεθνείς επενδυτές, αν και η Fitch αποδώσει επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία στις 1/12, καθώς Scope και S&P το έχουν ήδη κάνει. Ταυτόχρονα, η Morgan Stanley αισιοδοξεί για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας τη διετία 2024 - 2025 και η HSBC συστήνει “overweight” για Ελληνικούς τίτλους.

Ενόψει των παραπάνω, οι ρευστοποιήσεις που διαμόρφωναν σκηνικό συσσώρευσης για το ΓΔ γύρω από τις 1200 μονάδες, μάλλον ολοκληρώθηκαν. Η επιβεβαίωση της στήριξης στις 1196 μονάδες και το κρεσέντο εξελίξεων στον Τραπεζικό κλάδο, με την ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών εξωτερικού για τις ελπιδοφόρες προοπτικές του κλάδου, αλλάζουν την επενδυτική ψυχολογία.

Η αναμέτρηση με τις 1235 - 1240 μονάδες επανέρχεται και τα συναλλακτικά δεδομένα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι σύντομα θα υπερπηδηθεί, καθώς ο επτάμηνος κύκλος των ύψους 617 εκατ. ευρώ εκροών των Ξένων επενδυτών κλείνει και ανοίγει ο κύκλος εισροών από επενδυτές μακράς πνοής.

Την ίδια ώρα, το σκηνικό στη Μ. Ανατολή συμπληρώνει 40 σχεδόν ημέρες εχθροπραξιών στη Γάζα, με τις εικόνες των νεκρών και τραυματιών αμάχων να συγκλονίζουν καθημερινά. Παρ όλα αυτά, οι Αγορές παραμένουν ψύχραιμες, καθώς συνεχίζουν να εκτιμούν ότι τα χειρότερα θα αποφευχθούν και δεν θα εμπλακούν άλλες Χώρες στις συγκρούσεις.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν συναντά τον Κινέζο Πρόεδρο Σι και όλοι προσβλέπουν σε θετικά ακούσματα από τη μεταξύ τους συνάντηση.

Ωστόσο, Federal και EKT συνεχίζουν την επαμφοτερίζουσα ρητορική τους, μην αποκλείοντας νέες επιτοκιακές αυξήσεις και χρεώνοντας με ευθύνες τις Κυβερνήσεις για ανεπαρκείς δράσεις, σε σχέση με την τιθάσευση του πληθωρισμού, που ωστόσο υποχώρησε στο 3,2% στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Με τη Goldman Sachs να εκτιμά ότι ο κύκλος των επιτοκιακών αυξήσεων ολοκληρώθηκε και η Παγκόσμια Οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 2,6% το 2024 και 2,7% το 2025, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί διαμορφώνει ακόμη περισσότερο αισιόδοξες προοπτικές για την Ελληνική Οικονομία που ήδη αναγνωρίζεται ότι ξεχωρίζει σε σχέση με τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες για τις μακροοικονομικές της επιδόσεις”, όπως σημειώνει ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (8,9), ακολουθούμενη από Eurobank (5,9), ΟΠΑΠ (5,5), ΟΤΕ (5,5), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (5), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,8), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,5), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8) και TITC (1,5 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν Eurobank (+5,37%) και Πειραιώς (+7,07%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+6,02%) και Εθνική (+5,80%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 1014,98 μονάδες (+6%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1010,39 (+5,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1014,3 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 5,93%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό +5,93% του ΔΤΡ είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων 25 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 10/10/2023 (+6,81%).

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 932 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 935 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 914 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Σαφέστατο πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα και στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αρνητική μεταβολή υστέρησαν μόνο οι EEE (-0,08%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,45%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΠΑΠ και ΟΤΟΕΛ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+4,06%), εν μέσω πονταρισμάτων για τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η Εισηγμένη με την λήξη των συναλλαγών και με τον τίτλο να επιστρέφει στα πρόσφατα υψηλά διμήνου. Η επόμενη αντίσταση στα 13,78 ευρώ και οι στηρίξεις στα 10,10, 9,90 – 9,86 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 9,69 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ (+1,85%), με τον τίτλο να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε υψηλά τριμήνου. Το ημερήσιο “stop long” στα 9,80 ευρώ και η επόμενη στήριξη στη ζώνη 9,17 – 9,10 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 11,22 ευρώ.

Μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων, σήμερα έδωσε ανοδική αντίδραση ο τίτλος της Viohalco (+4,27%), ενώ πλησιάζει και η εποχή που ο Όμιλος επιχειρεί ομαδική ανοδική κίνηση. Η σημαντική στήριξη στα 4,60 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 5,27 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,32 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+325,93%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+149,34%), ΜΙΓ (+147,64%), ΙΝΚΑΤ (+136,99%), ΓΚΜΕΖΖ (+134,67%), ΚΛΜ (+126,56%), CENER (+124,5%), ΑΡΑΙΓ (+123,06%), ΜΟΝΤΑ (+117,79%), ΕΚΤΕΡ (+117,53%) και ΠΕΙΡ (+110,71%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε η ΞΥΛΚ (+2,10%), μετά από τέσσερις η Fourlis (+4,87%) και μετά από τρεις πτωτικές οι Lavipharm (+3,34%) και Profile (+2,62%).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΦΙΕΡ (+4,88%), ΙΛΥΔΑ (+0,78%), ΛΑΝΑΚ (+1,06%), ΕΛΣΤΡ (+4,89%), ΜΑΘΙΟ (+2,69%), ΣΑΤΟΚ (+6,06%) και ΑΣΤΑΚ (+2,40%).

Αύξησαν συναλλαγές οι ΕΧΑΕ (+5,37%), Ιντρακόμ (+2%), ΑΔΜΗΕ (+2,50%), Performance (+1,82%), Αλουμύλ (+4,63%) και ACAG (+2,50%).

Σταθερά πλαγιοανοδικά από τα 2,11 ευρώ (κλείσιμο 31/10) η Βιοκαρπέτ (+3,89%).

Σε νέα υψηλά 8μηνου η Frigoglass (+6,95%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Επίλεκτο (+10%), AS Company (+4,13%), CPI (+3,73%), Medicon (+3,20%), Νάκα (+2,84%), Ελινόιλ (+2,59%), Παϊρη (+3,95%), Κεπενού (+6,74%) και ΓΕΒΚΑ (+4,12%).

Η προσοχή στην έκτακτη γ.σ. της 16/11, αλλά αν δεν ολοκληρωθούν οι εκποιήσεις μετοχών, δύσκολα θα κινηθεί σημαντικά ψηλότερα η MIG (+2,61%).

Σε νέα υψηλά 18 μηνών ο Κέκροπας (+2,44%, αλλά και σημαντική υποχώρηση από το ενδοσυνεδριακό υψηλό του +9,45%), σε παράλληλη κίνηση και η ΚΛΜ (+7,41%) εν μέσω ποικίλων σεναρίων.

Αναμενόμενες κινήσεις “profit taking” στην ΙΝΛΟΤ (-1,80%), αλλά και ευδιάκριτο μάζεμα από το χαμηλό ημέρας των 0,903 ευρώ (-4,44%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1167 μονάδων. Οι ενδιάμεση στήριξη στις 1187 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1169 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2880 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2842 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Αργία στις Ινδίες.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, ακόμα μεγαλύτερα τα κέρδη για την Wall Street.

Θέλει να κινηθεί ψηλότερα το Πετρέλαιο, προς το 1,0861 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

“Προς το παρόν, καθώς η ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει τις διαθέσιμες προμήθειες, όσο μπαίνουμε στο Χειμώνα στο Βόρειο Ημισφαίριο, οι ισορροπίες της Αγοράς θα παραμείνουν ευάλωτες σε αυξημένους οικονομικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ θα υπάρξει και περαιτέρω αστάθεια στο μέλλον”, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Για το 2023, ο IEA ενισχύει την πρόβλεψή του για αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από 2,3 εκατομμύρια bpd που εκτιμούσε προηγουμένως. Για το 2024, ανεβάζει την πρόβλεψή του για αύξηση κατά 930000 bpd, από 880000 bpd που εκτιμούσε προηγουμένως.

Προσπαθεί να κινηθεί πάνω από τα $1970 ο Χρυσός, προς τα $23,20 ανηφορίζει το Ασήμι.

Προς τα $36350 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2050 το Ethereum.

“Η Κίνα σχεδιάζει να παράσχει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο γουάν (127 δισ. ευρώ) σε χρηματοδότηση χαμηλού κόστους για προγράμματα ανακαίνισης Αστικών Κοινοτήτων και οικονομικά προσιτή στέγαση, σε ακόμη μια προσπάθεια να στηρίξει την ταλαιπωρημένη Αγορά Ακινήτων της Χώρας”, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Κατά 0,1% υποχώρησε το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο στη Ζώνη του Ευρώ, ενώ παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και στην ΕΕ.

Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών βελτιώθηκε τον Νοέμβριο, περνώντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου αυξήθηκε στις 9,8 μονάδες, από -1,1 τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών για 5,0 μονάδες τον Νοέμβριο. Ωστόσο, η εκτίμηση για τη μέτρηση της οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία ελάχιστα άλλαξε, καθώς αυξήθηκε κατά 0,1 μονάδες στο -79,8.

Τον Οκτώβριο σημειώθηκαν 2315 εγγεγραμμένες πτωχεύσεις Εταιρειών, αριθμός που είναι 18% υψηλότερος από τον περυσινό Οκτώβριο (όταν ήταν 1954), ένα ανησυχητικό σημάδι για την Οικονομία της Βρετανίας.

“H Γερμανική Κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει εγγυήσεις 7,5 δισ. ευρώ στη Siemens Energy”, ανέφερε σε ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών.

Οι εγγυήσεις είναι μέρος ενός ευρύτερου πακέτου στήριξης 15 δισ. ευρώ, στο οποίο συμμετέχουν Τράπεζες και η Μητρική Siemens, για τη διασφάλιση του βιβλίου παραγγελιών της Siemens Energy ύψους 109 δισ. ευρώ.

Η Εταιρεία είπε ότι “χωρίς εγγυήσεις δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για μακροπρόθεσμα έργα, ιδιαίτερα στον τομέα του Φυσικού Αερίου και της Ενέργειας”.

“Ανοδικά θα κινηθούν οι Ευρωπαϊκές μετοχές την επόμενη χρονιά, καθώς αυξάνεται η δύναμη των Νοικοκυριών και μειώνεται η απειλή μιας απότομης επιβράδυνσης”, σύμφωνα με τους αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs. Οι αναλυτές βλέπουν τον Πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 στο επίπεδο των 480 μονάδων, σε διάστημα 12 μηνών.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η Παγκόσμια Οικονομία θα ξεπεράσει τις προσδοκίες το 2024, λόγω της ισχυρής αύξησης του εισοδήματος και της πεποίθησης ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ήδη τελειώσει. Η Επενδυτική Τράπεζα προβλέπει ότι “η Παγκόσμια Οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6% το επόμενο έτος σε ετήσια μέση βάση, υψηλότερα από την πρόβλεψη του 2,1% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι άλλες Ανεπτυγμένες Αγορές με εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,1%”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,8 δισ. ευρώ, στα 84,4 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 19, από 19,5 ευρώ, σε έκθεσή της, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα Ελληνικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά Κρατικά ομόλογα είναι “καλής ποιότητας” και θα υπεραποδώσουν το επόμενο έτος.

“Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, με το πραγματικό ΑΕΠ να ενισχύεται πέραν των τάσεων που καταγράφονταν πριν από την πανδημία. Ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ έχει μειωθεί κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, με περιορισμένους κινδύνους χρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα, λόγω της ευνοϊκής διάρθρωσης. Το Τραπεζικό Σύστημα παρέμεινε ανθεκτικό, ενώ βελτιώνει τους ισολογισμούς. Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,5% και 2,0% το 2023 και το 2024, αντίστοιχα, πριν μετριαστεί μεσοπρόθεσμα”, υπογραμμίζει το ΔΝΤ, στο κείμενο συμπερασμάτων μετά την αποστολή στη Χώρα.

Αύριο Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία για την επανέκδοση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, σταθερού επιτοκίου 4,25%, λήξης 15 Ιουνίου 2033. Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της Δευτερογενούς Αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 200 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Quest, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 101 ανοδικούς τίτλους, έναντι 30 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (47.353 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 2.716 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.670 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.840 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.840 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.927, 1.856 για τον Νοέμβριο, 2.071 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.003,75), κινήθηκε μεταξύ 2.930 και 3.018 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.021), κινήθηκε μεταξύ 973,25 και 1.021 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.663,75).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.502), Πειραιώς (10.694), Εθνική (10.616), ΔΕΗ (1.799), Alpha Bank (15.731), Cenergy (198), ΟΤΕ (430), Αεροπορία Αιγαίου (236), Ιντρακόμ (307), Μυτιληναίο (191), Viohalco (278), Ιντρακάτ (171), Lamda Development (133), ΑΔΜΗΕ (301), ΕΧΑΕ (695), ΟΠΑΠ (224), Τέρνα Ενεργειακή (251).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 200.926, Πειραιώς 81.215, Eurobank 35.999, Εθνική 26.465, ΔΕΗ 22.766, ΑΔΜΗΕ 24.433, Τέρνα Ενεργειακή 15.155.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.553.608 τεμ. (1.553.608), Εθνική 12.020.454 τεμ. (11.895.697), ΟΤΕ 1.521.955 τεμ. (1.575.892), Πειραιώς 1.328.728 τεμ. (1.353.866).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v