Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Φρένο» στις 1.350 μονάδες

Με οριακά κέρδη σε υποτονική συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης. Κινήσεις κλειδώματος κερδών αλλά και rotation στους πρωταγωνιστές του FT 25. Κατοχύρωση θέσεων και στα mid caps.

Χρηματιστήριο: «Φρένο» στις 1.350 μονάδες

Πάνω από τα 80 $/βαρέλι το Brent, μετά τα πλήγματα στους Χούθι, από 0,31% χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Συντηρείται η ανοδική τάση στα κύρια ευρωπαϊκά, κατά 0,50% υψηλότερα στις 16.630 ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών κλασική συνεδρίαση με συνδυασμό μερικού «κλειδώματος» βραχυπρόθεσμων θέσεων και εισροής ρευστότητας σε συγκεκριμένα χαρτιά του FTSE25.

Συνεδρίαση με πωλητές - αγοραστές σε υποτονικό ρυθμό, ενδεικτική η αξία συναλλαγών αισθητά μειωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα των προηγούμενων 4 ημερών. Ειδικότερα, στα 104 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (Δευτέρα-Πέμπτη), στα 55 εκατ. νωρίτερα με σχεδόν ισοπαλία τζίρου πωλητών - αγοραστών (από 22 εκατ. σε μετοχές με διόρθωση/άνοδο).

Και η διακύμανση για τους βασικούς δείκτες σε στενά εύρη, με τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 1.353-1.339 μονάδες και την υψηλή τιμή στα πρώτα 10', τη χαμηλή λίγο μετά τις 12:00, με μεθοδικό μάζεμα έκτοτε μέχρι πριν λίγο που ο ΓΔ «γύριζε» με οριακά θετικό πρόσημο.

Εκ προοιμίου γνωστό, αναμενόμενο από τους αναλυτές το ότι στην ευρύτερη περιοχή των 1.350 μονάδων θα γινόταν μία στάση, μετά το ανοδικό ξεκίνημα του νέου έτους. Εύλογα για την πειστική υπέρβαση των «κορυφών» -σχεδόν- 10ετίας θα απαιτηθούν σταθερά υψηλοί τζίροι (90-100 εκατ.), συντήρηση της διασποράς των επενδυτικών επιλογών σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips, αναδιάταξη δυνάμεων και ένα μερικό πέρασμα από το ταμείο.

Στις 3.270 ((0,06%) ο FTSE25, στις 1.144 (0,13%) ο Δείκτης Τραπεζών, παραπάνω από ενδεικτικά τα οριακά ποσοστά μεταβολής, η απουσία μεταβλητότητας και η -σχεδόν- ισοπαλία πωλητών - αγοραστών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν έδειξαν κάτι διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβάνεται στην «τσέπη» της η αγορά -στα ύψη παραμένει ο πληθωρισμός καθημερινότητας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αγοραστική δύναμη του μέσου καταναλωτή. Ωστόσο, η Goldman Sachs, όπως σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, έχει το ΧΑ κορυφαία ευρωπαϊκή αγορά, διαβλέποντας περιθώρια περαιτέρω ανόδου. Πρακτικά η σχέση αποτίμησης/ΑΕΠ παραμένει σημαντικά χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, παρά το συν 7,83% που έχει ενισχυθεί ο τραπεζικός κλάδος από την αρχή του έτους και 4,77% ο FTSE25.

Σε Εθνική, Πειραιώς, σφήνα ΟΠΑΠ και Eurobank, Alpha Bank η 5άδα επιλογών των επενδυτών, παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές με το μεγαλύτερο volatility, τάση που δικαιολογεί ενισχυμένο intraday-trading, κατά περίπτωση.

Εως τα 6,986 ευρώ νέα κορυφή για τη μετοχή της Εθνικής -με 10,65% από την αρχή του έτους, έως τα 3,514 για την Πειραιώς- με 9,31% στο ίδιο διάστημα. Alpha Βank με 4,09% και Eurobank με 6,83% έπονται.

ΔΕΗ, Jumbo, OTE, Motor Oil με αγοραστές, Mytilineos, Helleniq Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με μικρό προβάδισμα πωλητών, διακριτό το rotation στα χαρτιά του δείκτη.

Εξίσου διακριτή η κατοχύρωση θέσεων σε mid caps που υπεραποδίδουν (Intrakat, Intralot, Πλαστικά Θράκης κ.α.), την ώρα που συνεχίζεται η προσπάθεια αντίδρασης σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω (Dimand).

Στις 30/68 η σχέση μετοχών με άνοδο/διόρθωση σε μία συνεδρίαση -τελευταία της εβδομάδας- με λίγο ως πολύ αναμενόμενη τη στάση μερίδας επενδυτών, ειδικότερα θεσμικών που «κλειδώνουν» δεύτερη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, στην εκκίνηση του 2024.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v