Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ισορροπία στα όρια των 1.350 μονάδων

Περιορίστηκαν οι αρχικές απώλειες για τον ΓΔ, που κινείται σταθεροποιητικά. Πωλητές στις τράπεζες, απορροφήθηκε «εύκολα» η προσφορά. Μεικτές κινήσεις σε blue chips, mid caps. Κλειστή η Wall.

Χρηματιστήριο: Ισορροπία στα όρια των 1.350 μονάδων

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά, οριακά χαμηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Εντολή πώλησης και στα τέσσερα τραπεζικά χαρτιά με το «καλημέρα» είχε ως συνέπεια τη διόρθωση για τον κλαδικό δείκτη έως 1,15% χαμηλότερα και τις 1.141,21 μονάδες, δημιουργώντας κλίμα και ανάλογη τάση για αρκετά blue chips.

Στα χαμηλά των 10:40 ενεργοποιήθηκαν αγορές -ακριβώς στις ίδιες μετοχές-, με αποτέλεσμα την αντίδραση για τον ΔΤΡ έως τις 1.153 μονάδες, με τις απώλειες να περιορίζονται στο 0,65%. Ενδιαφέρον το αρχικό 15λεπτο, με πωλητές-αγοραστές εκατέρωθεν σε Εθνική (6,928), Πειραιώς (3,476), Eurobank (1,728) και Alpha Bank (1,5985). Στο τραπεζικό καρέ επικεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος των εντολών, παραπέμποντας σε πωλητή -πιθανόν εγχώριο θεσμικό, χωρίς να επιβεβαιώνεται ωστόσο-, σε συνέχεια της αναδιάταξης θέσεων, κατά κάποιον τρόπο «ουρά» από Πέμπτη- Παρασκευή. Σαφέστερη εικόνα θα διαμορφωθεί στη συνέχεια, κυρίως κατά πόσον πρόκειται για έναν πωλητή ή εάν θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Σχεδόν αντανακλαστικά με τις εντολές στα τραπεζικά, ανάλογες κινήσεις σε «βαριά» χαρτιά του δείκτη, με συνέπεια ο FTSE25 να διορθώνει έως τις 3.263 (-0,68%) και ο Γενικός Δείκτης έως τις 1.344,98 μονάδες.

Οι πρώτες υπεράριθμες εντολές από την πλευρά των αγοραστών έναντι πωλητών λίγο μετά τις 10:50, με πρώτη την Εθνική από τις τραπεζικές.

Σημειωτέον πως το placement της ΕΤΕ είχε πραγματοποιηθεί σχεδόν 1,70 ευρώ χαμηλότερα/φθηνότερα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μετρούν -ήδη- ένα συν 30%. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη (δυνητική) ρευστότητα, που ενδεχομένως επανατοποθετηθεί στην ίδια μετοχή ή σε άλλες του κλάδου ή ακόμη και blue chips. Οπως σημείωνε χρηματιστής, έχει δημιουργηθεί «γενιά κερδισμένων» (σε βραχυμεσοπρόθεσμο ορίζοντα) που θα μπορούσε να (υπο)στηρίξει έναν επόμενο ανοδικό κύκλο, εκτίμηση που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι.

Ωστόσο, με τη συμπλήρωση του ημιώρου, η αξία των συναλλαγών ήταν κατά πολύ λιγότερη του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος των τελευταίων συνεδριάσεων, δεδομένου ότι σήμερα η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω αργίας (Μάρτιν Λούθερ Κινγκ).

Με λίγες στοχευμένες ρευστοποιήσεις η αρχική διόρθωση, οι πωλήσεις σε Motor Oil (24,60), Mytilineos (37,32), ΔΕΗ (12,25), Viohalco (6), ElvalHalcor (2,155) κ.α., με εξίσου μέτριες αγορές η αντίδραση τίτλων όπως ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (14,20), AEGEAN (11,76), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,56), Cenergy Holdings (7,50).

Περισσότερο σε συνέχεια της αναδιάταξης θέσεων -με μερικό κλείδωμα κερδών- παραπέμπει η τάση όπως διαμορφώνεται στα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

Μοιρασμένοι πωλητές (σε 36 μετοχές) - αγοραστές (σε 34), με Alumil (3), Βιοκαρπέτ (3,09), ΕΛΤΟΝ (2,30), Fieratex (0,504) να ξεχωρίζουν ενδεικτικά από τα small caps.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v