Χρηματιστήριο: Σε στενό εύρος η συνεδρίαση

Λίγο κάτω από τις 1.240 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με κινήσεις κλειδώματος κερδών αλλά και απορρόφηση της προσφοράς. Ρευστοποιήσεις σε Alpha Bank, Mytilineos, άνοδος για Aegean.

Χρηματιστήριο: Σε στενό εύρος η συνεδρίαση

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι θεαματικά στη διάρκεια της συνεδρίασης, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,34% στις 15.801 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE100 υποχωρεί 0,50% στις 7.450, με τα futures του S&P500 οριακά στο «κόκκινο».

Περιβάλλον στα διεθνή που διευκολύνει τους επενδυτές στην Αθήνα να διαχειριστούν τα θετικά της τελευταίας ανοδικής κίνησης, που για τον Γενικό Δείκτη απέδωσε περί τις 40 plus μονάδες.

Ροή εντολών από πωλητές-αγοραστές, διευκολύνοντας αμφότερους να αναδιαρθρώσουν θέσεις τους, να κλειδώσουν μέρος των υπεραξιών τους ενόψει μίας (επόμενης) εβδομάδας που προοιωνίζεται επίσης ενδιαφέρουσα.

Σε εύρος 10 μονάδων η διακύμανση για τον ΓΔ, με το υψηλό των 1.242,68 μονάδων να καταγράφεται στη διάρκεια της πρώτης ώρας, δίνοντας περιθώριο και καλές τιμές σε όσους σχεδίαζαν ένα πέρασμα από το «ταμείο». Το χαμηλό σημειώθηκε νωρίτερα, στις 14:35-14:40, με περιορισμένη προσφορά που απορροφήθηκε χωρίς ιδιαίτερη πίεση. Σε Mytilineos από τα blue chips και Alpha Bank από τα τραπεζικά οι ρευστοποιήσεις.
Μεταξύ 3.023-2.997 η διακύμανση για τον FTSE25, από τις 1.022 έως τις 1.008 για τον Δείκτη Τραπεζών, με φορά-κλίση ανάλογη του Γενικού Δείκτη.

Αξία συναλλαγών αισθητά χαμηλότερη των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων (125 εκατ. την Τρίτη, 95 εκατ. εχθές Τετάρτη), με επιμερισμό σε τραπεζικές μετοχές και blue chips, ένδειξη πως η κατοχύρωση κερδών αφορά και τις δύο κατηγορίες μετοχών.

Κυρίως σε traders την αποδίδουν χρηματιστές, σημειώνοντας πως ο ΔΤΡ ενισχύθηκε 4,5% σε διάστημα εβδομάδας και ο FTSE25 1,45%, δικαιολογώντας έτσι πως το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων που «κλειδώνονται» αφορά στις μετοχές των Eurobank (1,588), Πειραιώς (3,068), Εθνική (5,742) και λιγότερο Alpha Βank (1,464).

«Διορθωτικές» προσφορές από επενδυτές για τις μετοχές της Εθνικής. Νέες προσφορές καλούνται να υποβάλουν όσοι τις προηγούμενες ημέρες εγγράφηκαν για τιμές κάτω των 5,3 ευρώ.

Με αφορμή το φρένο στην περιοχή των 1.240 μονάδων, αναλυτές σημειώνουν ότι είναι η τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα που τα προγράμματα εντολών είναι «ρυθμισμένα» με άνω όριο το εν λόγω σημείο αναφοράς.

Συμπληρώνουν πως ανάλογα με τη ροή ειδήσεων, οικονομικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών διεργασιών και κλίματος στις διεθνείς αγορές, θα διαμορφωθεί η τάση από Δευτέρα.

Με βάση το γεγονός πως στην αγορά Παραγώγων οι θέσεις είναι λίγες, εκτιμάται ότι αύριο, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν θα διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα η τάση, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Μόλις 468 τα ΣΜΕ του δείκτη με μικρό discount 0,21% στην τρέχουσα σειρά και άλλα 415 με 0,21% στην επόμενη, που πρακτικά παραπέμπει σε απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από πωλητές-αγοραστές να πιέσουν-ανεβάσουν την αγορά.

Μία καλή συνεδρίαση για τους long σε Aegean (11,94), Motor Oil (22,44), Jumbo (26,58), τα μόνα 3 blue chips με άνοδο μεγαλύτερη της ποσοστιαίας μονάδας.

Περιορισμένο volatility από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι νωρίτερα, επιπλέον ένδειξη της διάθεσης εξισορρόπησης σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Με πλεονέκτημα οι πωλητές (σε 60 μετοχές) έναντι των αγοραστών (σε 43), με Κέκρωψ (1,85), Κλωστήρια Ναυπάκτου (1,10), Intracom Holdings (2,40), Aegean (11,94), Τεχνική Ολυμπιακή (2,37) με θετικό ποσοστό μεταβολής μεγαλύτερο του 2%.

Από τα θέματα συζήτησης σε χρηματιστηριακά γραφεία το συν 17,83% της μετοχής του Κέκροπα στο 1,85 ευρώ. Με αυξημένες συναλλαγές 211 χιλ. τμχ., μία μέρα μετά τη διάψευση φημών για συγχώνευση (;) με την Intracom Properties/KΛΜ.

Με άνοδο 28,26% τη Δευτέρα και 2,44% την Τρίτη με υψηλούς τζίρους, εύλογα συζητείται στην κοινότητα. Ελλείψει και άλλων ουσιαστικών/σημαντικών εξελίξεων.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v