Τραπεζικό ράλι με χορηγία ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 1.250 μονάδες συντηρείται ο Γενικός Δείκτης. Εκρηξη τζίρου με τα πακέτα της Εθνικής, που ενισχύεται άνω του 4%, πάνω από τα €6. Ποια blue chips - mid caps ακολουθούν το πάρτι.

Τραπεζικό ράλι με χορηγία ΕΤΕ στο Χρηματιστήριο

Εσωτερική υπόθεση η άνοδος σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το συν 3,11% του τραπεζικού κλάδου -και 10,85% συνολικά στην εβδομάδα- να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης έναντι των ευρωπαϊκών.

Οχημα ο τραπεζικός κλάδος και ο θεαματικά αυξημένος τζίρος σε Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank αποδίδει την εικόνα της αγοράς, καθώς με οδηγό την Εθνική υπερβαίνει το «εμπόδιο» των 1.240 μονάδων.

Οδηγός της ισχυρής αντίδρασης η μετοχή της Εθνικής, απόρροια της θεαματικής υπερκάλυψης της διάθεσης ποσοστού 22% από το ΤΧΣ κυρίως σε ξένους επενδυτές αλλά και στην εσωτερική αγορά, με σημαντική «αφύπνιση» μικροεπενδυτών. Περί τις 7.300 κωδικοί επανενεργοποιήθηκαν με αφορμή τη διαδικασία διάθεσης ποσοστού του μ.κ. στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, εξέλιξη που σύμφωνα με το Αποθετήριο του ΧΑΑ είχε χρόνια να συμβεί ανάλογης έκτασης επάνοδος «μικρών» (αναλογικά σε ποσοστό ως προς τους υφιστάμενους ενεργούς κωδικούς).

Παράλληλα με το «πέρασμα» των πακέτων στη μετοχή της ΕΤΕ -εκτινάσσοντας τον τζίρο πάνω από τα 864 εκατ.- και η διαδικασία «πίστωση» των μετοχών, με τη συνεδρίαση δικαιολογημένα να χαρακτηρίζεται «εθνικού ενδιαφέροντος» από επαγγελματίες της αγοράς.

Μάλιστα με αφορμή την επανενεργοποίηση δεκάδων επενδυτών σημειώνουν πως και ενδιαφέρον υπάρχει και εναλλακτικές αναζητεί ο μικροεπενδυτής, αρκεί να υπάρχει το ανάλογο κίνητρο. Και απ' ό,τι φαίνεται, μέσω του placement (κυρίως) σε funds, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, θεσμικούς και αμοιβαιάδες ξαναμπήκε σε επενδυτική λογική ένα μέρος της κοινότητας, αδιάφορο και ανενεργό επί μακρόν.

Στα 173 εκατ. μετοχές ο συνολικός αριθμός στην Εθνική, με τις εντολές να δίνονται στο εύρος των 5,778-6,35 ευρώ, όταν η τιμή εγγραφής ήταν 5,3 ευρώ. Ηδη οι πρώτες υπεραξίες εγγράφονται για μεγάλους και μικρούς επενδυτές με το «καλημέρα», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την περαιτέρω ανταπόκριση της κοινότητας. Με 4,26% άνοδο, νωρίτερα.

Στα 4,16 εκατ. μετοχές στην Πειραιώς (3,146), στα 8,5 εκατ. στην Αlpha Bank (1,524) και με 5,1 εκατ. στη Eurobank (1,646).

H ολοκλήρωση της διαδικασίας του placement, τα νεότερα όσον αφορά στα τελικά αποτελέσματα συμμετοχής/κατανομής λειτουργούν ενισχυτικά των αγοραστών, που από νωρίς έχουν διευρύνει το φάσμα επιλογών τους σε πολλά blue chips. Παράλληλα μέρος της ρευστότητας μετακυλίεται σε επιλεγμένα mid caps, ενώ διακριτή είναι η παρουσία εγχώριων επενδυτικών σχημάτων και σε small caps.

Eως τις 1.071,92 μονάδες νωρίτερα ο ΔΤΡ, σε απόσταση μόλις 47 μονάδων από την «τοπική κορυφή» και υψηλό -σχεδόν- από τον Οκτώβριο 2015.

Σε ΟΤΕ (12,72), Mytilineos (35,10), Jumbo (26,84), ΔΕΗ (10,33), Motor Oil (22,56) οι κύριες επιλογές -πέραν των τραπεζικών- από την πλευρά των αγοραστών, οι οποίοι πάντως κάνουν αισθητή την παρουσία τους και σε χαρτιά των Intracom Holdings (2,47), EXAE (5,28), Intralot (0,909), ΑΔΜΗΕ (2,045), Trade Estates (1,81) κ.α. από τις συνολικά 71 μετοχές με θετικό πρόσημο. Για 36 με αρνητικό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v