Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τι κρίνει το εγχείρημα των long, τα αγκάθια

Η ιδέα για πορεία προς τις 1.320 μονάδες δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Ούριοι και αντίθετοι άνεμοι συνυπάρχουν μαζί με απροσδόκητα γεγονότα και συντηρούν τάση επιλεκτικών κινήσεων.

Χρηματιστήριο: Τι κρίνει το εγχείρημα των long, τα αγκάθια

Σε αναζήτηση ισορροπιών στα υψηλά οι επενδυτές στη Wall Street, με την προσοχή στα στοιχεία για την απασχόληση. Δεύτερη σερί διόρθωση για τον S&P500, μετά τον τελευταίο ανοδικό κύκλο τεσσάρων εβδομάδων με θετικό πρόσημο.

Σε ιστορικά υψηλά ο DAX στη Φρανκφούρτη, με τους αγοραστές και σε Μιλάνο, Παρίσι να ωθούνται από την προεξόφληση πως η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 14ης Δεκεμβρίου δεν θα αυξήσει τα επιτόκια. Δεύτερη σερί συνεδρίαση μετά την Αθήνα, που η Φρανκφούρτη θα πατά φρένο.

Σε αυτό το περιβάλλον εκτός, στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι πωλητές είχαν και εχθές τον λόγο, με συνέπεια τη νέα διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Εως τις 1.258,03 η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη (από υψηλό ημέρας/στην αρχή των 1.276,64) και αντίδραση επαναφοράς προς τις 1.270,35 μονάδες. Διόρθωση που κατά κύριο λόγο αποδόθηκε στις ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές, αλλά με την προσφορά να απορροφάται μεθοδικά και μάλιστα μετά τις 15:00 σε Eurobank και Εθνική οι αγοραστές είχαν τον τελευταίο λόγο.

Για ακόμη μία συνεδρίαση κοινός παρονομαστής οι αυξημένες συναλλαγές μέσω προσυμφωνημένων εντολών (στα 19,6 εκατ. ευρώ), συνδυαστικά με τον συγκεντρωμένο τζίρο (στα 55 εκατ.) στα 4 τραπεζικά χαρτιά. Με απόδοση έως 70% για τον ΔΤΡ το 2023, εύλογα αρκετοί θεσμικοί «κλειδώνουν θέσεις» το τελευταίο διάστημα.

Παράλληλα και η αναδιάταξη συμμετοχών ενόψει των τελευταίων συνεδριάσεων του έτους. Ωστόσο σημαντικό μέρος των πωλήσεων, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, αποδίδεται από χρηματιστές σε διαχειριστές αμοιβαίων ενόψει του placement της Helleniq Energy.

Ζητούμενη η άντληση ρευστότητας, για αυτό και κατά την εκτίμησή τους αρκετοί «τραβούν χρήμα» κυρίως από θέσεις με υψηλή (ετήσια) απόδοση.

Δεν είναι τυχαίο πως στην Πειραιώς, την τραπεζική μετοχή με τριψήφια μεταβολή (117,94%!) για φέτος, καταγράφηκαν εχθές οι πιεστικότερες ρευστοποιήσεις (-3,27%).

Το αν αυτό οφείλεται όντως στην επικείμενη διάθεση του 12% της Helleniq Energy -placement που έχει ενεργοποιήσει «ισχυρά χέρια», θεσμικούς και ισχυρούς ιδιώτες παίκτες- θα φανεί άμεσα. Εάν και εφόσον η διάθεση προχωρήσει λ.χ. αύριο, τότε από Παρασκευή πιθανότατα να υπάρξει αναστροφή τάσης.

Κι αυτό γιατί όπως συμπλήρωναν οι ίδιοι παράγοντες, τα πακέτα που πραγματοποιούνται καθημερινά από το διήμερο του Greek Investment Conference αφορούν «ισχυρά χέρια» που προσβλέπουν σε εορτές με το ΧΑ πάνω από τις 1.320 μονάδες. Μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι, συνδυαστικά με τις θέσεις που λαμβάνονται σε Παράγωγα και ETFs από ορισμένους ξένους που παραμένουν εντός παιδιάς και μετά την Πέμπτη (30/11).

Για το οικονομικό επιτελείο το μεγάλο στοίχημα είναι η προετοιμασία της εισαγωγής του 20% του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο ΧΑ -σχεδιάζοντάς την για το 3μηνο του 2024, πιθανά τον Μάρτιο-, με τις επιδόσεις του φορέα να έχουν απογειωθεί, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παραθέτει η Εύα Δ. Οικονομάκη. Εξίσου σημαντικό και το στοίχημα της διάθεσης ποσοστού του ΤΧΣ στην Πειραιώς, επίσης προς το τέλος 3μήνου του 2024. Στοιχήματα που χρειάζονται προετοιμασία και θετικό επενδυτικό κλίμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το ΧΑ.

Ωστόσο, η νέα εμπλοκή με την Αττική Οδό μετά την προσφυγή του σχήματος Vinci-Mytilineos στο ΣτΕ περιπλέκει την κατάσταση για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, ενδεχομένως σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου και για άλλα κατασκευαστικά projects.

Εξωχρηματιστηριακό αλλά με επιπτώσεις και στο ΧΑ η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, με ενδεικτικές τις ενστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής για τα τεκμήρια. Κατά πώς φαίνεται, διέξοδο στο συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα (καθότι αφορά κυρίως εκλογική πελατεία της ΝΔ) θα αναλάβει να βρει προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Σε αυτούς τους αστερίσκους και η εκτίμηση/προειδοποίηση της Morgan Stanley για ρυθμό ανάπτυξης 1% το 2024 από 2% μέσο όρο άλλων οίκων, αναλυτών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το εγχείρημα των long για τις 1.320 μονάδες δεν είναι και τόσο εύκολο, πως εμπόδια υπάρχουν και για αυτό απαιτείται επιπλέον προσοχή.

Κατάσταση που πιθανά να συντηρήσει την τακτική για επιλεκτικές κινήσεις ανάλογα με τις επιμέρους επιχειρηματικές ενέργειες.

Στις 11 Δεκεμβρίου οι εγγραφές για το ομόλογο της Ideal Holdings, λεπτομέρειες φέρεται να μένουν για το ευρωομόλογο της ΤΙΤΑΝ, σήμερα το «καμπανάκι» της συνεδρίασης από τον επικεφαλής της Lavipharm -περίπου ένα χρόνο μετά την επιστροφή στην Κύρια Αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v