Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με την Εθνική ξανά στο επίκεντρο

Πρωταγωνιστής αναμένεται να είναι η μετοχή της ΕΤΕ και στη σημερινή συνεδρίαση. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τον τίτλο. Το κλίμα που διαμορφώνει η συμφωνία για τη Γάζα και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με την Εθνική ξανά στο επίκεντρο

Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για κατάπαυση πυρός και ομήρους. Συγκρατημένη πτώση στη Wall Street μετά τη Fed, από οριακά χαμηλότερα τα futures του S&P 500 στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών για ακόμη μία συνεδρίαση γεμάτη Εθνική προετοιμάζονται traders vs επενδυτών.

Με τα 287 εκατ. από τα συνολικά 379 εκατ. της χθεσινής συνεδρίασης να πραγματοποιούνται στη μετοχή της Εθνικής, δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία για το ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής.

Στα 46 εκατ. τεμάχια οι συναλλαγές, με τα περίπου 15 εκατ. να αφορούν στο rebalancing του MSCI, τα 6 εκατ. στην αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE και σύμφωνα με όσα αναφέρει από νωρίς ο ΧΑΜαιλέων, τα υπόλοιπα οφείλονται σε αγορές-πωλήσεις καθώς -κυρίως- ξένοι επενδυτές δεν πήραν τις θέσεις που ήθελαν -λόγω θεαματικής υπερκάλυψης- ενώ άλλοι «κλείδωσαν» σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Στα 6,182-6,302 η διακύμανση για τη μετοχή, στα 6,29 ευρώ η τελική τιμή, παρά κάτι ένα ευρώ πάνω από την τιμή συμμετοχής στο placement. Χθες πιστώθηκαν οι νέες μετοχές 201,2 εκατ. σε «ξένους» κωδικούς και 40,2 εκατ. σε εγχώριους, που είναι από σήμερα διαθέσιμες προς διαπραγμάτευση (πώληση - αγορά), συνεκτιμώντας το ότι τα hedge funds πήραν το μόλις 4% ενώ σήμερα ο τίτλος της ΕΤΕ σταθμίζεται βαρύτερα, με ενδεικτική την αύξηση του συντελεστή (weight factor) στον ATHEX ESG από 57% σε 77,90%, απόρροια της αλλαγής του συντελεστή ευρείας διασποράς (free float) από 60% σε 82% σε όλους τους δείκτες όπου συμπεριλαμβάνεται η ΕΤΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της διάθεσης του 22%, φαίνεται πως κυρίως «ισχυρά χέρια» με λογική διακράτησης έχουν σημαντική έκθεση στους νέους τίτλους (Fidelity, BlackRock, Lazard, Allianz, Norgest, GIC, RWC, Wellington κ.ά.), ενισχύοντας την εκτίμηση χρηματιστών πως η όποια προσφορά δεν θα βγει από την πλευρά τους. Ωστόσο, το πλήθος των μετοχών που τίθενται προς διαπραγμάτευση μόνο αμελητέο δεν είναι, όπως και η βραχυπρόθεσμη υπεραξία -μάννα εξ ουρανού για πολλά επιθετικά funds που είναι -ήδη- σε διαδικασία να «κλείσουν βιβλία» 2023.

Συνεπώς, προσφορά θα βγει, όμως η έκταση της ζήτησης για «χαρτιά» της Εθνικής ξεπέρασε κάθε προηγούμενο -ενδεικτικό το γεγονός πως την πρώτη ημέρα της σχετικής διαδικασίας οι προσφορές έτειναν να καλύψουν τη χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας.

Παράλληλα συνεκτιμώνται δύο τινά, το Road show της Morgan Stanley, παρουσία του πρωθυπουργού (τη Δευτέρα), πάνελ με τους τέσσερις τραπεζίτες, αλλά και ονόματα όπως Ευ. Μυτιληναίος, Π. Τζαννετάκης, Αλ. Εξάρχου κ.α., με τη διημερίδα να έχει ανέβει κατακόρυφα στο monitoring των διαχειριστών funds.

Το έτερο που σύμφωνα με χρηματιστές μετρούν οι διαχειριστές αφορά στη διάθεση του (τελικά) 25% της Monte dei Paschi και τη συγκρισιμότητα των δύο placements με τα περισσότερα ποιοτικά στοιχεία υπέρ των ελληνικών assets.

Στο 3,717% χαμηλότερα η απόδοση του 10ετούς της Ελλάδας, στο 4,331% υψηλότερα το αντίστοιχο της Ιταλίας, διαφορά που, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ενισχύει τη μεσομακροπρόθεσμη τοποθέτηση ξένων.

Επιπλέον στοιχείο που δείχνει τη ζυγαριά να κλίνει προς τους μεσομακροπρόθεσμους είναι ο συνήθης αριθμός Συμβολαίων της Εθνικής, στα Παράγωγα. Με premium 0,82% για 8.195 ΣΜΕ, ενώ μειωμένος είναι και ο αριθμός δανεισμένων τίτλων (συγκριτικά με τους 972.469 που αναφέρονταν στο χθεσινό σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου).

Με Εθνική στο επίκεντρο, προεξοφλώντας «μάχη» traders vs επενδυτών, κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η αυξημένη μεταβλητότητα. Τα 6,182 ευρώ η πρώτη γραμμή άμυνας (σε ημερήσιο), τα 6,3 η κοντινή αντίσταση, πιθανότατα στο τέλος της συνεδρίασης θα έχει διαγραφεί η τάση (εβδομαδιαία), συνεκτιμώντας πως η άνοδος σε διάστημα μηνός έχει φτάσει το 14,99%.

Πέραν της ΕΤΕ, φάνηκε εχθές πως ενέργειες όπως της διοίκησης της Coca Cola HBC «τιμολογούνται» γενναιόδωρα, με 3,71% στα 24,91 ευρώ, αλλά και εισηγμένες με προοπτική έχουν σταθερό αγοραστικό προφίλ (κυρίως) μεταξύ των ξένων.

Ημέρα-κρησάρα για την ακτοπλοΐα η σημερινή, με τις παράλληλες γενικές συνελεύσεις των Attica Συμμετοχών και ΑΝΕΚ, προκειμένου να εγκριθεί η συγχώνευση μέσω απορρόφησης, δημιουργώντας ένα από τα σημαντικότερα μεγέθη στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συνέχεια στην ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου 3μήνου/9μήνου, με τις Lamda Development, Quest να έχουν σειρά, μετά τις Motor Oil, ΟΠΑΠ, ElvalHalcor, Fourlis. Στα υπόψη και οι εξελίξεις με τον ΟΤΕ στη Ρουμανία, όπως και με την προοπτική διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού της Helleniq Energy σε funds, αλλά και η αξιοποίηση του θετικού κλίματος ελέω Εθνικής, που «έβγαλε» τη Eurobank με senior bond αντλώντας 500 εκατ.

Η προσφορά μεγαλύτερη του 1,6 δισ. για το ομόλογο της Eurobank, μόλις λίγα 24ωρα μετά τα 8 plus δισ. της Εθνικής επιβεβαιώνουν όσους παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν πως λεφτά ξένων funds για ελληνικά assets υπάρχουν. Εναπόκειται στη σωστή διαχείριση, από την πλευρά της Αθήνας, για να αξιοποιηθεί ευρύτερα και σε χρονικό ορίζοντα η ευνοϊκή συγκυρία.

Το Road show στο Λονδίνο όπως και αυτό της Νέας Υόρκης που ακολουθεί προσφέρονται ανάλογα, συνεκτιμώντας τη βαθμολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου από τη Fitch την παραπάνω Παρασκευή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v