Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η αναδιάταξη δυνάμεων και η συνέχεια

Σε θετικό κλίμα οι κινήσεις των «παικτών», με ζητούμενο-κλειδί την αύξηση του τζίρου στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο, τα σινιάλα από τις κινήσεις της Δευτέρας.

Χρηματιστήριο: Η αναδιάταξη δυνάμεων και η συνέχεια

Διόρθωση μετά το ράλι στη Wall Street, σε αναμονή οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, μέτρια η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αρνητική η τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης, από τις 16.404 (0,04%) ο DAX στη Φρανκφούρτη και από τις 1.275,34 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ, μετά από ελεγχόμενη και εντός πλαισίου πτώση.

Μερική κατοχύρωση θέσεων, αναδιάταξη δυνάμεων σε μία συνεδρίαση όπου η αναβάθμιση από τη Fitch είχε προεξοφληθεί και κατά γενική εκτίμηση δεν θα άλλαζε θεαματικά την τάση βραχυπρόθεσμα. Αποτέλεσμα η οριακή υποχώρηση για τον FT 25 στις 3.093,41 μονάδες, η εμφανώς μεγαλύτερη για τον ΔΤΡ στις 1.056,94 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο σε discount να συνεχίζει από την τελευταία εβδομάδα.

Ωστόσο, χρηματιστές εκτιμούσαν ότι ο τζίρος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος των 82 εκατ. -μετά το ομολογουμένως επιτυχημένο Greek Investment Conference στο Λονδίνο, μία εβδομάδα πριν. Και μάλιστα πως θα διευρυνόταν η επενδυτική δραστηριότητα σε περισσότερες μετοχές από τις μόλις 4 που συγκεντρώθηκαν τα 42 εκατ. Σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ το σχεδόν 50% της αξίας συναλλαγών, με συνέπεια να διατηρείται η «ρηχότητα» της αγοράς σε μία περίοδο που θεωρητικά οι εισροές δικαιολογούνταν να είναι περισσότερες.

Εστω και έτσι, μένει να φανεί εάν η επενδυτική επιφυλακτικότητα/αποχή των «ισχυρών χεριών» θα έχει συνέχεια ή σταδιακά θα αρχίσει να αυξάνεται ο τζίρος, να γίνεται ενεργότερη η παρουσία τους. Το κλίμα θετικό, σύμφωνα με τα πανίσχυρα «σπίτια» -τελευταία η JPMC με προσέγγιση της εγχώριας αγοράς και ξανά τοποθέτηση long στα ελληνικά ομόλογα.

Στα 8,29 εκατ. η αξία συναλλαγών, μέσω προσυμφωνημένων εντολών, παραπέμποντας σε αλλαγές θέσεων «ισχυρών χεριών», στο πλαίσιο αναδιάταξης το πιθανότερο, προσβλέποντας υψηλότερα. Στόχος των long, κατ' αρχάς, η ευρύτερη περιοχή των 1.300 μονάδων, με ΔΤΡ στις 1.100 και FTSE25 στις 3.150 μονάδες, στο θετικό ενδεχόμενο.

Εξελίξεις «τρέχουν» δικαιολογώντας μεγαλύτερη «μόχλευση» σε ευρύτερο μέρος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η Elpedison βάζει μπροστά το 4ο ελληνικό FSRU, σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου, το ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος τροχοδρομεί για το ΧΑ, η κοινότητα περιμένει το placement της Helleniq Energy, η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ κλείνει την έκδοση του ευρωομολόγου για 150 εκατ. και ο Δημήτρης Κούτρας σχεδιάζει επένδυση 100 εκατ. σε μεταλλεία, όπως σημείωνε νωρίτερα η Πέννυ Κούτρα.

Παράλληλα «τρέχει» η δεύτερη ημέρα της δημόσιας προσφοράς για την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, με την κινητικότητα να συντηρείται στον ευρύτερο κλάδο με υπεραπόδοση των Intracom Properties/ΚΛΜ- Intracom Holdings και αρκετές ενέργειες εισηγμένες σε επιμέρους στα mid caps.

Αρκούν αυτά για πειστική κίνηση προς τις 1.300 και 1.320 μονάδες; Δύσκολα, με αυτές τις προϋποθέσεις και με συναλλαγές λιγότερες των 100 εκατ. 

Ως εκ τούτου, ζητούμενο είναι η ενεργότερη παρουσία των «ισχυρών χεριών». Το πιθανότερο, η αναδιάταξη με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο να συνεχιστεί για λίγες συνεδριάσεις, όπως και οι στοχευμένες τοποθετήσεις σε blue chips, με σχετική κινητικότητα σε μικρομεσαία.

Αλλωστε, συνηθίζεται προς το τέλος χρήσης να ωραιοποιείται η αποτίμηση θυγατρικών, συμμετοχών επ'  ωφελεία των μητρικών. Κάποιες πρώτες ενδείξεις έχει ήδη η κοινότητα, μπορεί να αποκτήσει ευρύτερη δυναμική το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v