Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Διατήρηση της ανοδικής φοράς, μετά και τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, επιζητούν οι long. Μεστή εξελίξεων η εβδομάδα, το βλέμμα και στη Νέα Υόρκη. Το κλίμα στις αγορές.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα η Wall Street, στο «κόκκινο» οι αγορές στην Ασία καθώς απογοητεύουν τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας.

Από 0,22% υψηλότερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, από τις 16.555 ο DAX στη Φρανκφούρτη, μετά από μία εβδομάδα με οριακές απώλειες.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «φρένο» αλλά με μέτρο στο ανοδικό σερί 5 εβδομάδων. που έφερε τους long στην ευρύτερη περιοχή των 1.355 μονάδων.

Στάση για απαραίτητη αναδιάταξη δυνάμεων πωλητών-αγοραστών, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών, οι οποίοι εστιάζουν στην ανοδική φορά της αγοράς, τη δυναμική επαναφοράς του τραπεζικού κλάδου και τη δυναμική ομίλων, επιχειρήσεων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, παράλληλα όμως θεωρούν απαραίτητες αυτές τις αναδιαρθρώσεις θέσεων.

Μία καλή εκκίνηση για το 2024, με ικανοποιητικές αποδόσεις για όσους τοποθετήθηκαν από χαμηλότερες τιμές τις πρώτες 1-3 συνεδριάσεις του έτους, απόλυτα φυσιολογική η μερική κατοχύρωση κερδών, αναγκαία ωστόσο η είσοδος και νέων ή επανατοποθέτησης υφιστάμενων.

Από τη στάση των επενδυτών στη Νέα Υόρκη θα επηρεαστεί -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- η τακτική των επενδυτών στο ΧΑ, τα επιμέρους ελληνικού ενδιαφέροντος πιθανότατα θα τους διαφοροποιήσουν είτε στα τραπεζικά είτε στα blue chips.

Μεστή ειδήσεων, εξελίξεων η εβδομάδα, όπως σημειώναμε και εχθές, με τον τραπεζικό κλάδο μοχλό της ανοδικής κίνησης της αγοράς τις πρώτες εβδομάδες Ιανουαρίου. Την Πέμπτη η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ και η γραμμή που θα δώσει η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Δεν αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο την τακτική των πιο βραχυπρόθεσμων, πιθανολογείται ότι στο road show της JPMC στη Νέα Υόρκη θα βγουν νεότερα. Περιορισμένες οι πιθανότητες να ενεργοποιηθούν άμεσα εντολές σε Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, πλην όμως χρηματιστές θεωρούν πως θα φανεί η επίπτωση του «φρένου» που πάτησαν διαδοχικά Mediobanca, JPMC την τελευταία εβδομάδα.

Προσώρας, η τάση για τον Δείκτη Τραπεζών σε μεγάλο βαθμό συγχρονισμένη με την τεχνική ανάλυση (συντεταγμένες θα αναφερθούν αναλυτικά στον Εκηβόλο), με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 1.130-1.135 μονάδων.

Στην Πειραιώς η προσοχή -κατ' αρχάς-, με την υπόθεση ότι στη Νέα Υόρκη πιθανόν να αποσαφηνισθεί το ποσοστό διάθεσης από το 27% του μ.κ. που έχει το ΤΧΣ. Δευτερευόντως σε Εθνική και Εurobank, και όσον αφορά στη μεταξύ τους κόντρα αποτιμήσεων.

Σε Mytilineos από τα blue chips καθώς την Πέμπτη ανακοινώνει τα κύρια οικονομικά μεγέθη 2023, με τις προσδοκίες της κοινότητας αυξημένες.

Στα top picks του 2024 -στο ΧΑ- αναφέρεται από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ενέργεια και κατασκευές συμπληρώνουν με τράπεζες τους κλάδους αιχμής, απ' όπου χρηματιστές και επαγγελματίες της αγοράς περιμένουν ειδήσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v