Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Καυτή» εβδομάδα με ΔΕΗ, roadshow και… Mytilineos

Μπαράζ ειδήσεων θα κληθεί να αποτιμήσει η αγορά. Η παρουσίαση της ΔΕΗ στο Λονδίνο, το roadshow της JP Morgan, και τα αποτελέσματα Mytilineos στο επίκεντρο. ΕΚΤ, Scope και ΒΟΑΚ συμπληρώνουν το πακέτο.

Χρηματιστήριο: «Καυτή» εβδομάδα με ΔΕΗ, roadshow και… Mytilineos

Εβδομάδα με τα όλα της αυτή που ξεκινά με τον S&P 500 σε ιστορικό υψηλό των 4.839 μονάδων, καθώς στην Wall Street οι επενδυτές παραμέρισαν τις επιφυλάξεις τους για το πότε και πόσο θα μειώσει τα επιτόκια η Fed και πρόταξαν την αποφυγή του κινδύνου της ύφεσης για την οικονομία των ΗΠΑ.

Η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 78,8 από τις 69,7 μονάδες -υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2021, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν- ήταν η αφορμή που περίμεναν οι long. Ενδεικτική η τάση στα futures που παρέμεινε ανοδική- προς τις 4.869- μένει ωστόσο να επιβεβαιωθεί στο ταμπλό, από αύριο Δευτέρα κιόλας.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την διόρθωση 0,93% στις 1.340,03 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη- οι long έχουν το πλεονέκτημα και τις προϋποθέσεις για να επιχειρήσουν την πειστική υπέρβαση των 1.355 μονάδων. Με 3,63% ενισχύεται ο ΓΔ από την αρχή του έτους, με 4,51% στις 3.263,78 ο FTSE 25, με 6,75% στις 1.133,24 ο Δείκτης Τραπεζών ενώ με οριακές απώλειες 0,62% στις 2.236,82 ο FTSE MidCap.

Προφανώς στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση πάνω από το 90% του τζίρου, και μάλιστα το 40%-50% σε 3 το πολύ 5 ή 6 χαρτιά με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ευκολία διαμόρφωσης τάσης είτε από τους πωλητές, είτε από τους αγοραστές.

Στα 117,8 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών, ενισχυμένη 10,8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, με πολλά πακέτα -ξεχώρισε το μίνι placement της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- στα 91,2 δισ. ευρώ η αποτίμηση συνολικά των εισηγμένων. Πάνω από τα 20 δισ. των 4 συστημικών, με την Eurobank των 6,466 δισ. στην δεύτερη θέση με την Εθνική των 6,311 δισ. στην τρίτη.

Μεστή η εβδομάδα, ξεκινώντας την Τρίτη με την παρουσίαση του επικαιροποιημένου επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΔΕΗ (στο Λονδίνο) με τη μετοχή στα 12,15 ευρώ, ενισχυμένη 8,87% από την αρχή του έτους και τον όμιλο να αποτιμάται στα 4,641 δισ. (πλέον στην έβδομη θέση).

Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Autohellas -υπερκαλύφθηκε 2,3 φορές, στο 4,25% η απόδοση, στοχαμηλότερο σημείο του εύρους που είχε τεθεί, αντλήθηκαν 200 εκατ. ευρώ- ο ΟΔΔΗΧ εκδίδει έντοκα 6μηνης διάρκειας, με δικαίωμα αγοράς από φυσικά πρόσωπα- την ίδια μέρα και η έκτακτη γενική συνέλευση της Motor Oil για την επικύρωση της απόκτησης (και) του 25% της «Ανεμος».

Ημέρα ορόσημο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για Νέα Υόρκη, η Πέμπτη καθώς διενεργείται το only Greeks επενδυτικό event της JP Morgan σε διεθνές επενδυτικό ακροατήριο ισχυρότατου βεληνεκούς. Την ίδια μέρα, όμως, και η ανακοίνωση από την Mytilineos των βασικών οικονομικών μεγεθών 2023 -με ενημέρωση των αναλυτών- με γεγονός της τελευταίας εβδομάδος την άνοδο στην πέμπτη θέση της σχετικής κατάταξης- με αποτίμηση 5,478 δισ.- «ρίχνοντας» τον ΟΤΕ με 5,454 δισ. στην έκτη. Στα κρίσιμα τεχνικά και θεμελιώδη χαρακτηριστικά της μετοχής αναφέρθηκε (19/1) ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ, εύλογο το ενδιαφέρον για το τι θα αποφασίσουν στην Φρανκφούρτη, κυρίως εάν η Κριστίν Λαγκάρντ «ανοίξει τα χαρτιά» της περισσότερο από την τελευταία τοποθέτηση της για πιθανή μείωση από το καλοκαίρι. Μάλλον δύσκολο η Γαλλίδα να γίνει πιο σαφής, ωστόσο και οι λεπτομέρειες μπορεί να κάνουν την διαφορά για τους traders.

Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει καταθέσεις-χορηγήσεις Δεκεμβρίου, το βράδυ της ίδιας ημέρας η αξιολόγηση της οικονομίας από την Scope Ratings. Ο γερμανικός οίκος (πιστοποιημένος πλέον από την ΕΚΤ) ήταν ο πρώτος που είχε δώσει την «επενδυτική βαθμίδα», ενώ σε έκθεση του (Δεκέμβριος) προέβλεπε ανάπτυξη 2,2% (2024) και 2,3% (2025). Για ορισμένους η Scope Ratings ενεργεί σαν «ιχνηλάτης» των άλλων οίκων αξιολόγησης, με αυτή την υπόθεση θα μπορούσε να έχει ενδιαφέρον η στάση της με ορίζοντα την αξιολόγηση από την DBRS στις 8 Μαρτίου, κυρίως όμως της Moody's λίγες ημέρες αργότερα.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός -Εθνική (στα 6,90 ευρώ με άνοδο 9,70% από την αρχή του έτους) και Πειραιώς (στα 3,388 με 5,88%) το ένα δίδυμο ενδιαφέροντος για τους επενδυτές (πλούσιο το παρασκήνιο του ΧΑΜαιλέοντα για τις παρουσιάσεις του team Μεγάλου σε ξένους επενδυτές) και Eurobank (στα 1,74 με 8,07%)- Alpha Bank (στα 1,56 με 1,34%) το άλλο δίδυμο.

Υπεραπόδοση για τον κλάδο (έναντι του Stoxx Banks) που ενδεχομένως να εξηγεί το... χαμήλωμα ταχύτητας-αρχικά από την Mediobanca, στη συνέχεια -κυρίως- από την JP Morgan- αλλά με την φορά ξεκάθαρα long (56,30% σε διάστημα 52 εβδομάδων).

Κλάδος αιχμής, με το (τουλάχιστον) 30% του ημερήσιου τζίρου, συμπληρώνεται από τον ενεργειακό και δευτερευόντως από τον κατασκευαστικό-υποδομών/παραχωρήσεων. Ειδικότερα για τον τελευταίο, την Πέμπτη (25/1) ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές για τον ΒΟΑΚ -διαγωνισμός που για την αγορά είναι κάτι σαν... συγκοινωνούν με της Εγνατίας και Αττικής Οδού. Στην τελική ευθεία οι παρουσιάσεις εν όψει του ΙΡΟ του 30% του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο Μάνος Χατζηδάκης «...η διήμερη διόρθωση που ξεκίνησε από τις 1354 μονάδες αποφόρτισε την υπεραγορασμένη τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη στα ημερήσια και εβδομαδιαία διαγράμματα τιμών χωρίς να χαλάσει την τάση της αγοράς. Η κόπωση πέριξ των επιπέδων των 1350 μονάδων ενεργοποίησε μεν σήμα πώλησης από τον MACD ωστόσο οι δύο κομβικοί μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν σημαντικό περιθώριο απόκλισης και απόστασης ασφαλείας από τα τρέχοντα επίπεδα. Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός του σταδιακού χτισίματος συναλλαγών καθώς η συνθήκη υπέρβασης της βασικής ζώνης αντίστασης των 10ετών υψηλών φαίνεται να προϋποθέτει ισχυρότερες ροές προκειμένου να απορροφηθεί η προσφορά».

Στην Wall Street ο τεχνολογικός κλάδος παίρνει την σκυτάλη από τις τράπεζες στην ροή των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου και αναμένεται να οδηγήσει ανάλογα την αγορά. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται αυτές των 3Μ, General Electric, P&G, Verizon, Netflix, Johnson & Johnson, Visa (23/1) AT&T, IBM, Tesla (24/1), Blackstone, Intel (25/1) και American Express (26/1). Οι εκτιμήσεις για το τέταρτο τρίμηνο αναμένουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή των τεχνολογικών εταιριών κατά 18,7% με μέση αύξηση τζίρου 6,4%.

Για την Ευρώπη, η προσοχή στην ανακοίνωση των δεικτών μεταποίησης την Τετάρτη, και φυσικά στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη όπως προαναφέραμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v