Βραχεία κεφαλή για τους long στο Χρηματιστήριο

Ζητούμενο η συνέχεια στην ανοδική κίνηση με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, μετά τη συσσώρευση την Τετάρτη. Οι κινήσεις από το «γρήγορο χρήμα», το κλίμα στις αγορές και η Εθνική.

Βραχεία κεφαλή για τους long στο Χρηματιστήριο

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street, Μπάιντεν-Σι συμφώνησαν να αποκαταστήσουν στρατιωτική επικοινωνία και στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε οριακά θετικό «άνοιγμα».

Πάνω από τις 4.500 μονάδες ο «δείκτης των δεικτών», συντηρώντας το πλεονέκτημα των long σε εβδομαδιαίο (3,58%) και μηνιαίο (2,96%), με ό,τι αυτό σημαίνει κατ' αρχάς για το «κλείσιμο» αύριο της εβδομάδας.

Με απώλειες στις αγορές της Ασίας με αφορμή εταιρικά αποτελέσματα (πιέσεις στη μετοχή της Xpeng) αλλά και με το βλέμμα στη συνάντηση των δύο προέδρων ΗΠΑ-Κίνας στο Σαν Φρανσίσκο.

Στα ευρωπαϊκά, για το 4 στα 4 θα επιχειρήσουν σήμερα οι αγοραστές, μετά το μίνι ανοδικό σερί, απόρροια κυρίως των μεγεθών πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο), από τις 15.748 (0,86%) ο DAX, από τις 7.487 (0,62%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν το θετικό πρόσημο της χθεσινής συνεδρίασης.

Από τις 1.238,76 (0,28%) ο Γενικός Δείκτης, στις 3.014,22 (0,23%) ο FTSE25 και με οριακή άνοδο 0,09% ο Δείκτης Τραπεζών στις 1.015,24 μονάδες.

Κλασική συνεδρίαση συσσώρευσης η χθεσινή, με χαρακτηριστικά την αναδιάταξη των αγοραστών μετά την τελευταία ισχυρή τραπεζοκεντρική αντίδραση, με μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων υπεραξιών και μεθοδικό μάζεμα προσφοράς - γύρισμα μετοχών.

Στα 97,3 εκατ. η αξία συναλλαγών -από 125 εκατ. την Τρίτη-, με συγκέντρωση για ακόμη μία φορά, με Εθνική, Mytilineos να έχουν το 25% της συνολικής αξίας, ενώ στα 8,4 εκατ. έφτασε η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών.

Κυρίως λόγω Εθνικής η σημαντική αύξηση των συναλλαγών στον τραπεζικό κλάδο, εμφανής η παρουσία «γρήγορου χρήματος», υψηλός τζίρος σε μετοχές-σηματωρούς με ενδεικτική την περίπτωση της Mytilineos. Το απόλυτο «γύρισμα» για τη μετοχή, από τα 34,54 στα 35,48 ευρώ, με την Edison να ανεβάζει τον πήχη στα 45 ευρώ.

Κλάδος εβδομάδας ο τραπεζικός και μετοχή των ημερών η Εθνική, με την υπερβάλλουσα προσφορά και την άμεση ανταπόκριση των funds να δικαιολογεί τη συγκρατημένη αισιοδοξία των long. Σήμερα κλείνει το βιβλίο, με τη ζήτηση να καλύπτει όλο το εύρος (5-5,44) και την αγορά να πιθανολογεί τιμές κοντά στα 5,35-5,40 ευρώ -λεπτομέρεια, σύμφωνα με χρηματιστές, που μόνο βραχυπρόθεσμη σημασία έχουν.

Το σημαντικό είναι ότι μέσω της θεαματικής προσφοράς για την ΕΤΕ συνδυαστικά με την επανέκδοση από τον ΟΔΔΗΧ ομολόγου 10ετούς διάρκειας με καλύτερη «τιμολόγηση» απ' ό,τι στην έκδοση της 18ης Οκτωβρίου επιβεβαιώνεται το πλεονέκτημα που έχουν τα ελληνικά assets συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Πλεονέκτημα που δεν έχουν λόγο να απωλέσουν οι long, τουλάχιστον σήμερα-αύριο.

Στο συν 1,70% για τον ΓΔ σε διάστημα εβδομάδας, τάση που οδηγεί σε θετικό εβδομαδιαίο «κλείσιμο», συνδυαστικά με τη λήξη αύριο της σειράς Νοεμβρίου στα Παράγωγα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v