Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επαφή με τα υψηλά δεκαετίας το Χρηματιστήριο

Κράτησε το θετικό πρόσημο και τις 1.350 μονάδες ο Γενικός Δείκτης παρά τις ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες. Ανοδος για ΔΕΗ, διαφοροποίηση Alpha Bank, πιέσεις για Ελλάκτωρ.

Σε επαφή με τα υψηλά δεκαετίας το Χρηματιστήριο

Με θετικό πρόσημο, κινήθηκε στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι των συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αναρριχόμενος μέχρι τις παρυφές των 1360 μονάδων και τα υψηλά 118 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/3/2014 (1363,3 μονάδες), όμως λίγο μετά τις 16.00 οι αγοραστές έχασαν τον βηματισμό τους και οι βασικοί δείκτες το σύνολο των κερδών τους, με αποτέλεσμα το πρόσημο της συνεδρίασης να παιχτεί μέχρι τέλους, με τελική επικράτηση των “buyers”, που πήραν βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμα για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα στέλνουν οι δείκτες στην Wall Street, όπου καταγράφουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, με τους δύο από τους τρεις δείκτες (Dow Jones, S&P 500) να διευρύνουν και χθες τα ρεκόρ τους και τον Dow να υπερβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 38000 μονάδες (χθεσινό κλείσιμο 38001,81 μονάδες).

Επιφυλακτικό κλίμα και μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα μηνύματα από τις συνεδριάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ιαπωνίας αυτή την εβδομάδα και το αν θα υπάρξουν αναφορές για τον χρόνο που θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 30 - 31 Ιανουαρίου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., χωρίς αμφιβολία, τα βλέμματα των ενεργών επενδυτών είναι στραμμένα στις παρουσιάσεις των Εισηγμένων στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο (Investor Day ΔΕΗ, σήμερα) και στις 25/1 (road show στη Νέα Υόρκη από ΕΧΑΕ και JP Morgan). Την ίδια μέρα ανακοινώνει και αποτελέσματα χρήσης 2023 η Μυτιληναίος, ενώ στις 25 Ιανουαρίου υπολογίζει η Ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ότι θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι οικονομικών προσφορών για το μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ που δημοπρατείται με παραχώρηση.

Την Παρασκευή το βράδυ θα ανακοινωθεί η πρώτη αξιολόγηση του πιστοληπτικού αξιόχρεου της Χώρας για το 2024 από την Scope Ratings.

Σύμφωνα με την Merit Sec., “πρεμιέρα κάνει την προσεχή Πέμπτη το roadshow που διοργανώνουν στη Νέα Υόρκη η JP Morgan με τον Όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις Τράπεζες να κατέχουν και αυτή τη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στο ΤΧΣ, το Ταμείο έχει προγραμματίσει περισσότερα από 15 ραντεβού στη Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων με ισχυρούς Επενδυτικούς Οίκους όπως BofA, BlackRock, Barclays και Morgan Stanley. Στις συναντήσεις θα συμμετάσχει εκ μέρους του Ταμείου ο CEO Ηλίας Ξηρουχάκης και ο αναπληρωτής CEO Νίκος Βαλαντάσης. Συνολικά στο roadshow της Νέας Υόρκης θα δώσουν το "παρών" 24 Ελληνικές Εταιρείες, Εισηγμένες και μη. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις: Aegean, Alpha Bank, Attica Bank, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Τράπεζα Κύπρου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, HELLENiQ ENERGY, Intrakat, Lamda Development, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, TITC, CVC Greece, Grivalia Properties, Olympia Group και Peoplecert. Εκτός από το ΤΧΣ, στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ.”.

“Για λόγους υγείας, η συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο ‘J.P. Morgan Greece Investment Forum’, που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην Νέα Υόρκη την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά”, όπως ενημέρωσε ο Όμιλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, συνεχίστηκε το “rotation” στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και η επιλεκτική κινητικότητα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τα ΓΚΜΕΖΖ (+0,52%) και ΦΒΜΕΖΖ (+7,16%).

Μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν οι φήμες που θέλουν να παίρνουν θέσεις στους εν λόγω τίτλους των ΜΕΖΖ μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια της Αγοράς, ή γίνεται επανεκτίμηση θέσεων, προς τα πάνω, από επενδυτές που θεωρούν ότι τώρα που οι Τράπεζες προχωρούν σε επαναγορά των “κόκκινων” δανείων που “πρασινίζουν”, θα πληρώσουν τίμημα μεγαλύτερο από αυτό με το οποίο τα πούλησαν, ενώ οι παραπάνω Εισηγμένες (ΜΕΖΖ) θα εισπράξουν ρευστότητα, που θα επιστρέψουν στους μετόχους τους, νωρίτερα του αρχικού προγραμματισμού.

Να σημειωθεί ότι όλοι οι τίτλοι των “MEZZ” υποχώρησαν αισθητά από τα αρχικά υψηλά, με τη μετοχή του ΦΒΜΕΖΖ (ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 23 μηνών) να “οδηγεί την κούρσα”.

Δείχνουν να επιστρέφουν οι ανοδικές διαθέσεις, όσον αφορά τις αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων και αυτό ίσως απαιτήσει αυξημένη προσοχή. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,41% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,13% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,338% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1359,36 (+0,58%) και 1349,57 μονάδων (-0,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1351,51 (0%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1353,14 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,12%.

Ο τζίρος στα 112,1 εκατ., από τα οποία τα 14,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΦΡΛΚ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΦΒΜΕΖΖ, ΔΕΗ, ΒΙΟ, TITC, ΕΤΕ, ΙΝΛΟΤ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΔΕΗ, ΠΕΙΡ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 33% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 112,1 εκατ., τα 94,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Οι μετοχές της Ε.Ε. θα ευνοηθούν από την ανοδική τάση στις ΗΠΑ, λόγω της συνεχιζόμενης αισιοδοξίας των επενδυτών για την πορεία της νομισματικής πολιτικής”, εκτιμά η Eurobank Equities.

Η ΔΕΗ θα παραμείνει στο επίκεντρο, ενώ παρατηρούμε θετική ψυχολογία σε όλες τις μεγάλες Αγορές. Περιμένουμε μία μέτρια ανάκαμψη στο Χ.Α., λόγω της υποστηρικτικής ροής ειδήσεων”, αναφέρει η Beta Sec.

Η άνοδος των αποτιμήσεων εντός και εκτός συνεχίστηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκτιμούμε ότι παραμένει εύθραυστη στην παρούσα φάση. Στις ΗΠΑ η τάση ενδέχεται να κριθεί στα εταιρικά αποτελέσματα Δ΄ τριμήνου που ανακοινώνονται, αλλά και στην καθοδήγηση των Διοικήσεων για το 2024. Ενημερωτικά αναφέρουμε μερικές εκ των οποίων δημοσιεύουν σήμερα από διαφορετικούς κλάδους και είναι οι Netflix, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, General Electric, Texas Instruments, 3Μ, Lockheed Martin. Στο εσωτερικό, το ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει η σημερινή παρουσίαση (απόγευμα) της ΔΕΗ στο Λονδίνο, όπου πιθανότατα να αποκαλυφθούν τα νέα σχέδια της ηγεσίας του Ομίλου για την 4ετια 2024 - 2027. Για τον ΓΔΧΑ, ενδέχεται να συνεχιστεί η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα, για τον λόγο αυτό δεν αναβαθμίζουμε ακόμα το εκτιμώμενο εύρος τιμών, το οποίο είχε τοποθετηθεί μεταξύ 1350 και 1240 μονάδων. Τα σημαντικότερα μάκρο της ημέρας ανακοινώνονται στο κλείσιμο του Χ.Α. και είναι η καταναλωτική εμπιστοσύνη Ιανουαρίου (αρχική μέτρηση) στην Ευρωζώνη και ο δείκτης Μεταποίησης Richmond Ιανουαρίου στις ΗΠΑ”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

Η Μέση Ανατολή αποτελεί ένα εν δυνάμει ναρκοπέδιο, καθώς ο κίνδυνος εξάπλωσης των εχθροπραξιών σε περισσότερες Χώρες είναι πλέον υπολογίσιμος, όπως εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας.

Την ίδια ώρα, 4 στα 10 πλοία αποφεύγουν τη διέλευση από το Σουέζ, καθώς κλιμακώνονται οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι που επικεντρώνονται στα Δυτικής προέλευσης πλοία, εξαιρώντας Ρωσικά και Κινεζικά!

Σαν αποτέλεσμα, τα προβλήματα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας αυξάνονται και ο κίνδυνος ελλείψεων Πρώτων Υλών και άλλων Εμπορευμάτων απειλεί με αναζωπύρωση του πληθωρισμού, αναιρώντας ενδεχομένως την προοπτική έναρξης της μείωσης των επιτοκίων πριν το Καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά, οι Αγορές υιοθετούν σενάρια που περιλαμβάνουν την μη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μ. Ανατολή και την Ουκρανία, ή αξιολογούν ως χαμηλού επιπέδου τους κινδύνους για την Παγκόσμια Οικονομία. Ακόμη και ο Ρουμπινί έχει αμβλύνει την καταστροφολογική ρητορική του, ενώ στον αντίποδα ο Γιάννης Στουρνάρας κατατάσσει τον εαυτό του στους αισιόδοξους για την πορεία αυτού του Κόσμου, εκτιμώντας ότι υπάρχει επαρκής γνώση για να αντιμετωπίσει ο Πλανήτης τα δύσκολα προβλήματά του.

Έτσι, οι δείκτες στη Wall Street, ιδιαίτερα ο S&P 500, καταγράφουν ιστορικά υψηλές επιδόσεις, ενώ ανοδικά κινούνται και οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά το γεγονός ότι οι εξωγενείς διαταραχές πλήττουν κυρίως την Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο οι εξελίξεις είναι πολλές και με θετικό αποτύπωμα. Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε placement 6 εκατ. μετχ. με την είσοδο νέων Θεσμικών επενδυτών, βελτιώνοντας την εμπορευσιμότητά της χωρίς να προκαλείται dilution για τους παλιούς μετόχους και εισπράττοντας ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις ευοίωνες προοπτικές της.

Eurobank και Εθνική άντλησαν €300 και €600 εκατ. εκδίδοντας πολυετή ομόλογα, που έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα από τους Διεθνείς επενδυτές, με αποδόσεις 6,375% και 4,5% αντίστοιχα, πολύ χαμηλότερα από αντίστοιχες περσινές εκδόσεις. Η Autohellas άντλησε με ευκολία ποσό €200 εκατ. με έκδοση ομολόγου, από τους επενδυτές που πείστηκαν για τις θετικές προοπτικές της ενόψει της προσδοκίας για περαιτέρω βελτίωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων από τον Τουρισμό κατά το 2024. Και η J.P. Morgan οργανώνει επενδυτική ημερίδα την Πέμπτη στη Ν. Υόρκη, με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να μπαίνει σε watch list από τον MSCI, δρομολογώντας έτσι την διαδικασία που θα το οδηγήσει στις Ανεπτυγμένες Αγορές στο επόμενο έτος.

Σαν αποτέλεσμα, η αναμέτρηση με τις 1350 μονάδες στέφεται προσώρας από επιτυχία, καθώς χρειάστηκε μία μόλις εβδομάδα υποχώρησης του ΓΔ για να προετοιμαστεί η νέα ανοδική κίνηση. Ανοίγει έτσι ο δρόμος προς την ιστορική κορυφή των 1370 - 1379 μονάδων που καταγράφηκε πριν από 10 χρόνια περίπου, στις 19/03/2014.

Με το Ελληνικό Χρηματιστήριο να επιδεικνύει την ήρεμη δύναμή του, καθώς η κλιμάκωση των ροών για αγορές τίτλων, καταδεικνύουν ότι το ενάρετο αφήγημα της Ελληνικής Οικονομίας και οι ελπιδοφόρες προοπτικές των Εταιρειών πείθουν καθημερινά περισσότερους.

Με τους αστερίσκους ωστόσο των πιθανών ‘μαύρων κύκνων’ από τις εξωγενείς διαταραχές των γεωπολιτικών εξελίξεων (Μ. Ανατολή, Ουκρανία κοκ) που μπορεί να διαταράξουν την παρούσα επενδυτική ευφορία, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (6,5), ΕΤΕ (6,3), ΟΠΑΠ (5,9), ΜΥΤΙΛ (5,6), ΟΤΕ (5,5), ΔΕΗ (4,8), ΠΕΙΡ (4,3), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,2), ΤΕΝΕΡΓ (1,8), TITC (1,8), BIO (1,5), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,4), CENER (1,4) και ΛΑΜΔΑ (1,2 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Alpha Bank (+1,69%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν Εθνική (-0,58%), Eurobank (-1,48%) και Πειραιώς (+0,12%).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 1153,66 (+0,70%) και 1134,64 μονάδων (-0,96%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1140,09 (-0,48%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1142,77 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,25%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1099 μονάδων (ημερήσιο “stop long”), με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1168 μονάδες. Σε περίπτωση σημαντικής διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1049, 1026, 995 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 976 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Σαφές πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου υστέρησαν οι ΕΕΕ (-0,69%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-2,34%), ΕΛΧΑ (-0,69%), ΜΥΤΙΛ (-0,25%), ΟΠΑΠ (-0,44%), ΣΑΡ (-2,18%) και ΤΕΝΕΡΓ (-2,04%).

Σύμφωνα με τα μηνύματα από το Λονδίνο, “για το 2030, οι προοπτικές του Ομίλου ΔΕΗ προβλέπουν περαιτέρω σημαντική αύξηση του EBITDA, το οποίο αναμένεται να φτάσει τα €3 δισ., διπλασιάζοντας τη σημερινή λειτουργική κερδοφορία. Το 2030 η εγκατεστημένη ισχύς θα φτάσει τα 17GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές Ενέργειας με τις εκπομπές CO2 να μειώνονται συνεχώς. Συνολικές επενδύσεις €9 δισ. στην τριετία 2024 - 2027, κυρίως σε ΑΠΕ, αναβάθμιση Δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένες κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021 - 2023, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί. Επαναφορά της μερισματικής πολιτικής μετά από σχεδόν 10 χρόνια, με διανομή μερίσματος κάθε χρόνο ξεκινώντας από το 35%, επί των καθαρών κερδών και αυξάνοντάς το μέχρι το 55%”.

Ο τίτλος της Επιχείρησης (+1,96%) συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 118 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 12,75 ευρώ και οι στηρίξεις στα 9,96 – 9,93 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 9,80 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της TITC (+1,57%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά εξαετίας. Η επόμενη αντίσταση στα 23,45 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 21,25 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η MONTA (+37,17%), ακολουθούμενη από ΚΟΥΑΛ (+31,58%), ΜΙΝ (+31,13%), ΦΒΜΕΖΖ (+27,18%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+23,63%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΝΤΟΠΛΕΡ (+9,33%), ΟΛΘ (+2,74%), ΙΝΤΕΤ (+0,38%), ΟΛΥΜΠ (+1,13%), ΙΛΥΔΑ (+1,75%), ΙΚΤΙΝ (+1,36%), ΕΠΙΛΚ (+3,88%), ΚΟΡΔΕ (+1,92%), ΦΛΕΞΟ (+1,90%).

“Profit taking” με σχετική αύξηση του όγκου συναλλαγών στον ΟΛΠ (-1,61%), καθώς αρχίζουν να ανησυχούν οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τρίτη μέρα διόρθωσης για ΚΟΥΑΛ (-2,68%).

Σε νέα υψηλά 16 μηνών τα ΑΣΤΑΚ (+4,26%), σε υψηλά 187 μηνών η Ιντρακόμ (+2,92%).

Ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για Frigoglass (+9,63%).

Επιστροφή αγοραστών σε Κέκροπα (+4,68%), ΞΥΛΚ (+2,64%), Revoil (+3,26%) και Δρομέα (+2,82%).

Μετά από εννέα πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασαν τα Πλ. Θράκης (+2,20%).

Αύξησε συναλλαγές η ΕΧΑΕ (+1,30%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΚΤΕΡ (+0,70%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1319 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1283, 1258, 1240 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1216 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1355 - 1366 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3200 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3180, 3095, 3043, 3011 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2954 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η αντίσταση στις 3300 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη και στις πρώτες ώρες των συναλλαγών στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, προς το 1,0838 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να επιστρέψει πάνω από τα $2030 ο Χρυσός, πάνω από τα $22,5 το Ασήμι.

Στα $39150 πιέζεται το Bitcoin, προς τα $2200 υποχωρεί το Ethereum.

Οι Κινεζικές Αρχές εξετάζουν ένα πακέτο μέτρων για τη σταθεροποίηση της πτώσης του Χρηματιστηρίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αφού προηγούμενες προσπάθειες αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέτυχαν κι έκαναν τον Πρωθυπουργό, Li Qiang, να ζητήσει “ισχυρά βήματα”. Σύμφωνα με το Bloomberg, “οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιδιώκουν να κινητοποιήσουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια γουάν ($278 δισ.), κυρίως από υπεράκτιους λογαριασμούς Κινεζικών Κρατικών Επιχειρήσεων, ως μέρος ενός Ταμείου σταθεροποίησης για την αγορά μετοχών”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση άφησε αμετάβλητη τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στα 91,9 δισ. ευρώ.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, διαπίστωσε την κατ' αρχήν συνδρομή των προϋποθέσεων εισαγωγής στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών των μετοχών της Εταιρείας “ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.”, υπό την αίρεση επίτευξης επαρκούς διασποράς των μετοχών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του Χ.Α.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ και ΒΙΟ και με το θετικό η ΜΥΤΙΛ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο υψηλό οι Quest, Motor Oil, Jumbo (πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 63 ανοδικούς τίτλους, έναντι 66 πτωτικών, ενώ 17 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.304 συμβόλαια).

Στα 5.199 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.838 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Στα 1.376 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.363 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 80 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 80 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 531, 498 για τον Φεβρουάριο και 33 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.307), κινήθηκε μεταξύ 3.296,75 και 3.350 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 40, 40 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.148), κινήθηκε μεταξύ 1.148 και 1.157 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.304).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.383), Πειραιώς (3.908), Εθνική (1.441), ΔΕΗ (1.689), Alpha Bank (7.774), Ιντρακόμ (997), Αεροπορία Αιγαίου (149), ΓΕΚ (203), ΕΧΑΕ (725), Τέρνα Ενεργειακή (279), Viohalco (121), Jumbo (124), Ελ. Πετρέλαια (242), Μυτιληναίο (129), Cenergy (249), Fourli (117), Ιντρακάτ (134), ΟΠΑΠ (116).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 165.963, Πειραιώς 91.355, Eurobank 29.115, Εθνική 17.295, ΑΔΜΗΕ 24.431. ΔΕΗ 29.246, Τέρνα Ενεργειακή 16.895.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 57.294.735 τεμ., (από 57.279.561 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.278.881 τεμ. (1.278.881), Eurobank 34.218.731 τεμ. (34.218.731), ΟΠΑΠ 1.644.753 τεμ. (1.649.705), Εθνική 15.639.603 τεμ. (15.693.903), ΟΤΕ 1.568.210 τεμ. (1.568.210), Πειραιώς 898.097 τεμ. (898.097), ΓΕΚΤΕΡΝΑ 6.103.698 τεμ. (6.103.698)

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                             Name of Issuer               NSP                Date

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

5,80%

 2024-01-19

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v