Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα «παίζουν» οι αγοραστές

Οριακές απώλειες στο ξεκίνημα για τον ΓΔ. Συνέχεια στις δύο συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες επιδιώκουν οι «παίκτες». Σε ρόλο-κλειδί οι τράπεζες. Η επαναφορά σε επίπεδα 2014 και η συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Με πλεονέκτημα «παίζουν» οι αγοραστές

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ασίας, με τον θετικό «αέρα» της προηγούμενης εβδομάδας ξεκινούν στη Wall Street και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές μετρούν -ήδη- 2 στις 2 εβδομάδες με θετικό πρόσημο.

Με την επίτευξη ενός βασικού στόχου, την επαναφορά σε επίπεδα 2014, οι επενδυτές αρχίζουν να συνεκτιμούν επιπλέον παραμέτρους, ικανές να διαμορφώσουν τάση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Προφανώς το πλεονέκτημα το έχουν οι αγοραστές, έχοντας φέρει τον Γενικό Δείκτη στις 1.352,65 μονάδες -κατά 4,60% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Με αυξημένες συναλλαγές το συν 3,12% για τον ΓΔ την προηγούμενη εβδομάδα, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο και το συν 7,17% για τον ΔΤΡ (σε εβδομαδιαίο) να επιβεβαιώνει τη long φορά του.

Από τον τραπεζικό κλάδο θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα συνεχιστεί η άνοδος, εάν στο τέλος της εβδομάδας θα ξανακάνουν ταμείο οι long, θυμίζοντας πως την Παρασκευή λήγει η πρώτη σειρά στα Παράγωγα, για το 2024.
Στις 3.285,46 ο FTSE25, με εισροές σε αρκετά blue chips, όπως και αναδιάταξη θέσεων σε άλλα, ενδείξεις που συνηγορούν για το ενδεχόμενο υψηλότερων τιμών στη διάρκεια της εβδομάδας.

Σε μία περίοδο που όπως σημειώνει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ύφεση και πληθωρισμός δοκιμάζουν τις αντοχές στην Ευρώπη, ακόμη πιο ενεργό ρόλο υποχρεούται να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ενδεικτικά όσα αναφέρει η Λία Δεληγιάννη για σχεδιασμό μείωσης επιτοκίων στα επίπεδα του 3% (από 4%), με την πρώτη να πιθανολογείται στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Θυμίζω 6-9 Ιουνίου οι Ευρωεκλογές.

Σε αυτό το περιβάλλον στην Ευρώπη, στο ΧΑ συνεχίζεται το στοίχημα της επαναφοράς που δικαιολογεί την υπεραπόδοσή του έναντι των ευρωπαϊκών. Τα νέα για τον τραπεζικό κλάδο είναι ενθαρρυντικά, καθώς διαφαίνεται πως ο SSM εγκρίνει -ατύπως προσώρας- τη διανομή μερίσματος (από κέρδη του 2023), όπως σημείωνε η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Παράλληλα στην κοινότητα αναμένουν την έκβαση εξελίξεων σε καίρια μέτωπα, με την Πέννυ Κούτρα να αναφέρεται στην επίσπευση της διαδικασίας για την Εγνατία Οδό, όπως επίσης για την αντίστροφη μέτρηση για τον ΒΟΑΚ. Κλάδος αιχμής ο ευρύτερα εννοούμενος κατασκευαστικός-υποδομών και παραχωρήσεων, με λεπτές επιχειρηματικές ισορροπίες αλλά και σημαντικά περιθώρια επενδυτικής μόχλευσης.

Από τη στιγμή μάλιστα που θα αρχίσουν να αίρονται τα αδιέξοδα και να μπαίνουν μπροστά τόσο σημαντικά έργα.

Μαζί με τον ενεργειακό και τον τραπεζικό, ο ανωτέρω κλάδος αποτελεί πεδίο δημιουργίας προστιθέμενης αξίας με αποτύπωμα και σε επιχειρηματικό/επενδυτικό, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια του Ιανουαρίου. Κατά κόρον όμιλοι και επιχειρήσεις από αυτούς τους κλάδους θα παρουσιαστούν στα διαδοχικά road shows σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι κ.α., από την πρόοδο που θα έχει συντελεσθεί και τις προοπτικές που διανοίγονται, θα εξαρτηθεί κατά πόσον θα ενεργοποιηθούν τα «ισχυρά χέρια».

Πάντως η αύξηση της αξίας συναλλαγών κατά 43% από εβδομάδα σε εβδομάδα είναι κατ' αρχάς ένδειξη εισροών από αυτή την πλευρά.

Τεχνικά -λεπτομέρειες στον Εκηβόλο- η τάση είναι long, με ζητούμενη την επιβεβαίωση των κοντινών στηρίξεων (εβδομαδιαίων).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v