Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση σε στενό εύρος, απόντες οι επενδυτές

Διαδικαστικού χαρακτήρα η συνεδρίαση, με τον τζίρο σε επίπεδα εορταστικής... ραστώνης. Μικρές απώλειες για τις τράπεζες, στο συν η Εθνική. Απώλειες για ΔΕΗ, άνοδος για ΟΤΕ, Ελλάκτωρ.

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση σε στενό εύρος, απόντες οι επενδυτές

Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζεται η συνεδρίαση στα ευρωπαϊκά, χαμηλότερα των 1.300 μονάδων οι λιγοστοί επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά το συν 0,51% στις 4.773 μονάδες για τα futures του S&P500, ο DAX διορθώνει 0,54% στις 16.644 μονάδες και ο Γενικός Δείκτης σταθερά στο μείον από τις πρώτες εντολές της συνεδρίασης μέχρι νωρίτερα.

Σε εύρος 7 μονάδων, με άνω όριο τις 1.302,25 χωρίς αισθητή διαφοροποίηση σχεδόν από την αρχή, σε μία περίπου ευθύγραμμη κίνηση για τον δείκτη, χαρακτηριστικό μίας συνεδρίασης που στερείται μεταβλητότητας και intraday περιθωρίων.

Αλλωστε τα 30 εκατ. αξίας συναλλαγών, με 1,05 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών, είναι ενδεικτικά της απουσίας επενδυτών και ενδιαφέροντος.

Σε Εθνική, ΟΤΕ, Helleniq Energy, Optima, ΕΛΛΑΚΤΩΡ οι κύριες εντολές από την πλευρά των αγοραστών, στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη οι πωλητές.

Εξαιρούμενης της μετοχής της ΔΕΗ, που διορθώνει 2,19% στα 11,17 ευρώ, για όλες τις άλλες -24- μετοχές το ποσοστό μεταβολής δεν ξεπερνά το 1,5%, το δε συνολικό εύρος διακύμανσης είναι μικρότερο του 3%, στενό περιθώριο που δυσκολεύει την όποια προσπάθεια για βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Χωρίς την παρουσία μακροπρόθεσμων επενδυτών, δίχως δράση από traders, η εξέλιξη της συνεδρίασης δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, από διαδικαστική.

Ομως, πολύ μέτρια είναι η παρουσία και όσων εγχώριων δραστηριοποιούνται στις χαμηλότερες κατηγορίες, μόλις 6 οι μετοχές με μεταβολή πάνω από 2%, με το 3,21% της Ευρωσύμβουλοι να είναι η μεγαλύτερη.

Στα 6,468 η Εθνική, με σταθερές αγορές και σήμερα, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της ως οδηγού του κλάδου και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στο 3% η εβδομαδιαία μεταβολή, στο 72,62% για το 2023, από τις πειστικές επιλογές των διαχειριστών.

Στα 12,87 (1,58%) η μετοχή του ΟΤΕ, στα 2,615 (1,55%) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 7,80 (2,09%) της Optima Bank που «κλείνει» με θετικό πρόσημο και χρηματιστηριακά -σε διάστημα περίπου 3 μηνών διαπραγμάτευσης-, βασικό ότι στο «χαρτί» οι κατέχοντες είναι long και σε σχέση με την τιμή εισαγωγής.

Στα 7,01 ευρώ η μετοχή της Cenergy Holdings, ξαναγύρισε -οριακά έστω- στο συν. Στο 131,79% η μεταβολή για φέτος, στο 1,3 δισ. η αποτίμησή της.

Intrakat (4,32), ΚΡΙ-ΚΡΙ (9,50), Πλαστικά Θράκης (4,21), Premia (1,176), Ideal Holdings (6,36), ΟΛΠ (23,20).

Ειδικότερα για την Ideal Holdings νωρίτερα έγινε η αρχή διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου παρουσία της διοίκησης της εισηγμένης.

Για τον δε ΟΛΠ, οι τρέχουσες τιμές είναι -πλέον- πάνω από τη μέση τιμή κτήσης που έχει η CosCo.

Δεν έχει αλλάξει θεαματικά η ισορροπία, με άνοδο 43, με διόρθωση 62.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v