Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ο «πάγος» από Moody's και το ζητούμενο

Το διπλό «απαγορευτικό» του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης καλείται να διαχειριστεί η αγορά. Κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης ο τραπεζικός κλάδος. Στο επίκεντρο και η Fed.

Χρηματιστήριο: Ο «πάγος» από Moodys και το ζητούμενο

Στην συνεδρίαση της Fed η προσοχή των επενδυτών σε Wall Street και ευρωπαϊκά. Σε αποτίμηση της "ψυχρολουσίας" από την Moody's στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατ' αρχήν αύριο Τρίτη.

Ανοδικά οι αγορές στην Ασία, επιφυλακτική άνοδος στα ευρωπαϊκά- σε αναμονή της συνεδρίασης της Fed και το μήνυμα όσον αφορά στον χρονισμό μείωσης των επιτοκίων. Σύμφωνα με την εικόνα του CME (Παράγωγα) οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις πιθανολογούν ως ισχυρό το ενδεχόμενο διατήρησης του εύρους 5,25%-5,50%, νωρίτερα τα futures του S&P500 παρέπεμπαν σε θετικό "άνοιγμα" από τις 5.195 (0,25%).

Οριακές οι διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά, στις 17.936 μονάδες ο DAX, στις 8.164 ο CAC.

Αυτά εκτός- γιατί εντός και στο ΧΑ θα αποτιμηθεί ο διπλός πάγος από τον οίκο αξιολόγησης- καθώς διατήρησε την προοπτική "σταθερή" συνακόλουθα την βαθμίδα στο Ba1- με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα.

Μετά το triple witching της Παρασκευής και το rebalancing της ίδιας ημέρας, με την θεαματική αύξηση των συναλλαγών στα 359,4 εκατ. και την διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη στις 1.422,03 μονάδες θα γίνει ένας πρώτος απολογισμός του μηνύματος/προειδοποίησης του αμερικανικού οίκου. Αν και η κοινότητα διατηρούσε μικρή επιφύλαξη ως προς το investment grade -καθώς το outlook ήταν "σταθερό"- στο μεγαλύτερο μέρος της προσέβλεπε σε αναβάθμιση της προοπτικής σε "θετική" (εξέλιξη που θα καθιστούσε πιθανότατη την απόδοση του Baa3 στην αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου). Από αυτή την άποψη είναι η κοινότητα που θα πρέπει να διαχειριστεί -κατ' αρχήν αύριο- το διπλό "απαγορευτικό" πλην όμως ζητούμενο είναι κατά πόσον κυβέρνηση/οικονομικό επιτελείο έχουν λάβει και εάν ναι, ερμηνεύσει σωστά το μήνυμα/προειδοποίηση του ισχυρότερου/μεγαλύτερου οίκου διεθνώς.

Από τις 1.207,99 ο Δείκτης Τραπεζών, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,85%, και περί 158 εκατ ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί στις μετοχές των Πειραιώς (3,93 ευρώ), Eurobank (1,783), Εθνική (7,22). Για την Eurobank οι μεγαλύτερες απώλειες-6,70%- στην εβδομάδα, η Εθνική έκανε την εξαίρεση με κόντρα αντίδραση 2,94% στο ίδιο διάστημα.

Κλειδί για τους traders ο τραπεζικός κλάδος, ειδικότερα για τους short που ευνοούνται από την κλίση των 3 μετοχών-απόρροια σταθερών πωλήσεων από ισχυρά ξένα funds. Στις 1.210 η κοντινή αντίσταση, στις 1.228 η επόμενη, πλην όμως ζητούμενη είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων.

Στις 1.193 η κοντινή, ενδεχόμενη απώλεια ενισχύει το ενδεχόμενο μεγαλύτερης διόρθωσης. Τεχνικές συντεταγμένες θα αναφερθούν αύριο (στον ΕΚΗ) συνεκτιμώντας το σημερινό "κλείσιμο" της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ωστόσο, υπάρχει ένα δεδομένο που δεν το πιθανολογούσε η κοινότητα -στο μεγαλύτερο μέρος της- πολύ δε περισσότερο από την στιγμή που η JPMC θεωρούσε έως 90% την αναβάθμιση και ο ίδιος ο Moody's είχε αναθεωρήσει το εγχώριο banking. Χρήσιμη για τη συνέχεια η ερμηνεία της μη αναβάθμισης καθώς στην έκθεση αναφέρεται πως ναι μεν έχουν γίνει πολλά σε ότι αφορά τα μακροοικονομικά, την δημοσιονομική εξυγίανση, την διαχείριση του χρέους, την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος όμως για να δικαιολογηθούν υψηλότερες βαθμίδες χρειάζεται να γίνουν αρκετά. Και εδώ είναι το θέμα, καθώς ο Moody's αναφέρεται ρητά σε διαρθρωτικές, θεσμικές μεταρρυθμίσεις, εστιάζει δε στο δικαστικό σύστημα.

Για τον Moody's- αλλά εν γένει για τους ξένους- προφανώς και "μετρούν" οι οικονομικοί δείκτες, πλην όμως είναι και άλλα που συνεκτιμώνται, εάν λ.χ λειτουργεί -επί της ουσίας- η εσωτερική αγορά (ο...ατίθασος πληθωρισμός της καθημερινότητας δείχνει πως δεν...) εάν για να τελεσιδικήσει μία νομική υπόθεση μπορεί να περάσουν και...2 γενιές.

Αυτά εν τάχει, συνοπτικά, γιατί οι επενδυτές -στην πλειονότητά τους- θα πρέπει να προσαρμόσουν την τακτική τους μέχρι την επόμενη αξιολόγηση του οίκου (τον Σεπτέμβριο) συνεκτιμώντας το ενδιάμεσο των εκλογών (6-9 Ιουνίου). Αυτονόητα τα ερωτήματα, πως θα (ανά) προσαρμοστεί κατ' αρχήν η βραχυπρόθεσμη τακτική-αφορά περισσότερο τους traders- τι στάση θα τηρήσουν οι διαχειριστές των index funds- εάν θα συνεκτιμηθούν άλλες παράμετροι (ακόμη και το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπει στην εξίσωση), ποια θα είναι και πώς θα προσμετρηθεί η απάντηση της κυβέρνησης/οικονομικού επιτελείου σε θέματα που αφορούν στον δομικό χαρακτήρα λειτουργίας.

Κλειδί ο τραπεζικός, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, θα φανεί σε ποιο βαθμό θα αναπροσαρμόσουν την τακτική τους όσοι έχουν βραχυπρόθεσμες θέσεις και υπόλοιπα "ανοιχτών θέσεων". Παράλληλα θεωρείται πιθανή μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης για εισηγμένες ανάλογα με το "καθαρό ταμείο" (καθώς η προοπτική μείωσης του κόστους χρήματος πηγαίνει τουλάχιστον ένα 6μηνο πίσω), των σχεδιασμών ισχυρών ομίλων αλλά και μεσαίου μεγέθους εταιρειών.

Η αγορά- οι long- θα χρειαστεί 2-3 ουσιαστικές εξελίξεις, σε νευραλγικούς κλάδους (ενέργεια, κατασκευές-υποδομές, μεταποίηση ) και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν, εκτιμούν παράγοντες οι οποίοι παραπέμπουν σε κινήσεις αντιστάθμισης μέσω ισάριθμων "γερών" ειδήσεων/ανακοινώσεων.

Μάλιστα συμπληρώνουν πως, το "ταρακούνημα" από τον Moody's, εάν αξιολογηθεί σωστά, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μεσοπρόθεσμα, με την προϋπόθεση πως θα "αναγνωσθεί" ανάλογα.

Οσον αφορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στην Κεφαλαιαγορά είναι πολλά και ουσιαστικά αυτά που θα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα- αρκετών μηνών- ώστε να είναι εφικτή η προοπτική επαναφοράς στην κατηγορία των Αναπτυγμένων Αγορών.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v