Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δεν έκαναν στάση για… ανάσες

Οριακά υψηλότερα το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη με διόρθωση για τον τίτλο της Εθνική και πιέσεις στη Motor Oil. Ανοδος για Mytilineos, Lamda, Cenergy και Quest. Συναλλαγές 97 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές δεν έκαναν στάση για… ανάσες

Συνεδρίαση στην οποία περίσσεψαν οι εναλλαγές προσήμων η σημερινή, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος οριακά μεγαλύτερο των εννέα μονάδων, καθώς οι σημερινοί αγοραστές, βρήκαν μπροστά τους “profit takers”, που προχώρησαν σε ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης, σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Θα ήταν όμως σημαντική παράλειψη να μην σημειωθεί ότι τις τελικές εντυπώσεις τις κέρδισαν οι “buyers”, που μάζεψαν την προσφορά και έκλεισαν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. λίγο ψηλότερα.

Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση ήλθε να επιβεβαιώσει τις χθεσινές εκτιμήσεις της στήλης που, μεταξύ άλλων, ανέφερε “αφήστε λίγες μονάδες ανόδου για τους βιαστικούς και περιμένετε την αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη με την δύσκολη ζώνη των 1235 – 1240 μονάδων, προκειμένου να αναπροσαρμόσετε την επενδυτική σας στρατηγική”.

Να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών, ο Δείκτης δοκίμασε τιμές οριακά ψηλότερα των 1240 μονάδων, για να ακολουθήσει πισωγύρισμα στις παρυφές των 1231 μονάδες και συνεχείς εναλλαγές προσήμων, μέχρι την λήξη της συνεδρίασης, με τελική επικράτηση του “πράσινου”.

Ασφαλώς και δεν τίθεται ζήτημα αν ο Δείκτης υπερκεράσει την ζώνη 1235 – 1240, η οποία τον δυσκόλεψε και πρόσφατα, ιδιαίτερα αν μείνει θετικό το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, όμως μένει να φανεί ο χρόνος που θα χρειαστεί ο ΓΔ για να πετύχει την ζητούμενη ανοδική διαφυγή.

Χωρίς αμφιβολία, την “ευθύνη” για την “απόδραση” του Γενικού Δείκτη δεν την έχει “επωμιστεί” άλλος από τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό κλάδο, με τους traders να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα νέα που θα έρχονται από την διάθεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας και τη μεγάλη υπερκάλυψη και με τους αναλυτές να μην αποκλείουν η υπερκάλυψη να φθάσει, ή και να ξεπεράσει τις 10 φορές και η τιμή να προσεγγίσει το υψηλό του εύρους διάθεσης (5,44 ευρώ).

Σύμφωνα με τους ίδιους, “το γεγονός ότι δεν υπάρχουν anchor, ή cornerstone investors, καθιστά την επιτυχία ακόμη πιο σημαντική, καθώς η ζήτηση έρχεται από πλήθος επενδυτών. Τα αποτελέσματα της διάθεσης θα πυροδοτήσουν ανοδικό σπιράλ για όλο τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο, αφήνοντας πίσω τις επιφυλάξεις που υπήρχαν για τα επερχόμενα Τραπεζικά placements”.

Το θετικό timing ενισχύεται και από τις ανοδικές διαθέσεις που παρουσιάζουν οι Διεθνείς Αγορές, μετά τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στις ΗΠΑ, με αυτούς που εκτιμούν πως “τα επιτόκια στην άλλη Πλευρά του Ατλαντικού έχουν κορυφώσει”, να επιστρέφουν δριμύτεροι.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, “υπάρχει ένα ΄ξέφωτο’ για τις Αγορές μέχρι το τέλος του μήνα, όταν και θα τιμολογηθούν τα αποτελέσματα της ‘Black Friday”.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και όσο ο Δείκτης “κοντοστέκεται” μπροστά στη ζώνη των 1235 – 1240 μονάδων, παραμένει πρώτο ζητούμενο η διατήρηση του ενδιαφέροντος και αυτό μπορεί να επιτευχθεί από τις κινήσεις επιμέρους μετοχών.

Κατά τα άλλα, αξίζει να σημειωθεί η ευδιάκριτη υποχώρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, αλλά και οι επιφυλακτικότερες κινήσεις των traders, σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, λήγουν οι σειρές Παραγώγων Νοεμβρίου στο Χ.Π.Α., όπου από χθες εντάθηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Με μικτές διαθέσεις, η σημερινή κίνηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,85% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,48% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,797% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στα Κρατικά “χαρτιά”, σήμερα διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 4,25%, λήξεως 15 Ιουνίου 2033, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 933 εκατ. ευρώ. Η απόδοση έφτασε το 3,76%, μειωμένη από το 4,34% στις 18 Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1240,61 (+0,43%) και 1231,29 μονάδων (-0,32). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1237,4 (+0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1238,76 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,28%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 97,3 εκατ., από τα οποία τα 8,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΙΝΚΑΤ, ΜΠΕΛΑ, ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ), ενώ ΕΤΕ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 97,3 εκατ., τα 86,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Τα χθεσινά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αναζωπύρωσαν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου, παρέχοντας ανοδικό ρυθμό στις Αγορές μετοχών”, όπως επισημαίνει η Eurobank Equities.

Εταιρικές κινήσεις, αποτελέσματα και υποστηρικτική ψυχολογία, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στο ενδιαφέρον”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Ευφορία στη Wall Street μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού του Οκτωβρίου στο 3,2%, περισσότερο του αναμενομένου 3,3% (στο 3,7% το Σεπτέμβριο). Αυξημένες πιθανότητες για αναρρίχηση του ΓΔ πάνω από τις 1240 μονάδες, με οδηγό τον Τραπεζικό κλάδο”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Σημαντική ανοδική ώθηση στις μετοχές Παγκοσμίως έδωσε η χθεσινή μέτρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, η οποία κινήθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων σε ετήσια βάση. Εκτιμούμε με σχετική ασφάλεια ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν πιθανότατα βρεθεί στην κορυφή τους για την περίοδο. Ο ΓΔΧΑ προσέγγισε και πάλι το προηγούμενο υψηλότερο κλείσιμο, υποστηριζόμενος φυσικά και από τον Τραπεζικό δείκτη. Στην παρούσα φάση θα περιμέναμε συνέχεια της ανόδου μέχρι την περιοχή των 1260 - 1280 μονάδων”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

Συγκρίνοντας την απόδοση των μετοχών του S&P500, με τα UST 10year παρατηρούμε ότι: Το p/e των μετοχών που απαρτίζουν τον συγκεκριμένο δείκτη είναι 18. Αυτό σημαίνει ότι η απόδοση των μετοχών είναι 5,5%, άρα το market return της συγκεκριμένης Αγοράς είναι 5,5%. Το ομόλογό του UST 10year βρίσκεται στο 4,5%. Άρα το risk free return είναι 4,5%. Η διάφορα market return με risk free return ονομάζεται ‘premium’ και είναι αυτό που πληρώνεται ο επενδυτής και βρίσκεται στο 1%. Ιστορικά (100 χρόνια), το premium κυμαίνεται από 3% έως και 12%. Άρα σήμερα με το 1%, ο επενδυτής μετοχών, ανταμείβεται πολύ λίγο για τον κίνδυνο που λαμβάνει. Το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο η Αγορά κρατιέται σε αυτά τα ψηλά επίπεδα; Η απάντηση ενδέχεται να είναι: Η Επενδυτική Κοινότητα προεξοφλεί ότι η άνοδος των επιτοκίων έχει κορυφώσει και ότι η κερδοφορία των Εταιρειών, θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

O Γενικός Δείκτης κινείται σταθερά πάνω από τις 1200 μονάδες με ανοδικό βηματισμό. Η προσοχή όλων αυτή την εβδομάδα, ήταν στραμμένη στην πώληση του πακέτου της Alpha Bank στην UniCredit και στην πώληση του πρώτου ‘πακέτου’ της Εθνικής από το ΤΧΣ, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Άλλη μια εξέλιξη, μετά την επενδυτική βαθμίδα, που πιστοποιεί την αλλαγή σελίδας της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και της εικόνας της Χώρας στο εξωτερικό.

Επιπλέον, θετική εξέλιξη αποτελεί η επιβεβαίωση των προβλέψεων από ΔΝΤ και Κομισιόν για αύξηση του Ελληνικού ΑΕΠ κοντά στο 2,5% τόσο το 2023, όσο και το 2024.

Σε επίπεδο διεθνών εξελίξεων, θα σταθούμε στα ενθαρρυντικά μηνύματα από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αύξησε τις προσδοκίες για πιο γρήγορο κλείσιμο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων και οδήγησε το δολάριο σε σημαντική πτώση. Το γεγονός αυτό, πυροδότησε ανοδική αντίδραση στις τιμές των ομολόγων Παγκοσμίως.

Τα εταιρικά αποτελέσματα ενιαμήνου στην Ελλάδα εξακολουθούν να κινούνται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς. Αυτή την εβδομάδα ξεχώρισαν τα αποτελέσματα της Aegean και της TITC”, σύμφωνα με τον κ. Πήττα (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Hellenic – American Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9), ακολουθούμενη από Eurobank (5,9), ΟΠΑΠ (5,6), ΟΤΕ (5,5), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (5,1), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,8), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,5), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8) και TITC (1,5 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή “περιήγηση” από το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, δεν ήλθε σε επαφή με το “πράσινο” ο τίτλος της Εθνικής (-0,86%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,54%), Eurobank (0%) και Πειραιώς (+1,06%).

Μεταξύ 1015,56 (+0,12%) και 999,32 μονάδων (-1,48%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1012,00 (-0,23%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1015,24 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,09%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 932 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 936 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 914 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1026 1083 και 1117 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στην καλύτερη στιγμή της Τράπεζας, σε μια περίοδο, δηλαδή, κατά την οποία η ικανότητα κερδοφορίας της Εθνικής ‘κορυφώνει’ και η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ξεχωρίζει σε Πανευρωπαϊκή βάση, πωλεί το Δημόσιο (σ.σ. ΤΧΣ) το 20%+2% των μετοχών της. Τα στοιχεία από την πρώτη ημέρα εγγραφών αποτύπωσαν την ισχυρή ζήτηση, η οποία εκδηλώνεται τόσο από Ξένα χαρτοφυλάκια, όσο και από εγχώριους επενδυτές, με τη μετοχή στο ταμπλώ να κινείται σταθερά πάνω από το εύρος τιμής διάθεσης”.

Σαφές πλεονέκτημα για τους “πράσινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΑΡΑΙΓ (-1,19%), ΕΛΧΑ (-1,97%), ΔΕΗ (-0,77%), ΜΟΗ (-3,66%), ΟΤΕ (-0,78%), ΟΤΟΕΛ (-0,79%), TITC (-0,52%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Για την Αεροπορία Αιγαίου, που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το εννεάμηνο του 2023 ανήλθε σε €1,33 δισ., αυξημένος κατά 31% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε €217,5 εκατ., υπερβαίνοντας κατά 79% την αντίστοιχη κερδοφορία του εννεαμήνου του 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα €170,7 εκατ., 83% υψηλότερα από κέρδη μετά από φόρους €93,2 εκατ. το εννεάμηνο του 2022. Τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικονομικές επενδύσεις διαμορφώθηκαν σε €755,5 εκατ. στις 30/9/2023, τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε €525,3 εκατ. και ο καθαρός δανεισμός σε 408,3 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο τίτλος της ΑΡΑΙΓ (-1,19%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 12,10 ευρώ (+2,54%), όμως στη συνέχεια επικράτησαν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Για τη μετοχή, η επόμενη σημαντική αντίσταση στα 13,78 ευρώ και οι στηρίξεις στα 10,10, 9,98 – 9,88 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 9,69 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Ο μοναδικός τίτλος από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός της Motor Oil (-3,66%). Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και πριν από αυτές τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές. Το ημερήσιο “stop short” στα 23,84 ευρώ, οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 22,31 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 23,03 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη στήριξη στα 21,64 ευρώ.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τη μετοχή της Cenergy (+2,21%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά διμήνου. Η επόμενη αντίσταση στα 7,07 ευρώ και οι στηρίξεις στα 5,60 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 5,51 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών και ημερήσιο “stop long”).

Κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο για τη μετοχή του Σαράντη (+2,21%) που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και έκλεισε σε υψηλά τριμήνου. Η επόμενη αντίσταση στα 8,46 ευρώ και οι στηρίξεις στα 7,82 (ημερήσιο “stop long”) και 7,50 – 7,48 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+318,52%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+149,34%), ΜΙΓ (+147,64%), ΙΝΚΑΤ (+137,67%), ΓΚΜΕΖΖ (+131,83%), ΚΛΜ (+130,47%), CENER (+129,47%), ΜΟΝΤΑ (+122,39%), ΑΡΑΙΓ (+120,42%), ΕΚΤΕΡ (+117,53%) και ΠΕΙΡ (+112,93%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Trade Estates (+0,78%, μετά από “καρέ” πτωτικών συνεδριάσεων) ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής της μετοχής ±30%.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΒΟΣΥΣ (+3,60%), ΦΙΕΡ (+3,10%), ΦΡΟΜΕ (+2,59%), ΟΛΘ (+2,18%), ΠΑΙΡ (+2%), ΚΟΡΔΕ (+2,26%), ΕΒΡΟΦ (+1,60%), ΙΝΤΕΤ (+1,54%), ΦΛΕΞΟ (+4,61%), ΜΠΤΚ (+3,40%) και ΜΟΝΤΑ (+2,11%).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΛΜ (+1,72%), “διαψεύδονται κατηγορηματικά οι φήμες που αναφέρονται σε δήθεν ‘σχέδιο συνένωσης Κέκροπα (-6,55%) και Intracom Properties / ΚΛΜ, με επικεφαλής την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ”.

Στο +3,33% η Realcons (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και σήμερα ο μεγαλύτερος όγκος των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων. Μετά τη μετάταξη της Εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο εξαγοράς Ελληνικής Εταιρείας, όπως είχε γραφτεί πρόσφατα).

Σε χαμηλά 23 μηνών η ΑΑΑΚ (-5,88%) καθώς αδυνατίζουν τα σενάρια της “οχηματολογίας” στο Χ.Α.

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+2,75%), τέσσερις για Έλαστρον (+3,58%).

Αύξησε συναλλαγές η Έλτον (+4,52%).

Οι τελευταίες επιχειρηματικές ειδήσεις, έβγαλαν κάποιο “bid” στην Mevaco (+6,11%).

Σε υψηλά τριμήνου η Foodlink (+5%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 10/11 για BriQ (+1,05%).

Δεν έτυχαν θετικής υποδοχής τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ACAG (-4,07%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1167 μονάδων. Οι ενδιάμεση στήριξη στις 1188 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1170 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι επόμενες στις 1114 και 1100 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1240, 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2880 μονάδων. Η επόμενη στήριξη στις 2844 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3043 - 3050 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αξιοσημείωτα κέρδη στην Ευρώπη, ακόμα ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Πιέζεται το Πετρέλαιο, προς το 1,0853 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $1965 ο Χρυσός, προς τα $23,50 ανηφορίζει το Ασήμι.

Πάνω από τα $36300 το Bitcoin, προς τα $2015 υποχωρεί το Ethereum.

Η καταναλωτική και βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκαν τον Οκτώβριο. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 7,6% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, έναντι προβλέψεων για αύξηση 7%. Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 4,6%, υπερβαίνοντας οριακά τις προσδοκίες για άνοδο 4,4%.

Συρρίκνωση παρουσίασε η Ιαπωνική Οικονομία το τρίτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ υποχώρησε 2,1% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση 0,6%. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 4,6% τον Οκτώβριο (εκτ. 4,7%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ήταν η μικρότερη άνοδος τιμών από το 2021.

Χαμηλότερα κινήθηκε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο. Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή στις 20 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ μειώθηκε κατά 1,1% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 6,9% σε ετήσια βάση. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση 1,0% σε μηνιαία βάση και 6,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Κομισιόν μείωσε την πρόβλεψη ανάπτυξης για τις 20 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ για το 2023 σε 0,6%, από 0,8% που αναμενόταν τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα αρχίσει ήδη να επιταχύνεται τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, μετά από συρρίκνωση 0,1% την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου και η συνολική ανάπτυξη το 2024 είναι πιθανό να είναι 1,2%, επιταχυνόμενη στο 1,6% το 2025. Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,2% την επόμενη χρονιά, από 5,6% που αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος και θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 2,2% το 2025.

Η ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 2,8% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τον δείκτη της Ένωσης Ταμείων Παρακαταθηκών (MBA). Αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική εβδομάδα που κινήθηκαν ανοδικά.

Oι πωλήσεις του Λιανεμπορίου στις ΗΠΑ υποχώρησαν 0,1% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας την πρώτη πτώση τους τελευταίους επτά μήνες. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν μείωση κατά 0,2%.

Οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Οκτώβριο τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού βούτηξε 0,5% τον Οκτώβριο, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί 0,1%.

Η Berkshire Hathaway, του Γουόρεν Μπάφετ, μείωσε τις θέσεις της σε αρκετές Αμερικανικές Εταιρείες το τρίτο τρίμηνο, ρευστοποιώντας δισεκατομμύρια δολάρια από το χαρτοφυλάκιο μετοχών του Ομίλου.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ, στα 84,6 δισ. ευρώ.

Οικονομική ανάπτυξη 2,4% τη φετινή χρονιά, 2,3% το 2024 και 2,2% ως το 2025, πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ, “βλέπει” η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, στις Φθινοπωρινές οικονομικές της προβλέψεις.

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο Γενικός Δείκτης θα διαμορφωθεί στις 1325 μονάδες στο τέλος του 2024, κίνηση συνδυασμένη με μερισματική απόδοση της τάξεως του 6%.

Στα 45 ευρώ, από 36 ευρώ προηγουμένως, ανεβάζει την τιμή - στόχο για τη Μυτιληναίος η Edison, με νέα έκθεσή της. Ο Οίκος εκτιμά ότι σε επίπεδο EBITDA θα βρεθεί λίγο πάνω από το €1 δισ. το 2023 και θα προσεγγίσει τα €1,2 δισ. το 2025, με οδηγό τις στρατηγικής σημασίας συνέργειες μεταξύ Ενέργειας και Μετάλλων που καταφέρνει σταθερά να αναπτύσσει η Εισηγμένη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ και με το θετικό η ΜΟΗ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Πειραιώς, Quest, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό οι ΕΛΧΑ, ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 69 ανοδικούς τίτλους, έναντι 56 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.661 συμβόλαια). Συνεχίστηκαν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 1.623 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 2.716 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Στα 1.840 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.840 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.709, 1.272 για τον Νοέμβριο, 1.406 για τον Δεκέμβριο και 31 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.010), κινήθηκε μεταξύ 2.996,25 και 3.028 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 14, 14 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.023,5), κινήθηκε μεταξύ 1.015,25 και 1.023,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 6, 3 για τον Νοέμβριο και 3 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.825,25), κινήθηκε μεταξύ 4.825,25 και 4.825,25 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (776), Πειραιώς (6.971), Εθνική (2.248), ΔΕΗ (934), Alpha Bank (8.235), Αεροπορία Αιγαίου (345), Ιντρακόμ (168), Μυτιληναίο (184), Viohalco (129), Lamda Development (164), ΑΔΜΗΕ (362), ΕΧΑΕ (400).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 198.718, Πειραιώς 78.946, Eurobank 35.464, Εθνική 25.717, ΔΕΗ 24.043, ΑΔΜΗΕ 24.381, Τέρνα Ενεργειακή 15.228.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.314.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.608), ΟΠΑΠ 1.553.608 τεμ. (1.553.608), Εθνική 13.020.454 τεμ. (12.020.454), ΟΤΕ 1.511.722 τεμ. (1.521.955), Πειραιώς 1.311.578 τεμ. (1.328.728).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v