Στροφή στα... mid caps στο Χρηματιστήριο

Νέα μάχη για το ορόσημο των 1.300 μονάδων αναμένεται σήμερα. Η άνοδος των blue chips «έκρυψε» την αδυναμία των τραπεζών. Σηματωρός η ΕΤΕ. Στο επίκεντρο κινήσεις «καλλωπισμού».

Στροφή στα... mid caps στο Χρηματιστήριο

Μετά από πέντε σερί ιστορικά υψηλά, η ώρα του «ταμείου» στη Wall Street.

Εορταστικό cash out από τους long, με συνέπεια τη σημαντική διόρθωση κατά 1,47% του S&P500 στις 4.698 μονάδες.

Ωστόσο, νωρίτερα στην προθεσμιακή αγορά τα futures παρέπεμπαν σε αντίδραση 0,47% για τον «δείκτη των δεικτών».

Μετά από οριακή διόρθωση 0,07% ο DAX στις 16.733 μονάδες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές ήταν που είχαν τον τελευταίο λόγο, με «κλείσιμο» για τον Γενικό Δείκτη στις 1.301,81 μονάδες.

Περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ στις 1.085,28 (-0,22%), μικρή άνοδος για τον FTSE25 στις 3.152,96 (0,31%) με την αξία συναλλαγών στα 80 εκατ. -τα 5,1 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών- και ευρύτερη διασπορά σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Εμφανής για ακόμη μία ημέρα η μεταφορά μέρους του ενδιαφέροντος σε επιλεγμένα mid caps -ενδεικτικές οι εντολές σε μετοχές κυρίως των Intrakat, Intralot, αλλά και Entersoft, Κυριακούλης. Τάση που εκτιμάται πως θα έχει συνέχεια στις 4+σημερινή συνεδριάσεις που μένουν μέχρι το (χρηματιστηριακό) τέλος για το 2023.

Αναμενόμενη η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να επιχειρήσουν την διαμόρφωση καλύτερων αποτιμήσεων -σαφώς ευκολότερη στα mid και small caps-, ευκαιρία για υπεραξίες της τελευταίας στιγμής αλλά και με κίνδυνο εγκλωβισμού ειδικότερα σε μετοχές χαμηλής εμπορευσιμότητας.

Με απώλειες για τις 3 στις 4 τραπεζικές, χωρίς μεταβολή η Εθνική στα 6,46 ευρώ, που κατά γενική εκτίμηση αποτελεί τον σηματωρό του κλάδου.

Οριακή η διόρθωση 0,03% για τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,551 ευρώ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο να επιβεβαιώνει την πρόθεση για διανομή μερίσματος (20%), σύμφωνα με όσα σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος.

Προς το τέλος του το 2023 και αναμφίβολα τόσο οι αποφάσεις στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας που μας αφορούν -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου- όσο και η επιβράβευση από τον Economist αποτελούν θετικά νέα για την αγορά.

Προς το τέλος του το 2023 αλλά οι ειδήσεις/εξελίξεις δεν λείπουν, προϊδεάζοντας για ένα καλό new year entry, που μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) βέβαια.

Συμφωνία ΔΕΗ-Intrakat στις ΑΠΕ, με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου να εξηγεί γιατί είναι win-win. Ισχυρή αντίδραση για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 11,42 (1,78%), σε τιμές όπου πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας εγκλωβισμένος. Στα υψηλά των 4,315 (0,35%) η Intrakat, με αποτίμηση που πλησιάζει τα 700 εκατ. και η εταιρεία προς τον FTSE25.

Μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ε.Ε η Μytilineos -άλλη μία πρωτιά για την εταιρεία, που όλο και διευρύνει το διεθνές αποτύπωμά της. Στα 36,94 (0,11%) η μετοχή, στα 5,278 δισ. η αποτίμηση, σε απόσταση μόλις 18 εκατ. από τον ΟΤΕ, διεκδικώντας με αξιώσεις την 5η θέση της σχετικής κατάταξης στο τέλος του έτους.

Δίμηνη παράταση στις προσφορές για ΒΟΑΚ ανοίγει το τεχνικό σκέλος, σημειώνει η Πέννυ Κούτρα. Για τη mega σύμβαση που μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. η κοινότητα θεωρεί πιθανή μία win-win λύση/διέξοδο, προκειμένου να προχωρήσει αυτό το τόσο σημαντικό έργο.

Στο νέο γκάζι Κόκκαλη αναφέρεται ο ΧΑΜαιλέων, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση ενισχύθηκαν λιγότερο ή περισσότερο όλα τα χαρτιά και συμμετοχές του προέδρου (μέχρι και για το 5% που έχει κρατήσει στην Intrakat). Tips από τον συμπαθή ΧΑΜ και για AVAX, Lamda Development, ενώ στα υπόψη η ρητή διευκρίνιση των βασικών μετόχων της Sarantis πως δεν είναι στις προθέσεις τους η έξοδος της εταιρείας από το χρηματιστήριο.

Ωστόσο, με αποτίμηση 542 εκατ. δύσκολα θα παραμείνει στον FTSE25 σε κάποια από τις επόμενες αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE/Russell. Αλλά αυτά από το 2024 και βλέπουμε.

Θυμίζοντας τα υψηλά έτους για ΓΔ στις 1.351,68 μονάδες, για FTSE25 στις 3.280,71 και στις 1.117,78 για τον ΔΤΡ, μόνο για τον τραπεζικό είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάκτησης υψηλότερης κορυφής.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v