Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με νέο profit taking έφτασε στις αργίες

Ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές αλλά και δεικτοβαρή blue chips, χωρίς όμως, εντάσεις. Πώς διαμορφώθηκε η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Συναλλαγές 76 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: Με νέο profit taking έφτασε στις αργίες

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις αργίες των Χριστουγέννων και ενώ απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση της χρηματιστηριακής χρονιάς.

Θα μπορούσε να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, έλειψαν οι βοήθειες από τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές και οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα κληθούν να δείξουν αν θα συνεχιστεί η διολίσθηση της καθαρής αξίας συναλλαγών και αν οι “buyers” θα αρκεστούν στα κέρδη που καταγράφουν οι βασικοί δείκτες και οι επιμέρους μετοχές, ή θα μπουν κάποιες τελευταίες “πινελιές”, προς καλυτέρευση των αποτιμήσεων, τουλάχιστον όπου υπάρχουν “ενδιαφερόμενες δυνάμεις”.

Αξίζει αναφοράς η συνεχιζόμενη απομάκρυνση του Δείκτη από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1300 μονάδων, ίσως και για να κάνει “retest” σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Από την άλλη, ίσως αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής οι πληροφορίες – εκτιμήσεις που έρχονται από χρηματιστηριακά γραφεία και οι οποίες θέλουν το Χ.Α. “να μην έχει πει την τελευταία του λέξη” και ένα ακόμα deal να είναι προ των πυλών, ίσως και μέσα στο πρώτο 15μερο του νέου έτους, το οποίο θα απελευθερώσει σημαντική ρευστότητα στο Σύστημα.

Το “κόκκινο φόντο” μέσα στο οποίο κινήθηκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης, ασφαλώς δεν ήταν ο καλύτερος “σηματωρός” για τις “δυνάμεις” που δραστηριοποιούνται σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίησης, παρά ταύτα δεν έλειψαν οι πρωτοβουλίες των αγοραστών σε ικανοποιητικό αριθμό τίτλων, που διατήρησαν ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Με μικρά κέρδη κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να τιμολογούν τα τελευταία νέα από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, επιβράδυνση εμφάνισε ο δείκτης προσωπικών δαπανών, που παρακολουθεί στενά η Fed, τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο PCE υποχώρησε στο 2,6% ετησίως, από το 2,9% που είχε προηγηθεί, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη επιβράδυνση στο 2,8%. Σε επίπεδο μήνα δε, ο δείκτης εμφάνισε μείωση κατά 0,1%, έναντι της πρόβλεψης ότι θα παρέμενε αμετάβλητος.

Η είδηση είχε άμεσο αντίκτυπο στην Αγορά ομολόγων, όπου παρατηρείται νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα στο 4,32% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,86% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 2,989% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 375 εκατ. ευρώ, λήξεως 28 Ιουνίου 2024.

“Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει έως 10 δισ. ευρώ από τις Αγορές χρέους, μέσω βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων ομολογιακών εκδόσεων”, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ότι “μετά και την υπεραπόδοση στην είσπραξη δημοσίων εσόδων το 2023 και της διαχείρισης χρέους, έχει διατηρηθεί ταμειακό απόθεμα περίπου 30 δισ. ευρώ στα τέλη του 2023, παρά το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον. Το ταμειακό απόθεμα καλύπτει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 3 ετών και συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό ‘μαξιλάρι’ έναντι ρίσκων επιτοκίου και αναχρηματοδότησης μεσοπρόθεσμα”.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1289,86 μονάδες (-0,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1291,81 (-0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1290,89 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,59%.

Ο τζίρος στα 76,5 εκατ., από τα οποία τα 13,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΦΒΜΕΖΖ, ΙΝΚΑΤ, ΕΤΕ, ΠΡΟΦ, ΙΝΛΟΤ, ΜΟΗ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 76,5 εκατ., τα 62 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική, έστω και με “σκληρό φώτο – φίνις”, δίνοντας στον Γενικό Δείκτη κέρδη 0,008% Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 0,05%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 38,84% και ο ΔΤΡ κέρδη 65,12%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Πολύ διάθεση για διακοπές είχε η σημερινή συνεδρίαση, ενόψει ενός ‘μεγάλου’ Σαββατοκύριακου και εποχιακών χαμηλών τζίρων”, επισημαίνει η Beta Sec.

Οι Αγορές τόσο εντός, όσο και εκτός Χώρας, κλήθηκαν να πάρει θέση για το 4ήμερο, καθώς ενδιαφέρον παρουσίασαν και τα σημερινά μάκρο, κυρίως στις ΗΠΑ. Για τον ΓΔΧΑ, πιθανολογούμε ότι το έτος θα κλείσει πλησίον της περιοχής των 1300 μονάδων”, εκτιμά η Depolas Investment Services.

Με οριακές εβδομαδιαίες μεταβολές, ο ολοκλήρωσε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, με την Αγορά να κάνει προσπάθεια να δώσει κλεισίματα πάνω από τις 1300 μονάδες, επίπεδα που όμως υπάρχουν σημαντικές αντιστάσεις, όπως σημειώνει η Merit Sec.

Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα ήταν χαμηλή, κάτω από τα 100 εκατ., λόγω της εορταστικής περιόδου.

Η Ελληνική δεκαετία συνέχισε το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων, με την απόδοσή της να βρίσκεται περίπου στο 3.00%, με τις αποδόσεις του Γερμανικού και Ιταλικού δεκαετούς ομολόγου είναι αντίστοιχα στο 1,95% και 3,60%.

Αν και βρισκόμαστε σε εορταστικό κλίμα δεν έλειψαν αυτή την εβδομάδα σημαντικές ειδήσεις, όπως τα deals ΔΕΗ – Ιντρακάτ και Attica Group – ONEX, ενώ και οι Διοικήσεις των Τραπεζών συνεχίζουν τις διαδικασίες, με στόχο την επιστροφή σε χρηματικές διανομές προς τους μετόχους το 2024.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι η αυξανόμενη ένταση που υπάρχει στην Ερυθρά Θάλασσα, που σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στην διέλευση πλοίων, λόγω ξηρασίας στην Διώρυγα του Παναμά, δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του Θαλάσσιου Εμπορίου, οδηγώντας σε αύξησή των ναύλων, κάτι που αν συνεχιστεί θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις ενώ θα δημιουργήσει προβλήματα και στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.

Τεχνικά, οι επόμενες αντιστάσεις για το ΓΔ βρίσκονται στις 1320 και 1346 μονάδες και οι επόμενες στηρίξεις στις 1259 και 1203 μονάδες”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Με αμείωτο ενδιαφέρον οδεύουμε στο τέλος μιας εξαιρετικής χρονιάς από κάθε άποψη: Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, μέχρι στιγμής καταγράφει κέρδη, περίπου, 39%, η κεφαλαιοποίηση των Εταιρειών αυξήθηκε 22 δισ. ευρώ και οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν στα 111,1 εκατ. ευρώ, σχεδόν 50% υψηλότερα από πέρυσι, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η κινητικότητα που καταγράφεται στο μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών (Υγεία, Κατασκευές, Ενέργεια κλπ) διατηρεί την χρηματιστηριακή δράση, ακόμα και στην εκπνοή του χρηματιστηριακού έτους, ενώ πλέον έχουμε απτά δείγματα γραφής ότι το 2024 θα είναι έτος που θα σπάσει η μερισματική ανομβρία των συστημικών Τραπεζών μετά από 15 χρόνια.

Παράλληλα, στον προθάλαμο των Δημόσιων Προσφορών οδεύουν άμεσα μια σειρά από Εκδότες (Autohellas, Intralot, Ελ. Βενιζέλος, Lamda Malls, Noval Properties), ενώ είναι βέβαιο ότι εντός του α’ εξαμήνου το ΤΧΣ θα μειώσει την συμμετοχή του στην Τρ. Πειραιώς και ενδεχομένως και στην Εθνική Τράπεζα.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα γεμάτο καλεντάρι για το α’ εξάμηνο και σε συνδυασμό με την προσδοκία συνέχισης της αναπτυξιακής πορείας των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών το 2024, δημιουργούν προϋποθέσεις υπεραπόδοσης της Ελληνικής Αγοράς.

Στο εξωτερικό, η χρονιά που έρχεται έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο, παρακολουθώντας τις μειώσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και έχει βελτιώσει την επενδυτική ορατότητα, ενώ και η κερδοφορία των Εταιρειών παρουσίασε για πρώτη φορά, μετά από τέσσερα τρίμηνα, θετικό ρυθμό αύξησης.

Οι Κεντρικές Τράπεζες ωστόσο, δεν δεσμεύονται από τις εκτιμήσεις των Αγορών και θα παραμείνουν προσηλωμένες στην αυστηρή παρακολούθηση των μεταβολών του πληθωρισμού.

Μια άλλη αβεβαιότητα η οποία θα έρθει σιγά - σιγά στο προσκήνιο, είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν σε ευαίσθητες γεωγραφικές Ζώνες, αλλά και σημαντικές Οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, κλπ), οι οποίες είναι πιθανόν θα προκαλέσουν ανατροπές των υφιστάμενων ισορροπιών.

Οι δύο αυτοί παράμετροι θα είναι και οι βασικοί φορείς μεταβλητότητας για τις Αγορές, στην διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Στις βασικές μας επενδυτικές προτιμήσεις για το 2024, επιλέγουμε τον Τραπεζικό κλάδο ως βασικό εκφραστή των τάσεων της Οικονομίας, αλλά και λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων βάση κερδοφορίας. Η εξυγίανση των ισολογισμών, τα μερίσματα και η έξοδος του ΤΧΣ από την μετοχική σύνθεση, εκτιμούμε ότι θα αυξήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθιστώντας και πάλι τον κλάδο “σηματωρό” της Ελληνικής Αγοράς.

Η μέση εκτίμησή μας για την αύξηση των αποτιμήσεων είναι 22% και η αγαπημένη μας επιλογή είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Στις επιλογές μας ακόμα περιλαμβάνουμε την ΕΧΑΕ, την ΔΕΗ, την Autohellas και την Κρι – Κρι, ένα σετ Εταιρειών διαφοροποιημένου ρίσκου, που καλύπτει τα βασικά θέματα των α) Αναβάθμιση του Χ.Α. σε Ανεπτυγμένη Αγορά, β) Πράσινη ανάπτυξη, γ) Τουρισμός και Λιανικό Εμπόριο δ) Εξωστρέφεια και μεγέθυνση.

Η “μεγάλη εικόνα” δείχνει ότι οι Εισηγμένες Εταιρείες κινούνται σε τροχιά ιστορικών επιδόσεων για μια ακόμα χρήση, με ενισχυμένα μερίσματα και σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις.

Παράλληλα, το εγχείρημα της ένταξης του Χ.Α. στις Ανεπτυγμένες Αγορές, θα επιφέρει αλλαγές στα μετοχολόγια των Εισηγμένων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των επενδυτών που παρακολουθούν την Ελληνική Αγορά.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κλείνει την χρονιά σε υψηλά επτά ετών, διατηρώντας την επαφή με τα υψηλά έτους. Η μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της Αγοράς παραπέμπει σε διαφυγή από την ενδεκαετή συσσώρευση, που έχει την έναρξή της στα τέλη του 2011.

Ο κατερχόμενος κινητός μέσος των 200 μηνών συνιστά την κυριότερη περιοχή αύξησης της προσφοράς, με την κρίσιμη τεχνική ζώνη αντίστασης να βρίσκεται μεταξύ 1326 και 1350 μονάδων. Το δυνητικό πέρας αυτής της εκτόνωσης βρίσκεται στις 1670 μονάδες και θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του Γενικού Δείκτη στα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 2011.

Διατηρούμε ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις, ως προς την συνέπεια των προβολών των επιπέδων, καθώς οι συνεχείς αναδιαρθρώσεις και ο μηδενισμός των τιμών των μετοχών των Εταιρειών που συμμετείχαν στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη μετά το 2011, ενδεχομένως να δημιουργεί στρεβλώσεις υπολογισμού και να υπερεκτιμά τις δυνάμεις της Αγοράς. Παρόλα αυτά και η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα είναι υποστηρικτική της ανόδου, σε μια υπέρβαση του τελευταίου “οχυρού” των πωλητών, που βρίσκεται στα φετινά υψηλά έτους.

Το χρονικό εύρος της πρόσφατης συσσώρευσης στις 1300 μονάδες έχει απορροφήσει πολλές βραχυπρόθεσμες κερδισμένες θέσεις, ενώ ο τζίρος παραμένει ικανοποιητικός, παρά την εορταστική εποχικότητα.

Η πρόσφατη στάση της Αγοράς και οι αργές πλάγιες κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων, έχουν βάλει σε ανοδική αναμονή το Γενικό Δείκτη, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί στις πρώτες συνεδριάσεις του 2024, όπως εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6), ΕΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,7), ΟΤΕ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΔΕΗ (4,3), ΠΕΙΡ (4), ΑΛΦΑ (3,5), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,6), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,4), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4) και CENER (1,3 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (-2,48%) και Πειραιώς (-1,18%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (-1,61%) – Eurobank (-0,76%), με την τελική εικόνα να μην είναι με την πλευρά των αισιόδοξων.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1054,20 μονάδες (-1,92%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1059,26 (-1,45%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1057,72 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,60%.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 2,75%.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1026 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1117 μονάδες. Αν επιμείνει πλαγιοκαθοδικά, οι επόμενες στηρίξεις στις 963 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 949 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο, η ΕΤΕ ανακοίνωσε ότι διατέθηκαν δωρεάν από την Τράπεζα, μέσω εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών, προς 137 Δικαιούχους, συνολικά 882576 ίδιες, κοινές, ονομαστικές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Η διάθεση των μετοχών πραγματοποιήθηκε μέσω της χρήσης ιδίων μετοχών οι οποίες αποκτήθηκαν την περίοδο από τις 11/12/2023 έως και τις 18/12/2023 με μέση σταθμισμένη τιμή €6,1775 ανά μετοχή. Οι μετοχές που διατέθηκαν στους Δικαιούχους υπόκεινται σε υποχρεωτική περίοδο διακράτησης 12 μηνών, με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.

Σχετικά καλύτερη η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΟΕΛ, ΤΕΝΕΡΓ, TITC. Αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “στην έναρξη κατασκευής του IRC στο Ελληνικό προχωρά η Κοινοπραξία HardRock - ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή τριετία, με ευθύνη κατασκευής από τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Το ύψος της νέας επένδυσης προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την αναφορά του προέδρου της HardRock. Στο IRC εντάσσεται Ξενοδοχείο, Καζίνο Παγκόσμιας κλάσης, Συνεδριακό Κέντρο και Συναυλιακοί χώροι”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “εκκίνησε η διαδικασία για την σύναψη Τραπεζικής χρηματοδότησης μεταξύ της ΓΕΚΤΕΡΝΑ και του Τραπεζικού Συστήματος, όσον αφορά την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το ύψος του δανεισμού θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ και η συζήτηση βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο”.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,46%) συμπλήρωσε δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οριακών κερδών. Για να “αλλάξει πίστα”, θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 13,64 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Σε αντίθετη περίπτωση, οι πρώτες στηρίξεις στα 12,95 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,73 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Στις 15/12 ήταν η τελευταία συνεδρίαση με αρνητικό κλείσιμο για τον τίτλο της Autohellas (+1,08%), που σήμερα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 3,5 μηνών, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “long” με “stop” στα 12,32 ευρώ και ενδιάμεσες στηρίξεις στα 13,10 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,58 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 14,26 ευρώ.

Από τη συνεδρίαση της 12/12 έχει να “δει” αρνητικό κλείσιμο η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ, καθώς συνεχίζεται η “επιβίβαση διορατικών” χαρτοφυλακίων. Ανεξάρτητα από τις τεχνικές ενδείξεις, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι για την μεσοπρόθεσμη πορεία του τίτλου, σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι φήμες για πιθανές μετοχικές εξελίξεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να ενταθούν ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ή στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα (!)

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, τα ΕΛ.ΠΙΣ. της Mermeren (-9,80%) ήταν διαπραγματεύσιμα χωρίς το μέρισμα €4,06, ανά ΕΛ.ΠΙΣ., προερχόμενο από κέρδη πραγματοποιηθέντα έως 31/12/2022 (καθαρό ποσό: €3,0450 ανά ΕΛ.ΠΙΣ.).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΣΠΥΡ (+7,26%), ΠΡΔ (+5,11%), ΛΟΥΛΗ (+1,43%), ΑΤΤ (+0,85%), ΙΛΥΔΑ (+2,26%), ΙΑΤΡ (+1,11%), ΚΥΡΙΟ (+2,38%), ΟΛΥΜΠ (+1,14%), ΑΣΚΟ (+3,52%), ΑΑΑΚ (+1,56%) και ΕΒΡΟΦ (+1,79%).

Η Ιντεάλ, μετά από ερώτηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διέψευσε κατηγορηματικά ότι διενήργησε συζητήσεις με σκοπό την εξαγορά Εισηγμένης Εταιρείας στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της ΜΟΤΟ, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 3,37 ευρώ (+6,98%), αλλά μετά την διάψευση ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 3,20 ευρώ (+1,59%)).

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε αντίδραση η μετοχή της Performance (+7,95%). Στις 31/1/2024 η έκτακτη γ.σ. για έγκριση εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

Η Prodea Investments ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας - Ιδιωτικό Συμφωνητικό που είχε υπογράψει με την Εθνική Τρ., αναφορικά με την πώληση ακινήτων εκμισθωμένων στην ΕΤΕ, προέβη στην μεταβίβαση 22 Ακινήτων στην Ελλάδα, έναντι συνολικού τιμήματος €110,5 εκατ. Τα υπόλοιπα 20 Ακίνητα αναμένεται να μεταβιβαστούν εντός του πρώτου εξαμήνου 2024, έναντι συνολικού τιμήματος €43,5 εκατ.

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Ικτίνος (+3,08%, είχαν προηγηθεί επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 11/12 και σε υψηλά 255 μηνών η Ιντεάλ (+1,58%).

Επιστροφή αγοραστών σε Space (+1,93%), Lavipharm (+2,33%) και Καρέλια (+4,24%, πάντα με χαμηλές συναλλαγές).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ευρωσυμβούλους (+6,25% και υψηλά 87 μηνών) και εννέα ανοδικές για Ιντρακάτ (+3,46% και υψηλά 169 μηνών).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1258 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1214 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1195 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1326 και 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3043 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2949 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2903 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3160 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη (ημιαργία στο Λονδίνο), με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Πετρέλαιο, προς το 1,1020 αναρριχάται το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Τιμές πάνω από τα $2070 ανιχνεύει ο Χρυσός, πάνω από τα $24,65 το Ασήμι.

Προς τα $43650 διορθώνει το Bitcoin, προς τα $2325 σκαρφαλώνει το Ethereum.

Στο χείλος της ύφεσης βρίσκεται η Βρετανική Οικονομία. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την Οικονομία τον Ιούλιο - Σεπτέμβριο. Τώρα εκτιμά ότι το Βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, από την προηγούμενη εκτίμηση για μηδενική ανάπτυξη.

Οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τουλάχιστον 23 ετών, σημειώνοντας βουτιά 10,2% από έτος σε έτος, το τρίτο τρίμηνο του 2023. Η Destatis ανέφερε επίσης ότι οι νέες παραγγελίες στον Κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 6,3% τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση.

Άνοδο σημείωσαν το Νοέμβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 5,4% το Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 2%.

Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν 12,2%, σε ετήσιο ρυθμό 590000 σπιτιών, τον Νοέμβριο, έναντι 672000 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πωλήσεις 688000 νέων κατοικιών τον Νοέμβριο.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ έκλεισε το 2023 σε υψηλό πέντε μηνών. Η τελική μέτρηση αυξήθηκε στο 69,7, από 69,4 νωρίτερα μέσα στο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

“Οι Χρηματοπιστωτικές Αγορές θα ‘απογειωθούν’, μόλις οι επενδυτές βεβαιωθούν ότι η Federal Reserve έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αύξησης επιτοκίων”, προέβλεψε η Morgan Stanley.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,4 δισ. ευρώ, στα 88,1 δισ. ευρώ.

Η HSBC βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2024, από 1,3% και κατά 1,7% το 2025, από 1,5%, λόγω των πρόσθετων κονδυλίων του RePowerEU και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, αλλά για φέτος μειώνει τον πήχη σε 2,1%, από 2,2% προγενέστερα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΟΤΟΕΛ και με το θετικό οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΔΕΗ, ΚΟΥΕΣ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, CENER. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Quest και στο χαμηλό οι Εθνική, ΟΠΑΠ και Viohalco.

Δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 55 ανοδικούς τίτλους, έναντι 72 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν οριακή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και λίγο μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (11.666 συμβόλαια).

Στα 3.062 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.019 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.550 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.550 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 259, 238 για τον Ιανουάριο και 21 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.125), κινήθηκε μεταξύ 3.123,25 και 3.144 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 451, 451 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.071,5), κινήθηκε μεταξύ 1.070 και 1,075,5.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.998,5).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.188), Πειραιώς (2.849), Εθνική (714), ΔΕΗ (197), Alpha Bank (5.777), Ιντρακάτ (156), ΓΕΚ (188), Τέρνα Ενεργειακή (102).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 153.182, Πειραιώς 72.491, Eurobank 22.607, Εθνική 15.938, ΑΔΜΗΕ 23.222. ΔΕΗ 26.316, Τέρνα Ενεργειακή 15.067.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.123.927), ΟΠΑΠ 1.745.782 τεμ. (1.772.296), Εθνική 16.711.193 τεμ. (17.046.193), ΟΤΕ 1.496.357 τεμ. (1.495.482), Πειραιώς 1.013.408 τεμ. (1.051.014).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v