Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καθίζηση τζίρου και επιμέρους κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Ισορροπεί στη ζώνη των 1.270 μονάδων ο ΓΔ, με τους επενδυτές να λάμπουν δια της... απουσίας τους. Πιέσεις για Eurobank, Alpha, άνοδος για Coca Cola, Helleniq Energy, Ελλάκτωρ.

Καθίζηση τζίρου και επιμέρους κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Σε υποτονικό κλίμα η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, με τζίρο μόλις 28 εκατ. νωρίτερα (*) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τα futures του S&P500 από τις 4.581 (0,14%) και τον DAX στις 16.586 (0,33%), η καθίζηση της αξίας συναλλαγών στο ΧΑ προβληματίζει την κοινότητα.

Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ένας τόσο μέτριος τζίρος, η συνεδρίαση εξελίσσεται χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον και κίνητρο, μόνο κατ' εξαίρεση για επιμέρους συγκεκριμένες μετοχές/εισηγμένες.

Παρότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι στην κατεύθυνση ενίσχυσης της οικονομίας, το χρηματιστηριακό αποτύπωμα είναι τόσο φτωχό, σε βαθμό που θα έπρεπε να προβληματίζει τους καθ' ύλην αρμόδιους.

Προσώρας και παρά το επιτυχημένο Greek Investment Conference, την αναβάθμιση από τη Fitch, η ανταπόκριση των διαχειριστών funds είναι πολύ μετρημένη και στοχευμένη σε 4-6 εισηγμένες. Επί της ουσίας, σε τίτλους που τις προηγούμενες 7 συνεδριάσεις πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των προσυμφωνημένων εντολών. Πράγματι, στις 5 από τις 7 συνεδριάσεις ο τζίρος μέσω πακέτων αντιστοιχεί σε διψήφιο ποσοστό του συνολικού μικτού.

Η ουσιαστική απουσία αγοραστών έχει ως συνέπεια τη σταθερή διολίσθηση της αγοράς σταδιακά από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Φαίνεται πως στη συνεδρίαση της Πέμπτης -τελευταίας για τον Νοέμβριο-, όσοι «έκλεισαν βιβλία» δεν επανήλθαν, οι δε νέοι ενεργοί αγοραστές δεν αρκούν για τη διαμόρφωση μίας πειστικής αντίδρασης της αγοράς.

Στις 3.070,95 (-0,05%) ο FTSE25, στις 1.045 (-0,48%) ο ΔΤΡ, για ακόμη μία συνεδρίαση οι πωλητές ανακτούν τον έλεγχο μετά από ένα βραχύ διάστημα αντίδρασης. Ετσι και σήμερα, από το αρχικό των 1.053,69 ο ΔΤΡ «γύρισε» σε αρνητικό έδαφος -μετά τις 12:38-, με περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις σε μετοχές των Alpha Bank (1,497), Eurobank (1,6295). Για ακόμη μία συνεδρίαση στην Εθνική η παρουσία των αγοραστών συντηρεί τη long τάση για τον τίτλο, σε διάστημα μηνός (8,73%).

Σε μία συγκυρία που η απόδοση των ελληνικών ομολόγων συγκλίνει -πλέον- προς αυτή των ισπανικών και ο ΟΔΔΗΧ «βγαίνει» με έντοκο (12μηνης διάρκειας), αντλώντας 375 εκατ. (με κόστος 3,7%), η παρουσία των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο δεν είναι η αναμενόμενη.

Μονόδρομος η τακτική των επιλεκτικών κινήσεων, με Intrakat, Helleniq Energy, Intracom Holdings, ΑΔΜΗΕ, ΕΚΤΕΡ κ.α., περιπτώσεις ενδεικτικές του stock picking.

Στα 3,755 (3,02%) η μετοχή της Intrakat, στα 7,64 (2,55%) της Helleniq Energy, στα 2,94 (2,88%) της Intracom Holdings, στα 2,235 (1,82%) του ΑΔΜΗΕ, στα 4,02 (5,79%) της ΕΚΤΕΡ.

Από τις 61 μετοχές με θετικό πρόσημο, υπέρτερους τους αγοραστές. Σε 44 πλεονεκτούν οι πωλητές.

(*) λίγο πριν τις 15:00.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v