Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αμυνα από Εθνική, ράλι για Motor Oil

Σε υψηλό 55 συνεδριάσεων η αγορά. Συναλλαγές 74,4 εκατ. για την ΕΤΕ και κλείσιμο στα 6,2 ευρώ. Ωθηση για τις τραπεζικές μετοχές. Ράλι για Motor Oil και Intracom, ανοδικά Lamda, ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Αμυνα από Εθνική, ράλι για Motor Oil

Ακόμα μία συνεδρίαση “γεμάτη Εθνική”, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον τίτλο της ΕΤΕ να αποσπά και σήμερα την “μερίδα του λέοντος”, στο συνολικό τζίρο.

Να σημειωθεί ότι κατά της συνεδρίαση της Παρασκευής ο τίτλος της Εθνικής απασχόλησε το 90% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, στη συνεδρίαση της Δευτέρας το 42%, της Τρίτης το 75,5% και στη σημερινή συνεδρίαση το 51% των συνολικών συναλλαγών.

Επόμενο άξιο αναφοράς, είναι ότι με την “επίσημη” είσοδο των νέων μετοχών, ο τίτλος της ΕΤΕ κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κίνηση απόλυτα αναμενόμενη καθώς επικράτησε το ήπιο “profit taking”, βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 6,056 ευρώ (-3,72%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 6,20 ευρώ, με ημερήσιες απώλειες 1,43%.

Τις πιέσεις της Εθνικής, αντιστάθμισε η ανοδική διάθεση που επέδειξαν οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE25, καθώς προσπάθησαν να αντιδράσουν στην πίεση που σημειώθηκε στις χθεσινές δημοπρασίες, λόγω του mini rebalancing και το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα εννέα τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να ολοκληρώσουν τις χθεσινές συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας (έχασαν σε βάρος στάθμισης, προς όφελος της ΕΤΕ).

Οι διαθέσεις αντίδρασης που επέδειξαν οι περισσότεροι Δεικτοβαρείς τίτλοι, είχε σαν αποτέλεσμα την κίνηση του Γενικού Δείκτη μόνιμα με θετικό πρόσημο και το κλείσιμό του στα υψηλά ημέρας και σε νέα υψηλά 55 συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 6/9 (1273,48 μονάδες)

Κρίσιμο το επίπεδο των 1260 μονάδων, καθώς αποτελεί αντίσταση η οποία κατάφερε να αναχαιτίσει τις αγορές προχθές και χθες, ενώ δεν δοκιμάστηκε σήμερα.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, έστω και με την βοήθεια των “πακέτων”, αλλά και η συνεχιζόμενη κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον σε σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ.

Χωρίς αμφιβολία και σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (Beta Sec.), “οι ρευστοποιήσεις στον τίτλο της Εθνικής, σε συνδυασμό με τις υπεραξίες που ‘γράφτηκαν’ από το πρόσφατο placement, αυξάνουν την ‘μετακινούμενη’ ρευστότητα στο Χ.Α. και μένει να φανεί αν τα χαρτοφυλάκια με υψηλά πιστωτικά υπόλοιπα, θα αναζητήσουν νέους ‘επενδυτικούς προορισμούς”.

Επίσης, μένει να φανεί η συμπεριφορά του Χ.Α. κατά τον τελευταίο μήνα του έτους, όταν θα έχουν κλείσει βιβλία και οι τελευταίοι Ξένοι Διαχειριστές και αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα μπορέσει να διεκδικήσει υψηλότερες αποτιμήσεις, κινούμενο “ιδίοις δυνάμεις”.

Μικτά τα πρόσημα για τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να τιμολογήσουν τα αποτελέσματα της Nvidia, που κατάφερε για άλλο ένα τρίμηνο να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, όπου η Κυβέρνηση του Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε τετραήμερη παύση των συγκρούσεων (με δυνατότητα παράτασης) και κυρίως τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, που δόθηκαν χθες το βράδυ στην δημοσιότητα, με τους περισσότερους αξιωματούχους να βλέπουν “ανοδικούς κινδύνους στον πληθωρισμό”, επισημαίνοντας “τον κίνδυνο η πρόοδος στην επιβράδυνση του πληθωρισμού να χάσει τη δυναμική της, ή ακόμα και να αναζωπυρωθούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές”.

Από την άλλη, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πραγματοποιηθεί το “Greek Investment Conference” του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Morgan Stanley, που διοργανώνεται στο Λονδίνο 27 - 28 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια του διημέρου, θα υπάρχει σειρά επαφών με Επενδυτές από διάφορους κλάδους και τον χώρο του private equity, Διαχειριστές κεφαλαίων, Αναλυτές και Εκπροσώπους 37 Ελληνικών Εισηγμένων Εταιρειών: ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Alpha Βank, EXAE, ΕΥΔΑΠ, Austriacard, Aurohellas, Τράπεζα Κύπρου, Cenergy, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελ. Πετρέλαια, Ιντεάλ, Ιντρακάτ, Intralot, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Noval Property, Optima Bank, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Prodea Investment, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, TITC, Viohalco.

Νέα, ήπια, αποκλιμάκωση των αποδόσεων καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων. Στο 4,85% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,37% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,698% κατηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σημειώνοντας πρώτο υψηλό ημέρας στις 1256,92 μονάδες (+1,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1256,92 (+1,18%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1258,86 (+1,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οριακά χαμηλότερα και στις 1258,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,33%.

Ο τζίρος στα 145,1 εκατ., από τα οποία τα 17 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΤΕΚ, ΕΠΣΙΛ, OPTMA), ενώ ΕΤΕ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 57% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 145,1 εκατ., τα 135,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Επόμενη στάση στην άνοδο του ΓΔ οι 1330, με στήριξη τη ζώνη των 1210. Στην ΕΤΕ, μετά από ερώτηση στην ίδια την ΕΚ, πήραμε την απάντηση ότι χτες οι πωλήσεις ήταν νόμιμες, μιας και ο Νόμος λέει ξεκάθαρα πως αν έχεις ‘χαρτιά’ να παραδώσεις ‘τ+2’ είσαι ‘οκ’. Τα 5,90 ευρώ αποτελούν ενδιαφέρουσα στήριξη για τον τίτλο, στην περίπτωση που οι πιέσεις συνεχιστούν από τους βραχυπρόθεσμους, με στόχο τα 6,90 – 7,00 ευρώ. Οι αναλυτές Παγκοσμίως αρχίζουν και (ξανα)αναθεωρούν προς τα πάνω την τιμή - στόχο, βοηθώντας στη συντήρηση καλού κλίματος. Η ΜΙΓ είναι η έκπληξη των τελευταίων ημερών σε απόδοση, μιας και όλα δείχνουν ότι η Πειραιώς δεν θα θελήσει να καταγράψει σημαντικές λογιστικές ζημιές από την δημόσια πρόταση. Θυμίζουμε ότι αυτή έγινε στα 6,51 ευρώ, ή 0,22 λεπτά προ reverse split. Για πολλοστή φορά δοκιμάζεται το επίπεδο τιμών του 2005 στον Χρυσό. Μία κατοχύρωση ανοίγει τον δρόμο για το 2017 σε πρώτη φάση με το 2080 μεγάλο στόχο. Το 1989 είναι σημαντική στήριξη, με κύρια το 1981. Δεν ξέρουμε το σωστό timing, αλλά περιμένουμε μία μεγάλη κίνηση το επόμενο διάστημα από τον Χρυσό, που μέχρι στιγμής οι πιθανότητες να είναι ανοδική είναι αισθητά μεγαλύτερες”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές προσπαθούν να σταθμίσουν τη μελλοντική στάση των Κεντρικών Τραπεζών, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις εταιρικές ειδήσεις ενόψει της αυριανής αργίας στις ΗΠΑ”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Περιμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να κινηθεί υψηλότερα με τη Motor Oil στο επίκεντρο και κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να αναμένονται στην Εθνική Τράπεζα”, σύμφωνα με την Optima Bank.

Οι μετοχές που πωλήθηκαν πρόσφατα από το ΤΧΣ ήταν διαθέσιμες για διαπραγμάτευση σήμερα, με κρίσιμο αντίκτυπο στον όγκο και την κατεύθυνση της συνεδρίασης. Πέρα από τις συναλλαγές της Εθνικής Τράπεζας το καλό σετ γενικά από τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου θα πρέπει να περιορίσει την όποια διάθεση διόρθωσης”, εκτιμά η Beta Sec.

Στις 1237 μονάδες του ΓΔ η πλησιέστερη στήριξη, στις 1260 η κοντινότερη αντίσταση, επισημαίνει η τεχνική ανάλυση”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η καμπύλη ομολόγων (απόδοση 10ετιας - 2ετιας) από τον Μάρτιο 2022, άρχισε να γυρίζει προς τα κάτω με μεγάλη ταχύτητα, εκπέμποντας SOS για μεγάλη ύφεση. (Μήπως αυτή η κίνηση, ήταν τεχνικής φύσεως (false alarm)???). Ας θυμηθούμε ότι το 2020 - 2021, το μέγεθος του ‘QE’ από τις Κεντρικές Τράπεζες, ήταν περίπου $14 τρισ. !!!. Αυτά τα ομόλογα, είχαν μέση διάρκεια 2,5 χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει στο Σύστημα τεράστια προσφορά, η οποία ανάγκασε τους επενδυτές να ρευστοποιούν την διετία και να αγοράζουν 10ετια, μέχρι να φύγει από πάνω τους το ‘σύννεφο της αμφιβολίας’ !!! Από τον Αύγουστο του 23, η διαφορά από τους 110 πόντους, άρχισε να πέφτει και να επιστρέφει στα λογικά επίπεδα που είναι σήμερα 30 πόντους, υποδεικνύοντας “soft landing”. Θα μπορούσαμε να πούμε ως συμπέρασμα ότι η Αγορά των ομολόγων πλέον ισορροπεί και θα ήταν λίγο δύσκολο να πιστέψουμε, ότι το 2024 που η Αμερική θα χρειαστεί να εκδώσει χρέος, να δανειστεί με επιτόκιο πάνω από 5%”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Εξαιρετική ανθεκτικότητα επέδειξε το ταμπλώ, ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό που θα χρειαστούμε για τη συνέχεια, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Μια συνέχεια που μοιάζει ανοδική, τουλάχιστον στη γενικότερη εικόνα, καθώς η συγκυρία είναι θετική για το Χρηματιστήριο.

Οι λόγοι που οδηγούν σε τέτοιο συμπέρασμα είναι πολλοί, με κυριότερους την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Χώρας και την άμβλυνση των επενδυτικών κινδύνων στο διεθνές περιβάλλον.

Συν αυτώ, η καθημερινή συμπεριφορά αποτυπώνει την ισχυροποίηση της μετοχικής βάσης στους περισσότερους τίτλους, τουλάχιστον σε όσους “αξίζει τον κόπο” να δώσει κανείς προσοχή.

Η πρόσφατη διαδικασία του placement στην ΕΤΕ, σε συνδυασμό με το αφήγημα της εξαιρετικά υψηλής ζήτησης για τη μετοχή συνεπικουρεί, αποτελώντας άλλη μια απόδειξη για τα παραπάνω, από τις πολλές που έχουμε δει τόσον καιρό.

Προσέτι, το ταμπλώ έχει αποκτήσει μια θετική ευαισθησία στην ειδησεογραφία, υπό την έννοια ότι ενεργεί άμεσα στα θετικά νέα και “αδιαφορεί” για τα όποια αρνητικά, που στη συγκεκριμένη φάση είναι και πολύ λίγα.

Επομένως, το τρίμηνο πλαγιολίσθησης Αυγούστου - Οκτωβρίου λαμβάνεται, προς το παρόν, μια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα “ανάγκη για εξαέρωση”, δίνοντας ευκαιρία να ανανεωθεί το Επενδυτικό Κοινό και να (επανα)τοποθετηθούν οι ενδιαφερόμενοι, με προσδοκίες για νεότερα υψηλά επίπεδα, όπως εκτιμά ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,4), ακολουθούμενη από Eurobank (6,2), Εθνική (5,7), ΟΤΕ (5,5), ΟΠΑΠ (5,4), Μυτιληναίο (5,1), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,9), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,6), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,5), BIO (1,4) και ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και σήμερα την “περιήγηση” από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Εθνικής (-1,43%) και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Alpha Bank (+0,97%) και Eurobank (+1,87%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκε η μετοχή της Πειραιώς (+3,96%).

Μεταξύ 1041,57 (-0,84%) και 1058,55 μονάδων (+0,78%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1057,57 (+0,68%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα υψηλά και στις 1059,49 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,87%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εισόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 933 μονάδων, με ενδιάμεση στήριξη στις 942 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και επόμενη στις 921 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1083 και 1117 μονάδες.

Με σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΕΛΧΑ (-1,24%) και ΚΟΥΕΣ (-1,21%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΣΑΡ και ΤΕΝΕΡΓ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο ο τίτλος της Jumbo (+1,16%). Υπενθυμίζεται ότι από αύριο, οι μετοχές της Εισηγμένης θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €1,47 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €1,3965 ανά μετοχή). Οι στηρίξεις στα 25,76 (ημερήσιο “stop long”) και 23,92 – 23,75 ευρώ (ζώνη την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 27,20 ευρώ.

Μετά τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε (σημαντικά ψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών), μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Motor Oil (+4,91%). Η μετοχή έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 21,64 ευρώ, με ενδιάμεσες στηρίξεις στα 23,04 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 22,32 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 24,16 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+313,58%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+215,69%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+151,99%), ΓΚΜΕΖΖ (+139,95%), ΙΝΚΑΤ (+138,01%), ΚΛΜ (+132,42%), ΜΟΝΤΑ (+131,6%), CENER (+125,5%), ΠΕΙΡ (+119,05%), ΑΡΑΙΓ (+118,53%) και ΕΚΤΕΡ (+118,18%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΜΕΡΚΟ (+4,39%), REALCONS (+2,04%), ΚΕΠΕΝ (+6,80%), ΑΚΡΙΤ (+10%) και ΦΙΕΡ (+3,41%).

Αίσθηση προκαλούν οι συνεχιζόμενες αγορές από insiders στη μετοχή της Ιντρακόμ (+5,81%), με τον τίτλο να βρίσκεται σε υψηλά 169 μηνών.

Αύξησαν συναλλαγές Q&R (+1,75%) και DIMAND (-2,27%).

Σε υψηλά διμήνου οι Μοτοδυναμική (+3,37%) και ΚΛΜ (+1,71%), σε υψηλά τεσσάρων μηνών το ΓΚΜΕΖΖ (+0,34%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Alpha Αστικά Ακίνητα (+4,89%) και Medicon (+3,59%).

Οι γ.σ. ενέκριναν την συγχώνευση διά απορροφήσεως της ΑΝΕΚ (+2,84%) από την Attica Group (+1,89%).

Επιστροφή αγοραστών σε Lavipharm (+2,99%), ACAG (+3,36%) και ΑΔΜΗΕ (+2,94%).

Μετά από πτωτικό τρίο, αντέδρασε η Space (+3,04%).

Με χαμηλές συναλλαγές, ανοδικό “πενταρέ” για Αττικής (+0,32%).

Σε υψηλά 5μηνου, με τον χαμηλότερο όγκο των τελευταίων 4 συνεδριάσεων η MIG (+1,21%). Αν πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 5,30 ευρώ, μάλλον θα επαληθευτούν τα σενάρια και των πλέον αισιόδοξων.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1196 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1194 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1174 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1260 - 1267, 1282, 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2898 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 2901 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η επόμενη 2854 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3100 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, προσπαθούν για ψηλότερα οι δείκτες στην Wall Street.

Υπό σημαντική πίεση το Πετρέλαιο, προς το 1,0871 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις του ΟΠΕΚ+, που ήταν προγραμματισμένες το Σαββατοκύριακο 25 - 26 Νοεμβρίου, αναβλήθηκαν για την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου.

Προς τα $1995 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,7 το Ασήμι.

Προς τα $36450 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2035 ανηφορίζει το Ethereum.

“Ο διευθύνων σύμβουλος της Binance Changpeng Zhao (CZ) σχεδιάζει να παραιτηθεί από τη θέση του. Εκτός από αυτό, φέρεται ότι σκοπεύει να δηλώσει ένοχος για ποινικές και αστικές κατηγορίες που αφορούν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ως μέρος διακανονισμού περίπου $4 δισ. με τις Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ”, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

“Η υποτονική ανάπτυξη της Οικονομίας της Ευρωζώνης, απειλεί να ενισχύσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που ενέχουν τα υψηλότερα επιτόκια”, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενισχύεται η ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια συνεχίζουν να κινούνται χαμηλότερα. Ο συνολικός όγκος των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 3% την περασμένη εβδομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τον εποχικά διορθωμένο δείκτη της Ένωση Ταμείων Παρακαταθηκών.

O αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκε την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου, στις 209000 αιτήσεις, έναντι 233000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι 226000 αιτήσεις.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 5,4%, μετά από άνοδο 4% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 3,4%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1 δισ., στα 86,3 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan διοργάνωσε συζητήσεις με Αμερικανούς επενδυτές και Διαχειριστές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, με θέμα τις Ελληνικές και Τουρκικές Τράπεζες, αλλά και αυτές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στις Ελληνικές Τράπεζες, με τα μηνύματα να είναι θετικά.

Όπως επισημαίνει, “οι Ελληνικές Τράπεζες αποτέλεσαν ξεκάθαρα το επίκεντρο των συζητήσεων αυτών, με μεγάλο ποσοστό των Διαχειριστών να έχουν ήδη επενδύσει στις μετοχές τους, ενώ όσοι δεν είχαν ακόμη επενδύσει, φάνηκαν πρόθυμοι να αποκτήσουν θέσεις”.

“Δεχθήκαμε αρκετές ερωτήσεις σχετικά με τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), την ευαισθησία στα χαμηλότερα επιτόκια, στοιχείο που αποτελεί ένδειξη ότι η εστίαση μετατοπίζεται στους κινδύνους της πρώτης γραμμής, μετά από τις πολύ ισχυρές επιδόσεις φέτος”, αναφέρει η JP Morgan.

“Από τις αρχές του 2022, η επενδυτική υπόθεση της Terna Energy κυριαρχείται από ενδεχόμενο ενδιαφέρον εξαγοράς, ένα θέμα που κατά καιρούς έχει επισκιάσει τα θεμελιώδη”, σχολιάζει η Eurobank Equities σε έκθεσή της, με την οποία κατεβάζει την τιμή - στόχο στα 18 ευρώ, από 20,7 ευρώ, αλλά δίνει σύσταση “buy” από “hold”. Η Eurobank Equities εκτιμά ότι “ο Όμιλος μπορεί να αυξήσει τη λειτουργική κερδοφορία, στοχεύοντας τελικά σε 291 εκατ. ευρώ EBITDA (18% CAGR) έως το 2026”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης, κ. Νίκος Παπαθανάσης, υπέβαλε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρίτο αίτημα πληρωμής για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 1,84 δισ. ευρώ. Ήδη, βρίσκεται σε αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 3ο αίτημα πληρωμής από το σκέλος των επιχορηγήσεων, επομένως οι συνολικές εκταμιεύσεις που αναμένονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τη Χώρα μας, ανέρχονται στα 3,56 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΕΛΧΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, TITC, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση επιστροφής των αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.492 συμβόλαια).

Στα 3.364 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.353 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 1.850 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.864 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Στα 103 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 103 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 135, 127 για τον Δεκέμβριο και 8 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.067), κινήθηκε μεταξύ 3.031 και 3.067 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 154, 154 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.060), κινήθηκε μεταξύ 1.047,75 και 1.060 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Δεκέμβριο και 0 για τον Ιανουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.049,75).

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (317.500 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.312), Πειραιώς (5.002), Εθνική (22.147), ΔΕΗ (312), Alpha Bank (7.429), Motor Oil (265), Ιντρακόμ (965), ΕΛΧΑ (151), Viohalco (166), Lamda Development (101), ΑΔΜΗΕ (492), Μυτιληναίο (110), ΟΤΕ (111), Τέρνα Ενεργειακή (188).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 193.143, Πειραιώς 71.133, Eurobank 30.661, Εθνική 41.363, ΔΕΗ 25.418, ΑΔΜΗΕ 25.019, Τέρνα Ενεργειακή 15.311.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.120.033 τεμ. (34.120.033), ΟΠΑΠ 1.578.581 τεμ. (1.578.581), Εθνική 18.998.519 τεμ. (18.713.971), ΟΤΕ 1.495.482 τεμ. (1.496.182), Πειραιώς 1.148.239 τεμ. (1.201.303).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v