Χρηματιστήριο: Πόσο «ζωντανό» είναι ένα year end rally

Με τον αέρα της αναβάθμισης από της Fitch αλλά και του καλύτερου μήνα του 2023 οι κινήσεις των παικτών. Ο «ενάρετος κύκλος», οι προκλήσεις και τα σινιάλα από το ταμπλό.

Χρηματιστήριο: Πόσο «ζωντανό» είναι ένα year end rally

Με τον αέρα του καλύτερου μήνα του 2023 οι πρώτες κινήσεις των επενδυτών τον Δεκέμβριο.

Με άνοδο τον Νοέμβριο οι αγορές, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το 6,9% για τον ΓΔ να είναι το μεγαλύτερο ποσοστό για φέτος. Επίσης μήνας με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα, μήνας καμπή κατ' αρχήν για τον τραπεζικό κλάδο ευρύτερα όμως για το ΧΑ. Η διάθεση των 9% της Alpha Bank στην Unicredit και του 22% της Εθνικής σε διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων, "ισχυρά χέρια" και ιδιώτες επενδυτές συνδυαστικά με το Greek Investment Conference στο Λονδίνο σηματοδότησαν την στροφή της αγοράς προς την τελική φάση επιστροφής προς την κανονικότητα.

Αυτό γιατί η Fitch στην ανάλυση της για την απόδοση του ΒΒΒ- (αλλά με σταθερές προοπτικές/όχι θετικές) δίνει το έναυσμα στην Morgan Stanley να ενεργοποιήσει την διαδικασία αλλαγής του καθεστώτος για την κεφαλαιαγορά "υπό παρακολούθηση για πιθανή αναβάθμιση" , τον προσεχή Ιούνιο.

Πρακτικά (και) μέσω της Fitch όπως και των αξιολογήσεων που θα ακολουθήσουν (από τέλη Ιανουαρίου 2024) διανοίγεται ο "ενάρετος δρόμος" προς την επάνοδο της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στην κατηγορία των αναπτυγμένων (κάποια στιγμή τέλη 2024-αρχές 2025; ) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επενδυσιμότητα της αγοράς μετοχών, ομολόγων, εισηγμένων, για ευρύτερο μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Αυτή είναι η πιο μάκρο προσέγγιση (και) του ΧΑ απόρροια και της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch.

Στο μάκρο στοίχημα έχει αναφερθεί, από εχθές, ο Στέφανος Κοτζαμάνης αποτιμώντας τις παρακαταθήκες μετά και το Road Show της Morgan Stanley. Στο παρασκήνιο και τα μηνύματα το σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη, εστιάζοντας και στα funds όπως επίσης στις εισηγμένες με τις περισσότερες επαφές.

Προφανώς τους traders τους ενδιαφέρει η προοπτική πιο βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, ένα year end rally, ένας δυνατός Δεκέμβριος για τους long.

Εφικτό; οι προϋποθέσεις στις διεθνείς αγορές συνηγορούν υπέρ των αγοραστών, με τον S&P500 στις 4.594,63 μονάδες πολύ κοντά στο κανάλι 4.600-4.630, που με θετικό κλίμα μπορεί να οδηγήσει προς την περιοχή των 4.800 μονάδων, όπου ο στόχος των long, όσων προσβλέπουν σε ένα Santa Claus rally.

Στις 1.280,11 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με άνοδο 1,70% την τελευταία εβδομάδα. Με εισροές λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI η αξία συναλλαγών στα 134,8 εκατ.-δεύτερη σερί με ημερήσιο μέσο όρο μεγαλύτερο των 130 εκατ.- αποτυπώνοντας την εισροή "ξένων κεφαλαίων".

Στις 3.114,37 ο FTSE25 με θετικό πρόσημο 1,46%, στις 1.068,69 με 0,64% ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.134,44 με 1,90% ο FTMidCap πάντα για την τελευταία εβδομάδα.

Κλάδος κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον δείκτη βιωσιμότητας να έχει αναβαθμιστεί σε ΒΒ από Β, από την Fitch τον Σεπτέμβριο. Πρακτικά σε αυτήν αποτυπώνεται η δομική βελτίωση στην κερδοφορία των τραπεζών, συνακόλουθα στην καλύτερη ποιότητα κεφαλαίων. Παράλληλα διευκολύνεται η προσβασιμότητα στις αγορές, με σχετικά ικανοποιητικά κόστη (ενδεικτικές οι 2 εκδόσεις των Eurobank, Πειραιώς) έναντι προηγούμενων "εξόδων".

Στο 11,53% η μηνιαία μεταβολή για τη μετοχή της Εθνικής (6,17 ευρώ), στο 10,48% της Πειραιώς (3,226), στο 9,38% της Eurobank (1,6625) και στο 7,09% της Alpha Bank (1,556). Πλέον, στα 19,513 δισ. η αποτίμηση συνολικά των 4 συστημικών, με την Eurobank στα 6,178 δισ. στην δεύτερη θέση και σε σχετική απόσταση από τον ΟΤΕ (στα 5,681 δισ.), την Εθνική (στα 5,643 δισ.) και ΟΠΑΠ (στα 5,495 δισ.) να συμπληρώνουν την 5άδα. Σταθερά στην πρώτη με 9,6 δισ. η Coca Cola HBC. Ενα από τα στοιχήματα του 3μηνου 2024 η "κόντρα" τράπεζας για την πρωτιά.

Μεστή εξελίξεων η εβδομάδα, μπορεί να "βγάλει" ειδήσεις, εξελίξεις ικανές να "οπλίσουν" τους long στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν τις 1.300 μονάδες-κοντινότερη αντίσταση για τον ΓΔ- με τον Ηλία Ζαχαράκη να οριοθετεί τον κύριο στόχο στο εύρος των 1.343-1.351 περιοχή υψηλού από τα μέσα Ιουλίου (και κορυφή σχεδόν 9ετίας).

Για να υλοποιηθεί μία τέτοια κίνηση απαιτούνται "καύσιμα" συναλλαγών -τουλάχιστον 90 εκατ. σε σταθερή ημερήσια βάση- συνέχιση της ανόδου των τραπεζικών -με τον ΔΤΡ προς τις 1.110-1.120 μονάδες- με παράλληλη αντίδραση blue chips. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τον FTSE25 στήριξη είναι στην ζώνη των 3.070 και στόχος η περιοχή των 3.215 μονάδων.

Αύριο Δευτέρα, η πρώτη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" με κύριο θέμα την έγκριση της εισαγωγής στο ΧΑ, με διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ του 20% στο ευρύ επενδυτικό κοινό και του 10% στην Avi Alliance- υφιστάμενος μέτοχος- με σχετικό premium. Το θέμα παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον και από την πολιτική πλευρά του, μετά την παροχή ασυλίας στα μέλη του Ταμείου και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Η δεύτερη γ.σ έχει οριστεί για τις 14 Δεκεμβρίου με θέμα την διανομή προμερίσματος και κερδών προηγούμενων χρήσεων.

Επίσης αύριο ξεκινά η δημόσια προσφορά μετοχών της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, με διάρκεια έως και την Τετάρτη. Αύριο και η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος των επιτοκίων Οκτωβρίου, υπό την "σκιά" της διπλής προειδοποίησης (μείωση καταθέσεων, αρνητική πιστωτική επέκταση).

Τετάρτη η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ τρίτου 3μηνου, την ίδια μέρα ο Τηλέμαχος Λαβίδας θα "χτυπήσει" το καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης- ένα χρόνο μετά την επάνοδο της Lavipharm στην Κύρια Αγορά.

Την Πέμπτη ανακοινώνει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ, και την Παρασκευή η εισαγωγή των νέων μετοχών της Attica Συμμετοχών (μετά την απορρόφηση/συγχώνευση της ΑΝΕΚ). Επενδύσεις 1 δισ. δρομολογεί η Attica Συμμετοχών, όπως σημειώνει η Εύα Οικονομάκη.

Για τον δε ΑΔΜΗΕ η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος -απόρροια (και) της συμμετοχής του στο σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα EurAsia Interconnector, σημείωνε (29/11 ) η Αθηνά Καλαϊτζόγλου για τα 4+3 μεγάλα projects που "ευλόγησε" η Κομισιόν- έχει φέρει τον Διαχειριστή στο επίκεντρο όσων τοποθετούνται σε "ενεργειακά χαρτιά".

Από τον κλάδο, μένει να φανεί πότε οι βασικοί μέτοχοι της Helleniq Energy (ΡΟ&ΙΗ, ΤΑΙΠΕΔ) θα προχωρήσουν στην διάθεση (αναλογικά) ποσοστού έως 12% του μ.κ.

Για τη συνέχεια, σύμφωνα με το Μάνο Χατζηδάκη στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν ως το τέλος της χρονιάς θα πραγματοποιηθούν στο ΧΑ δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων αλλά και η διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών που θα προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ. Η περίοδος δεν θα επέτρεπε τόση δράση καθώς ο Δεκέμβριος τα τελευταία χρόνια αναλώνεται σε διεκπαιρεωτικής φύσεως συναλλαγές, πόσο μάλλον όταν το κοντέρ της Αγοράς τρέχει με κέρδη άνω του 37%.

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το κλείσιμο της χρονιάς κάθε άλλο παρά υποτονική διάθεση βγάζει στους εμπλεκόμενους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v