Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρείται η long τάση στο Χρηματιστήριο

Συνέχεια στην ανοδική κίνηση για τον ΓΔ, καθώς διατηρούν το πλεονέκτημα οι αγοραστές, στην προσπάθεια για... January Effect. Οι τράπεζες και οι εξελίξεις που συντηρούν το ενδιαφέρον.

Συντηρείται η long τάση στο Χρηματιστήριο

Σε αναμονή στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οικονομικά μεγέθη εισηγμένων στο NYSE και φυσικά το άνοιγμα της SEC για spot ETF στο Bitcoin.

Συνεχίζεται το ράλι για τον NIKKEI στο Τόκιο, ξεπέρασε τις 35.000 μονάδες, διορθώνει ο CBOE Volatility Index χαμηλότερα των 13 στις 12,69, το WTI «τσιμπάει» λίγο στα $ 71,94 και τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε άνοιγμα από 0,35% υψηλότερα στις 4.831 μονάδες.

Σε κλοιό απεργιακών κινητοποιήσεων η Γερμανία -3ήμερη απεργία των μηχανοδηγών στους σιδηροδρόμους-, οριακά από τις 16.694 μονάδες ο DAX.

Σε διαφορετικό κλίμα απ' ό,τι στα περισσότερα ευρωπαϊκά στο Χρηματιστήριο Αθηνών η θετική εκκίνηση στις πρώτες 7 συνεδριάσεις του 2024 έχει ενισχύσει την επενδυτική διάθεση traders, παικτών και λοιπών επαγγελματιών της αγοράς.

Οντως, το χθεσινό 0,25% για τον Γενικό Δείκτη στις 1.344,51 μονάδες ακριβώς με τον τρόπο που έγινε, ενίσχυσε όσους εκτιμούν πως και χρήμα διαθέσιμο και διάθεση «ισχυρών χεριών» υπάρχει για να επιχειρήσουν ένα made in Greece January Effect.

Συντρέχουν και λόγοι και αφορμές, για τη σταθερή εισροή κεφαλαίων κατ' αρχάς στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στην πλειονότητα των blue chips, με την υπεραπόδοση των ΔΤΡ και FTSE25 -έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών- να συντηρεί τη long τάση. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα κυρίως σε εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις να ενεργήσουν στα χαμηλότερα της αγοράς και σε μία προσπάθεια εντοπισμού των «χαρτιών-ευκαιριών» του 2024.

Τα δείγματα γραφής, από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση -της Τρίτης 2/1- μέχρι και τη χθεσινή ενθαρρυντικά. Τόσο όσον αφορά στην αυξητική ροή κεφαλαίων όσο και στον επιμερισμό και στην αναδιανομή στα τελευταία υψηλά την Τρίτη 9/1 και εχθές Τετάρτη.

Στις 1.126,44 ο ΔΤΡ με άνοδο 0,80% στη χθεσινή συνεδρίαση και συνολικά 6,11% στο διάστημα των 7 συνεδριάσεων. Διόλου άσχημα, ενώ ξένοι και ελληνικοί οίκοι βλέπουν περιθώρια συνέχισης της δυναμικής επαναφοράς των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank προς την επενδυσιμότητα.

Πρακτικά η προοπτική της χρηματικής διανομής στους μετόχους/επενδυτές είναι ισχυρό δέλεαρ, το θέμα πιθανότατα να τεθεί -έστω και ακροθιγώς- στη συνάντηση σήμερα των επικεφαλής των τραπεζών με την Κλαούντια Μπουχ -τη διάδοχο του Αντρέα Ενρια στον Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ.

Πέραν του τραπεζικού, ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις σε διάφορα επιχειρηματικά, επενδυτικά μέτωπα που προσδίδουν δυναμική και στο επενδυτικό. Στις 11:00 π.μ. η έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ -μονοθεματική για την έγκριση διάθεσης του 25% της Ανεμος στη Motor Oil Renewable Energy, ετοιμασίες στα επιτελεία των εισηγμένων που θα συμμετάσχουν στις διαδοχικές παρουσιάσεις σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι (από 23/1 έως και 2/2), σε αναμονή για τα πρώτα αποτελέσματα 2023 -την αυλαία ανοίγει η Mytilineos στις 25/1-, όπως και των παρασκηνιακών διεργασιών σε 1-2 επιχειρηματικά πεδία όπου κυοφορούνται σημαντικές συμφωνίες.

Τεχνικά, οι long έχουν το πλεονέκτημα, ένα μέρος βραχυπρόθεσμων υπεραξιών «κλειδώθηκε» κυρίως στη χθεσινή συνεδρίαση, η δε διαφορά συναλλαγών μεταξύ Τρίτης και Τετάρτης αφήνει περιθώρια για ένα θετικό «κλείσιμο» και της δεύτερης εβδομάδας του 2024.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v