Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών και stock picking

Με οριακές απώλειες ο Γενικός Δείκτης. Στο επίκεντρο η ΕΤΕ, «μαζεύεται» η προσφορά. Πτώση λόγω αποκοπής μερίσματος στην Jumbo. Ποιες μετοχές ξεχωρίζουν. Αργία στη Wall.

Χρηματιστήριο: Κατοχύρωση κερδών και stock picking

Αργία στη Wall Street, υποτονικό το κλίμα στα ευρωπαϊκά, με μικτές τάσεις το ξεκίνημα της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στα προκαταρκτικά στοιχεία του δείκτη ΡΜΙ από την ευρωζώνη για τον Νοέμβριο και τις τελευταίες ενδείξεις οικονομικής δραστηριότητας στους τομείς των υπηρεσιών και κατασκευών η προσοχή των επενδυτών. Στις 15.966 (0,09%) ο DAX, στις 7.488 (0,24%) ο FTSE100.

Με κλειστή την αγορά της Νέας Υόρκης και μέτριο το ενδιαφέρον στο Λονδίνο, στην Αθήνα πιθανότερη επιλογή των επενδυτών είναι η μερική κατοχύρωση θέσεων κυρίως στην Εθνική και η εστίαση επιλεκτικά σε συγκεκριμένες μετοχές, με γνώμονα τα οικονομικά αποτελέσματα, τις επιχειρηματικές διεργασίες.

Και σήμερα οι περισσότερες εντολές -από την προσυνεδρίαση κιόλας- αφορούσαν στην Εθνική, με τον ρυθμό συναλλαγών πολύ πιο βραδύ απ' ό,τι εχθές και με τους αγοραστές να στήνονται από λίγο υψηλότερες τιμές. Στα 6,162 ευρώ το «δίχτυ» όπου απορροφάται η όποια προσφορά -ουδεμία σχέση με τη χθεσινή-, φθάνοντας έως τα 6,208 ευρώ.

Αποκοπή προσωρινού μερίσματος (1,47/μτχ.) για τη μετοχή της Jumbo, με πτωτικό κενό οι εντολές, σταδιακά στο εύρος των 25,36-24,88 ευρώ, με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές.

Πειραιώς, Intralot και ΟΤΕ συμπληρώνουν την πρώτη 5άδα, με μικρό πλεονέκτημα πωλητών στην Πειραιώς (3,146), με σημαντικό των αγοραστών στην Intralοt (0,974), στη λογική προεξόφλησης των οικονομικών μεγεθών που θα ανακοινώσει αύριο η διοίκηση, στα 13 ευρώ ο ΟΤΕ.

Περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις στον τίτλο του ΟΠΑΠ -πιθανότατα με αφορμή την έκθεση της Citi που χαμηλώνει την τιμή-στόχο στα 17,6 από 17,8 ευρώ αλλά με τον αμερικανικό οίκο να βλέπει περιθώριο ανόδου άνω του 20% από την τρέχουσα τιμή.

Στα 2,595 ευρώ η Intracom ακολουθεί την Intralοt -ενόσω οι βασικοί μέτοχοι ενισχύουν τις θέσεις τους, στα 35,84 ευρώ η μετοχή της Mytilineos, στα 23,65 η Motor Oil, επίσης με πλεονέκτημα αγοραστών. Εισροές για δεύτερη σερί συνεδρίαση, ενδεχομένως ενόψει της παρουσίασης στο Λονδίνο, Δευτέρα-Τρίτη.

Στις 1.256 (-0,25%) ο Γενικός Δείκτης, στις 3.060 (-0,37%) ο FTSE25, στις 1.057 (-0,26%) με ελαφρά κλίση και οι 3 βασικοί δείκτες, τάση που σύμφωνα με εκτίμηση αναλυτών δεν συντρέχει λόγος για να αλλάξει θεαματικά στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Προτεραιότητα, όπως σημειώνουν, η σταδιακή απορρόφηση της προσφοράς που βγαίνει στην Εθνική, με ενθαρρυντικό το ότι το σημερινό χαμηλό είναι πάνω από το χθεσινό των 6,056 ευρώ. «Μαξιλάρι» ασφαλείας που από εχθές σε σήμερα ενισχύεται μεθοδικά προς τα πάνω.

Στα 6,2 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών -χωρίς πακέτα έως τις 11:10-, με εμφανή τη διάθεση πωλητών- αγοραστών να κινηθούν πέριξ των 1.250 μονάδων, αφομοιώνοντας την τελευταία ανοδική αντίδραση, υιοθετώντας τακτικές stock picking.

Χωρίς κάτι το θεαματικό και στα Παράγωγα, με χαρακτηριστική την κάθετη μείωση των Συμβολαίων στη μετοχή της Εθνικής. Μόλις 240 ΣΜΕ και με μικρό discount 0,34% παραπέμπουν σε σταθεροποιητική τάση για τον τίτλο.

Κέκρωψ, Intralοt, ΚΛΜ/Intracom Properties, Intracom, Interlife από τις 49 μετοχές με θετικό πρόσημο. Εναντι 33 με αρνητικό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v