Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ηπια πωλητές οι ξένοι το Δεκέμβριο

Eurobank, Πειραιώς και Motor Oil οδήγησαν στο κλείσιμο στις 1.344 μονάδες. Πωλητές σε Coca Cola και ΟΤΕ, πτώση για Helleniq Energy λόγω μερίσματος. Συναλλαγές στα 92,3 εκατ.

Χρηματιστήριο: Ηπια πωλητές οι ξένοι το Δεκέμβριο

Παρά το γεγονός, ότι στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος μικρότερο των οκτώ μονάδων, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κυριάρχησαν οι εναλλαγές προσήμων, με τις “αψιμαχίες” μεταξύ “buyers” και “profit takers” να μην αναδεικνύουν καθαρό νικητή και να παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων.

Δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι αναλυτές που σημειώνουν πως, τεχνικά, η Αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και δεν μπορεί να αποκλειστεί μία υποχώρηση του ανοδικού momentum, όμως οι περισσότεροι από τους παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν πως η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση δείχνει κραταιά και μία στάση αναμονής μέχρι αύριο στις 15.30, όταν και θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, είναι "εντός προγράμματος”.

Από εκεί και πέρα και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από το “stock picking” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και από την κινητικότητα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και με λιγότερους ημερήσιους πρωταγωνιστές, ενώ σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα υποχώρησε ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Από την άλλη και σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Δεκεμβρίου 2023:

Δημιουργήθηκαν 2073 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 2580 νέους λογαριασμούς τον Νοέμβριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατείχαν €2,21 δισ. (2,73% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €17,63 εκατ. κατά το μήνα Δεκέμβριο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €17,63 εκατ. τον ίδιο μήνα.

Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 64,37% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 35,63% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 55,1% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Δεκέμβριο 2023 (σε σχέση με το 59,1% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 44,9% των συναλλαγών (σε σχέση με το 40,9% τον προηγούμενο μήνα).

Με οριακές μεταβολές, κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τις αυριανές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Federal Reserve.

Από την άλλη, η Pimco εκτιμά ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στα μέσα του 2024, ωστόσο προειδοποιεί πως “είναι πολύ νωρίς να κηρύξει κανείς τη νίκη κατά του πληθωρισμού”.

Αλλαγή σκηνικού και μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για όλους τους Εκδότες, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα στο 4,34% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,99% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,252% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1345,63 (+0,34%) και 1337,77 μονάδων (-0,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1343,98 (+0,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1344,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,25%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 91,7 εκατ., από τα οποία τα 2,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 91,7 εκατ., τα 79,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ο ΓΔ μπήκε στην ζώνη στόχο και πλέον μένει να δούμε αν θα μπορέσει άμεσα να δώσει συνέχιση. Η τάση είναι επιθετική όσο κλείνει σε ώρα πάνω από το 1337 - 1334”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές αναμένεται να τηρήσουν στάση αναμονής, ενόψει των σημαντικών επικείμενων ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό. Η τεχνική βραχυπρόθεσμη υπεραγορασμένη εικόνα δικαιολογεί επίσης μία κίνηση κατοχύρωσης κερδών που θα μπορούσε να περιορίσει το ανοδικό περιθώριο”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Συνέχισε χθες ανοδικά ο ΓΔΧΑ, εν αντιθέσει με τους διεθνείς βασικούς μετοχικούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Βασικός πρωταγωνιστής ήταν ο Τραπεζικός δείκτης και πάλι, με τον τίτλο της ΕΤΕ να ηγείται των αποδόσεων. Είναι σημαντικό η χθεσινή κίνηση να συνεχιστεί καθώς προσεγγίσαμε την προηγούμενη τοπική κορυφή. Εκτιμούμε ότι αυτό δεν μοιάζει εύκολο στην παρούσα φάση, αλλά θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από το πόσο ευνοϊκό θα είναι το διεθνές περιβάλλον τις επόμενες ημέρες. Σημειώνουμε ότι πέραν των μάκρο την Παρασκευή αναμένουμε και αποτελέσματα 4ου τριμήνου 2023 των μεγάλων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ και συγκεκριμένα BlackRock, Bank of America, Wells Fargo και JP Morgan”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Παρά το κακό διεθνές κλίμα, ο ΓΔ συνεχίζει απτόητος, αναρριχώμενος μέχρι τις παρυφές της τοπικής κορυφής των 1350 μονάδων. Για την υπέρβασή της ίσως χρειαστεί να οπισθοχωρήσει προηγουμένως, μέχρι την πλησιέστερη στήριξη των 1323 μονάδων”, αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ο covid και μετέπειτα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανάγκασαν τις Επιχειρήσεις (microeconomy) να βελτιώσουν την παραγωγικότητα, σε ένα πολύ δύσκολο και ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον (ρεκόρ αυξήσεων επιτοκίων και απότομη άνοδος πληθωρισμού). Τα αποτελέσματα της κερδοφορίας ήταν ‘απρόσμενα εξαιρετικά’ (κορυφαίοι αναλυτές έπεσαν έξω). Τώρα ήρθε η σειρά της ‘μακροοικονομίας’ (χαμηλότερα επιτόκια και πληθωρισμός) να παίξει τον ρόλο της, βοηθώντας στην πλήρη οικονομική εξυγίανση του Συστήματος (καλιμπράρισμα). Μια τέτοια καλή συνεργασία (micro + macro),θα βοηθήσει περεταίρω το κλίμα της Αγοράς”, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

Οι επενδυτές στην παρούσα χρονική στιγμή τόσο εντός, όσο και εκτός οδήγησαν τις Αγορές σε πολυετή, ή και ιστορικά υψηλά, προεξοφλώντας κυρίως την γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και την αποφυγή της ύφεσης, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου. Ακολουθώντας την τάση, θα πρέπει να διατηρούμε αυξημένα αντανακλαστικά και να μην αγνοούμε τους γεωπολιτικούς κινδύνους που βαίνουν διαρκώς αυξανόμενοι, όπως και τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι 1350 μονάδες του ΓΔ, όταν διασπαστούν ανοδικά, προδιαγράφουν τον επόμενο στόχο των 1500 - 1530 μονάδων.

Έχοντας ως στρατηγική μας τον κανόνα “risk reward” επιμένουμε στην επιλογή ποιοτικών μερισματοφόρων μετοχών, με διαχρονικά αξιόπιστο management και στη χρήση στρατηγικών “stop loss” που θα μας προστατεύσουν σε πιθανό γύρισμα των Αγορών με σημαντικό επίπεδο στήριξης τις 1130 - 1100 μονάδες.

Αποφεύγουμε προς το παρόν μακροπρόθεσμες ομολογιακές τοποθετήσεις, αν η τιμολόγηση κινδύνου (επιτόκιο) δεν αποτυπώνεται ορθολογικά, παρά το γεγονός ότι όλοι επιμένουν πως τώρα αποτελούν ευκαιρία.

Τοποθετήσεις ρευστών διαθεσίμων σε βραχυχρόνιους τίτλους, κατά προτίμηση 3μηνα & 6μηνα έντοκα γραμμάτια Ελληνικού δημοσίου, με επιτόκια μεγαλύτερα του 3,6% είναι μια καλή εναλλακτική, στα χαμηλά επιτόκια των Τραπεζών και Αμοιβαία Κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, για επενδυτές χαμηλού ρίσκου, αναμένοντας μια διορθωτική κίνηση για επανατοποθετήσεις”, σημειώνει ο κ. Παπαϊωάννου (οικονομολόγος Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,3), ΕΤΕ (6,2), ΟΠΑΠ (5,9), ΟΤΕ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,4), ΔΕΗ (4,7), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,4), ΜΟΗ (2,7), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,9), TITC (1,7), BIO (1,6), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να είναι μικτή (Alpha Bank +0,06%, Εθνική -0,27%, Eurobank +2,53%, Πειραιώς +1,11%).

Μεταξύ 1116,31 (-0,10%) και 1130,05 μονάδων (+1,12%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1127,34 (+0,88%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1126,44 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,80%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1049 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1135 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1026, 978 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 961 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “σε σημείο τριβής, μεταξύ Κυβέρνησης και Συμβούλων, εξελίσσεται το ποσοστό Πειραιώς που, βάσει προγραμματισμού, πρόκειται να διαθέσει το ΤΧΣ, μετά τη δημοσίευση από την Τράπεζα αποτελεσμάτων 4ου τριμήνου 2023 και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες στις Αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μαξίμου επικρατούν δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να επιχειρηθεί η διάθεση, μέσω Ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς, του συνόλου των μετοχών (337.599.150 τεμάχια) Πειραιώς, τις οποίες κατέχει το ΤΧΣ. Θεωρούν ασφαλέστερη επιλογή τη διάθεση χαμηλότερου ποσοστού, ώστε να διασφαλιστεί υψηλή αποτίμηση”.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου ξεχώρισαν θετικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+2,04%), ΕΥΔΑΠ (+1,17%), ΚΟΥΕΣ (+1,26%), ΜΟΗ (+2,07%), ΜΠΕΛΑ (+1,78%) και CENER (+3,72%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-2,71%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,30 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,285 ανά μετοχή).

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Cenergy (+3,72%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας και σε νέα ιστορικά υψηλά. Στα 6,42 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, χωρίς ουσιαστικές αντιστάσεις ο τίτλος.

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον τίτλο της ΔΕΗ (+0,82%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 118 μηνών. Το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στα 11,03 σε κλείσιμο ημέρας, με την στήριξη στο 11,38. Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα πάνω από τα 11,80, μπορεί να δώσει άμεση συνέχιση. Προς τα 12,75 ευρώ, σε πρώτη φάση.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος του ΟΤΕ (-0,60%), συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 12,71 ευρώ και η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 13,76 ευρώ (στριμώχνονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΜΙΝ (+43,4%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+29,29%), ΜΟΝΤΑ (+27,75%), ΦΙΕΡ (+24,34%) και ΕΛΧΑ (+20%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΑΚΡΙΤ (+12,15%), ΝΑΚΑΣ (+8,97%), ΠΑΙΡ (+3,78%), ΒΟΣΥΣ (+6,96%), ΜΟΝΤΑ (+6,09%), ΚΥΡΙΟ (+4,93%), ΑΒΕ (+2,73%), ΕΛΒΕ (+3,85%) και ΜΕΝΤΙ (+1,18%).

1,98 ευρώ ανά μετοχή θα δώσει επιστροφή κεφαλαίου η ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,56%). Η έκτακτη γ.σ. στις 30/1.

Δύο οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για ΙΝΤΚΑ (-2,41%), ΙΝΚΑΤ (-0,51%) και ΙΝΤΕΤ (-1,81%, με αυξημένες συναλλαγές).

Σε υψηλά 53 μηνών ο ΟΛΠ (+4,03%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 3/1 για Βιοκαρπέτ (+4,23%, με αυξημένες συναλλαγές).

Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 5μηνου στην Centric (+3,02%) και των τελευταίων 16 συνεδριάσεων στην MED (+0,44%, στα 1,15 ευρώ άλλαξαν χέρια 100000 τεμ.).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Άβακα (+3,33%), με “καύσιμα” από την πρόσφατη έκθεση της Edison.

Αναρριχήθηκε έως το +19,51% και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στο -7,32% η ΜΙΝ.

Περίπου η ίδια εικόνα από ΦΙΕΡ που βρέθηκε μέχρι το +9,57%, υποχώρησε μέχρι το -5,91% και έκλεισε στο -4,28%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-4,09%) και τέσσερις για ΝΤΟΠΛΕΡ (-8,11%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κορδέλλου (+1,57%) και ΕΚΤΕΡ (+2,58%).

Σε υψηλά 21 μηνών η Performance(+3,07%), με το διάγραμμα να δείχνει πολύ ψηλότερα.

Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν Κρι Κρι (+0,60%) και Λάμψα (+6%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1283 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1258, 1226 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1205 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3095 μονάδων. Η ενδιάμεση στήριξη στις 3180 και οι επόμενες στηρίξεις στις 3043, 2977 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2925 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3280 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Με κέρδη 2,01% ο Nikkei, στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 1990.

Επιφυλακτικότητα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Πετρέλαιο, προς το 1,0954 αντιδρά το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $2030 υποχωρεί ο Χρυσός, προς τα $23,00 το Ασήμι.

Προς τα $45400 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $2.430 αναρριχάται το Ethereum.

“Η Οικονομία της Ευρωζώνης πιθανόν να γνώρισε ύφεση στα τέλη του περασμένου έτους και πιθανότατα θα συνεχίσει να δυσκολεύεται”, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από ότι ανέμενε πρόσφατα”, δήλωσε ο Πορτογάλος κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στην Econostream Media.

“Οι προοπτικές της Οικονομίας της Ευρωζώνης είναι υποτονικές”, δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ίζαμπελ Σνάμπελ, προσθέτοντας ότι “είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων”.

Η Fitch δεν προβλέπει πλέον ότι η Αμερικανική Οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση φέτος και εκτιμά ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές εντός του 2024.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ. ευρώ, στα 91,3 δισ. ευρώ.

“Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αρχική δημόσια εγγραφή για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας τον επόμενο μήνα. Το IPO για ποσοστό 19% στο Δ.Α.Α. αναμένεται να λάβει χώρα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου”, δήλωσαν πηγές του ΤΑΙΠΕΔ στο Reuters.

Έτερος αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Reuters ότι “το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να εισάγει το ‘Ελ. Βενιζέλος’ στο Χ.Α. το πρώτο τρίμηνο του 2024 και να πουλήσει στην Γερμανική AviAlliance, η οποία ελέγχει μερίδιο 40%, ένα ακόμη 10% με premium σε σχέση με την τιμή της δημόσιας εγγραφής. Ένα ακόμη ποσοστό 1% θα πουληθεί στον Όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος ελέγχει το 5% του Αεροδρομίου”.

Σημαντικά περιθώρια ανόδου για τη μετοχή της Motor Oil βλέπει η Alpha Finance, η οποία προχωρά σε αύξηση της τιμής - στόχου στα 32,38 ευρώ, από 25,56 ευρώ και με την εκτιμώμενη μερισματική απόδοση, για το τρέχον έτος, να τοποθετείται στο 6%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ και ΣΑΡ και με το θετικό οι ΒΙΟ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Quest, Cenergy.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 61 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.089 συμβόλαια).

Στα 3.557 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.378 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Στα 1.237 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.237 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 83 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 83 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιανουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 662, 501 για τον Ιανουάριο και 161 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.256), κινήθηκε μεταξύ 3.239 και 3.260 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 19, 19 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.127), κινήθηκε μεταξύ 1.125 και 1.127 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιανουάριο και 0 για τον Φεβρουάριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.157).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.005), Πειραιώς (3.752), Εθνική (695), ΔΕΗ (726), Alpha Bank (4.152), Ιντρακάτ (848), Αεροπορία Αιγαίου (352), Viohalco (119), Ιντρακόμ (102), ΕΛΧΑ (422), ΕΧΑΕ (210), Ελ. Πετρέλαια (172), ΟΤΕ (151), ΑΔΜΗΕ (103), ΓΕΚ (478), Cenergy (492), Τέρνα Ενεργειακή (339), Ελλάκτωρα (621), ΕΥΔΑΠ (100).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 160.510, Πειραιώς 82.064, Eurobank 28.857, Εθνική 17.210, ΑΔΜΗΕ 23.701. ΔΕΗ 28.590, Τέρνα Ενεργειακή 15.608.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.279.561 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.122.502 τεμ. (34.122.502), ΟΠΑΠ 1.719.016 τεμ. (1.666.808), Εθνική 16.054.588 τεμ. (16.054.588), ΟΤΕ 1.496.357 τεμ. (1.496.357), Πειραιώς 1.032.322 τεμ. (1.026.892).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v