Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λεπτή ισορροπία αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Mεταξύ προσδοκιών για διατήρηση της ανοδικής τάσης και μερικής κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών κινούνται οι επενδυτές. Πώς μοιράζεται η σχέση long-short.

Λεπτή ισορροπία αγοραστών-πωλητών στο Χρηματιστήριο

Νέα φωτιά στη Μέση Ανατολή μετά τα χτυπήματα ΗΠΑ - Βρετανίας στην Υεμένη, κόντρα σε πληθωρισμό και οικονομικά αποτελέσματα εισηγμένων στη Wall Street.

Ανοδος 2% στις τιμές του πετρελαίου μετά το πλήγμα κατά των Χούθι, αλλά στον πληθωρισμό ποντάρουν οι long, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στα ευρωπαϊκά. Οι επενδυτές προσβλέπουν σε νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, μετά τις ανακοινώσεις της Πέμπτης και την υποχώρηση των μετοχών.

Σε ανάλογο κλίμα ενεργούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να κινούνται μεταξύ προσδοκιών για συντήρηση της long τάσης και μερικής κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Οριακά αρνητικά τα futures του S&P500, από 0,03% χαμηλότερα, αλλά 0,89% υψηλότερα ο DAX και στο ΧΑ από τις 1.351 και σε εύρος 3-4 μονάδων οι πρώτες εντολές των επενδυτών. Κατ' αρχήν το «άνοιγμα» με μικρό ανοδικό gap παραπέμπει στη διάθεση μερίδας επενδυτών να αναμετρηθούν -εκ νέου- με την περιοχή των 1.350-1.355 μονάδων, που σε μακροπρόθεσμη μέτρηση αποτελεί επίπεδο αλλαγής τάσης.

Για κλασικό make or break αναφέρονται αναλυτές, μένει να φανεί στη συνέχεια και στην περίπτωση που για τον Γενικό Δείκτη επιτευχθεί υψηλότερα των 1.352 μονάδων. Αυτό βλέπουν οι long, αντιθέτως οι short εκτιμούν πως θα χρειαστεί εύλογος χρόνος προτού επιχειρηθεί πειστική υπέρβαση των 1.355, για αυτό πιθανολογούν διόρθωση προς τις κοντινές στηρίξεις.

Στις 1.350 (0,16%) ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας άνοδο 2,85% στην εβδομάδα και 4,34% από την Τρίτη 2 Ιανουαρίου. Προφανώς περιθώριο για μερικό «κλείδωμα» θέσεων υπάρχει, μένει να φανεί εάν οι πωλητές θα υπερισχύσουν των αγοραστών μέχρι το τέλος της συνεδρίασης.

Στις 1.142,54 ο Δείκτης Τραπεζών, με μεταβολή 7,62% από την αρχή του έτους, κοινή εκτίμηση πως το τελικό πρόσημο θα εξαρτηθεί από τη στάση κυρίως των traders στα τραπεζικά χαρτιά. Στα περιθώρια ανόδου Eurobank - Εθνικής αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στο 1,717 με συν 0,15% και στα 6,93 με μείον 0,23% αντίστοιχα.

Μοιρασμένη η σχέση αγοραστών-πωλητών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα, κατ' αρχάς για σήμερα. Και έπεται συνέχεια, από Δευτέρα.

Στους 5 στόχους που βγήκαν από τη συνάντηση των τραπεζιτών με τη -νέα- επικεφαλής του SSM, αναφέρεται η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Alpha Bank στο 1,595 με λίγες αγορές, Πειραιώς στα 3,468 με πωλήσεις.

Εκτίμηση αναλυτών πως η διελκυστίνδα στα 4 τραπεζικά θα χαρακτηρίσει τη συνεδρίαση, τεχνικά αυτό σημαίνει πως οι 1.140-1.130 μονάδες θα μπορούσε να επιβεβαιωθούν ως στήριξη (σε εβδομαδιαίο).

Μικτές τάσεις για ΟΠΑΠ (15,90), Mytilineos (37,54), Helleniq Energy (7,14), ΔΕΗ (12,26) κ.α., με μικρό προβάδισμα πωλητών.

Με αγοραστές σε Jumbo (24,84), OTE (13,12), σε ένα περισσότερο εξισορροπητικό πρώτο 45λεπτο.

Στα 5,8 εκατ. η αξία συναλλαγών, τα 2,5 εκατ. σε μετοχές με άνοδο.

Στις 47/22 η σχέση μετοχών με άνοδο/διόρθωση, διακριτή η μερική κατοχύρωση κερδών σε συγκεκριμένα χαρτιά (Intrakat, EXAE, Intralot, AVAX), όπως και οι εντολείς αγοραστές σε Dimand, Trade Estates, Alumil, Entersoft κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v